Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD otevřela kód kompresního enginu VCE

AMD Radeon R9 290X - _IGP3952_290x_osazenej_rt4_final
Další várka kódu míří z AMD do open-source ovladače pro Radeony. Tentokrát se týká hardwarové komprese videa, kterou GPU AMD již nějakou dobu podporují.

Podobně jako v případné hardwarového dekodéru videa, i kompresní část dostává podporu pouze pro GPU generace UVD 2.0 a vyšší (nikoli UVD 1.0,což znamená Radeony HD 2000/3000). Vedle GPU s VCE2 dekodérem jde i o aktuální generaci GCN zahrnující ty nejnovější Radeony, včetně GPU ve firemních APU. Otevřený ovladač používá ve své implementaci OpenMAX s GStreamer OpenMAX (Gst-omx) podporou. Jako obvykle platí, že toto je počáteční implementace a je zde ještě dost práce, než to bude plně a univerzálně použitelné.

Generaci VCE1, tedy i Radeony HD 7000, čeká podpora nejdříve za několik měsíců, pokud vůbec. AMD má omezené množství open-source vývojářů a aktuálně tedy soustředí jejich úsilí na nejnovější produkty, u kterých potřebuje, aby fungovaly s otevřeným ovladačem co nejlépe. Nyní představené změny v ovladači by se měly dostat nejdříve do linuxového kernelu 3.15, jelikož začleňovací okno pro kernel 3.14 se zavřelo před několika dny. Na straně Mesa/Gallium3D bude potřeba vyčkat na zahrnutí podpory OpenMAX (Open Media Acceleration, obecné rozhraní pro zpracování audia, videa, obrázků) do samotného Mesy.

AMD touto implementací stahuje náskok, který má aktuálně Intel. Jeho současná GPU podporují hardwarovou kompresi videa skrze VA-API na Linuxu již delší dobu. Intel je co do kvality a rychlosti podpory svých GPU na Linuxu v podobě otevřeného ovladače lídrem.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku AMD otevřela kód kompresního enginu VCE

Žádné komentáře.