Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD Analyst Day 2010: Plány AMD na dva roky dopředu

AMD Bulldozer Bobcat HotChips presentation.7
Společnost AMD v souvislosti s pravidelným Analyst Day veřejně hovořila o svých plánech na poli procesorů pro servery, notebooky i desktopy a předvedla funkční vzorky ze všech tří jmenovaných segmentů (uvidíte uvnitř článku na videích). V serverové oblasti se můžeme těšit na těžké bagrování, jak se jednou do tohoto segmentu dostane „Bulldozer“, už z něj nevyjede a v roce 2012 se můžeme těšit až na 20jádrové Opterony. Naproti tomu desktopový a mobilní segment budou postupně přecházet na APU a v roce 2012 by měly přijít procesory vyráběné 28nm procesem…

Server CPU Roadmap

AMD Server CPU Roadmap

Začneme Opterony, kde je vše narýsováno radlicemi „Bulldozerů“. Procesory s těmito jádry v příštím roce začnou nahrazovat „staré dobré“ K10.x a nadále bude udržován segment maximálně dvouprocesorových a až čtyřprocesorových serverů. Segment 2P a 4P serverů bude stavět na dvoučipových procesorech s celkem čtyřmi paměťovými kanály na socket, v 1P a 2P segmentu to budou jednočipy. Ty budou postaveny na maximálně osmi jádrech „Bulldozer“ (tedy přesněji čtyřech „Bulldozer“ modulech), ovšem už v roce 2012 by mohl přijít „Bulldozer nové generace“ a vzniknout monolitický 10jádrový procesor („Sepang“), který pak bude ze dvou takových kousků v 2P a 4P segmentu poskládán v 20jádrový („Terramar“). Vše na 32nm výrobním procesu.

8-Core Bulldozer CPU

Ačkoli videa jsou obsahově i provedením nevalné kvality, rozhodli jsme se, že vám je zde předvedeme. Rick Bergman z AMD předvedl poprvé procesor s osmi „Bulldozer“ jádry (konkrétně „Zambezi“) a k němu grafiku s GPU „Cayman“ (tedy Radeon HD 6900). Nečekejte nic zvláštního, „Cayman“ přehrává HD video (to zvládají i integrované grafiky) a „Zambezi“ se také moc nepředře.

Desktop CPU/APU Roadmap

V desktopech to bude veselejší, tam totiž bude AMD razit cestu „Fusion APU“ a pouze nejvyšší třída bude počítat s procesory bez integrované grafiky. Stejně jako do serverů přijde do výkonnostního segmentu desktopových procesorů „Bulldozer“, příští rok to bude procesor „Zambezi“ (4- až 8jádrový), aby jej další rok vystřídal „Komodo“, zatím také jen coby 8jádrový (zda přijde i do desktopu desetijádro, to spíše neočekáváme, ale to je ještě daleko, stát se může leccos).

AMD Desktop CPU/APU Roadmap

Pokud jde o APU, příští rok je v plánu dlouho diskutované „Llano“ s tzv. „Stars“ CPU jádry, což znamená, že půjde o jádra, která dnes nalezneme v Phenomech II. O nic vyloženě zajímavého nepůjde, pouze se grafika přesune do procesoru, který bude mít (stejně jako nyní) nejvýše čtyři jádra (šestijádra jsou právě ve výkonnostní třídě, do které bude mít co mluvit příští rok „Zambezi“). Na videu můžete vidět hraní online hry Lord Of The Ring na jednom monitoru, zatímco druhý přehrává HD video, vše grafikou integrovanou v Llano.

O něčem to bude až v roce 2012, kdy „Stars“ jádra nahradí „Bulldozer“ moduly, a to dokonce „Bulldozer další generace“. I zde budou tato jádra jen čtyři, v desktopech bude mít asi AMD jiné priority (jako třeba větší zaměstnání integrované grafiky).

Ovšem asi nejzajímavější to bude už příští rok v segmentu All-In-One a malých PC (nettopů) a protože se tento segment překrývá se segmentem notebooků a netbooků, rozebereme si jej v poslední části.

Notebook CPU/APU Roadmap

APU with dual Bobcat x86

S tímto segmentem se překrývaly už i APU s až čtyřmi CPU jádry, tedy „Llano“ a v roce 2012 „Trinity“. Jenže to jsou všechno čipy vyráběné v bývalých továrnách AMD, tedy dnes Globalfoundries. Naproti tomu procesory pro nejnižší třídu notebooků a třídu netbooků (a v desktopu AIO/SFF PC) již nyní pilně tvoří Taiwan Semiconductor Manufacturing Company neboli TSMC. Úsporné „Ontario“ a rychlejší „Zacate“ budou tvořeny na 40nm procesu a zahrnou rovnou opět pro úsporu energie navržená jádra „Bobcat“.

AMD Notebook CPU/APU Roadmap

AMD má v plánu tato jádra do roku 2012 ještě vylepšit a udělat z nich základ nových APU vyráběných už 28nm procesem (pravděpodobně opět v TSMC, ale může se třeba stát, že to dají už i v Globalfoundries). AIO/SFF PC budou mít takováto APU se dvěma až čtyřmi jádry, u netbooků a tabletů se mohou vyskytnout i pouze jednojádrové varianty. Procesory „Krishna“ budou nahrazovat „Zacate“ a procesory „Wichita“ považujeme za ty úspornější, tedy náhradu „Ontario“. Na videu je notebook postavený na platformě „Brazos“, soudě dle zmínky o 18 wattech s procesorem „Zacate“, integrovaná grafika přehrává HD video.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku AMD Analyst Day 2010: Plány AMD na dva roky dopředu

Čtvrtek, 11 Listopad 2010 - 04:51 | vindicator5 | V poslední době začínám bý ohledně AMD hodně...

Zobrazit diskusi