Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Abandonware: Jsou opuštěný software a hry odsouzený k zániku?

Je abandonware jen pro nostalgiky, kteří si své oblíbené dílo chtějí zahrát i po letech a nikoho tím nepohoršují?

Ztotožnili byste se s následujícím argumentem? "Mezi abandonware a pirátstvím není rozdíl. Pokud za program nezaplatíte, není správné, abyste ho používali"

Abandonware, jak už název napovídá, je software (nejčastěji hry), který už není v prodeji a nejspíš k tomu už ani nedojde, jelikož například hra je stará a tím pádem i opuštěná. Pokud ji vlastníte nebo vlastníte licenci k jejímu užívání a nebrání vám technologie, máte štěstí a nepochybně můžete být v klidu. 

Co když ale hra existuje, ale není již kompatibilní s novým hardwarem? Buď se vytvoří specializovaný emulátor, tak aby mohla na nové technice běžet bez problému, a nebo se předělá celá hra. Takový zákrok je podle všeho nelegální, jak se třeba přesvědčil programátor ZeroPaige, který přenesl hru SuperMarioBros z NESu na C64 a celý hotový projekt dal volně na web. Právníci společnosti Nintendo, které vlastní veškerá práva na tuto hru, okamžitě zasáhli a postarali se o stáhnutí programátorovy předělávky z internetu. O dalším případu jsme psali zde.

Nintendo je v tomto daleko důslednější a tak například zarazilo prodej svých starších her někým jiným a důsledně monitoruje, aby k tomu nedocházelo ani nadále, pod hrozbami velkých pokut. 

Sice velké sumy pokut mají spíše odradit od případných další takových pokusů, ale je tento přístup v pořádku? Přece jen soudní tahanice stojí více peněz a jsou vnímány negativěji než, kdyby vydavatel, vlastník autorských práv, přimhouřil oči a tím si přilepšil v očích svých stávajících i nových zákazníků.

Praxe je však zatím taková, že jednotlivce, který si chce jen zavzpomínat na staré časy, nikdo nikoho k soudu nežene. Nicméně, právě ti poskytovatelé (nikoliv autoři) starých her, které na svém webu provozují databázi s tímto abandonwarem, se vystavují docela velkému riziku. I když většina těchto provozovatelů nevlastního obsahu to dělá v dobré víře a potěšení ostatních, musí server z něčeho žít a tak jsou na stránky přidány reklamy, které zajišťují přežití webu a zde už to představuje riziko. 

Na internetu je mnoho stránek shromažďujících abandonware. Jedná se tak o druh díla, se kterým uživatel sedí na dvou židlích. Na jedné straně není takový titul možné už někde koupit, ale zároveň jej vlastník, autor, nevydal k využití zdarma. Kdo si takovou hru chce sehnat, je obvykle odkázán na nelegální, leč povětšinou přehlížené databáze různě po internetu.

Existují obchody, které toto šedé zákoutí zčásti řeší, jako například obchod GOG, ale rozhodně na něm nejsou veškeré hry. Ani asi nemohou. Shodou náhod se u některých děl autorské právo roztříštilo, zaniklo a nikdo se k němu nehlásí a není tedy patrný výchozí bod u koho začít, pokud není jasný přímý vlastník práv díla.

Nějaké pokusy o legalizaci abandonware tu byly, ale současný směr napovídá, že spíše půjde o nelegální užívání, pokud autor, vydavatel sám nesvolí. Rizikem takových opuštěných her bývá situace, kdy studio vydá hru, která potřebuje ke svému spuštění herní server, ale po čase studio usoudí, že titul není výdělečný a servery ke hraní vypne. Ze hry se stává duch. Taková modifikace, která simuluje zapnutý herní server, je nelegální, ale zároveň je to řešení pro ty, kteří si hru koupili, ta však přešla do režimu free 2 play a pak později byla vypnuta - jak je bohužel smutnou praxí.

Různé databáze na internetu s abandonware jsou tak majiteli práv ve většině případů v tichosti  tolerovány. A i když jsou hry přístupné ke stažení, nikdo nezaručuje, že je to právě ta hra, kterou chcete a není k ní zabalen malware. Existují i české a slovenské databáze, které se těmto hrám věnují, dokonce existují k nim dobové recenze, přidávají originální obaly, manuály a vše co k tomu patří. Na jednu stranu nelegální obsah, ale na tu druhou skvělé a významné muzeum starých her, které může sloužit až k akademickým účelům.

https://www.oldgames.sk/

Veškeré tyto složitosti by se snadno vyřešily, kdyby se používal selský rozum, nebo rozumná flexibilní pravidla umožňující nějaký rámec toho, co lze a co nelze. Bohužel velkým studiím nejde o nějakou potěchu pro, z jejich pohledu, pár lidí, kteří si chtějí zahrát starou, neprodávanou hru, která existuje v ilegalitě. Chtějí zisk a to za každou cenu, ale samotnou hru už prodávat nemohou, nebo nechtějí. 

A protože se pomalu dostáváme do situace, kdy software a hry si nekupujeme, ale pouze nám je za danou částku poskytnuta licence k užívání, tedy zpravidla předplatné, bude tímto krokem zcela jasné, kam se abandonware dostane. Modifikování her, jak bylo populární v minulosti, je totiž u těch předplacených her na ústupu, protože to bývá často zakázáno, jelikož jde o zásah a snahu rozebrat hru, což je v rozporu s podmínkami.

A tak i modifikace do GTA V jsou nelegálními, ale zatím tiše tolerovány. V GTA Online už však za ně, pokud se prokáží, dostanete ban - i když jsou jen kosmetického charakteru. Zde to lze však chápat, jako obranu před těžšími zásahy do hry a tak vývojáři stanovili, že modifikace používat nesmí nikdo, aby se dříve či později nenašel někdo, kdo přes zdánlivě nevinnou úpravu, může hackovat ostatní hráče a tím nabořit integritu hry samotné. 

Z tohoto pohledu se zdá, že z opuštěného softwaru a her se stane postupem času podsvětí, kde budou lidé rádi vzpomínat na to, jaké to bylo, když vlastnili CD s klíčem a mohli si software/hru nainstalovat kdekoliv a bez přístupu k internetu. 

Kdo ví, třeba se jednoho dne dočkáme, že vše co budeme používat, bude fungovat na bázi "jako služba", což dneska u PC, notebooků a mobilů sice funguje, ale zcela dobrovolně. Prozatím.   

Jiří "Sirik" Vlach

Redaktor CDR/DIIT. Když nepíšu sem, natáčím na Youtube kanál, zmíněn níže a když ani tam nejsem, tak buď prokrastinuju, nebo se o někoho starám. ;)

Mafia pod lupou TV | Youtube

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Abandonware: Jsou opuštěný software a hry odsouzený k zániku?

Středa, 22 Červenec 2020 - 14:22 | Dagon | Já mám s výrobci SW, tedy těch z ČR, dobré...
Středa, 22 Červenec 2020 - 08:46 | Libor Míšek | Jenže BAN účtu si většinou vykoleduje uživatel,...
Středa, 22 Červenec 2020 - 08:01 | VŠK | To je většinou řešené odstavcem, který dává...
Úterý, 21 Červenec 2020 - 22:58 | NTFSynergy | To by bolo, aby niekto predával znova tie isté...
Úterý, 21 Červenec 2020 - 22:57 | Xspy | A předplatitelské služby na konzolích nejsou nic...
Úterý, 21 Červenec 2020 - 22:42 | Xspy | Free Duna ????
Úterý, 21 Červenec 2020 - 22:40 | Xspy | Nintendo by prodávalo i z mrtvého piráta oko .......
Úterý, 21 Červenec 2020 - 22:16 | IT Joker | Tady je problém už to naprosto absurdní nastavení...
Úterý, 21 Červenec 2020 - 21:53 | CBob | Nu a pak strýček Sam řekne nenene a dopadne to...
Úterý, 21 Červenec 2020 - 21:05 | DRK | Pro domácí uživatele je hlavně naprostý nesmysl...

Zobrazit diskusi