Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

APU Kaveri a socket FM2+ vyfoceny

AMD Kaveri čipy
Neuteklo ani pár desítek hodin od uvedení desktopového APU Richland a už se objevily snímky čipu další generace, 28nm APU Kaveri. Krom toho se dozvídáme i více o kompatibilitě socketu FM2+…

Pokud situaci pravidelně nesledujete, pak vězte, že APU Kaveri bude první z řady „výkonných“ APU postavených na 28nm výrobním procesu. Krom toho staví na nové procesorové i grafické architektuře, takže nebude mít se svými předchůdci téměř nic společného. Ponese až čtyři procesorová jádra architektury Steamroller a pravděpodobně až 512 stream-procesorů grafické architektury GCN (respektive zřejmě již její druhé generace).

Začátkem týdne jsme se dozvěděli, že Kaveri přijde na trh ještě letos, pravděpodobně začátkem podzimu a dále, že bude určena pro nový socket FM2+. AMD v rámci Computexu zveřejnila několik informací až dosud držených pod pokličkou. Některé přímo, jiné v náznaku. V první řadě Lisa Su potvrdila, že Kaveri opravdu letos vyjde. To můžeme brát jako prevenci dalším kachnám na téma zrušení vývoje nových produktů, se kterými firma v druhé polovině loňského roku opakovaně bojovala. Su navíc zmínila, že partnerské společnosti již mají v rukou vzorky tohoto APU a připravují pro něj své produkty.

ECS motherboard FM2+ Kaveri

Další informace se týkají platformy. Socket FM2+ (= FM2b) se dočkal oficiálního potvrzení. Podle specifikací první prezentované desky z dílen ESC se potvrdila naše spekulace na téma zpětné kompatibility socketu FM2+ s APU řady Trinity a Richland (FM2). Stručně a jasně: Do nových desek se socketem FM2+ budou stávající čipy se socketem FM2 pasovat, ale nové APU (Kaveri) do stávajících desek nedostanete. Socket FM2 nese 904 pinů, nový FM2+ pak 906 pinů.

AMD Kaveri socket FM2+ socket FM2

AMD se pochlubila i podobou novinky, krom desktopové verze, která má jádro překryté heat-spreaderem, nabídla zvědavým objektivům i BGA model pro ultrathin platformu. Na základě srovnání se známými rozměry vedlejšího čipu, (jedno)eurové mince a pravítka, dospěli přítomní novináři k závěru, že jádro Kaveri dosáhne zhruba 200 - 210 mm². Pro srovnání: Llano měří 228 mm², Trinity a Richland 246 mm². Zmenšení půjde na vrub především 28nm procesu; tranzistorů bude rozhodně více.

AMD Kaveri BGA socket
APU Kaveri v BGA a FM2+ verzi (ComputerBase.de)

Samotné datum vydání zatím nebylo upřesněno, podzim je zatím dost daleko na to, aby mohla mít AMD zcela jasno. O určitém období už ale mluvit můžeme, na základě stávajícího stavu jsou odhadovány termíny v rozmezí poloviny září až přelomu října a listopadu.

Diskuse ke článku APU Kaveri a socket FM2+ vyfoceny

Sobota, 8 Červen 2013 - 12:28 | Pjetro de | Jak nic. Na Alze sa da Richland kupit uz tyzden....
Pátek, 7 Červen 2013 - 09:34 | Lukec | Já myslím že je na nic, protože v cca půlce...
Pátek, 7 Červen 2013 - 09:13 | no-X | Richland existuje ze dvou důvodů. Prvním je, že...
Čtvrtek, 6 Červen 2013 - 23:05 | WIFT | Jestli si dobře vzpomínám, Richland skutečně...
Čtvrtek, 6 Červen 2013 - 20:26 | del42sa | Richland je hlavně pro notebooky....
Čtvrtek, 6 Červen 2013 - 20:02 | Hkr ptr | To vypada, ze Richland je jen takova vycpavka...

Zobrazit diskusi