Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

#4 zajímavá fakta o Bitcoinu, která jste nevěděli

Na kryptoměnách a vlajkové lodi technologie Bitcoinu je fascinující to, jak rychle se celý obor tlačí dopředu. Každý den vznikne na blockchainu něco nového, co dokáže zaujmout.

Svět kryptoměn se rychle mění. Za minulé desetiletí se celý průmysl exponenciálně vyvinul. Snadno tak člověk přehlídne zajímavé události či milníky, které proběhly. Pojďme se na čtyři zajímavá fakta podívat trochu zblízka.

Pokud se vám některý bude líbit a zasluhoval by si dle vás další článek, ozvěte se mi do komentářů.

#1 Letošní čínská maturita obsahovala dvě otázky ohledně těžby kryptoměn

V Čínské lidové republice se tradičně v posledním ročníku středních škol skládá zkouška Gaokao. Jde o plošné testování, které má určit potenciál studenta na to studovat na vysoké škole. Každý rok ji skládá 10 milionů studentů.

V této zkoušce se letos objevily dvě otázky z několik týdnů schválené učebnice kryptoměn. Šlo o otevřené otázky týkající se těžby kryptoměn v tamní provincii Sečuán. Studenti měli odpovědět na to, proč se v ní těží bitcoin a jestli si myslí, že by měla centrální vláda těžby kryptoměny zakázat.

Ze Sečuánska pochází drtivá většina výkonu sítě. V hornaté oblasti je levná čistá energie z vodních elektráren, je tam chladno a také se tam nachází špičkové univerzity zaměřené na technologie.

#2 Blok 74 638 nesl odměnu 184 miliard BTC

V prvních letech kryptoměny hacker našel chybu v software pro těžbu kryptoměn. Díky tomu se mu podařilo vytěžit v bloku číslo 74 638 neskutečných 184 miliard kusů kryptoměny.

Hacker využil chyby, díky které zbytek sítě přijal blok jako legitimní. A to přesto, že vytěžených kryptoměn bylo nespočetněkrát víc než možných maximálních 21 milionů.

Satoshi si chyby okamžitě všimnul a opravil ji do pěti hodin. Další verze software 0.3.10 nutila uživatele přijmout nový řetězec, který chybu a blok neobsahoval. Těžaři tak přišli o několik stovek BTC v odměnách. Komunita změnu přijala. Co si budeme nalhávat, neměli na výběr.

#3 Satoshi není nejmenší jednotka BTC

Jeden bitcoin se dá rozdělit na 100 000 000 jednotek, kterým se říká satoshi. Často se dočteme, že satoshi je nejmenší jednotka BTC. Jde o informací mylnou. Není tomu tak od té doby, co byl představen sekundární řetězec Lightning Network jako řešení pro problémy se škálovatelností transakcí.

Poplatky na tomto řetězci jsou tak malé, že vznikl milisatoshi. Jeden satoshi jich má 1000. Otázkou je, zda bude mít využití, až se sekundární řetězec začne aktivně využívat a cena poroste. Zatím je na něm jen zlomek transakcí.

#4 První legální nákup s pomocí kryptoměn se slaví jako svátek

Tenhle fakt je docela známý, ale vyplatí se ho zmínit. 

V roce 2010 jeden z prvních aktivních vývojářů na síti jménem Laszlo nakoupil dvojici kusů své oblíbené pizzy. Za 10 000 BTC. 22. květen se do dnes slaví jako svátek, který znamenal průlom v adopci kryptoměn.

Ačkoliv dnes by dvojice masných koláčů stála kolem 100 milionů amerických dolarů, Laszlo toho nikdy nelitoval. Jednoduše nemohl vědět, jaké šílenství přijde.

Podobně smýšlel i uživatel sociální sítě Reddit, který si za několik tisíc BTC koupil dávku LSD. O roky později komentoval, že halucinace byly naprosto úžasné. Udělal by to klidně znovu. Ač jde o kuriózní příběh, tak se přirozeně neslaví.

Jiří "Jiří Makovský" Makovský

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku #4 zajímavá fakta o Bitcoinu, která jste nevěděli

Pondělí, 22 Červen 2020 - 11:41 | Gath G | Zajímavá fakta číslo čtyři? Jsem zvědavý, jestli...
Pondělí, 22 Červen 2020 - 08:28 | Pjetro de | otazky su sice otvorene ale nie uplne rovnocenne...
Pondělí, 22 Červen 2020 - 08:17 | Psycho1000 | To je hodne odvazne tvrzeni po zahadnem zmizeni...
Pondělí, 22 Červen 2020 - 05:27 | Anonym | V Koncentráku asi ne. Ne že by tam nebyla...
Pátek, 19 Červen 2020 - 12:52 | Aja | " a jestli si myslí, že by měla centrální...

Zobrazit diskusi