Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Na pravou míru: Kaveri s jádry Excavator, 20nm Nolan a úsporné CPU Cheetah?

Může to souviset s posledním úplňkem nebo indikovat okurkovou sezónu - během posledních dní se objevila řada „zaručených informací“ o nových APU AMD. Vezmeme to z gruntu a trochu je projednotíme…

Skoro to vypadá, že každý web, který píše či spekuluje o procesorech, přišel s nějakou vlastní vizí či zprávou, která se snaží být zaujmout „interními“ informacemi o nadcházejících kombinovaných procesorech. K některým z nich jsme skeptičtí, u jiných lze směle pochybovat o duševním zdraví autorů :-)

Embedded Kaveri alias Bald Eagle

Zpráva, kterou můžeme s veškerou jistotou potvrdit, se týká vydání embedded APU Bald Eagle neboli řady „R“ neboli embedded varianty Kaveri. Kombinace procesorových jader Steamroller a grafiky GCN je vám již jistě důvěrně známá, takže se u této události nemá smysl dalekosáhle zdržovat. Bald Eagle podporuje HSA i další propriety APU Kaveri - jen míří do embedded segmentu, k čemuž jí dopomáhá snížené TDP 17-35 wattů.

Kaveri do low-endu nepůjde

Další zpráva, kterou lze pokládat za věrohodnou (neboť vychází z prohlášení AMD) je, že se zatím nechystají low-endové nebo dvoujádrové varianty Kaveri pro desktop. AMD chce, aby v rámci firemních APU Kaveri tak nějak voněla high-endem, takže nižší cenové relace nechá společnost generaci Richland.

AMD Kaveri die

Další možné důvody, proč se společnost k takové strategii rozhodla, už zabíhají ke spekulacím. Můžeme předpokládat, že AMD nechce zaplácnout 28nm linky GlobalFoundries, které bude potřebovat pro nová GPU a proto zatím část portfolia ponechá 32nm Richlandu. Stejně tak je možné, že Richland ani nebude muset vyrábět, protože má ještě nějaké čipy na skladě, kterých se snaží zbavit.

Prvním 20nm APU AMD bude Nolan

Zpráva Fudzilly se krom sdělení uvedeného nadpisem nezmohla na další podrobnosti, de facto se jakoby mimochodem v celém rozsahu věnuje aktuálním produktům. O Nolanu jakožto 20nm nástupci řady Brazos-Kabini-Beema, víme pomalu rok, takže zdánlivě žhavá novinka už je spíše obstarožního data (červenec 2013).

AMD pracuje na CPU architektuře Cheetah, týká se 20nm generace

Jedno z věrohodnějších zjištění WCCFTech hovoří o tom, že nástupce úsporné řady mobilních procesorových architektur Bobcat-Jaguar-Puma+ bude Cheetah (nechybí slůvko „asi“). V kombinaci s předchozí zvěstí Fudzilly by to znamenalo, že 20nm Nolan bude tvořen procesorovými jádry Cheetah a grafikou generace GCN (2.0?). Jen se rozcházejí informace o tom, jestli Cheetah bude nová architektura, nebo půjde funkčně o jádro Puma+ zmenšené 20nm procesem. Pokud pomineme detaily, lze těmto zprávám s přimhouřenýma očima ještě nějakou váhu přikládat.

Excavator není revoluční architektura!

Zdánlivě šokující zjištění přinesl WCCFTech. Excavator prý nebude revoluční ani po stránce architektury ani výrobním procesem. Tyto senzační informace (které jsou veřejně známé zhruba rok ;-) sdělil redakci WCCFTech zdroj blízký GlobalFoundries.

AMD CPU Roadmap Q1 2013

…z veřejných materiálů AMD (přelom března a dubna 2013)

Jak je patrné s přes rok staré roadmapy (která v neoficiální formě kolovala internetem od doby vydání Bulldozeru), Excavator je čtvrtou generací modulární architektury odstartované vydáním Bulldozeru v říjnu 2011. Že se bude APU Carrizo s jádry Excavator vyráběné na 28 nanometrech (nikoli na 20 nm), víme (dnes přesně) třetí měsíc. Tyto exkluzivně prezentované informace od WCCFTech jsou sice pravdivé, nikoli však aktuální - to byly před jedním až čtyřmi kvartály.

Mobilní Kaveri bude mít revoluční CPU jádra - hybrid Steamrolleru a Excavatoru

WCCFTech si stíhá během jednoho dne ve dvou zprávách odporovat. Nemá problém zároveň prohlásit, že Excavator není revoluční a zároveň i že pouhý hybrid Steamrolleru a Excavatoru revoluční je. O co jde? Inu, prý máme počítat s tím, že mobilní verze Kaveri, která se chystá k oficiálnímu vydání, neponese procesorová jádra Steamroller jako desktopová verze, ale pokročilejší hybrid Steamrolleru a jeho nástupce, Excavatoru.

Nejbizarnější je sdělení, že tato informace pochází a byla potvrzena AMD - ta však žádné takové prohlášení nevydala, v žádné veřejné prezentaci nic podobného neuvedla a v obecné rovině se nikdy nevyjadřuje k produktům, které ještě nebyly vydané. Zpráva je to ale natolik zajímavá, že ji stihla převzít a vydat celá řada webů. V tomto případě ani s přimhouřenýma očima…

AMD nechystá jen SkyBridge a K12, ale také něco úplně nového!

Další sdělení Fudzilly bychom mohli doplnit podtitulkem „ztraceno v Google překladu“. Krom projektu SkyBridge (tzn. univerzální infrastruktura pro x86 i ARM jádra), nové ARM architektury K12 a jejího x86 protějšku, prý AMD chystá ještě nějakou další zcela novou architekturu. Jakou? Čím se má lišit? Čeho se týká? To už se nedozvídáme.

Fudzilla má značný chaos v reálných informacích, a tak se zřejmě snaží zmást i čtenáře a konkurenci, aby na tom nebyli o nic lépe. To, o čem ve skutečnosti hovoří, je právě x86 protějšek K12, nic víc, nic méně. Jen těžko bychom mohli předpokládat, že AMD na roky 2015-2016 chystá hafopět x86 kompatibilních architektur.


Snaha vyrábět senzace k tématu procesorových architektur poté, co AMD zveřejnila plány na následující dva roky (a tudíž jen těžko může přijít něco nečekaného) je poměrně těžko pochopitelná. Pokud to shrneme, třetina těchto informací se jeví jako smyšlená, třetina recyklovaná a pouze třetina vypadá věrohodně…


doplněno 21. května 2014 ve 14:40 na přání čtenáře:

  • Llano (2011) ► Trinity (2012) ► Richland (32nm, 2013) ► Kaveri (28nm, 2013/14) ► Carrizo (28nm, 2015)
  • Brazos (2011) ► Brazos 2.0 (2012) ► Kabini (28nm, 2013) ► Beema (28nm, 2014) ► Nolan (20nm, 2015)
  • Desna (2011) ► Hondo (2012) ► Temash (28nm, 2013) ► Mullins (28nm, 2014)
Tagy: 
Zdroje: 

AMD, Fudzilla (1, 2), WCCFTech (1, 2), Softpedia

Diskuse ke článku Na pravou míru: Kaveri s jádry Excavator, 20nm Nolan a úsporné CPU Cheetah?

Čtvrtek, 22 Květen 2014 - 15:22 | del42sa | Jen aby se nakonec nezjistilo, že jsou v Kaveri...
Čtvrtek, 22 Květen 2014 - 08:47 | no-X | Myslím, že ti nikdo konkrétně neodpoví, zatím to...
Středa, 21 Květen 2014 - 18:06 | Lafi | Když už jsme u toho věštění. Nemá někdo "...
Středa, 21 Květen 2014 - 14:46 | Peter Fodrek | >AMD nechystá jen SkyBridge a K12, ale také...
Středa, 21 Květen 2014 - 14:42 | no-X | Doplnil jsem přehled všech tří řad na závěr...
Středa, 21 Květen 2014 - 14:08 | Kert | Můžete někdo prosím vytvořit tabulku kde budou na...

Zobrazit diskusi