Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

EonNas 500 Pro - administrační rozhraní

Infortrend EonNas Pro 500 - přední pohled
Dnes pro vás máme pohled na pětidiskový NAS od společnosti Infortrend, který se chlubí podporou ZFS a tedy takových vlastností jako komprese v reálném čase, deduplikace, šifrování nebo snapshoty.

Kapitoly článků

2.  Software, administrační rozhraní
3.  Test výkonu

To co je na tomto diskovém poli úplně nejzajímavější, je použitý operační systém. Ten je postaven na OpenIndianě, tedy v podstatě takovém duchovním nástupci OpenSolarisu, který skončil poté, co byl Sun Microsystems pohlcen společností Oracle. A OpenIndiana znamená podporu systému ZFS se spoustou nádherných specialit, jako jsou snapshoty, clony, replikace, efektivní práce s cache pamětí, již zmíněná komprese v reálném čase, deduplikace či podpora iSCSI, NFS, CIFS.

K tomu navíc Infortrend dodal přehledné administrační rozhraní, které se jednoduše ovládá, neobtěžuje příliš detailním nastavením a funguje velice rychle a spolehlivě. Rozhraní jsme srovnávali s komerčním NexentaStor, které je komplexnější s širšími možnostmi nastavení, ale zase znatelně pomalejší (někdy až neuvěřitelně), a s free řešením napp-it, které zase není zdaleka tak přehledné ani stabilní. V této konkurenci vychází rozhraní Infortrendu velmi dobře.

EonNas 500 Pro - administrační rozhraní - login EonNas 500 Pro - administrační rozhraní - přehled

Ve webovém rozhraní si můžete prohlédnout stav služeb, zaplnění disků, aktuální problémy nebo detailnější informace o harwaru. Můžete sledovat vytížení procesoru nebo informace o aktuálním diskovém provozu. Tedy takový základní přehled o celkovém stavu systému.

EonNas 500 Pro - administrační rozhraní - system info EonNas 500 Pro - administrační rozhraní - služby

Pod kontrolou máte samozřejmě tvorbu diskového pole. Z pěti disků, které jsou k dispozici můžete vytvořit RAID 0, 1, 5, 6, 10 (ve skutečnosti se jedná o softwarové RAID-Z1, RAID-Z2 a mirrors, ale na tom vlastně tolik nezáleží). Jediné volby, které můžete na vytvořeném diskovém poli ovlivnit jsou zapnutí/vypnutí transakčního logu, komprese v reálném čase a deduplikace. 

Na vytvořeném poli pak můžete vytvářet libovolně sdílené adresáře či disky (volume) sdílené přes protokol iSCSI. Na rozdíl od práce v příkazové řádce je vytvoření disku sdíleného přes iSCSI maximálně zjednodušeno a je to v podstatě otázka jednoho kroku. Podobně je tomu i v případě adresářů sdílených přes CIFS/FTP/NFS. Pro každý adresář zvlášť můžete nastavit zvlášť kompresi, transakční log, deduplikaci nebo dokonce antivirovou kontrolu. 

EonNas 500 Pro - administrační rozhraní - šifrování  EonNas 500 Pro - administrační rozhraní - nastavení iSCSI

Další moc užitečnou funkcí tohoto NASu je možnost replikace dat na druhé diskové pole. To můžete dosáhnout hned několika různými způsoby. Jednak je to funkce "pool mirror", které vytvoří identický obraz vašich dat na dalším diskovém poli v síti a udržuje data synchronizovaná (a to buď synchronně, tedy taková síťová obdoba RAID1 nebo asynchronně, kdy se na vzdálené pole posílají změny v nějakých periodických časových intervalech). Každý způsob má své výhody a nevýhody. Tato funkce je pravděpodobně postavena na Sun StorageTek Availability Suite, který Sun pro tyto účely vyvinul (škoda, že je tento projekt od doby prodeje Sunu mrtvý, podle našich zkušeností v Aiře funguje velmi dobře).

Další možnosti jsou synchronizace dat v adresářích pomocí programu rsync nebo jednorázové kopírování na externí média. U každého adresáře či virtuálního disku (volume) můžete vytvořit libovolný počet ZFS snapshotů, ke kterým se můžete v budoucnu vracet, aniž by vás to stálo závratné množství diskového prostoru.

EonNas 500 Pro - administrační rozhraní - replikace  EonNas 500 Pro - administrační rozhraní - replikace

Kromě toho můžete na NASu naplánovat kdy se má sám vypnout či spustit, můžete přes webové rozhraní celý systém aktualizovat a nebo sledovat informace z logu.

EonNas 500 Pro - administrační rozhraní - log  EonNas 500 Pro - administrační rozhraní - nastavení napájení
Tagy: 
NAS
Kapitoly článků
2.  Software, administrační rozhraní
3.  Test výkonu

Filip Marvan

Administrátor serverů a diskových polí pracující pro společnost Aira Group.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Infortrend EonNas 500 Pro - malý NAS s velkými schopnostmi

Pondělí, 20 Květen 2013 - 23:52 | Izak | Tim zhorsenim myslim ted freeBSD konkretne ;-) Co...
Pondělí, 20 Květen 2013 - 23:47 | Izak | Solaris neni zadna slava a nikdy nebyl, jen...
Pondělí, 20 Květen 2013 - 23:39 | Izak | ZFS je lowend, porovname jej z netappem ? Ten...
Pondělí, 20 Květen 2013 - 23:33 | Izak | 1GB je 500mb jednim smerem o tom se budu klidne...
Pátek, 17 Květen 2013 - 19:03 | kvolaa | Že jsou obě free implementace iSCSI špatné, je...
Pátek, 17 Květen 2013 - 16:41 | Filip Marvan | Na domácí použití určitě. Nevýhoda všech těch...
Pátek, 17 Květen 2013 - 15:11 | kvolaa | Souhlas. Pokud to nemá ECC, není o čem mluvit....
Pátek, 17 Květen 2013 - 14:50 | Jiri Macourek | Zajimave pocteni. Vtipne je, ze vetsina...
Pátek, 17 Květen 2013 - 14:02 | Filip Marvan | Levnější FreeNAS určitě je, o "lepším"...
Pátek, 17 Květen 2013 - 12:36 | zoki | Keď som tu ja odporúčal ten HP, tak ma sprdli....

Zobrazit diskusi