Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

28nm proces TSMC je předražený, ARM výrobci přecházejí ke konkurenci

TSMC fab2
Pokud jste jediní s použitelným 28nm procesem na trhu, můžete si cenový diktát dovolit. V konkurenčním prostředí to ale časem přestane vaše zákazníky bavit a odejdou ke konkurenci.

Téměř před rokem a půl jsme se věnovali vývoji cen výrobních procesů u TSMC. Ty jsou vždy v okamžiku nasazení na trh extrémně drahé, ale v řádu měsíců zpravidla spadnou tak, že vyjde levněji daný čip vyrábět novějším procesem. Poprvé to bylo jinak s 28nm výrobou a zdá se, že s 20nm bude situace ještě horší a cena bude to poslední, co výrobce bude motivovat k přechodu:

Ale nepředbíhejme, zatím jsme a ještě alespoň půl roku budeme na 28 nanometrech. Krom výrobců grafických karet (AMD, Nvidia) jej využívají i nejvýznamnější výrobci ARM čipů. Ti už v době jeho nasazení hledali alternativy, protože nabídka TSMC byla drahá a výrobní kapacity nedostatečné. Nakonec jim ale nezbylo, než majoritu výroby u TSMC ponechat - tchajwanská společnost zkrátka měla technologický náskok a výtěžnost byla i přes vyšší ceny citelně lepší než u konkurence.

Za osmnáct měsíců se ale situace zlepšila a konkurenční nabídka v podobě GlobalFoundries a Samsungu je již o tolik výhodnější, že výrobci mobilních ARM procesorů nemají důvod u TSMC setrvávat. Podle zpráv z východu posílí spolupráci s GlobalFoundries a Samsungem Qualcomm plus řada čínských výrobců tabletových procesorů. Další snížili objednávky u TSMC jen z důvodu poklesu poptávky. TSMC je proto aktuálně vytížená jen na 80 % a je tedy otázkou, zda ji odliv dalších zákazníků přiměje přenastavit cenotvorbu, nebo to v rámci vyjetých kolejí doklepe do 20nm procesu, který ji opět zákazníky získá bez ohledu na cenu.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku 28nm proces TSMC je předražený, ARM výrobci přecházejí ke konkurenci

Žádné komentáře.