Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD prodlužuje životnost socketu AM5 do 2027+

Zdroj: AMD

Začátkem zimy nepřímo potvrdil David McAfee z AMD, že socket AM5 bude podporován i v roce 2026. Ve skutečnosti však bude v permanenci podstatně déle, s novinkami pro něj se počítá i v roce 2027…

AMD sice na Tech Day ukázala roadmapu, která sahá do éry Zen 6 a Zen 6c, ale bez jakéhokoli kontextu času, platforem a výrobních procesů. Z neoficiálních zdrojů je známo, že AMD se Zen 6 musela přistoupit k výraznějším změnám v architektuře oproti Zen 5, aby některé prvky dotáhla do plánovaného stavu. To s sebou ponese daň v podobě pozdějšího data vydání. Namísto podzimu 2025 to vypadá spíš na první pololetí 2026. Řekněme v lednu na CES 2026 v optimistické vizi, na přelomu zimy a jara v realistické vizi a v červnu na Computexu v pesimistické vizi. To vše za předpokladu, že nedojde na nějaké výraznější nečekaná komplikace. Očekává se rozdělení mezi 3nm a 2nm proces, převážně v režii TSMC.

Zen 6 původně neměl být produktem, u něhož by byl kladen důarz na změny v architektuře x86, ale v architektuře čipletů v kombinaci s novým procesem. Což by umožnilo navýšení počtu jader. K tomu se samozřejmě AMD na akci věnované Zen 5 nevyjadřovala, ale lze čekat, že na zvýšení počtu jader v desktopu se nic nemění.

Opakovaně však došlo na zmínku o životnosti socketu AM5. Zatímco před více než půl rokem hovořil David McAfee o plánech do roku 2026, nyní bylo potvrzeno vydávání nových modelů pro tento socket přinejmenším do roku 2027 („2027+“)

To samozřejmě neznamená, že by AMD potvrdila, že i nástupce Zen 6 (patrně Zen 7) bude do socketu AM5 pasovat. Spíše že lze počítat se Zen 6, na kterém budou postavené modely vycházející ještě v roce 2027 a nějaké možná i později. Jinými slovy, že s AM5 deskou bude i za tři roky na co upgradovat a to nejspíš i se Zen 6 (konzervativní odhad: minimálně +10 % IPC a 24 jader, tj. mezigenerační nárůst celkového výkonu o 2/3).

Tagy: 
Zdroje: 

AMD

Diskuse ke článku AMD prodlužuje životnost socketu AM5 do 2027+

Středa, 17 Červenec 2024 - 01:55 | MatRio | Nemyslím si, že by AMD mělo důvod přecházet na...
Středa, 17 Červenec 2024 - 01:33 | Robin Seina | Znamená to, že AMD s podporou DDR6 hned tak...

Zobrazit diskusi