Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD by s RDNA 3 ráda zopakovala zvýšení energetické efektivity RDNA 2

No, ja bych o RDNA3 jeste radeji nemluvil. Jeste nezname ani vykon RDNA2 a mohlo by to pusobit jako sorry, tentokrat to jeste nevyslo, snad priste.

Nejprve je treba otestovat RDNA2 alias RX6000 nezavislymi recenzenty, na to opravdu marketingove grafy AMD nestaci a po te muzeme uznale zakyvat hlavou a prat AMDecku jeste lepsi zitrky.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

sorry, ale to sou hrozny kecy.. plany co maj s rdna3 fakt ani z bla nesouvisi s tim co si po recenzich bude redmax myslet o rdna2..

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Myslis, ze jsem jedinej, kdo ceka na testy novych RX6000? Ze zbytek sveta ma jasno a jen ja prudim? Ja myslim, ze ne, ze jasno maji jen ultrafanousci AMD, vedle mame podobne tema s Apple, zbytek sveta napjate ocekava, jak to dopadne, jeste 6 dni myslim.
Pak bude dost casu na predstaveni cilu AMD pro RDNA3.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tady jde, milý RedMaxi o něco jiného - tady jde o to, že vývojové týmy AMD mají veškeré testování RDNA2 čipů dávno hotové a na jeho základě plánují, co dál. Jak vyjdou veřejné recenze, to je už nezajímá, to je dávno předáno marketingu.

Mimochodem, co za poslední roky AMD slíbila, to dodržela nebo překročila.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Na základe výsledkov RDNA2 sa nedá plánovať RDNA3. To už ide do finálnej fázy overovania výroby
Funčné vzorky RDNA3 na výrobnej technológii už existujú mesiace. Už sa testuje aj RDNA4 minimálne ako návrh v FPGA

GPU Fiji: 596 mm², interposer: 1011 mm² a 8,5 roku práce navrch
18. 6. 2015
https://diit.cz/clanek/amd-fiji-rozmery-jadra

AMD Ryzen(TM) 7 Desktop Processors Featuring Record-Breaking Overclocking Performance Available Worldwide Today
March 02, 2017
After four years and thousands of hours of development, AMD today released the first three models of its highly anticipated, high-performance AMD Ryzen™ desktop processor
https://diit.cz/clanek/jednojadrovy-vykon-zen-3-podle-cpu-z-poskocil-o-3...

Návrh Zen 3 byl dokončen, pracuje se na Zen 4
13. 8. 2019
https://diit.cz/clanek/navrh-zen-3-byl-dokoncen-pracuje-se-na-zen-4

Architekt Zenu zmínil vývoj Zen 5
11. 4. 2018
Mike T. Clark, šéfarchitekt Zenu, v rozhovoru uvedl, že již pracuje na Zen 5. Jde vůbec o první zmínku o architektuře páté generace, která od AMD přišla…
https://diit.cz/clanek/architekt-zenu-zminil-vyvoj-zen-5

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No určitě neplánují co dále s RDNA3. Tam už je vše dané a samotný návrh čipu bude už v hodně pokročilém stádiu.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

ani omylom . RDNA3 už musí byť hotová a fo fáze výrobných vzoriek.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak daleko ještě RDNA 3 není, na tape-out nedošlo a při vydání chystaném na rok 2022 (asi opět konec) bych ho čekal během roku 2021.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Z čoho súdite, že to bude koniec 2022?

Od Navi bude AMD vydávat jedno GPU ročně
12. 6. 2018 | no-X | Hardware, Novinky, Grafiky
S ohledem na informace zveřejněné na Computexu dozrál čas zrekapitulovat si, co vlastně AMD chystá pro grafický trh po generaci Vega…

AMD každý rok vydá nový produkt, každý rok nové GPU ať už bude od základu nové nebo vzniklé vylepšením předchozího.
https://diit.cz/clanek/od-navi-bude-amd-vydavat-jedno-gpu-rocne

Ja nepredpokladám RDNA2+ v roku 2021, Vy áno?

Lebo ak to nie je RDNA3 musí to byť RDNA2+, aby sa naplnil tento (stále nezrušený) sľub.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na rok 2021 se chystá Navi 31, která má identické specifikace jako Navi 21, takže půjde maximálně o vylepšený výrobní proces. RDNA 3 je v aktuálních roadmapách uvedena na rok 2022 a dokud není důvod předpokládat, že AMD zkrátí interval mezi novými generacemi na méně než 12 měsíců, tak ani není důvod čekat, že RDNA 3 půjde na trh dříve než na podzim 2022.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jakože RDNA 2 tu s námi bude až do 2022 je asi myšleno ne?

P.S. Já bych to všechno vydal příští týden... RDNA 2, 3, 5, potom 4 pro zmatení nepřítele a odtajnil bych Roswell a Project Blue Book ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

die shrink sa dá považovať za RDNA2+, takže tú info máte a v tom prípade to bude 2022 pre RDNA3

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Z posledních let se dá usuzovat, že AMD není jako Intel nebo Apple, kteří si skutečnost rádi přibarví (u chystaných, příp. ohlášených produktů).

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

AMD rozhodne nepribarvovala herni vykon Polarisu natoz Vegy. :-D

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jedna vec je hypovat na twitteru, uplne jina vec jsou testy. Ukaz mi testy, kde AMD porovnavalo FPS a vyslovene lhali cislama.

Kdyz ses dival na jejich RX 6000 prezentaci, tak na rozdil od Applu kterej rika ze jejich CPU je "3x rychlejsi proti necemu v necem", AMD rovnou ukazalo FPS cisla v tucte her, porovnano s Nvidii.

Takze vidim dve moznosti,
1) AMD proste lhalo o FPS v tech slidech... coz sorry ale je blbost - to by pro ne byl docela velky legalni prusvih.
2) AMD si vybralo tucet her ve kterych je jejich grafika uplne super, pricemz v ostatnich je totalne naprd. Ciste teoreticky mozne... a dost nepravdepodobne. Kdyby ukazali vykon v 1-2 hrach, tak to je jina.

Rad bych teda slysel, jake zazracne odhaleni cekas od nezavislych recenzi. Ze Nvidie budou lepsi ve vypoctech ? To by nebylo nijak prekvapive, zvlast kdyz se "workset" vypocetni ulohy nevmesti do Infinity cache. Navic AMD jasne reklo ze na vypocty budou mit CDNA. Nebo ze na systemech kde nelze pouzit SAM, bude vykon hodne spatnej ? Ty cisla o dopadu SAM uz jsou taky zname. Takze mi fakt rekni, co cekas. Ze RX 6000 designovali illuminati, a ve skutecnosti je vyrabi vatikan ? :D

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

AMD zverejnilo sve testy a ikdybych jim veril, tak jsou to testy v nekolika malo peclive vybranych hrach, ktere maji grafiky od AMD reprezentovat v tom nejlepsim svetle. Na tom samozrejme neni nic spatneho, ze to AMD takto pouzila jako svou prezentaci, ale neni to test vysledneho vykonu vzhledem ke konkurenci.

Takze na co cekam:
1. Na testy vetsiho souboru her, ze kterych budu moct usoudit vykon novych grafik.
2. Na testy bez SAM, ktery nevyuziju a bez Rage pretaktovani, ktere me uplne neoslovuje.
3. Na to, ktera grafika dokaze dat u mnou oblibenych her 4K na 60FPS a jeji cenu v obchodech, protoze stale se rozhoduji mezi tim, jestli si koupit grafiku pro 4K, coz by vzhledem k tomu, ze mam 4K monitor bylo nejlepsi nebo, jestli zustat dalsi 2 roky u FullHD hrani a teda nepotrebuju tak vykonnou grafiku.

Nikde netvrdim, ze nekdo lze. Nelze Apple, jejich procesor je urcite proti nejakemu jinemu notebokovemu procesoru vykonejsi, nejspis tomu nejslabsimu, ale nelzou v tech grafech. Nelhala NVidia, akorat si ohnula prezentaci smerem ke svym proprietarnim technologiim DLSS2 a RTX a jiste nelhala ani AMD, jen si zase odprezentovala, to co se ji hodilo do kramu vcetne zase jejich proprietarni technologie SAM.

Jelikoz jsem normalni, tak nezamenuju prezentaci firmy a realne nezavisle testy.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Je rozdil prezenace a prezentace. AMD prezentace Zen3 mela cisla, srovnavala s Intelem. Ty cisla se plus-minus potvrdila. Proto u Navi2 lze s nejakou bulharskou plus-minus konstantou asi tak ocekavat, ze ta cisla budou relativne vypovidajici. Vykon bez SAM a RM jsou taky znamy. Rozdil mezi prezentaci Apple a AMD je jako Nebe a Dudy.
Co chybi je vetsi vzorek her a ruzne platformy testu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ja taky prezentace Apple a AMD nesrovnavam, to si tam zase dosazujes neco, co v mem komentari neni.
Vykon bez SAM a RM znamy neni, pouze odhadovany, stejne jako neni znamy vysledek ve vetsine her mimo nekolik malo prezentovanych her, ktere rozhodne nevypovidaji o celem spektru her.

Takze vetsina potencionalnich zakazniku stale na vykon grafik ceka. Prezentace AMD mohla hrace donutit popremyslet o tom, jestli maji bezet hned pro NVidii nebo pockat na realne testy AMD grafik. Ve skutecnosti a tezko to AMD mohla vedet, prezentace RX6000 hracum nepomohla v rozhodovani, protoze zadne NVidia grafiky stejne na trhu nejsou, takze hracum nezbyva tak jako tak cekat, kdy nejake budou a dost mozna letos ani nevyhraje ten lepsi, ale ten kdo dokaze dodat svuj produkt zakaznikum. :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ono to bude nakonec stejně jedno. Protože až se příslovečně "rozběhneme" do obchodů pro nové GFX karty, tak tam budou čekat v lepší případě Radeony. Zelená stáj nic nemá.

A to že tam poběžíme je dáno tím, že posun ve výkonu tu je a spousta lidí odkládala nákup v očekávání nové generace.

V konečném důsledku to bude stejné jako S XSX a PS5. Nezáleží kdo je lepší, záleží na tom, kdo dokáže dodat do regálů. Jak se před pár dny vyjádřil Phill Spencer.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi prostě manták největšího kalibru, co musí za každou cenu hledat problémy tam, kde ani z daleka nejsou. Tak si to alespoň pořádně užij.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pekne a pravdivo povedane. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neoficiálně: V roce 2018 přijde nová verze Vegy
11. 12. 2017

Klíčovým problémem situace má být určitý rozpor mezi hardwarovou a softwarovou sekcí grafického oddělení. Hardwarová sekce sice vyvine požadovaný hardware, ale už nezohledňuje, jak složité bude v rámci dané architektury pro softwarový tým zprovoznit všechny její prvky. Výsledkem toho má být spor, podle něhož hardwarový tým z výsledného chování produktu viní softwarové oddělení a to zase poukazuje na komplikace ze strany hardwaru.
https://diit.cz/clanek/vega-refresh-prijde-v-roce-2018

A tie testy bolo tam, kde napr. NGG fungobvalo v hre vďaka výrobcovi hry..

Edit: a To trvá dodnes
Airlie: "Why Sharing Code With Windows Isn't Always A Win"
on 11 November 2020
Following the news today of Intel sharing ~60% of their GPU driver code-base between Windows and Linux and working to bring the Intel Graphics Compiler (IGC) to Mesa in 2021, not everyone is enthusiastic about those prospects.

David Airlie at Red Hat

https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Airlie-Thoughts-On-C...

AMD

Airlie cited his own initiation of the radv project, which was a (Mesa-led) reaction to AMD's open source Vulkan driver, replete with Windows and Linux code sharing. "There was no avenue for community participation in the driver development," said. "External contributors were never on the same footing as an AMD employee. Even AMD employees on different teams weren't on the same footing."

Unsurprisingly, Airlie's opinion is that the radv project in Mesa ended up with far better results than AMD's vendor shared code.
https://www.theregister.com/2020/11/12/intel_igc_mesa/

Akurát AMD získalo pomoc

BM and AMD Announce Joint Development Agreement to Advance Confidential Computing for the Cloud and Accelerate Artificial Intelligence
Share this page
AddThis Sharing Buttons
Share to Facebook
Share to TwitterShare to PinterestShare to EmailShare to More
Open shopping cart

New collaboration will also build on open software ecosystems for AI and accelerated workloads in the cloud
ARMONK, N.Y. and SANTA CLARA, Calif.
11/11/2020

IBM (NYSE: IBM) and AMD (NASDAQ: AMD) today announced a multi-year joint development agreement to enhance and extend the security and Artificial Intelligence (AI) offerings of both companies. The joint development agreement will expand this vision by building upon open-source software, open standards, and open system architectures
https://www.amd.com/en/press-releases/2020-11-11-ibm-and-amd-announce-jo...

IBM koupí RedHat, chce posílit svoji pozici v oblasti cloudu
30. 10. 2018
https://diit.cz/clanek/ibm-koupi-redhat-chce-posilit-svoji-pozici-v-obla...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Edit.: Deleted, ono je to vlastně jedno.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nechapu souvislost, vydani recenzi rdna2 prece nezalezi na nastavenem cilu efektivity rdna3
Vubec ta vazba mezi tim mi nedava smysl

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Stačí zamknout markeťáka s nálepkou „8K gaming" na WC a nehnat frekvence do extrému.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

:D :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A dát mu tam před tím toaleťák, kde na každým útržku bude logo AMD ;) Ikdyž, to tam asi fasují povinně i domu ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ten směr dává smysl. Protože jinak bychom zanedlouho měli doma namísto PC přímotop, na kterém se shodou okolností dá i docela dobře hrát :)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Pokud by se to AMD podarilo a navic by vydavali nova GPU 18-24 mesicu nebylo by to pro nas uplne od veci.
V podstate si myslim ,ze je jedno jestli AMD prehanelo nebo ne. Jestli bude 6800 rada plus minus kolem Nvidia karet 3xxx rady a budou skladem , nebude co resit. Potrebuju garafarnu jako sul..
Chtel jsem vlastne novy i CPu s MB ,ale porad jsem se nerozhodnul zda 5600x nebo 5800x,
Chci to jen na obcasny hrani ,ale konzole maji 8 jader a tak me to porad v hlave tlaci ;-)
Mam pripraveno 800€ na GPU chtel jsem 3080, ale nejsou a kdyz jsou cena je mimo.
Vice dat nechci popravde by mi na to me hrani stacila i 3060 Ti (2080 Super ), ale kdyz uz ty penize na to mam ,proc si nedoprat.
K tematu PS5 a 1440p on to problem je, jelikoz rychlich monitoru 31-35" s 144Hz je za par korun mraky ale TV nad 100hz jsem jeste za par korun nevidel zadnou ..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli budes za dva roky zase upgradovat na Zen 4, je na hrani 5600X optimalni. Jestli pocitas s delsim zivotnim cyklem sveho herniho PC, tak bych ti doporucoval priplatit na 5800X, pokud je to samozrejme mozne a ty penize na to mas.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hmm ,to je to, cekal jsem, ze AMD vyhodi novou desku neco jako x670 a nic.Tak ,ze v podstate ta 5600X asi opravdu bude lepsi volba. Vse jsem uz upgradnul a jedine co mi schazi je MB,CPU a hlavne ta grafarna, jenze s tou to vypada az tak po novem roce. Ziju na z270 a 6700K a mam tam nacpanou FireCudu 1TB m.2 4gen na prd ..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za kolik pustíš tu 6700K ? :p

Těžko s tím AMD jinak, je to poslední fošna a CPU s DDR4... za mě už ten rok nějak doklepu (a je ze mě RedMarx!)... ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:-)
Je to jeste horsi, protoze ja mam vedle sebe 2 PC, v podstate pomalu trvale vypnuty 3800X se starou lowend grafikou, ktery diky Covidu ani nepotrebuju na praci a hraju na starem i7-6700 s GTX1080, coz je vzajemne optimalni sestava procesoru a grafiky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No "počkáme a uvidíme" (už i v knížkách ho kopírují) ale já asi jen na jaro, až přijdou nižší řady grafik a snad se trochu uklidní to aktuální šílenství. Plánoval jsem 5700 nebo 3900 a nějakou 6600/3060 grafiku. Ale když zdražila nová i stará generace tak mi to trochu zkřížilo plány.
Až přijde ta "am5" tak to bude nejspíš dalších +50$ a paměti také určitě moc levné nebudou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V konzoli je něco jako 3700. Takže 5600X to dá s přehledem

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já už jsem se rozhod :) 5800x, ještě řeším jestli k tomu 6800 nebo 6900 :D A doufám, že mi to s vodníkem dodaj do konce roku do daní.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vodnika mam Krakena, ale zatim v e skrini na stavajici CPU to nema smysl.
Pro me bude idelani asi 6800XT na 1440p pri 144hz War Thunder vic potreba nebude, ale hlavne uz aby to bylo

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD do každého PC. Kdo by to byl před deseti lety řekl. Nyní AMD válcuje Nvidii svou chytrou inovační technologickou strategií.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.