Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Alder Lake ES2 překonává Ryzen 9 3950X, Alder Lake QS dosáhne boostu 5,3 GHz

Jasně, jasně... PL2 ~250W, to známe Intele...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Malo mu veris, 270 - 300W, vzdyt to intel jasne rekl ze se u Alder Lake posune energeticky limit:

https://diit.cz/sites/default/files/intel_alder_lake-s_lga1700.jpg

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tohle "Intel rozešle všem partnerům a než některý z nich nevypustí reálně naměřené výsledky do světa." také nelze přejímat, protože Intel může poslat lepší kusy na testy (už se stalo) nebo je poslat pozdě (také se stalo) nebo je pošle jen těm co napíšou co chce (stalo se).
Osobně tomu zázračnému konceptu velký+malý je lepší než 2xvelký nevěřím.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Tiez tomu neverim. Niekde to moze fungovat ale oproti komplet velkym jadram to musi mat nevyhody/handikep a situacie, kde to nebude fungovat tak dobre. No uvidime.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Osobně tomu zázračnému konceptu velký+malý je lepší než 2xvelký nevěřím.

Staci porovnat na AMD 5800X osmijadro vs AMD 5950X 16ti-jadro. ST vykon budu ignorovat (protoze je irelevantni pro porovnani tech konceptu); MT vykon zalezi na base frekvenci a spotrebe. Kdyz se podivate na base tech dvou procaku, tak je to 3.8 vs 3.4 a spotreba stejna.

Jinak receno, staci snizit frekvenci o ~10%, aby dostali (na 1 jadro) ~90% vykonu pri 50% spotreby, nebo (na cely procak) 180% vykonu pri 100% spotreby.

Ted si rekneme ze vyrobce ma 8 vykonnych jader a chce z toho udelat 16ti jadro se stejnym targetem 180% vykonu. Misto pridani 8 stejnych velkych jader ale pridaji 8 malych se 70% vykonu velkeho. Na jakou frekvenci pak musi byt turbovano tech 8 velkych jader, aby to v MT dohnalo ztratu vykonu tech malych ? a jakou to bude mit spotrebu v tom turbo ? jiste, spotreba tech malych jader bude o neco lepsi, ale IMO ta uspora spotreby tech malych nebude stacit aby ta velka jadra dohnala ztratu vykonu. Color me sceptical.

Navic jsem zvedavej, jak se nektere MT softy vyrovnaji s brutalne rozdilnym vykonem na jadro. IMO nektere celkem v pohode, a nektere hodne spatne. A pak je tu samozrejme OS scheduler... bude z toho totalni binec.

Za me nein. big+little koncept v desktopu ma jedinou vyhodu: uspori kremik.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

I když mají 16 jaderníky výběrové kousky křemíku, tak je to děsivé a je na tom vidět to příšerné plýtvání energií. Kvůli blbuvzdornosti taky doufám v nějaké verze bez malých jader nebo aspoň možnost jejich vypínání v biosu - holt místo HT budu nově vypínat atomová jádra:). Ono je to asi jedno, protože je silně nepravděpodobné, že by Intel nepřestřelil cenu, kdyby se IPC a dosahované frekvence potvrdily.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Když pominu příšernou češtinu, dá se s tím v zásadě souhlasit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

sorry - not a native speaker :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A nezapomínáte náhodou že velká jádra jsou velká právě pro to, že mají bohatší instrukční sady a tím pádem, náskok díky technice?
Je vážně super kdy se FEM softwary konečně naučili využívat AVX512 instrukce a teď jim odepřeme AVX úplně. V benchmarku to možná fungovat může ale uvidíme, jak to bude v reálném světě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uživatelé FEM SW si mají kupovat minimálně běžný HEDT. Je to neexistující problém. A třeba ty Atomy půjdou fakt vypnout.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jsou ty HEDT procesory i pro běžné notebooky (ne ty tlustý cihly)? Protože většina prodaných počítačů jsou notebooky, běžné i v kanceláři (v dokovačce). Už předtím dělali lidi něco i doma nebo u zákazníka a teď po pandemii už většina firem nabízí půl týdne homeoffice. Některé, i obří korporáty, ho dokonce vyžadují (pevné místo v kanceláři už zůstalo jen lidem na vyšších pozicích).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

HEDT v notebooku neuchladis. Soucasne bezne dostupne nejvykonejsi konfigurace jsou TL/Zen3 8C.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak mi vysvětli, proč herní notebook s 8jádrovým nejnovějším Intelem a RTX 3060 (spotřeba 20 W v kancelářském použití), co tu má brácha na recenzi, je stejně tlustý a stejně hlučný v zátěži (nijak moc) jako můj starý Latitude 5580 s 2jádrovým Intelem a GeForce 930 2 GB. 16jádrový Ryzen žere v zátěži jen o kousek víc než tenhle Intel, přitom tenhle notebook chladí i výkonnou grafiku na realtime raytracing. Takže nějaká pracovní stanice bez dGPU, případně jen s nějakou minimální Quadro, bude naprosto v klidu. Z tvého projevu mi přijdeš jako ty lidi, co říkají podobný nesmysly o neexistujících notebookách na gaming.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mozna jsem se nevyjadril uplne stastne. Neco jako 5950-5950X by jsi 'nejak uchladil', vzhledem k tomu, ze konfigurace gr.karet jsou az 150W. Nicmene ten trh pro ne bude asi tak maly, ze se to vyrobcum nevyplati delat a pokud vim, tak to nedelaji ani vyrobci chipu v BGA provedeni. Druha vec je, ze aby jsi to 'uchladil' pri rozumne hlucnosti, tak to asi nebude uplne jednoduche a zajemcu o praci se spunty v usich asi taky moc nebude. Cili mas tady min. 2 celkem dobre duvody, proc se to nedela.

"Z tvého projevu mi přijdeš jako ty lidi, co říkají podobný nesmysly o neexistujících notebookách na gaming."
.. doporucil bych ti nezacinat tyhle prupovidky..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale mám pravdu. Ten herní notebook, když se udělá dobře, je tenký a při plné zátěži (přes 100 W) snesitelně hlučný. Pohybujeme se asi v jiných sociálních bublinách - já potkávám běžně výkonné tenké nepříliš hlučné notebooky, jak herní tak pracovní workstationy. Nad lidma s podobnými komentáři např na Živě se jen pousměju, ani nereaguju. Samozřejmě nepopírám, že nejsou notebooky, které jsou hlučné a šíleně throttlují - ale to nesouvisí s cíleným výkonem (vyděl jsem to i u notebooku s 5W Atomem).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale jo, teoreticky je to mozne delat, ale musis se ptat proc to delat, kdyz na to neni trh?
Jinak snesitelne chladit "50", "100" a "150"W je jednak rozdil a jednak pro kazdeho slovo "snesitelne" predstavuje jinou hlucnost. Tudiz treba tvych 100W snesitelnych je pro druheho ne-snesitelnych. Je to hrozne subjektivni.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ty mluvíš o teorii, já o praxi. Ty notebooky jsem držel v ruce a prodávají se i tady v Česku. Já nic nemusím, natož se ptát, proč si nějaký tombomino myslí, že není trh pro herní nebo pracovní notebooky za 50 tisíc s dvojnásobným výkonem než Macbooky za 100 tisíc (a 720p kamerou). Co se týče hlučnosti, už je to několik let, co byly běžné hlučné 15W notebooky i od velkých značek jako HP. Lidi nadávali a výrobci šly do sebe. Dnes i nejvýkonnější herní notebooky jsou maximálně tak hlučné jako tehdejší 15W (a prakticky všechny Macbooky s Intelem v zátěži).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Ty notebooky jsem držel v ruce"
.. jake notebooky jsi drzel v ruce? Ty jsi drzel bezne vyrabene 16C a 12C nebo vyssi konfigurace s vice jadry v notasu?
"proč si nějaký tombomino myslí, že není trh pro herní nebo pracovní notebooky za 50 tisíc s dvojnásobným výkonem než Macbooky za 100 tisíc "
.. vubec nechapu o cem mluvis, tomu rozumis asi jen ty sam. Ja nikde nic nepisu o tom, ze neni trh pro notebooky za 50+tisic. Ja pisu ciste o tom, ze neni dostatecny trh pro notebooky s vyssimi konfiguracemi CPU nez 8C.
"Co se týče hlučnosti, už je to několik let, co byly běžné hlučné 15W notebooky i od velkých značek jako HP. Lidi nadávali a výrobci šly do sebe"
.. nevim kde na ty moudra chodis. Porad zalezi na konkretnich radach, konkretnich vyrobcu.
"Dnes i nejvýkonnější herní notebooky jsou maximálně tak hlučné jako tehdejší 15W"
.. sorry, ale tak jak jsi to formuloval, je to tva cista fabulace odtrzena od reality.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak píšu, jiná sociální bublina. Ten 8jádrový Intel je úplná novinka, takže 16jádrový Ryzen proti němu teprv přijde (se stejnou reálnou spotřebou v zátěži). Samozřejmě mluvím o mobilních procesorech, protože v některých notebookách jsou i podtaktované desktopové CPU (a dělá se to takhle už desítky let).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"takže 16jádrový Ryzen proti němu teprv přijde"
.. 16C 3950X uz davno v mobilni sfere existuje. Jenomze tohle jsou specialni "edice", nic co by se prodavalo 'normalne'. Je rozdil se bavit o jednom, nebo mozna par specialnich modelech s 12-16C s velmi omezenymi seriemi a stavet to na stejnou uroven se stovkami modelu s 8C.
https://www.youtube.com/watch?v=zVVqneMmvGA

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To že si 99 % Pepíků kupuje obyčejný notebooky neznamená, že se nevyplatí dělat i pro 1 %, co pro to má využití (a nemá problém to zaplatit). Normálně si lidi kupují ojetá auta, na nová nemají (4válcová škodovka je k půl milionu). To ale neznamená, že se nevyplatí vyrábět nová auta (která se pak k "normálním" lidem dostanou za několik let).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

v poradku :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je dobře :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

OK, takže intel sa chystá vydať CPU, ktoré dorovná 2 roky starý produkt konkurencie? Oh, wait a minute, AMD predsa minulý rok vydalo niečo výrazne lepšie a je silný predpoklad, že o rok tu bude Zen4 s DDR5 a výkon radikálne poskočí. A to som ešte pozabudol na funkčnú vzorku 3D cache... Fakt neviem, či sa mám smiať alebo plakať.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Presne, smeju se jak se 2 - 2,5x zravejsi a vykuchany Alder Lake(24-core) trapi se 144W 16 plne vybavenym Zen-em II generace, generace Zen III to ma jiz jiste, intel ji tymle trapnym konceptem neprekona.

Za kratky cas tu mame Threadripper v generaci Chagall/Zen III, cili 24 - 64 jader, rad bych videl porovnani ThR 5960X vs Core i9 - 12900K, vzdyt intel bohorovne tvrdi ze jeho procesor ma 24 jader, energeticke naroky ThR 5960X a 12900K budou stejne(280W) cili podme na to navic kdyz se tu neustale tvrdi ze ALD-L nejen dorovna, ale dokonce predci Zen III, u ThR 5960X muzeme klidne vypnout 2 kanaly operacni pameti.

3D/V-cache v kombinaci se Zen IV na 5nm, intel nema jednoduse sanci, jeste by me potesilo kdyby se prece AMD rozhodla uvest i 24 jaderny Ryzen 9, pak muzeme s nim srovnat to pitome Core i9 - 12900K.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vlastně ten rozdíl bude ještě větší, protože ten procesor vyjde reálně tak za 1,5 roku nejdřív.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

5.3GHz… na 15s, ked ostatne jadra idluju sa CPU je vychladene ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Klidně jen na 5s. Ono to znamená, že narozdíl od předchozích mrzáků na 10nm, tyhle kusy zvládnou i s novou architekturou třeba naprosto luxusních 5GHz stabilně a takových i pořád dost dobrých 4,8 GHz i horší kusy. Mě osobně třeba vůbec nezajímají frekvence nad 4,4GHz, pokud mám aspoň 6 jader a dobrou architekturu - velký nárůst spotřeby mně za ten malý nárůst výkonu nestojí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to horší než jsem čekal. U 10nm s novou architekturou jsem frekvence odhadoval max., s vypětím všech sil, na 5GHz. AMD je v řiti. Aspoň bude muset zlevnit. Lepší IPC a vyšší dosahované frekvence to je smrtka pro každou konkurenci. Pohádka končí, happyend nebude. S touhle architekturou a na 5GHz, bude na prvenství ve hrách Intelu stačit i šestijádro

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

I kdyby se Intelu podařilo zaonačit výsledky testů tak, že dorovná AMD, tak pořád je to za cenu papírově +20% wattů tedy adekvátně tomu topení. A všichni víme, jaké "TDP" Intel uvádí a kolik jeho procesory pak žerou. Takže ano, na zimní sezónu může být multifunkční zařízení procesor/topení od Intelu pro některé lidi zajímavé, pro ostatní je tu AMD.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

20% wattů navíc by byl úspěch. Jestli procesor žere 100W nebo 120W není žádný podstatný rozdíl. Hlavně nižší modely na trhu chybí a tam bude bohatě stačit i 4,4GHz a AMD se svými retro 12nm šestijádry bude moci zavřít krám nebo výrazně zlevnit.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

"AMD se svými retro 12nm šestijádry"
.. to je dost odvazne tvrzeni. AMD muze prehodnotit stavajici priority/navysit kapacity a uvest vice Zen3 modelu. Pokud neskryva AL nejaky hacek, tak ani tech teoretickych 20% IPC navic nad Zen3 se ve hrach nemusi nejak vyrazneji projevit. V MT aplikacich bych B+L koncept videl zatim problematicky. Takze pokud Zen3 o neco snizi cenu, tak AMD budw dale konkurencni, byt nebude momentalne 'technicky leader'.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Právě ty 12 nm modely mají mít ZEN 3 architekturu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale ty maji byt uz jen low end, mozna obdoba Intelovskych Pentii nebo maximalne i3..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To snad nerozporuji. Ty levné modely prostě nejsou a nebo jen velmi málo. AMD nemá důvod vyrábět levné modely v době, kdy prodá vše a vyrábí na maximum. To žene ceny nahoru. Právě proto upravuje architekturu pro starší a o dost levnější výrobní proces.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty retro šestijádra stojí pár šupů... předloni jsem R5 1600 koupil za 2400,-, dneska stojí kolem 3 200,- (podezírám přirážku prodejce). Co na tom chceš výrazně zlevňovat?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pod 2400 Kč. Čtyři jádra na modernější architektuře a nm jsou výkonově lepší, ale cenově to už může být lowend.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jediné čtyřjádro vidím na CZC CPU Intel Core i3-10105F 2157,- R5 1600 (2600) stojí 3190,- nicméně výkon dle passmarku 8902 (i3) vs 12354 (r5 1600)
Výsledky v passmarku jsou u toho R5 trochu devalvovány původní verzí Zen, v praxi to bude o cca 15% více. Jediné, v čem i3 exceluje je single (opět Zen+ na tom není tak hrozně). Pro AMD mluví možnost upgradu. Možnosti upgrade LGA 1200 mi příjdou poměrně tristní. Na velký zlevńování to nevidím.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To jsou ale hodně staré modely navíc nedostupné. AMD Ryzen 5 3600 je za 5.424 Kč.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Normálně se 5 1600 dá koupit, obratem doma:

https://www.czc.cz/amd-ryzen-5-1600-s-chladicem-wraith-stealth-12nm/2784...
https://www.alza.cz/amd-ryzen-5-1600-12nm-d5677267.htm

Jen nedávný hlad otrávil cenu, běžně byl k dostání o 400 Kč méně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já se dnes na CZC díval a nebyl žádný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ale od začátku je tu řeč o retro 12nm modelech, to je Zen+ a dostupný normálně je.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem se asi blbě díval. Omlouvám se za mystifikaci. AMD Ryzen 5 1600 s chladičem Wraith Stealth, 12nm
3 190 Kč To mi přijde drahé.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, je. Jenomže toho moc na výběr stejně není... když jsem ho kupoval za 2400 to byla bezkonkurenční cena.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já mám stále R3 2200G a stačí i na starší hry ve full HD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nakonec jsem upgradoval z toho R5 1600 na R5 3500X letos na jaře. Rozbalený byl za 3 600, a to mi přišlo celkem fajn. SMT při hraní stejně nevyužiju a video neenkóduju, takže solit 5 000 a více za R5 3600 mi přišlo zbytečný. Další upgrade v nedohlednu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já dal letos o dost víc za studiové ozvučení a baskytaru... Ale co žijeme jen jednou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

žerou tolik kolik tomu system builder dovolí. Koukni na Gamer Nexus videa, kde to řešili. Intel se drží svého TDP daleko více než Ryzeny při dlouhodobé zátěži, samozřejmě se předpokládá že limity odpovídají tomu co předpokládá Intel.

Nastavit si no limit a pak ukazovat prstem jak to žere je blbost toho co to dělá.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

To mohl čekat leda někdo, kdo dění kolem intelu a jeho výrobních technologií moc nesleduje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vtip je v tom, že 12. generácia Core je výkonnejšia o 8,6% ako Zen3
https://www.youtube.com/watch?v=ncZFMyvRo5c&t=127s

11300/10409 = 1,086

ale 3D cache pridá AMD 15% výkonu k Zen3, takže 12. generácia spadne späť

Lisa Su demonstrovala 3D cache na Ryzenu o 15 % navyšující herní výkon
2. 6. 2021

Su prezentovala výkonnostní výsledky ve hrách testovaných v rozlišení 1080p na Ryzenu 9 5900X a obdobě tohoto procesoru s navrstvenou +2× 64 MB L3 cache (192 MB celkem); u obou procesorů s nastavenou stabilní taktovací frekvencí 4 GHz. Průměrný herní výkon se zvýšil o 15 %, což odpovídá generačnímu skoku.

2. 6. 2021
Na Computexu potvrdila Lisa Su nasazení vrstvených čipletů demonstrací procesoru Ryzen se 192 MB L3 cache. Samotnou technologii plánuje AMD ve výrobě nasadit ještě letos…

https://diit.cz/clanek/lisa-su-demonstrovala-3d-cache-na-ryzenu-o-15-nav...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

3D cache bude na kolika modelech a za kolik? Uvidíme, ale 12. generace Core bude obecně rozšířenější.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

>12. generace Core bude obecně rozšířenější.

Ani veľmi nie. Dodávky CPU OEM sa uzatvárajú na 35-40 týždňov dopredu, teda už vieme pomer vyrobených PC a CPU pre retail trh na Q3, Q4 2021 a Q1 2022 A z nich je vidno, že AMD bude nad 40% trhu s x86 CPU a Intel pod 60% v Q3 2021

Is It Too Late to Buy AMD Stock?

Jul 12, 2021

But today AMD is comfortably ahead of Intel in the process race to create smaller and more power-efficient chips. Between the third quarters of 2014 and 2021, AMD's share of the x86 CPU market jumped from 23.6% to 41.1%, according to PassMark Software, as Intel's share fell from 76.3% to 58.8%.
https://www.fool.com/investing/2021/07/12/is-it-too-late-to-buy-amd-stoc...

Aj preto

Jul 8, 2021 at 9:00AM

Analyst Hans Mosesmann with Rosenblatt Securities has a $135 price target on the stock, representing more than 40% upside to AMD's price of $94 at the time of writing.
https://www.fool.com/investing/2021/07/08/is-amd-stock-heading-to-135/?s...

A tou už má AMD "nastúpané"

AMD stock fell to a low of $1.61 per share in July 2015. At this level, $5,000 would have bought an investor around 3,105 shares. At the current price of roughly $91 per share, this investment would hold a value of about $282,640 -- a return of approximately 5,550%
https://www.fool.com/investing/2021/07/10/if-invested-5000-in-amd-2015-h...

Kto investoval 5000 EUR do AMD v rok 2015 má dnes na byt v Bratislave

Ja viem bol to risk

In 2015, AMD faced possible bankruptcy amid declining PC sales.

A ak by nebol Zen úspešný tak by išlo AMD na hranci Q2 a Q3 2017 do bankrotu.

AMD dnes je iná firma ako v roku 2017..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No vidíte, uživatelé R9 3950X co koupili po vydání jistě pláčou, stačí přitom pár let počkat na lepší CPU!!! :D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jak že to říkali modrozelení? "Výkon, který tu už byl." :-D

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To psal Stach a ten je spíše rudej.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pár poznámek:

1. Proč R20 a ne R23? ... ale vem to čert
2. Na 3950X kašleme, to je srovnání k ničemu. Raději bych se držel porovnávání 12900K s 5950X. Intel zde dosahuje ~89% výkonu Ryzenu, což dle mého není špatné.
3. Má totiž jen 24 vláken, z nichž 8 běží na (po)malých CPU jádrech, zatímco AMD má 32 "velkých" vláken.
4. Přepočtený výkon na 1 vlákno je u AMD ~326, u Intelu ~388, tedy Intel je zde efektivní na ~119% oproti AMD.
5. Pokud jsou údaje správné a pravdivé, pak na nedobrou 10nm Intel výrobu oproti skvělé 7nm TSMC mi to přijde velmi dobré.
6. Neargumentoval bych Zenem 4, ten hned tak nebude, ne?
7. Snad to Intel nezabije cenou
8. Samozřejmě nevíme, kolik žere.
9. Samozřejmě nevíme, nakolik je to cherry-picked vzorek.
10. Samozřejmě si to mohl Číňan celý vycucat z řitního otvoru.

Ale za mě pěkné. Tipuji, že nějaký nižší ne-K model bude srovnatelný s 12core/24HT Zenem 2(3) a navíc k tomu Intel přidá "Xe Gen2".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2. Je to ES2, ne QS, takže realita může být lepší (byť si nejsem jistý, že až tak, jak „vypočítal“ leaker). Ono to ale bude potřeba. V době vydání Alder Lake bude Ryzen 5000 rok stará záležitost a nebylo by dobré, kdyby Intel po všech odkladech, dlouhém očekávání a dodatečném ladění nedotáhl ani rok starý produkt.

3. Malá a velká vlákna? Myslím, že lze mluvit o malých a velkých jádrech, ale ne vláknech. Tam je situace opačná - na malých jádrech má jedno vlákno k dispozici hardwarové prostředky celého jádra jen pro sebe, kdežto na velkých jádrech se vlákna musejí o prostředky dělit.

5. Na to se lze dívat různě. Na jednu stranu tu stále opakuju, že 10nm proces Intelu je ekvivalentem 7nm procesu TSMC (takže je logické, že by na nich mělo být možné vyrábět zhruba ekvivalentní produkty). Na druhou stranu v případě TSMC jde stále o vůbec první generaci 7nm procesu, jejíž éra na přelomu roku 2021/2022 bude z hlediska desktopového hardwaru končit. V případě Intelu již o třetí generaci 10nm procesu, jejíž éra na přelomu roku 2021/2022 v desktopovém hardwaru začíná. Bylo by hodně špatné, kdyby Intel nedokázal 10nm proces dostat do použitelného stavu ani na samém konci éry 7nm procesu TSMC.

6. Zen 4 lze s Alder Lake srovnávat stejně dobře jako Alder Lake se Zen 3. V obou případech jde o produkty, mezi nimiž je cca roční odstup.

10. Vycucané by měly být jen ty „vypočtené“ výsledky pro QS.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

5. 10 nm Intelu to je-malo byť v roku 2015

IDF13: Intel To Ship 10nm Chips in 2015, 7nm Chips in 2017
Sep 11, 2013 07:58 EDT
https://wccftech.com/idf13-intel-ship-10nm-chips-2015-7nm-chips-2017/

Obávam sa, že toto je dielom podobného Hansa Chritiana Intelsena.

podľa vikingského vzoru

význam - v SWE - v DEN
Samulov syn -Samuelson- Samuelesen
Hansov syn - Hansson- Hanssen
Johanov syn- Johanson- Johansen

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ad 2) není podstatné, zdali je 5950X rok starý produkt. Významnou část té doby byl de facto nedostupný a i dnes je to to nejlepší, co AMD nabízí. Stejně tak říkám, že není podstatné, jak je starý 10980XE, protože je to pořád to nejvýkonnější, co Intel pro běžné smrtelníky nabízí. A dokud nebude nic lepšího, je potřeba porovnávat vůči této reálně dostupné vlajce, ne vůči předpokladu toho, co bude za X měsíců či 1 rok.

ad 3) ano, běží to přímo na daném jádru a má to k dispozici všechny jeho prostředky. Ale pořád je to prostě CPU, které se "tváří jako 24vláknové". Ono to HT Intel nakonec vylepšoval tak, že efektivita běhu dvou vláken na jednom fyzickém jádru byla stále bližší a bližší dvě fyzickým jádrům, takže tahle argumentace beztak stojí a padá vlastně jen na tom, že obecně SMT se sdílenými prostředky více vláken je v principu díra a bavíme se o tom, zdali jej vypnout (OpenBSD), kompenzovat (různá Linux distra), nebo na to kašlat a riskovat (já to třeba nevypínám, byť teď mám CPU bez HT/SMT).
- JEŠTĚ DODATEK: třeba openSUSE to má takhle při instalaci: https://www.root.cz/galerie/gnome-40-v-opensuse-tumbleweed/#17

ad 5) To, že někdo někdy někde (klidně sám Intel) plácal, že 10nm Intel je srovnatelný se 7nm TSMC, je irelevantní. Je jedno, jak to číselně označíme a jak se to chová vůči nějakému konkurenčnímu číslu. Podstatné je jen to, jaké to má ve výsledku parametry u reálných čipů, jaká je na tom vyráběna architektura a jak ladí návrhy čipů s tím procesem. A já jsem fakt toho názoru, že TSMC je na tom v posledních letech TAK SKVĚLE, že pokud Intel se svým 10nm jen dotáhne nějakou předchozí variantu 7nm TSMC, tak je to výborné, protože na tom furt bude líp než Samsung, nemluvě o schopnosti na tom procesu vyrábět mraky velkých x86 čipů, což Samsung neumí a u TSMC je kapacitně těsno.

ad 6) opět: není podstatné, jaké jsou tam odstupy. Nemůžeš říkat, že "Alder Lake je bídný, protože za 1 rok přijde superskvělý Zen 4, který ho zašlape v prach". To je naprosto irelevantní argument. Alder Lake-S přijde na trh v situaci, kdy AMD bude mít na trhu nějaké konkrétní procesory a vůči nim bude možné poměřovat. A pokud se někdo rozhodně čekat na příští generaci AMD, ten si samozřejmě počká, protože bude vycházet z předpokladu, že ta příští generace bude "Zen3 + XX % výkonu). Je-li ochoten čekat 1 rok, pak klidně. Ale předpoklad (výkonu) není garance.

ad 10) by měly být: čili ty výsledky ES jsou skálopevně správné, korektní a ověřitelné. Máme 100% garanci, že si je nikdo nevymslel?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2. Myslím, že je podstatné, že Ryzeny 5000 jsou rok staré, protože cca po roce lze očekávat nějaký refresh. S ohledem na demo v-cache máme i tušení, jak bude vypadat. Ryzen s v-cache možná přijde pár měsíců po Alder Lake, nejspíš bude mít nižší výkon na velké jádro než Alder Lake, ale bude to reálný konkurent Alder Lake, který bude po většinu éry Alder Lake konkurenční alternativou.

5. To není plácání Intelu, to je prostý fakt. 10nm proces Intelu umožňuje dosažení vyšších taktů než 7nm proces TSMC na úkor vyšší spotřeby, což je vidět na Tiger Lake. Kdyby Intel nastavil stejné takty, jaké má AMD na 7nm Zen 3, byl byla by i spotřeba podobná. Ty procesy jsou srovnatelné - dosavadní problém Intelu jsou horší architektury (kvůli kterým musí ždímat vyšší takty a tím dosahuje vyšší spotřeby) a monolitické návrhy (kvůli kterým má horší výtěžnost a vyšší náklady). Intel ale v současnosti dosahuje s 10nm procesem vyšší takty než původní 7nm proces TSMC a zároveň na něm zvládá vyrábět poměrně velké čipy (monolitický Xeon Ice Lake), takže nevidím nic, v čem by ten proces měl být zásadně horší.

6. Proč je podle tebe zcela korektní srovnávat nevydaný produkt Intelu s o rok starším produktem AMD, ale je podle tebe zcela nekorektní srovnávat nevydatný produkt AMD s o rok starším produktem Intelu? :-)

10. 100% jistota není prakticky nikdy a prakticky v ničem. Vždyť i v recenzích Rocket Lake lítaly na podobně chlazených sestavách s podobnými pamětmi pod stejným OS výkonnostní výsledky CineBench o ±10 %.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ad 2) dokud není "Ryzen s V-cache" na trhu, těžko se bavit o konkrétních srovnáních výkonu. Toté platí pro Alder Lake-S.

ad 5) ale to nic nepotvrzuje ani nevyvrací. Prostě jsme oba napsali nějaké konstatování, myslím, že se v zásadě shodujeme.

ad 6) Protože ten 1 rok starý AMD je na trhu a ten budoucí AMD produkt na trhu není a ještě řadu měsíců nebude. Je blbost bavit se o tom, že oproti vzdálenějšímu budoucímu produktu AMD je blízce budoucí produkt Intelu 1 rok starý. To je situace, co nastane tak za 1-1,5 roku a teprve poté se budeme moci bavit, že se tak děje a jaké je srovnání.

ad 10) jsem rád, že tohle zmiňuješ. Naznačoval jsem to v jednom svém textu (možná v příspěvku v diskusi) zde před pár měsíci(?)... něco v souvislosti s Rocketem. A sice, že jedna recenze nedělá objektivní obraz. Ne u procesorů, kde provozní parametry značně lítají a je zde velký vliv pasty, její kvality, jejího nanesení atd. Nic jako objektivní recenze CPU už prostě pár let neexistuje a čím víc měření se do recenze strčí, tím menší je její časová platnost.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

6. V době, kdy bude daný produkt na trhu, ale takové srovnání nebude mít smysl. V době dostupnosti Alder Lake bude mít smysl jeho srovnání se Zen 3+v-cache a v době dostupnosti Zen 4 bude mít smysl jeho srovnání s Raptor Lake. Srovnání s o rok starším produktem buďto má smysl (ale pak to platí pro ryzen i pro core), nebo smysl nemá (a pak rovněž nemá smysl v obou případech). Nemohu to ale v jedné situaci považovat za smysluplné a v druhé nesmyslné.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud v době uvedení Alder Lake-S bude na trhu Zen3+Vcache, pak takové srovnání smysl mít bude. Ale dokud se oba reálně na trhu nesejdou, bude to jen plácání předpokladů, nic víc. Stejné platí pro jakoukoli kombinaci nástupců AMD i Intelu. A trvám si na tom, že je nesmysl hovořit o srovnání výkonu CPU, které půjde na trh za 1/4 roku a CPU, které půjde na trh za 3/4 roku. To je prostě blbost.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> 7. Snad to Intel nezabije cenou

umis po ranu pobavit...

> 8. Samozřejmě nevíme, kolik žere.

Ale prece vime, Intelackych 125W. Tj realnych wattu tak 250...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

:-D +1

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ZEN 4 má být plus mínus měsíc ve stejné době a AMD v tomto věřím víc ne Intelu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ad:
1. Proč R20 a ne R23? ... ale vem to čert

Neni to z duvodu delky testu, kde kratsi R20 se vejde do limitniho casu pro PL ?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ak toto má byť ich top procesor, prečo ho neporovnávajú s top procesorom konkurencie ?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ja v tabulce vidim jak Ryzen 9 5900X tak Ryzen 9 5950X - a novej intel je mezi nema.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Alder Lake ES2 překonává Ryzen 9 3950X, Alder Lake QS zas dosáhne boostu 5,3 GHz"

-> ano zajiste ale pri 270 - 300W(PL2/3?) coz nam intel zatajuje pri jeho nepovedenem 10nm vyrobnim procesu a agresivne nasazenych taktech, jednoduse neuverim tomu ze intel prekona 3950X pri maximalnich 144W-atech ktere Ryzen 9 3950X pri 100% loadu vsech svych jader(16) neprekroci, Ryzen 9 5950X jde dal, ten latku posunul na 150W(+6W), vic nesezere ani omylem, cili znova vsech jeho plne vybavenych 16 jader pracujicich na maximu plus SMT.

Opakuju to, Alder Lake je ve skutecnosti 8 jaderny procesor, ty zpicene atomy nejsou nic nez vojeby, kdyz totiz srovnam jadro Zen-u vs Golden Cove, OK, ale kdyz tyhle velka/skutecna jadra srovnam z Gracemonty atomy, je to vybavou neporovnatelne, to jako kdyby ste srovnaval 12 valcove Lambo se 6+6 od VW, cili 6 velkych a 6 malych pistu, ty male pisty by byly oklestene o prisun smesi paliva a tez provedene mensi kvalitou ojnice a vackoveho hridele, proste ty atomy sou vojeby, nezli brat Core i9 - 12900K to skutecne radsi seberu Ryzen 7 5700G, kdyz prijdou next-gen testy/benchmarky ktere pujde pustit jenom na jadrech plne vybavenych modernimi instrukcema(AVX II + atd.), bude zrazu z ALD-L Core i9 8 jaderny procesor, ty atomy si pote muzete pojebat.

"čímž se dostává o 1,7-2,7 % nad Ryzen 9 3950X" - je usmevne jak tu nektery opakovali jak se IPC Alder Laků nejen vyrovna ale dokonce predci 3 Zen a pritom to ma co delat se Zen-en druhe generace, je to proste dalsi fail a jeste ani nevysel, presne stejna pitomina jako Rocket Lake.

Abych nezapomel, na AM4 jedeme od APU Bristol Ridge(Excavator) po dnesni Zen III, u intel-u za tu dobu jiz doslo na LGA 1151 v3, dale LGA 1200 a LGA1700 + 18xx plus nerikam o hromade Meltdown a Spectre, k prikladu instrukce typu TSX sou naprosto fuc.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tam to nejspíš zabije ještě jedna věc, scheduler Windows, který už tak špatně škáluje nad 16 jader. A tady malá jádra neumí stejné instrukce jako velká, čili pokud aplikace rovnou nespadne, tak určitě nebude posílat jiné instrukce na malá a velká jádra. Kdyby Intel raději více zapracoval na efektivní architektuře a zkusil třeba aspoň částečně ruční optimalizace, možná by výkon byl lepší. To mi připomíná DIGITAL Alpha EV7, vlastně všechny modely byly ručně optimalizovány, proto ty procesory trhaly rekordy v taktech a výkonech. Naplánovaná EV8 která už se do výroby nedostala uměla 4. cestný multithreading a měla 2 jádra. Byl plánován na rok 2004. Vektorové instrukce samozřejmě uměly Alphy taky. Ostatně první je masivně užívaly všechny superpočítače Cray. Takže nic nového pod sluncem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Od toho jsou W11 - měly by mít překopaný scheduler co umí big/little

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"měly by"
...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak znám Mrvisoft zpočátku to nebude pro prchlivé povahy. Dnes psali, že zrušili tradiční start nabídku...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže existují dvě provedení jádra Windows. Pro Home a Pro a pak Enterpise a další workstation varianty plus serverové. A ty se chovají výrazně jinak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím že to bude total fail. Ty procesory musí jet na krev aby to mělo lepší výkon ,takže spotřeba bude opět brutální. Big little je dle mě zoufalost intelu že neumí uvařit slušné 16cti jádro s rozumnou spotřebou. Nicméně pokud to dožene 5950 (čemuž nevěřím) není pro AMD nic jednoduššího než vydat 5950 XT s vyšším power limitem. A intel bye bye ... A poté příjde asi zabiják AL v podobně V-cache nebo zen4 ..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V-cache o něco zlepší herní výkon, ale na aplikační IPC moc zásadní vliv mít nebude. Bude to refresh, který přidá pár procent výkonu, ale zabiják Alder Lake je až Zen 4.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle aplikace až 20 % a nejvíc v kompresi, šifrování a hrách. Ale za velký nárůst ceny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za velký nárůst ceny ? To by mě zajímalo teda kolik že o tom tak píšeš.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To se ještě přesně neví, poprvé se to ukáže u serverových Epiců s járdry ZEN 3. A že to nebude levné je z náročné technologie bez pájení asi jasné. Každopádně druhý čiplet přidává 64 MB cache jednomu CPU čipletu (s osmi jádry), takže jednočipletový procesor by měl 96 MB L3 a tak dále, tedy 1,5x více. Čili 16. jádro už 192 MB. A 64 jádrový procesor s osmi chiplety 1536 MB. Ano 1,5 GB. Tak je to uváděno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel maka na optickom computingu. https://www.youtube.com/watch?v=hBFLeQlG2og

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To je hudba daleké budoucnosti. IBM má universální kvantový počítač. Ale je prakticky na nic. Nicméně IBM má i prakticky zajímavé patenty například přímý optický vstup či výstup na čip bez jakéhokoliv dalšího potřebného vnějšího obvodu. Takže teoreticky můžou vyrobit variantu Power 10 s optickými sběrnicemi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže QS jsou i pro partnery? Nikdy jsem to neřešil negooglil, zajímavá informace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ES - cip nema jmeno, vsichni jsou radi ze to vubec jede - slouzi to pro navrhare a vyrobce desek (Quanta, Compal, atd..)

QS - cip uz ma jmeno a urceny/zafixovany vykon, slouzi pro prodejce sestav (Dell, HPE, atd) pro sirsi testovani

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.