Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD Memory Profile přichází, podobnost s Intel XMP „čistě náhodná“

ECS AMD AMP_
Zatímco na Intel platformách si spokojeně užíváme jak levných DDR3-2133 modulů, či daleko rychlejších, u AMD jsme se až dosud museli spokojit víceméně s rychlostmi kolem DDR3-1866, vše vyšší bylo otázkou štěstí. To se nyní mění…
ASRock AMD AMP

Společnosti ASRock a ECS jsou prvními, které ohlašují základní desky s podporou AMD Memory Profile, zkráceně AMP. ASRock představil tuto technologii na své základní desce Fatal1ty 990FX Professional formou nového BIOS/UEFI. Vedle AMP ale jeho nejvyšší základní deska podporuje i profily Intel XMP, což je věc vpravdě velmi zajímavá. Majitelé desky tak po updatu BIOSu mohou rovnou použít své paměti s XMP a nemuset zkoumat, zdali, kde a za kolik se dají koupit paměti s AMP.

Nejnovější BIOS/UEFI s podporou AMP je zatím dostupný ve formě beta verze L1.80c.

ECS AMD AMP

ECS dává podporu AMP do vínku desce A85F2-A Deluxe, což jak plyne z názvu není „fošna“ pro Bulldozery a Piledrivery, nýbrž „prkénko“ pro patici FM2. O Intel XMP ani zmínka.

Každopádně je otázkou do pranice, podobně jako u Intel XMP, jaký praktický význam toto skutečně má. Ano, papírově vypadá například DDR3-2133 daleko lépe než JEDECový strop DDR3-1600, ale často je to také CL11 vs CL9 a ve výsledku se tento menší rozdíl ve výkonu paměťového subsystému prakticky nijak na výkonu počítače neprojeví. Něco jiného je samozřejmě použití s integrovanými grafikami, kde je naopak nárůst výkonu velký.

Budeme zvědavi, jak si s celou záležitostí poradí další výrobci desek a také výrobci paměťových modulů. Skutečností ale je, že podobnost AMP a XMP je zjevná a logická: vždyť jde jen o uložení dalšího, výrobcem předem otestovaného parametrového profilu do modulů.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku AMD Memory Profile přichází, podobnost s Intel XMP „čistě náhodná“

Žádné komentáře.