Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Cena Threadripperu 1950X klesla v zahraničí o $120

Nezvazuji si nadelit servrovy + specialni na rendering procesor.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Prosím tě, piš až vystřízlivíš...

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Opakovane jsem se tu dotazoval na konkretni aplikace, ktere vyuziji TRipper a bylo mi odpovezeno jen obecne, ze na 3D rendering to aplikace umi. Vychazim teda z toho, ze na nic jineho ten procesor neni a ja nic nerenderuju, takze TRipper jde zcela mimo me.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Tak prečo to komentujete. Ten CPU nie je absolútne pre Vás. Ja osobne by som si jeho silu vedel veľmi živo predstaviť pri spracovaní videa, množstva fotiek, či pri práci programátora, kedy môžem mať pre jednotlivé účely virtuálne stroje (dev, db, webserver, fileserver) alebo napríklad pre stavbu realtimovej strižne pre priame prenosy
Proste ThreadRipper je CPU určené pre ľudí, ktorý potrebujú takýto výkon, vy ním pravdepodobne nieste tak prestaňte. To je niečo podobné ako keď majiteľ Fábie hovorí že na čo existuje Ferrari 488, proste niekto to chce a využije.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

"pri spracovaní videa, množstva fotiek, či pri práci programátora, kedy môžem mať pre jednotlivé účely virtuálne stroje (dev, db, webserver, fileserver) alebo napríklad pre stavbu realtimovej strižne pre priame prenosy"

Tak ale dej priklad jedinne aplikace, ktera to podporuje. Zpracovani videa jako co presne? Zpracovavam video a absolutne neznam aplikaci, ktera da vic jak 8 jader. Fotky, to same, blbost na n-tou. Programator??? Co presne! Takze furt zbyva ten rendering a dejme tomu virtualni stroje, zname zaklinadlo mnoha lidi, ktere v praxi temer nikdo nevyuziva.

NIKDE nepisu, ze TRipper je na hovno. Pisu, ze vyuziti je velmi velmi uzkou skupinou lidi.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Kdysi nejakej pan prohlasil... ze nevidi duvod, proc by mel mit nekdo doma pocitac. Jste tak nejak podobne zabedneny. On nevidel pro pocitac vyuziti u domacich uzivatelu. Ty nevidis vyuziti pro hodnejadrovy procesory. Pritom zrovna programator je snad uplne jasny. Kompilace skaluje s poctem jader prakticky linearne (aneb kdyz mi zamestnavatel nedal adekvatni hardware, tak znacnou cast pracovni doby travim ve stavu "kompiluje se"). 16 jader vytizim naprosto hrave... Ostatne to neni tak dlouho, kdyz se prave kompilaci na linuxu v gcc prislo na chybu v ryzenech. Protoze prave ta kompilace dokazala ty procaky na plno vytizit a chyba se projevila.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Pokud neprogramuje, tak prostě nemusí vědět o výhodách a nárocích na paralelní kompilace a nelze automaticky předpokládat, že bude vědět. Nemusí a nejsem si úplně jistý, jestli se někdo zabýval bližším a srozumitelným vysvětlením mimo obor v kontextu TR4. Navíc pokud se nezbývá opravdu bobtnajícími a rozlezlými c++ projekty, debugem a testováním, tak nemusí být ani zasvěcen. Když mi bude někdo tvrdit, že si koupil 32 vláken a jede na 32 kompilátorů a 6 linkerů s 16GB paměti, tak mu prostě věřit nebudu.

Na druhou stranu se mohl dočíst o problémech se synchronizací vláken, penalizaci výkonu ... nějakého programu, se kterým může mít i osobní negativní zkušenosti a bude se mu jen obtížně důvěřovat obecnému konstatování typu "je snad uplne jasny".

Neříkám, že každý musíme pitvat detaily, vlastní úsilí si informace vyhledat to nenahradí, ale zase odmáznout to obecnou větou a šoupnutí mínus nic neřeší.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak jiste ze on neprogramuje. Podle jeho prispevku zna jediny vyuziti narocny na cpu a to jsou hry. A ty maj strop u ctyrjadra, takze cokoliv co je nad je pro nej zbytecne.
32 vlaken uz je masakr. Zase to je podle toho co clovek dela. Treba javascriptar nebo phpckar to nevyuzije. Jiny muze mit velky c/c++ projekt a vyuzije to. Jiny ma jen c/c++ projekty o par desitkach tisic radku a to je na bezny ctyrjadrovy i7 zkompilovany behem jednotek minut. Ja mam v praci docela obludku, takze by sem tam snesl mnohem vic nez quad i7 co tam mam. Doma si obcas zkompiluju prohlizec (seamonkey) a to trva pri 16 vlaknech na ryzenu 1700x cca 25 minut (pamatuju casy kdy to byly 3 hodiny). Rekompilace po zmene jednoho radku klidne 10 minut... to je casove docela dlouhy treba kdyz clovek hleda bug a rekompiluje nekolikrat za hodinu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak spustíš zpracování několika videí najednou, a máš spoustu ušetřeného času.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jo jasne, bezne doma lidi zpracovavaji desitky videi najednou, kompiluji desitky projektu zaroven, a proste jedou od rana do vecera v masivnim multitaskingu.

Ja jsem jednoduchej clovek a proto mi staci singl, nekompiluju vic jak jeden program, nezpracovavam vic jak jedno video za den, proste nejakych 8 vlaken mi dostacuje bohate na vsechno.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Redmarxi, vzdyt Ti NIKDO ten TR necpe. Nikdo Te nenuti, aby jsi na nej zpival chvaly. Kazdemu tady je jasne, ze to je pro uzkou skupinu lidi, ktera jej vyuzije.
Vzdyt to tady kazdy chape..jen Ty kolem toho porad neco viris... :))

PS: ja si ted koupil 1700x za hezky peniz. Jsem spokojeny, pro TR nemam uplatneni a potencial 1700x taky vyuziju jen obcas. Ale prave to obcas je to co se pocita, at pro usetreny cas a nebo dobry pocit.
:)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Když jsem ještě videa převáděl, tak jsem právě vždy nechal zpracovávat 2-3 videa najednou

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

AfterShot Pro dá 16.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

On má ale v jistém smyslu pravdu. Obecně se mluví velmi snadno, dokonce se obecné řeči dají podpořit obecnými testy, ale mluvit konkrétně už bývá mnohem těžší a dovolím si tvrdit, že i mnohem hůře stravitelné v obecné diskuzi.

Jestli ho chápu dobře, naráží na ostatní články, kde se pěla velice aktivní obecná chvála a když se objeví článek o dalším snížení ceny, tak je najednou nepřiměřené ticho. Jsou to dobré procesory, ale s podpořením myšlenek to nebyla žádná sláva. Své důvody proč jsem si koupil Threadripper jsem popsal trochu níže, samozřejmě to mohu rozpitvat do konkrétních detailů, ale i mně připadá zvláštní snížená aktivita. Očekával bych pravý opak, i když důvodů může být celá řada. Čas je prevít.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ano, presne tak.

Jsi tady jedinnej clovek, kterej dokaze konkretne rict, k cemu mu je TRipper dobrej a co konkretne dela.

Naopak podivej se na clanky, nikde ani slovo konkretniho, vsechno je to jen obecne "podivejte, jak obrovsky vykon vam TRipper prinese" a k tomu nesmyslne benchmarky. V podstate cela skladba clanku okolo TRipperu by neznaleho zmatla a snad by si i sel koupit tenhle procesor na hry, aby mel vic vykonu. A ono se to skutecne deje a uz jsem se setkal s par lidma, kteri zrovna nemaji hluboko do kapsy a tak pod zminenym dojmem uvazovali o TRipperu nebo Skylake-X. Pritom na hry je dneska jasne nejlepsi Coffee Lake a co se tyka AMD, tak lidem doporucuju pockat na RyZen+, kde se spekuluje, ze prinese frekvence +300 az 500MHz.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tak na hry má možní THr a Skylake X smysl jen více GPU řešení, ale ani na to jsme moc nenašel testy.
Jinak už ti bylo řečeno mnohokrát, pokud se ptáš, jak jej využít, tak jej nepotřebuješ a nevyužiješ.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Neznaly clovek se koukne kolik HEDT procesory se vsim okolo stoji... a na hry si to fakt nekoupi. Uz podle cenovky je normalnimu cloveku jasny, ze to jsou stroje na praci a koupi si to jen v pripade ze si to na sebe dokaze vydelat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Poslední větu podepsuji.
Celá debata a redmarxova polemika je ve stylu:
Neplánuji si nadělit na Vánoce kancelářskou budovu, protože mi stačí na bydlení 2+1 byt a velký barák je moc drahý na pořízení a provozní náklady ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Opakovane jsem se tu dotazoval na konkretni aplikace, ktere vyuziji TRipper"

Jakékoli, které nejsou napsané jako hromádka sraček. ;)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tohle ale taky nejsou procesory pro ty, kteri na tom neumi nic jineho, nez spustit hru..

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé, protože místní většinu času argumentují spuštěnou hrou a prohlížečem Chrome. Podotýkám, že není problém ty příslušné komentáře z témat jako i7-7740k vytáhnout a připomenout. Dále běžným argumentem bývá všemocné pájení a počet linek, nebo podpora ECC pamětí, ale nesmíte se ptát na konkrétní modely desky expertů jako franzz, nebo J. Brümmer.

Osobně jsem si koupil sociální verzi, ve smyslu lpění na počtu logických jader podle obecného usnesení prezentovaného v diskuzích na DIIT, přesto jsem spokojen zejména při simulacích a analýzách koncových prvků, ve které se oprávněnost investice do 1920X a ECC pamětí vyplatila, dobře si vede během paralelních kompilacích, většinou pro své osobní nebo pracovní projekty nezbytně nepotřebuji spouště paralelní kompilace (VS) - 24x kompilátor + 4x linker, přesto nárůst výkonu jednoznačně nastal. Zpracování fotografie se sice žádného významného výkonu nedočkalo a single thread není úplně ideální. Rozdíly tam jsou, dokonce k lepšímu, ale žádné drama se nekoná. Těší mne pokrok při tvorbě záloh (Cobian - AES256 7z archivy), ať už denních, nebo nočních, zaberou méně času a spotřebují méně energie (zbývá více procesorového času pro komunitní výpočty Grid Republic). To víte, výkon, podpora ECC pamětí ... bylo silné lákadlo a provozní vlastnosti. Podporuje direct I/O virtualizaci, což je důležitá vlastnost pro spuštění simulací trupu v kapalině, neboť univerzitou vyvinutý software funguje výhradně ve Windows 7 a už se nevyvíjí. Byl levný s doživotní licencí (musím se dělit o konstrukční poznatky) a plně legální, protože náhrady stojí od 60 000€ ročně, což je pro jednotlivce a jeho koníček trochu přes čáru (SW zásadně nekradu). Další vybavení, např: počet PCIe linek s největší pravděpodobností nikdy u mne nenajde využití, totéž platí o NVMe raid, kterým bych se připravil o kus soukromí při reklamaci a vykradení, protože Bitlocker prostě nezapnete na raidu a integrovaný TPM čip, který nepoužívám z důvodu dedikovaného čipu Nuvoton (TPM2.0), které nabízí trochu více funkcí a možnost zálohování (není oslabený průšvihem s entropií jako Infineon).

Odvahu provozovat Fall Creators Update jsem nenašel a pokoušet se zapnout úsporné funkce, nebo změnit schéma na "Balanced", vždy končí katastrofálním výkonem. Plánovač začne přehazovat stovky - tísíce generovaných tasků několik vlákny a výkon jde do kopru (vlastnost, s HT jsou výsledky ještě horší, včetně kombinace HT + TSX-NI). FCU přinesl schéma "Ryzen Balanced", které se podle informací mělo vztahovat i na chování CCX a XFR, tedy i Threadripper ... bitové kopie jsou fajn, člověk se rychlé vrátí zpět na zem z nepodařeného pokusu o aktualizaci systému, či jeho částí, nebo ovladačů.

Nevím pro koho je, ale i přes většinu nedostatků asi pro většinu diskutérů, které zajímají právě hry a Chrome.

-------
S Asrock X399 Taichi funguje SpeedFan a počítač se dá postavit do ticha (ve zvukotěsné komoře jsem naměřil 16.8dB Peak). Pokud Vás to zajímá, myslím opravdu zajímá, tak parametry chlazení jsem komentoval zde https://diit.cz/clanek/samsung-odhalil-next-gen-m2-nvme-ssd-pm981/diskus...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tldr

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vyborny komentar

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

> nesmíte se ptát na konkrétní modely desky expertů jako franzz

Jestli mate na mysli tohle https://diit.cz/clanek/prvni-testy-intel-core-i9-7980xe/diskuse
tak ... napsal jsem, ze ** pokud vim ** existuji TR desky podporujici ECC UDIMM, a to je vsechno co jsem napsal. Na coz jste vy sam odepsal, ze vite o jednom konkretnim modelu.

Pak jste si nejak magicky odvodil, ze jsem expert ktery zna vsechny featury vsech TR desek, a cekal jste nejake dalsi odpovedi.... Pricemz jste vase pozadavky popsal expertnimi vyrazy jako "dalo by se říci standardem" a "některé další funkce". Obavam se, ze tyhle expertni vyrazy jsou mi nezname, a tudiz si TR desku ktera ma "některé další funkce" musite najit sam, pane Experte ;)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

... jsou konkrétně jmenované v následné diskuzi, které jste se vyhýbal jak čert kříži. Mezi standardní vlastnosti pracovních stanic, nebo desek pro pracovní stanice, patří integrované zabezpečení, které odemkne více disků, podporuje dlouhá hesla (Long ATA Password) a rovnou přihlásí uživatele do systému jsou standardizované s využitím klientských TPM čipů (ISV), nastavení uzamčení (spárování) a vyskytují se pod různými názvy. Některé další funkce, konkrétně jmenovaný SpeedFan - nebo-li schopnost desky softwarové regulace otáček ventilátorů podle teploty z více zdrojů - největší zádrhel je regulace podle teploty grafické karty, byla taktéž vysvětlena a jmenována.

Po zkušenosti vím, že pokud byste vycítil sebemenší příležitost mi to nandat (ostatně to jste udělal, když jste se vštípil do reakce - když rozvinout, tak rozvinout a do hloubky), tak byste rozhodně zůstal velice aktivní. Mimo tohle vy dva opakovaně činíte, proto jsem si vás vybral. Kdybych chtěl být opravdu pedantický, našel bych Vám komentáře obsahující ony žádané funkce v souvislostech popisované s deskou Asus P9X79-E WS. Protože už Vás tak trochu znám, mohu se plným právem domnívat a dokázat, že jste nemohl informace nezaznamenat. Když Vy předpokládáte, tak já mohu taktéž. Dobře víte, že nejsem Váš oblíbenec a já své názory a potřeby velice často rozvádím do detailů. Ale to je v pořádku, mně osobně to nevadí. Nicméně, já si svou desku našel a o informace se podělil, včetně modelů paměti a všech potřebných informací, včetně výsledků.

Cituji: "Pro informaci:
Hledá-li někdo informace k Threadripperům a deskám s funkčním režimem ECC pamětí, můžete si přidat do seznamu desku Asrock X399 Taichi a paměti Kingston KVR24E17D8/16. Je potřeba udělat flash biosu na verzi 1.50, nebo 1.70 a paměti začnou fungovat v ECC režimu.Odemykání disků s klientským TPM 2.0 (čip Nuvoton NPCT650) bez sebemenších problémů."

Dále jsem psal, že SF 4.51 není podporován (schéma se mu musí nastavit pro řídící čip NCT6793D), ale s beta verzí a finální SF 4.52 se podařilo SF rozchodit a výsledek jsem též sdělil. Mohl jsem sdělit i trik se schématem k CHA_FAN2 - to je pravda. Jenže koho to tady zajímá?
Cituji: "
PNY Quadro P2000 s Accelero TwinTurboIII (NT-H1) se uchladí s dvěma ventilátory Noctua NF-A9x14 PWM (CHA_FAN2 DC+PWM) s 350rpm 7V 42°C - 56°C VRM."

https://diit.cz/clanek/asus-hyper-m2-x16-riser-card-pro-ctyri-m2-ssd-v-p...

Můžete mi vytknout, že jsem neoživil staré vlákno, ale nemůžete mi vytýkat, že jsem několikrát a opakovaně informace nepředal, nebo dostatečně nepopsal. Ostatně i v debatě pod tímto článkem odkazuji na provozní vlastnosti.

** pokud vim ** podle mého názoru jako argument tak úplně nestačí. Jinými slovy, když Vy předpokládáte, tak já předpokládám, že tohle bylo alibistické se vtěsnání. Nic neupřesnilo, nic nevysvětlilo a nic nevyřešilo.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Anonymní ovád, jež se strefuje do ostatních. Jsi naprostý ubožák.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Trafuje, ale opravnene. Copak, trafena husa zagagala? :))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Někdo, kdo neví o co jde, si to může hloupě myslet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu proč ho v tom s franzzem podporujete, je mi ho docela líto.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

dekujem za informaci, ted uz muzem v klidu spat.. (:

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Když vidím úsměvné nářky pana Redmarxe, vzpomněl jsem si, že když jsem v roce 2000 kupoval nějaký HW v obchodě, dva prodavači tam moudře takto rozmlouvali: "Lidi kupujou HDD s obrovskejma kapacitama (10 GB). K čemu tak gigantickou kapacitu využijou, je záhada".

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

... a dnes to má kde kdo ve smartphonu jako standard .

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Např. jen v ČR je minimálně několik set "šílenců", kteří drtí šachové analýzy. Mají na to "prográmky" (chess enginy - šachové motory), které dokážou využít až 64 jader (128 vláken) a 131072 MB RAM. Kdybych si mohl dovolit nejlepší CPU (špičkový Xeon nebo Epyc), neváhal bych ani vteřinu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.