Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Funkční 35W vzorek Steamrolleru běhá po světě

AMD Kaveri čipy
Začátkem června se AMD pochlubila vzorky APU Kaveri, prvního produktu s procesorovou architekturou Steamroller. Jeden z kousků možná zůstal někomu za nehty.

Když se na Computexu čipy objevily, říkali jsme si, proč se AMD pochlubila jen ultrathinovou (BGA) a desktopovou (FM2) verzí. V případě Trinity totiž ukázala všechny tři modely včetně 35W mobilní verze.

AMD Kaveri BGA socket

Ve světle následujících informací to skoro vypadá, že byla v plánu i prezentace 35W kousku, ale někdo ho včas „zachránil“ ;-). Nechme ale konspiračních teorií - zkrátka a dobře 35W verze Kaveri také existuje a běhá kdesi po světě. Narazil na ni uživatel Dresdenboy při prolézání databází Cosmology@Home:

AMD Kaveri Steamroller sample

Výpis na první pohled nijak neupoutá - možná jen nápisem „Eng Sample“, který indikuje něco zajímavějšího. Údaje v hranaté závorce upřesňují, že jde o procesor modulární architektury, konkrétně „Family 21“ (modulární řada Bulldozer). Další informace prozrazuje střední část kódu oddělená lomítky. První údaj (23) znamená turbo frekvenci, tedy 2,3 GHz (nálezce poukazuje na to, že např. u Kabini, která turbo nepodporuje, je na této pozici hodnota „00“). Jako další (18) se dozvídáme základní frekvenci vzorku 1,8 GHz, následuje (12) frekvence northbridge a nakonec (05) takt integrované grafiky 500 MHz.

Kód uvedený za podtržítkem (1304) najdete v nedávno uniklých ovladačích - patří "KV SPECTRE MOBILE 35W (1304)", což potvrzuje mobilní segment a 35W TDP. Pokud bychom si zaspekulovali, pak počáteční znaky celého řetězce znamenají (2M) verzi se dvěma moduly, tzn. čtyřmi jádry a (18) 1,8GHz základní taktovací frekvenci.

Výkon uvedený v databázi sedí k nízkým taktům, které sice neodpovídají 35W hladině TDP, ale zase odpovídají faktu, že jde o testovací vzorek, který zřejmě AMD poskytla některému z partnerských výrobců. Takové vzorky jsou zpravidla podtaktované (nebo někdy částečně deaktivované), aby neprozradily přesný výkon výsledného produktu.

APU Kaveri s procesorovou architekturou Steamroller uvede AMD zřejmě v říjnu letošního roku a kromě jiného přinese grafické jádro GCN druhé generace, výrazné zvýšení procesorové efektivity (údajně až o 30-40 % na takt oproti Bulldozeru) a 28nm výrobní proces.

Diskuse ke článku Funkční 35W vzorek Steamrolleru běhá po světě

Pondělí, 8 Červenec 2013 - 14:15 | Y | Je to chybna detekce pro Family 15h. Jen opravim...
Pondělí, 8 Červenec 2013 - 13:05 | Razee | Přijde mi divné, že jsou 4 procesorová jádra (...

Zobrazit diskusi