Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD Radeon HD 7970 GHz Edition oficiálně vydán

Radeon HD 7970 GHz Edition
Dnešním dnem vydává AMD oficiálně Radeon HD 7970 GHz edition, novou revizi, která má za cíl řešit primárně příliš konzervativní takty původního modelu. Přestože v jednom ohledu odvedla AMD velký kus práce, přinesla novinka i jedno rozčarování.

Kapitoly článků

1.  AMD Radeon HD 7970 GHz Edition oficiálně vydán

Vraťme se ale na začátek. Informace o existenci a parametrech této novinky již nějakou dobu prosakovaly a několik webů nezávisle na sobě přineslo zprávy či testy, které si do jisté míry odporovaly. Nyní můžeme říct, že na každé zprávě bylo trochu pravdy a zároveň každá byla v nějakém ohledu - jak se říká - mimo.

PowerTune Boost a DTE

Funkce Boost je u samostatných grafických karet AMD novinkou a i když může názvem připomínat Turbo, které známe z APU Trinity nebo technologii GPU Boost Nvidie, je oproti oběma odlišná. Dalo by se říct, že je po technologické stránce novou generací toho Turba, které známe ze zmíněné Trinity, ale vezměme to po pořádku.

Radeon HD 7970 GE slide 05

Radeon HD 7000 obecně podporují technologii PowerTune - základ jejího principu jsme rozebírali například v kapitole:

A na ni navážeme. AMD prováděla binning, aby zajistila co možná nejrovnoměrnější spotřebu jednotlivých kusů karet / čipů. Na rovnoměrné spotřebě (přes široké spektrum vzorků) dále stavěla technologie PowerTune. Ta pomocí digitálního monitoringu zátěže jednotlivých částí čipu dokázala vypočítat jejich energetické nároky, určit celkovou spotřebu čipu v daný okamžik a ověřit, zda se karta nepohybuje mimo rozsah TDP, kdy by bylo třeba zakročit snížením frekvencí.

Protože i přes binning zůstává určitá variabilita mezi jednotlivými vzorky a navíc není předem jasné, v jak teplém prostředí karta bude fungovat (což má vliv na leakage a tudíž i spotřebu), byl dosavadní PowerTune nastavený podle nejhorší možné situace, takže pokud měl uživatel kombinaci dobrého kusu karty, který se méně zahříval a dobrého chlazení, mohl v některých situacích PowerTune omezovat takty příliš brzy.

Radeon HD 7970 GE slide 01
Radeon HD 7970 - původní PowerTune

Nyní to nové: AMD v případě HD 7970 GHz Edition implementovala technologii DTE (digital thermal estimation), takže PowerTune kromě kalkulací spotřeby nově podobným způsobem získává i údaje o teplotě, ze které je schopný dále odvodit leakage. Právě tím se liší od zmíněné Trinity (umí jen základní PowerTune) i od GeForce GTX 600, která měří teplotu napájecích obvodů analogovou cestou.

Díky tomu, že PowerTune již nepočítá s nejhoršími teplotními podmínkami, pokud v nich karta není, může přesněji určit reálný stav, efektivněji se vyhýbat podtaktování (pokud není nutné) a dosahovat (podle AMD) o 3-4 % vyššího výkonu.

Radeon HD 7970 GE slide 01
Radeon HD 7970 GHz Edition - PowerTune Boost

S tím souvisí i samotný princip nového Turba. Zatímco s dosavadním PowerTune mohlo ve jmenovaných situacích dojít k mírnému podtaktování, i když nebylo nutné, nyní naopak může dojít k mírnému přetaktování. Základní takt pro kartu je stanoven na 1000 MHz, při aktivovaném Boostu se může posunout na 1050 MHz (s tím je upraveno i napětí).

Radeon HD 7970 GE CB 07
měření serveru ComputerBase - karta ve většině případů drží vyšší frekvenci (1050 MHz)

Podstatné však je, že se AMD stále drží původní myšlenky deterministického modelu, což pro uživatele znamená, že po stránce taktovacích frekvencí se jakékoli dvě karty budou ve stejných situacích chovat co do výkonu identicky. Mezi kartami tedy nadále nejsou rozdíly co do frekvencí, nenatrefíte na lepší kus, který by se přetaktovával více nebo na horší kus, který by běžel na nižších taktech.

Zdroje: 

AMD (email), ComputerBase, Anandtech

Kapitoly článků
1.  AMD Radeon HD 7970 GHz Edition oficiálně vydán

Diskuse ke článku AMD Radeon HD 7970 GHz Edition oficiálně vydán

Neděle, 1 Červenec 2012 - 12:02 | Richmond | A nezasekla se poslední dobou úroveň zdejších...
Pondělí, 25 Červen 2012 - 09:04 | viperman | no v najvyssich rozliseniach nvidiu porazili o...
Pátek, 22 Červen 2012 - 21:13 | Kert | Když už jsme u těch extrémů, bývalo zvykem číst v...
Pátek, 22 Červen 2012 - 19:51 | Pety | Ládínek pořád existuje, tuhle jsem viděl...
Pátek, 22 Červen 2012 - 18:08 | CCblue | Ale oni k tomu přes čtvrt roku neměli žádný důvod...
Pátek, 22 Červen 2012 - 16:48 | Cotije Dotoho | Nezaseknul ses ve svým projevu někdy v minulým...
Pátek, 22 Červen 2012 - 15:44 | Lada1 | Celkem neprijemne prekvapeni, ze jim trvalo pul...
Pátek, 22 Červen 2012 - 14:53 | Richmond | A jak je na tom s voltážy tadle...

Zobrazit diskusi