Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Allwinner UltraOcta A80 nese PowerVR Series6 GPU s 64 jádry

ARM SoC od Allwinner jsou srdcem mnoha ultramobilních (i jiných) přístrojů. Na trh míří novinka oznámená na CESu, osmijádrový model A80 s novým GPU.

Allwinner UltraOcta A80 zapadá do současné generace ARMů s osmi procesorovými jádry: jde ve skutečnosti o 4+4core koncept big.LITTLE, zde konkrétně párovaný s GPU PowerVR G6230. Pro Allwinner to není první případ, kdy sáhl po PowerVR GPU, premiéru si tyto grafiky odehrály v SoC A31/A31s, která používají ve svých produktech firmy HP, MSI, Pegatron, Foxconn a další.

V nich ale nalezneme grafické jádro PowerVR SGX544MP2, nová řada UltraOcta A80 přináší pokročilejší PowerVR G6230 s 64 jádry a architekturou "Rogue" podporující OpenGL ES Next (přináší výpočetní shadery a další novinky) a 3.0, OpenCL 1.x, Renderscript či DirectX 10 (to je zase vhodné třeba pro Windows RT). GPU je tvořeno dvěma clustery o 32 jádrech typu FP32 a samostatném enginu pro FP16. Další vlastnosti zahrnují vlastní systém komprese PVR3C (PowerVR triple compression), podporuje bezztrátovou i ztrátovou kompresi obrazu a bezztrátovou kompresi geometrických dat.

Nový system-on-chip Allwinner UltraOcta A80 jistě nalezneme v průběhu letoška v řadě produktů. Uvidíme, o které všechny časem půjde. Z dalších podstatných věcí pro letošek je zde samozřejmě podpora přehrávání i záznamu 4k videa včetně formátu H.265.

Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Allwinner UltraOcta A80 nese PowerVR Series6 GPU s 64 jádry

Žádné komentáře.