Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD rozjela systém reportování chyb ovladačů

AMD Catalyst logo velké
Společně s ohlášením změn ve strategii vývoje a vydávání ovladačů Catalyst oznámila AMD také zavedení nového rozhraní pro hlášení problémů. Tehdy však ještě nefungovalo, takže jsme se mu nevěnovali a raději zvolili vyčkávací taktiku. Nyní je funkční a můžeme vás informovat v konkrétnější formě.

AMD byla dlouhodobě kritizována za komplikovaný a uživatelsky neefektivní systém pro reportování chyb - změna je proto vítaná. Musíme ale předeslat, že nový formulář slouží pouze k informování výrobce o chybách - kromě potenciálního zahrnutí opravy příslušné chyby v ovladačích nemůže uživatel čekat žádnou formu zpětné vazby (nejde tedy o technickou podporu, která je řešena odděleně a na její podobě se nic nemění).

AMD Issue Reporting Form 01

Samotný formulář je poměrně prostý, v některých ohledech možná až příliš. V první řadě uživatel z rolovacího seznamu vybere grafickou kartu. Tam narážíme na první zádrhel - obsaženy jsou výhradně desktopové retail modely posledních tří generací (HD 5000, 6000 a 7000), což patrně souvisí s omezením vývoje ovladačů starších řad, jejichž majitelé si musejí vystačit s položkou other. Chybí však kolonka na vyplnění toho jiného modelu, takže uživatel během vyplňování dalších kolonek nesmí zapomenout, že je třeba v závěru fomuláře model vypsat ručně. To se patrně týká i uživatelů notebooků.

AMD Issue Reporting Form 02

Další položka nabízí výběr posledních šesti verzí oficiálně vydaných Catalystů, následně vyberete, jestli se problém objevil až s těmito drivery, nebo přetrvává od předchozích, či zda jste žádné jiné neinstalovali.

AMD Issue Reporting Form 03

Ve výběru operačního systému jsou krom Windows XP / Vista / 7 a Linuxu zahrnuté už i Windows 8. V posledním rolovacím seznamu vyberete kategorii, které se problém týká. K dispozici je pět konkrétních voleb (3D / hry, Catalyst Control Center, CrossFire, instalace ovladačů a problémy s výstupy / Eyefinity) a obecná other.

AMD Issue Reporting Form 04

Poté už zbývá jen zadat aplikaci, které se potíže týkají (k výběru je 20 aktuálních her, prohlížeče internetu, dva videopřehrávače, flash-player, photoshop a office) a popsat konfiguraci zbývajícího hardwaru a softwaru, aby bylo možné situaci nasimulovat.

I když závěrem můžete přidat i vaší emailovou adresu, potvrzení o úspěšném přijetí (ani nic podobného) vám nepřijde. Bezprostředně po potvrzení budete přesunuti na stránku s poděkováním a to je vše:

AMD Issue Reporting Form 05

Na jednu stranu mohl být formulář značně propracovanější (jistě nebude málo uživatelů, kteří svoji grafickou kartu nahoře v seznamu nenajdou a než se prokoušou zbytkem formuláře, zapomenou, že ji musejí vyplnit v závěru formuláře ručně), ale přesto jde o určitý posun oproti situaci, kdy si člověk mohl stěžovat leda tak na nákladním nádraží.

Pokud používáte hardware od AMD a nějaký problém vás pálí, zkuste jej nahlásit a případně se výhledově v diskuzi podělte, jak rychle (ne)byl odstraněn.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku AMD rozjela systém reportování chyb ovladačů

Čtvrtek, 14 Červen 2012 - 12:52 | Paxan | Zrovna u NB bych neřekl že to jen a pouze vina...
Středa, 13 Červen 2012 - 14:53 | koudy_cz | Tak předpokládám, že nějaké změny a podpory s mou...
Středa, 13 Červen 2012 - 13:08 | JoHnY3 | Tenhle formular je zamereny na 98% uzivatelu GPU...
Středa, 13 Červen 2012 - 11:47 | Štěpán Postránecký | Hned tam ode mě maj ticket :P
Středa, 13 Červen 2012 - 11:04 | no-X | přidám odkaz i většími písmeny, aby to bylo...
Středa, 13 Červen 2012 - 10:47 | gurulix | Chyby v alternativních OS nejsou řešeny klidně...
Středa, 13 Červen 2012 - 09:59 | Miroslav Suchý | Tak pokud jste stejne tupy jako ja a nevsimnete...

Zobrazit diskusi