Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD na CES: GCN v notebooku, tablet s Androidem 4.0 a Lightning Bolt

AMD Z-Series Z-01 MSI WindPad CES 2012
Letošní CES sice nepřinesl velká překvapení, přesto se objevily zajímavosti, které za zmínku stojí. I když jsme se řadě z nich věnovali, zůstala nám ještě jedna porce zajímavých novinek od AMD…

Spíše zajímavostí byla nová verze Vision Control Center ve stylu Metro připravená pro Windows 8. Tablet, na kterém ji AMD předváděla, zvládal přehrávat HD video a streamovat jej na externí HDTV.

Větší pozornost poutal tablet přichystaný ve spolupráci s MSI, který je momentálně v časné alpha-verzi. WindPad postavený na platformě Brazos-T (APU s 1GHz Z-01 Bobcat CPU a grafickým jádrem Radeon HD 6250) a vybavený 4 GB DDR3 zaujal redaktory HotHardware krátkými odezvami a velmi plynulým během. Systém běžel na novém Androidu 4.0 Ice Cream Sandwich:

Za zavřenými dveřmi (a bez možnosti pořízení videozáznamu a fotografií) naťukla AMD I/O technologii pracovně nazvanou Lightning Bolt. Plánuje na ní postavit dokovací zařízení pro všemožná mobilní zařízení, která jsou v současnosti primárním cílem společnosti. S použitím hubu (který by se měl cenově vejít do jednoho tisíce korun) a připojením jednoho DisplayPort 1.2 kabelu, bude uživatel schopný nejen notebook/netbook/tablet nabíjet, ale zároveň tím rozšíří jeho konektivitu o 3 externí zobrazovadla a řadu USB 3.0 portů.

Mimo to došlo i k prvnímu předvedení mobilních Radeonů architektury GCN před zraky tisku. Krom již starých známých 40nm modelů se totiž AMD pochlubila mobilním čipem Pitcairn běžícím samostatně i v CrossFire. Toto GPU známe z desktopu jako základ Radeonů HD 7800. V noteboocích o něm zřejmě uslyšíme jako o řadě HD 7900M, ale to jen spekulujeme. Každopádně do jeho vydání (ať už mobilního nebo desktopového) ještě nějaký týden zbývá - nečekáme, že by se mohl objevit dříve než koncem února.

Diskuse ke článku AMD na CES: GCN v notebooku, tablet s Androidem 4.0 a Lightning Bolt

Žádné komentáře.