Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Už se Kingston SSDNow V300 polepšil?

Zhruba po roce se mi naskytla opět příležitost vyzkoušet si nechvalně známý produkt Kingston SSDNow V300, který krátce po vstupu na trh podával jiné výsledky než v úvodních recenzích (tu mou nevyjímaje). Jak je na tom nyní?
blog
Kingston Ssdnow V 300 120 Gb 2015

Kingston SSDNow V300 je relativně hodně oblíbený produkt. Soudím tak podle jeho nízké ceny, parametrů, doporučování na e-shopu (možná i na více e-shopech), zkrátka papírově vypadá pořád atraktivně a cena je příznivá, byť už to asi není ten úplně nejlevnější model. Mluvím konkrétně o 120GB verzi, což je kapacita, která dnes u SSD pro běžné použití představuje něco, čemu já říkám optimální minimum.

Jak asi víte, Kingston SSDNow V300 je SSD, na nějž v době krátce po uvedení vycházely pochvalné recenze, protože výkon odpovídal třídě SSDček HyperX téhož výrobce. Byly v něm použity Toggle mode čipy, což zjednodušeně řečeno značí vyšší rychlost. Sám jsem tento kousek koncem roku 2012 recenzoval a dopadlo to jako snad všude jinde dobře.

Jenže po několika měsících si začali uživatelé všímat jedné věci: tyhle kousky se jeví nějak pomalejší, než v recenzích vycházelo. Bylo zjištěno a sám jsem si to ověřil, že Kingston do V300 přestal dávat Toggle mode čipy a začal místo nich osazovat asynchronní, čímž z V300 udělal produkt stejný jako SSD o generaci starší, modelovou řadu V+200, která byla vyrobena v podstatě ze stejných komponent (tedy pokud jde o ty komponenty, které udávají výkon SSD).

Po roce tedy nastal čas podívat se Vé-třístovce znovu pod krovky a zjistit, jestli se od té doby něco změnilo. Počátkem letošního (2015) května jsem zakoupil 120GB verzi v jednom nejmenovaném e-shopu a jal se ji opět otestovat.

Protože jsem SSDček otestoval už hezkou řádku a vím, jak se v té které situaci chovají, postačil mi na zjištění skutečnosti jeden jediný test, a to Compression benchmark ze sady AS SSD Benchmark. Ten má tu sympatickou klíčovou vlastnost, že ukazuje vliv komprimovatelnosti přenášených dat na rychlost přenosu, což v případě řadičů SandForce znamená, že data, která komprimovat nejdou, přenese rychlostí flash čipů, zatímco data, která zkomprimovat lze, přenese rychleji. Je to proto, že řadič LSI SandForce data v reálném čase de/komprimuje, čímž dosahuje jednak vyšší rychlosti, než je rychlost samotných čipů (horním limitem pak může být až rychlost komunikace SSD jako celku s počítačem) a jednak tím, že ukládá na čipy fyzicky menší množství dat, ponechává více prostoru pro provisioning, tedy zjednodušeně řečeno více prostoru pro vlastní činnost SSD při organizaci dat do flash buněk, což obvykle vede k menší míře zpomalení v závislosti na zaplnění.

Zkrátka a dobře stačí pustit Compression Benchmark a u SSD s řadiči LSI SandForce hned víte, na čem jste. Proto vám rovnou nabídnu několik obrázků. Co nás zajímá více, je rychlost čtení (zelená křivka v grafu), kde lze u dobrých čipů i se špatně komprimovatelnými daty dosahovat rychlostí blížících se k nejvyšší rychlosti samotného rozhraní, takže se to na té křivce pozná na první pohled. Rychlost zápisu ne že by byla nepodstatná, ale není z jejího tvaru snadno odhadnutelný typ použitých flash čipů.

AS Compression - Kingston SSDNow V+200 120GBAS Compression - Kingston HyperX 3K 120GB

První z nich (vlevo) ukazuje generaci SSD Kingston V+200, kde byly použity asynchronní čipy. Křivka čtení, jak vidíte, stoupá podobně jako křivka zápisu, což je typická charakteristika kombinace SandForce a asynchronních NAND flash čipů. Druhý graf ukazuje Kingston HyperX 3K, přičemž tvary křivek jsou opět charakteristické pro kombinaci SandForce a synchronních NAND flash, jimiž je HyperX 3K běžně osazován. Podobné to je i v situaci, kdy je SSD osazen Toggle Mode čipy. Stěžejní rozdíl je v rychlosti čtení, která je poměrně vysoká i s nekomprimovatelnými daty, přičemž je znát i nárůst rychlosti zápisu.

Následují dva obrázky, které již ukazují Kingston SSDNow V300 120GB: vlevo původní recenzovaná verze s Toggle mode čipy, vpravo pak novější varianta z loňského roku:

AS Compression - Kingston SSDNow V300 120GB

Propad výkonu na druhém snímku je naprosto zřetelný a ukazuje na použití jiných čipů. Konkrétně stejných jako byly ve starší řadě V+200. Řada diskutérů ve fórech si myslela, že je to novějším firmwarem a probíhaly snahy vyhýbat se kouskům s určitými firmwary, nicméně vězte, že s firmwarem to souvislost nemá a ačkoli je v moci firmwaru zpomalit SSD, tentokráte byly na vině použité čipy.

A nyní přichází snímek Compression Benchmarku z měření 120GB SSDNow V300 z letošního května:

Kingston Ssdnow V 300 120 Gb 2015 Compression Benchmark

Vypadá to, že Kingston do SSDNow V300 přestal osazovat pomalé asynchronní čipy, což je pochopitelně velmi dobrá zpráva. Otázkou je, zda tomu tak zůstane. Já bych si tipl, že ano.

Stejně mi to ale nedalo a musel jsem se podívat dovnitř. Nesliboval jsem si od toho nic zásadního, ale já už jsem prostě takový, že věci rozebírám.

Kingston Ssdnow V 300 120 Gb 2015 Vnitrek

Konstrukce se od loňského roku nezměnila, stále je chlazen pouze řadič SandForce, což samozřejmě stačí, jsou-li samotné flash čipy vyráběny natolik pokročilou technologií, že by jejich chlazení bylo plýtváním materiálu.

No, a co že to má tedy současná Vé-třístovka za čipy?

Kingston Ssdnow V 300 120 Gb 2015 Radic Lsi SandforceKingston Ssdnow V 300 120 Gb 2015 Nand Flash Cipy Ft 16 B 08 Ucm 1 3 B

Jak již nějaký čas víme, Kingston čipy ve svých SSD „maskuje“ tím, že si na ně dělá vlastní popisky. Kde kupuje ty současné, to se mi vygooglit nepodařilo. Našel jsem pouze drobnou souvislost s SSD Kingston řady HyperX FURY, kde jsou čipy s označením FT16B08UCM1-34 (zdroj: HardwareSecrets), zatímco v tomto novém V300 jsou čipy s jinou koncovkou: FT16B08UCM1-3B.

Jak moc velký význam má to koncové dvojčíslí za pomlčkou, v tomto případě s jistotou nevím. U některých výrobců to bývá tak, že ten konec může označovat třeba jen rychlost samotných čipů nebo jiné drobné méně podstatné detaily, ale zpravidla ne způsob komunikace. Pokud bychom to brali tak, že u Kingston čipů je to stejné, pak vlastně obsahuje nová Vé-třístovka stejné typy čipů jako HyperX FURY. Což vůbec nezní špatně. Co nezní - ono to skutečně není špatné, aspoň podle nového měření, které vykazuje stejnou (nebo přinejmenším velice podobnou) charakteristiku jako v době, kdy prošlo 120GB SSDNow V300 první recenzí.

Závěr je takový, že SSDNow V300 od Kingstonu se opět dají kupovat. Jestli to tak zůstane pořád, nebo budoucí verze těchto SSDček dostanou opět pomalejší čipy – to je ve hvězdách. Sami si odpovězte na otázku, zda je pro vás Kingston důvěryhodná značka, nebo ne. Já osobně bych do toho za ty peníze šel klidně znovu.

PS: Krátce před vydáním jsem ještě měl možnost otestovat 240GB variantu (tam už je dokonce firmware verze 603).

Kingston Ssdnow V 300 240 Gb Compression Benchmark

Výsledek je jasný a i zde je to dobré, jsou tu rychlé čipy. Dovnitř jsem se ale nedíval, ani fotku jsem nestihl udělat, tohle SSDčko se kolem mě jen mihlo (mimochodem když jsem je testoval, bylo už z poloviny zaplněné).

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu Už se Kingston SSDNow V300 polepšil?

Neděle, 1 Listopad 2015 - 15:56 | Petr Ježek | Špatné zkušenosti? Já registruji drtivou převahu...
Neděle, 1 Listopad 2015 - 15:51 | Petr Ježek | Ono se tehdy dalo leccos opravit. Osobně...
Neděle, 1 Listopad 2015 - 15:47 | Petr Ježek | To pro Volvo bohužel platí taky. Kdeže sněhy...
Středa, 24 Červen 2015 - 07:57 | Libor Míšek | Zase na druhou stranu, pravidelně zálohovat malé...
Úterý, 23 Červen 2015 - 21:40 | sp c | Prozri si tie clustery - fragmentacia je zabijak...
Úterý, 23 Červen 2015 - 17:49 | JVc | Sroti proto, protoze je na nem nahrana stopa 1,...
Úterý, 23 Červen 2015 - 16:48 | sp c | Su to tvoje peniaze, urcite sa plytva inde aj...
Úterý, 23 Červen 2015 - 11:57 | JVc | Presne, pocitaji se jen prolinacky a efekty...
Úterý, 23 Červen 2015 - 10:11 | BTJ | Cili jak jsem psal ...... je jedno jake SSD,...
Úterý, 23 Červen 2015 - 08:09 | Jack FX | skutečný test srovnávající V300 se synchroními a...

Zobrazit diskusi