Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Zkušenosti s Microsoft Wireless Desktop 800

Pořídil jsem jednomu známému na základě různých požadavků a referencí sadu bezdrátové klávesnice a myši Microsoft Wireless Desktop 800. Protože měl nějaké potíže s komunikací, jal jsem se to chvíli testovat. Při té příležitosti zmíním pár svých zkušeností…
blog
02 Ms Wireless Desktop 800

18 Ms Wireless Keyboard 800 Pohled Z Boku

Microsoft Wireless Desktop 800 je kombinace klávesnice Wireless Keyboard 800 a myši Wireless Mouse 1000 se společným USB přijímačem. Klávesnice by měla mít více-méně standardní rozložení (tzn. nikoli velký Delete apod.), myš je „tradiční optická“ (červená blikající LED na spodku) a souměrná (tedy vhodná pro praváky i leváky) a má základní funkce (dvě tlačítka, plus kolečko, které jest třetím tlačítkem).

09 Ms Wireless Mouse 100012 Ms Wireless Mouse 1000

Velikostí je bližší spíše klasické, nikoli nějaké menší kompaktní myši. Jistou výhodou je pochopitelně obsazení jen jednoho USB portu, komunikace by měla probíhat v pásmu někde kolem 2,4 GHz.

13 Ms Wireless Desktop 800 Informace Na Krabici

Mimochodem: pojem „miniaturní přijímač (USB)“ uvedený na krabici považuji za lživý, protože jako miniaturní USB přijímač si já představuji to, co má např. Logitech pod názvem Unifying (takto malé přijímače mají už i ty nejlevnější bezocasé myše). Tohle čouhací fífo určitě nepovažuji za miniaturní, byť je určitě kratší než třeba tradiční koncovka USB kabelu, ale zlomit by to při neopatrném zacházení mělo jít poměrně snadno.

01 Ms Wireless Desktop 800 Usb Prijimac V Notebooku

Potíže, kvůli kterým se mi sada dostala na několik dní do rukou, spočívaly ve velmi citelných výpadcích komunikace zejména myši, bohužel se mi nic takového nepotvrdilo, ale na vlastní oči jsem v cílovém provozu viděl, že to blbne. Přisuzuji to použití u klasického desktopu s plechovým bedněním, což mohlo mít spolu s určitou vzájemnou polohou vysílače a myši/klávesnice negativní vliv na kvalitu komunikace. Že by to bylo tím, že ve stejné místnosti se provozuje Wi-Fi, jsem zavrhl, neboť je tam pouze jeden Access Point a široko daleko prokazatelně žádný další nebyl, zatímco v místech, kde jsem sadu testoval já, bylo vyloženě přeWiFinováno a žádné potíže v komunikaci klávesnice/myši s USB přijímačem jsem nezaznamenal. Je to přesně ten typ závady, který vás štve, ale víte, že to nemáte šanci vyreklamovat, protože se to na reklamaci prostě neprojeví.

Microsoft Wireless Keyboard 800

03 Ms Wireless Keyboard 800 Detail Spodnich Klaves04 Ms Wireless Keyboard 800 Detail Hornich Klaves

Pokud jde o samotnou klávesnici, přiznám se, že něco tak hrozného jsem už dlouho v rukou neměl. Zvyklý na bytelné klávesnice prakticky ještě z minulého tisíciletí, jsem nyní měl tu čest s něčím, co působí dojmem moderně vypadajícího chrastí, přičemž specifické moderní prvky byly spíše na obtíž, jmenovitě černý lesklý povrch, na kterém je vidět každý otisk a nečistota, ale hlavně horní sada kláves od Esc až po F12 spolu se svatou trojicí PrtScn, ScrLk a Pause, plus několik málo kláves navíc, jako je spouštěč kalkulačky a multimediální tlačítka na ovládání hlasitosti a tlačítko Play/Pause (všechny tyto klávesy jsou v nejvyšší řadě).

02 Ms Wireless Desktop 800

Nejvíce mě to iritovalo právě u kláves Esc a F1-F12, protože ty já používám dost často a musím říci, že se s tím fakt nedá dlouhodobě dělat, je to dobré tak zlomit a hodit výrobci na hlavu. Každou takovou klávesu musím mačkat vědomě (až uvědoměle), F-klávesy navíc nejsou rozděleny do klasických čtveřic, prostě pro člověka, cos F-klávesami dělá, děs běs. Nikdy bych si to sám nekoupil. Proti tomu je zde přítomný malý Enter, který mám ze všech Enterů nejméně rád, ještě těžce v pohodě.

14 Ms Wireless Keyboard 800 Stisknuti Horni Klavesy Esc17 Ms Wireless Keyboard 800 Stisknuti Horni Klavesy F 620 Ms Wireless Keyboard 800 Stisknuti Horni Klavesy Pohled Z Boku19 Ms Wireless Keyboard 800 Stisknuti Bezne Klavesy Pohled Z Boku

Co mi naopak na klávesnici vůbec nevadilo, je vyvýšení dvou předních řad kláves, vlastně je to i docela příjemné, protože je při tom relativně nízkém zdvihu kláves aspoň dobře rozlišitelná plocha klaviatury a okolního rámu (právě na rozdíl od horní řady kláves, které se promačkávají „pod úroveň terénu“). Velikostně jsou klávesy v pohodě (nepočítám samozřejmě tu horní řadu, kde jsou klávesy prostě malé).

16 Ms Wireless Keyboard 800 Stisknuti Winx15 Ms Wireless Keyboard 800 Stisknuti Bezne Klavesy

Co možná někteří ocení, je možnost v extra stáhnutelném ovládacím softwaru (Microsoft Mouse and Keyboard Center) vypnout funkce Win kláves a tzv. Application klávesy (to je ta, co dělá kontextovou nabídku jako pravé tlačítko myši).

01 Zarizeni A Tiskarny Wireless Keyboard 80002 Microsoft Mouse And Keyboard Center Klavesnice

Předefinovat (či vypnout) se dá klávesa, či spíše tlačítko Play/Pause a Calculator, dá se nadefinovat např. nějaké makro, ale s hodně omezeným způsobem chování (není to tak, že zapnete záznam makra a ve stejném sledu a s kadencí, jak mačkáte a uvolňujete klávesy, se pak makro přehraje, to se musí definovat dodatečně). Tlačítka ovládání hlasitosti předefinovat či vypnout nejdou.

06 Microsoft Mouse And Keyboard Center Klavesnice How Tu Use Macro Editor07 Microsoft Mouse And Keyboard Center Klavesnice Macro Editor03 Microsoft Mouse And Keyboard Center Klavesnice Application Key04 Microsoft Mouse And Keyboard Center Klavesnice Play Pause

05 Microsoft Mouse And Keyboard Center Klavesnice Play Pause

Klávesnice, protože je bezdrátová, tedy napájená bateriemi, konkrétně dvěma AAA, nemá indikační LEDky pro CAPS Lock, Num Lock či Scroll Lock (asi právě aby to šetřilo baterie). Pod numerickou částí jsem nicméně našel vedle loga Microsoft symbol docházející baterie a indikační LEDku, kterou se mi pochopitelně za tu chvilku nepodařilo rozsvítit.

06 Ms Wireless Keyboard 800 Spodek Klavesnice05 Ms Wireless Keyboard 800 Detail Indikatoru Baterii

Poslední zmínka ke klávesnici bude patřit samotným klávesám. Psal jsem na nich velkou část tohoto textu a je to opět oproti starým klasickým klávesnicím dost nemilé. Jak jsem již zmínil: je to takové moderní chrastí. Klávesy by asi správně měly být tiché, ale tyhle určitě nejsou. Nejvíce chrastí mezerník, ostatní klávesy při uvolnění zřetelně pérují (vydávají takový ten zvuk, jako když trpaslík skáče na pérkách přes kamení), opravdu jsem měl pocit, že používám spíše nějakou hračku než vážně míněnou klávesnici.

Jestli se na to dá zvyknout, nemám chuť zkoušet, já bych od hardwaru od Microsoftu přeci jen čekal trošku víc. Měl jsem možnost dělat s několika druhy MS HW a bylo to tak na střídačku, něco skvělé, něco až nepoužitelné. Z toho, co jsem zatím potkal, byl na špici „zábavný klacík“ MS SideWinder Pro (ten co ho vyrobili v Mitsumi a podepsali se na vnitřní stranu dna) a na druhém konci byl první MS Wireless IntelliMouse Explorer, který měl dost citelné zpoždění kurzoru za skutečným pohybem a baterky jedl na posezení jak křupky. Klávesnici Wireless Keyboard 800 bych zařadil někam doprostřed s lehkou inklinací spíše asi k tomu Wireless IntelliMouse Exploreru.

Microsoft Wireless Mouse 1000

07 Ms Wireless Mouse 100008 Ms Wireless Mouse 1000 V Ruce

Myška je klasický šedý průměr, i když v tomto případě asi spíše černý - jo, s bílým kolečkem :). Nevím, jestli umí kolečko za nějakých okolností svítit, nevím, proč ho udělali zrovna bílé, jestli je to jen designová záležitost, tak proti gustu žádný dišputát, neb na funkci to nemá vliv ;-). Kromě senzoru na spodku má myš ještě jeden svítící prvek, a sice u „kořene tlačítek“, nejspíše též indikace slabé baterky. V myši je jedna AA a do spodku (do víka baterie) lze schovat USB přijímač. Mimochodem myš má vypínač, klávesnice nikoli.

11 Ms Wireless Mouse 1000 Zespodu10 Ms Wireless Mouse 1000 Zespodu Otevrena

Senzor myši je stará dobrá optika s blikající červenou LEDkou, z mého pohledu to není nic proti ničemu, měl jsem dojem, že to jezdí a reaguje celkem dobře na všem, včetně lesklého černého povrchu klávesnice, v pohodě to jezdí i na běžícím LCD displeji (matném), lesklém porcelánovém šálku, dokonce i na 5litrové sklenici s vodou. Tahle myš je asi schopna jezdit po všem smysluplném, co byste mohli jako podložku pod myš chtít použít.

Zmíním se také o tom bílém kolečku. Že není na kolečku co řešit? Ale je ;-). A to i když má jen základní funkce (rolování a tlačítko), tedy žádné naklápění a další vymoženosti.

Zkrátka a dobře: kolečko má lehce tužší mechanizmus, naopak je velmi snadno stisknutelné. Jistě tušíte, že tahle kombinace bude dělat potíže, a taky že ano. Není zrovna řídce se vyskytujícím jevem, když si při rolování kliknete kolečkem a pak se v prohlížeči divíte, proč máte aktivní auto-rolovací režim a podobně.

Dvakrát příjemný není ani fakt, že kolečko můžete zastavit v poloze, kdy čidlo neví, jestli už nastal krok vpřed, nebo ještě ne, takže vám pak stránka poskakuje, aniž byste se myši dotýkali, protože snímače se nemohou rozhodnout. Nestává se to sice často, ale alespoň jednou za den se na to narazit dá, aniž byste toho chtěli cíleně dosáhnout.

Zmínkami o DPI optického snímače vás zatěžovat nebudu, protože myš používám primárně na ovládání PC, hry prakticky nehraju a už vůbec ne takové, kde by na přesnosti myši, DPI a lagu nějak zvlášť záleželo (ostatně hard-core hráči by si ji stejně nekoupili, protože je bezdrátová, což prý lagy automaticky implikuje ;-).

Kdybych chtěl říct, že mi do ruky padne, asi bych lhal, nicméně že bych chtěl říci, že se nedá používat, tak to určitě ne. Jen jsem prostě zvyklý na ergonomické myši a to tahle prostě není, takže mi to nedělá úplně dobře. Mou první skutečně ergonomickou myší byl Logitech Cordless Mouseman Wheel (M-RG53) a ještě dodnes na ni mnozí koukají jako na podivně pokroucenou (dělá se s ní ale fakt skvěle, škoda, že je ještě kuličková, takže jí občas musíte vyčistit podvozek).

02 Microsoft Mouse And Keyboard Center Mys

Kolečko je skrze MS Mouse and Keyboard Center konfigurovatelné, jak směr či rychlost rolování, tak tlačítko kolečka jako takové (výchozí Middle-button můžete nahradit dvojklikem a dalšími funkcemi, mezi nimiž nechybí např. Precision Booster pro hry, případně i možnost definovat makro pro každou aplikaci zvlášť, což překvapivě funguje o něco lépe než makra na klávesnici (lze kombinovat i funkční klávesy), ovšem na timing se opět nehraje, prostě to vysype zaznamenanou sekvenci v nejrychlejším možném sledu.

08 Microsoft Mouse And Keyboard Center Mys Wheel

Těch možností konfigurace je poměrně hodně, asi by to dalo na samostatný článeček (takže snad vezmete zavděk nudlovým screenshotem), nicméně o tom asi tahle klávesnice s myší úplně není. Já tuto sadu chápu jako něco, co má v první řadě eliminovat kabely a ve druhé řadě to nemá stát majlant. Tato sada stojí 8 stovek, což není nijak mnoho, ale ani nijak málo, za polovinu (i méně) lze koupit jiné sety od známých značek, ale přiznám se, že ty značky na mě (zejména v bezdrátové, A4-Tech a Trust pak ani v drátové formě) nepůsobí dvakrát důvěryhodným dojmem, nebo mají ty klávesnice různé kompaktní verze rozložení kláves či provedení Chiclet, které zkrátka byly mimo hru.

Určitě bych příště asi raději zvolil Logitech Wireless Desktop MK270, vlastně se docela divím, proč jsem ji nevybral rovnou. Asi jsem chtěl dát šanci Microsoftu (asi o mě víte, že jsem obecně hodně Logitech-pozitivní), no musím konstatovat, že Microsoft u mě v tomhle tedy neobstál.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu Zkušenosti s Microsoft Wireless Desktop 800

Pondělí, 22 Září 2014 - 08:10 | mixal 11 | Tiez preferujem dratovu klavesnicu/mys. Obcas mi...
Pondělí, 22 Září 2014 - 07:40 | Libor Míšek | Pravda trochu jiná cenová, ale mám Logitech MK710...
Pondělí, 22 Září 2014 - 00:30 | Psycho Mantis | Pokud člověk opravdu nemá hodně specifické nároky...
Neděle, 21 Září 2014 - 12:29 | corwin78 | Ten klavír je opravdu hnusný.
Neděle, 21 Září 2014 - 00:17 | ODSakEda | To ano - vyšší nespolehlivost i rozptyl (ne)...
Sobota, 20 Září 2014 - 23:59 | Hirogen | Používám zásadně Log. Jednou jsem takový set...
Sobota, 20 Září 2014 - 10:16 | WIFT | Tohle jsem znal s jednou klávesnicí, klasická USB...
Sobota, 20 Září 2014 - 10:14 | WIFT | Já snad budu muset zase ten Trust někdy s velkým...
Sobota, 20 Září 2014 - 09:49 | LucniKonik | Na problémy s komunikací jsem narazil před pár...
Pátek, 19 Září 2014 - 22:43 | VashCZ | Tak to je náhodička. Zrovinka včera jsem tento...

Zobrazit diskusi