Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD již dodává vzorky Zen 2 partnerům, první 7nm procesor bude Epyc

Jsem si tak vzpomnel, ze Intel mel svuj EPIC* taky (ale z dnesniho pohledu to byl spis EPIC FAIL :) No proste IA-64 / Itanium.

* pro mene chapave: Explicitly Parallel Instruction Computing

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Epic fail možná, ale této architektury se jako jedné z mála netýkají bezpečnostní díry vytvořené honěním výkonu za každou cenu. Asi její tvůrci ještě používali odlišný přístup k vývoji když to od začátku do konce byla serverová architektura...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ne, je to tím že tato architektura má odlišný způsob zpracování instrukcí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No a není právě ten odlišný způsob oproti děravému tak nějak lepší když děravostí netrpí? ;-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vždycky když vidím diskusi tohoto typu, říkám si kde lidi berou tu drzost hodnotit a posuzovat co je lepší, když je evidentní, že ve skutečnosti o tom nic neví? ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Teď citujete návrháře x86 z 90. let? ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problem pouze presunut nekam jinam. Itanium byl vzasade jen jednoduchy interpret. Kompiler byl zodpovedny za program, veskera magie, optimalizace, vse probehlo tam. CPU jen vykonavalo instrukce, zadne rozhodovani (tedy treba prave to predpovidani) tam nebylo.

Jenze problem byl prave s tim, jak vyvarit kod pro takovy stroj. A problematicke kody by se samozrejme objevovali casteji, kdyby to se ta architektura prosadila.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Software již tradičně zaostává za hardwarem, to není žádná novinka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Epic fail možná, ale této architektury se jako jedné z mála netýkají bezpečnostní díry vytvořené honěním výkonu za každou cenu

Odvazne tvrzeni, nejaky dukaz ? pokud vim tak Itania maji Hyperthreading, takze minimalne security bugy vyplyvajici z povahy HT by tam byt mohli. To ze je zatim nikdo nenasel bude spis tim ze nikdo nehleda :)

Jo a BTW, ironicky, presny opak vaseho tvrzeni je pravda. Itanium vzniklo jako uplne novy koncept s cilem honeni vykonu, i za cenu ze neexistuji kompilatory ani zadna "infrastruktura" (coz IMO je presne to "za kazdou cenu").

> přístup k vývoji když to od začátku do konce byla serverová architektura

Ne, nebyla. Ke konci ano, ale rozhodne ne od zacatku. V zacatku to bylo koncipovano jako vseobecna architektura, ktera ma nahradit RISC i CISC procesory. Staci si pohledat vyjadreni Intelu a HP z 90tych let. Serverovou architekturu z toho udelali pote, kdyz zjistili ze do toho utopili par miliard a bude z toho hovno. Totiz vyssi management rozhodl, ze aby vydelali alespon naky sestak zpatky, pridaji tam nejake featury ktere jinde nejsou, a prodaji par systemu za brutalni prachy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo a BTW - Itanium *ma* jednu formu spekulativni vykonavani:

https://en.wikipedia.org/wiki/Explicitly_parallel_instruction_computing

Predicated execution is used to decrease the occurrence of branches and to increase the speculative execution of instructions. In this feature, branch conditions are converted to predicate registers which are used to kill results of executed instructions from the side of the branch which is not taken.

Takze o nejake uber bezpecnosti nemuze byt ani rec.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Papírově je ta architektura asi lepší než ty stávající, v praxi se ovšem moc neprosadila (a minimálně v provedení Intelu se už ani neprosadí - byla definitivně ukončena, prodělali na tom celkem slušné peníze)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel si planoval pekne rozsegmentovat trh akorat AMD s "levnym" x86_64 mu vytrelo zrak ....kdo vi jak by to dopadlo kdyby .....:)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To zacalo driv v ere Pentia, kdyz AMD koupilo Nexgen a vystrelilo K5 (K melo byt synonymem pro Kryptonit, zname se Supermana).

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

K5 boli dve AMD am290x0, nepamätám si x, s x86 dekoderom, z nexgenu bola až K6
Akurát CEO Nexgenu a neskorší prezident AMD Atiq Raza odišiel, keď si ho spoluzakladateľ AMD a CEO AMD Jerry Sanders navybral za následníka. Neskôr jeho Raza Microelctronics kúpilo vo výške podielu 40% AMD, keď mu tam dohodilo MIPSy Alchemy Au z kúpeného Alchemy Semiconductor.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale to není o tom, která architektura je "lepší" nebo "horší" - patrně máš na mysli výkon(?) Jen že vzhledem k odlišnému zpracovávání dat ia64 netrpí na bezpečnostní díry oproti intelské hardwarové implementaci x86_64, tedy že její návrh je v této oblasti patrně bezpečnější když jde o emulaci.

Neprosadilo se to protože za to Intel chtěl i na ně takové ceny, že si to nikdo soudný nekoupil. Patrně nějaký chytrák z managementu se podíval na ceny 64-bit serverů IBM a řekl si že okopírovaná cenovka je nejsnadnější cenotvorba. Jenže itanium kromě nemravné ceny mělo i vysokou spotřebu energie a zároveň nepříliš přesvědčivý výkon v říší Wintelu, kdy se propagovala možnost běhu x86 aplikací na těchto CPU ale kvůli emulaci to bylo šnečím tempem, tak se to moc nevyplatilo oproti řádově levnějšímu a pořád stejně nebo i více výkonnému PC a na Power procesory to taky nebylo žádné kladivo a tam navíc x86 aplikace vůbec nikoho nezajímaly :-).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> zároveň nepříliš přesvědčivý výkon v říší Wintelu

Nepresvedcivy vykon to melo uplne vsude, i s nativnim kodem. V serverovem svete uz se tehdy pouzival linux. RHEL 3 uz mel podporu pro Itanium, a bezelo to nativne, ne emulovane - a furt to bylo naprd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a Intanium (IA64) spôsobuje problémy aj dnes(nie obrane ale doslovne)

Linux 4.18 Kernel Likely Faces A Week Delay Due To Last Minute Issues
on 1 August 2018 at 06:48 AM EDT (12:30 nášho CEST)
A late regression in the VMA code has caused IA64 not to boot with Linux 4.18.
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Linux-4.18-RC8-Likely

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

První co mi napadlo, když sem viděl titulek bylo: Jéé, já chci taky !

Budu muset změnit zaměstnání ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

zeby zacal utok AMD na serverove platformy? Tusim, ze se intel zacina drbat za usima...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

>Na finanční konferenci potvrdila Lisa Su, CEO AMD, že společnost měla první
>funkční čipy 7nm Zen 2 v laboratořích ve druhém kvartálu. Nyní, ve třetím >kvartálu, již dodává vzorky 7nm procesorů Epyc výrobcům. Na téma konkrétního
>časového harmonogramu sice Su mluvit nechtěla, ale padlo potvrzení, že na
>vydání 7nm desktopových procesorů dojde záhy po serverových.

>Pokud vezmeme v potaz, že od dodávek vzorků po vydání produktu obvykle
>uplyne zhruba půlrok, nebo o něco málo více,

To číslo je u AMD známe, každý čip sa vyrába 40 dní, testuje 90 dní a dodáva veľkosériovo 30 dní pred uvedením nového modelu- pripúšťam pri serveroch viac času

Teda je to v desktope 160 dní

>pak by v případě bezproblémových příprav mohlo k vydání 7nm serverových
>Epyců dojít v prvním kvartálu 2019 a na 7nm desktopové Ryzeny ve druhém
>kvartálu téhož roku.

Ak sa teda dnes začala sériová výroba a vzorky sú z overovacej série, Tak by sa mohol stihnúť CES 2019 (Jan 8-11, 2019 Las Vegas, NV https://www.ces.tech/About-CES.aspx) Epyc-mi

Today is August 1, 2018 so that means that 160 days from today would be January 8, 2019.

a koniec Q2 bol do 30.6 a teda na to, aby mali v Q2 7nm Epyc v labákoch overené a v prvý deň Q3 dodávať vzorky musela sa začať overovacia séria 7nm Epycov vyrábať najneskôr 20.2.2018. Informácia hovorí o samplingu Q3 a vyšla 23.7.2018

Your starting date is June 30, 2018 so that means that 130 days before would be February 20, 2018. (po ak platilo info z konfrencie, že už dodáva bolo to max 15.3.2018)

Teda ak nepočitam 14-30 dní púzdrenia a balenia.

Edit: doplnenie

25. 6. 2018
Forrest Norrod, šéf serverové divize AMD, vyjádřil před týdnem optimizmus z prvních výsledků 7nm Zen 2. Už je jasné, proč tolik radosti…

Norrod před týdnem prozradil, že AMD má už tyto čipy v laboratořích vyjádřil nebývalou radost nad jejich stavem a výsledky.

AMD: 7nm Epyc jsme navrhli jako konkurenta pro 10nm Xeony Ice Lake
https://diit.cz/clanek/7nm-epyc-mel-konkurovat-10nm-xeonum-ice-lake

Intel se ještě téměř rok a půl nepohne ze 14 nanometrů
včera
10nm procesory Intelu jsou ještě dál, než se dosud zdálo. Vedení společnosti přiznalo, že aktuálně počítá s prosincem 2019, který je bezmála půldruhého roku daleko…
https://diit.cz/clanek/intel-se-rok-pul-nepohne-ze-14-nanometru

A prvé asi nebudú server CPU

A tda musíme dať za pravdu obavám ex CEO Intelu Krznichovi, a môžu byť oprávnené. A aj preto nebol Epyc na Zen+ a bude na Zen2

CEO Intelu: Musíme zabránit, aby AMD obsadila 15-20 % trhu serverů
18. 6. 2018
https://diit.cz/clanek/intel-musi-zabranit-aby-amd-obsadila-15-20-procen...

AMD: Zen zpětinásobil podíl v serverech, od Zen 2 čekáme ještě víc
18. 6. 2018
Procesorová architektura Bulldozer prakticky vymazala AMD ze statistik v serverových procesorech. Při nástupu Zenu dosahovala AMD 0,2% podílu…
https://diit.cz/clanek/amd-zpetinasobila-podil-v-serverech

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Amd musi proste udriet to najlepsie co ma na serverovy trh.. len z toho su dlhodobe a vysokeprijmy. Intel preto tak zufalo brani server trh. Aj sa tam nenapadnejsie a efektivne da " lubrication" pouzit))) o tom vie intel svoje. Amd vsak musi mat viac partnerov ,viac druhov zakl. Dosiek do rackov a ich dostupnost .. ta je stale zla.. nejaka entuziasm rada do mainstreamu tiez.. x399 je malo. Pre zen 7nm . ? Treba pogogolit co je nove ))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.