Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Anička nejen o Linuxu: 10 vlastností ideálního prohlížeče fotografií

Anička 006
Dr. Martin Luther King, Jr. měl sen. Já mám sen také, jeden takový menší, jednodušší, povrchnější. Vysnila jsem si totiž ideální prohlížeč fotografií. Zatím mi jej ale nikdo nenaprogramoval…

Můj ideál má 10 vlastností. Některé z nich nejsou důležité přímo pro mě osobně, ale ulehčily by mi práci s fotkami mých bližních. Ale proč zdržuji, když bych vám už mohla ukazovat, co bych ráda.

1) zobrazení s velkým rozsahem zoomu (od 100px po 100% náhledy)

Možnost si pořádně odzoomovat obsah adresáře pro rychlé nalezení hledané fotky a naopak velmi výrazně nazoomovat, když vybírám tu správnou, je pro mě klíčová. Nebaví mě totiž v RAW Therapee rozklikávat -/+ a čekat než se znovu přerenderují náhledy. Nebaví mě, že GNOME Classic má ve svém výchozím prohlížeči Thunar tak malý rozsah velikost náhledů a zejména že ta největší velikost je tragicky malá. Dolphin v KDE je na tom podstatně líp, ale stále to není ono. A protože tyhle aplikace tu nejsou od toho, je mi j, že tuto funkcionalitu budu muset s prosíkem žádat po prohlížeči fotografií.

Shotwell i GwenView mají rozsah poměrně decentní, zhruba na úrovni Dolphinu, což je na dolní hranici přijatelnosti. F-spot jsem zavrhla kvůli závislosti na Mono, qeeqie je naprosto neergonomické a asi jediné z prohlížečových aplikací, co nabízí mnou vysněný rozsah zoomu, je KPhotoAlbum. Však se podívejte na screenshoty (za ně děkuji Davidovi, já mám hlavně rodinné fotografie a ty opravdu nechci vystavovat).

Anička 006 - shotwell01_smallAnička 006 - shotwell02_big
Rozsah Shotwellu není nic moc.
Anička 006 - kphotoalbum02_smallAnička 006 - kphotoalbum03_big
To KPhotoAlbum je naprosto ideální (pozn. David: velké náhledy ještě stále nejsou maximální velikosti, kterou program umí).

2) možnost sbalit více stejných snímků pod jeden

Jako internetový prohlížeč jsem si sice oblíbila Ohnivou lišku, ale Opera má jednu sympatickou vlastnost: slučování více tabů do jednoho rozbalovacího. Když mám záložek přes 20 a jsou si tématicky podobné, líbí se mi možnost je sloučit a jistě nejsem sama, kdo se s tímto problémem potýká i u fotografií. Stačí jedno neposedné děcko v rodině a už máte stovky fotografií, z nichž jsou si mnohé podobné, do výběru jste si zařadila jednu, ale nemáte to srdce ty ostatní smazat. Proč také, když každý JPEG má velikost s bídou 5 MB?

Nabízí tuto funkcionalitu vůbec nějaký prohlížeč fotografií? Možná jsem slepá, ale zatím jsem si toho nevšimla.

3) možnost rychlých úprav (jas, kontrast, barevnost)

Anička 006 - Shotwell, rychlé úpravy
Rychlé úpravy v Shotwellu.

Shotwell je pěkný v tom, že v něm jdou udělat takové rychlé úpravy, které nevyžadují spouštět velký GIMP. Není to jediný program s touto funkcí, ale v jeho pojetí se mi líbí asi nejvíc. Ale jsem ráda, že bod 3 je spíš takové konstatování něčeho, co alespoň pár aplikací již nabízí.

4) časová osa

Anička 006 - KPhotoAlbum , osa
KPhotoAlbum zobrazuje počet fotek s daným datem.

Další prímová věcička, která už je ve více programech, včetně třeba KphotoAlba. Mám už na disku slušnou sbírku rodiných fotek, včetně dodatečných skenů z rodiných negativů, takže časová osa sahající někam do roku 1930 se hodí. Zní to možná šíleně, ale jsem ráda, že tvůrci mysleli i na tohle a nedali tam nějaké hloupé omezení.

5) tagování, hvězdičkování

Anička 006 - Shotwell, tagy a hvězdičky
Hvězdičky a tagy v Shotwellu.

Bez čeho bych se už neobešla, je nějaká forma třídění. Hvězdičkuji ráda, ať již jde o videa a hudbu v přehrávačích, nebo právě fotografie. Pak můžu návštěvě pustit jen kolekci těch nejlepších fotek z dovolené a ty, které nesmí nikdo vidět, ty mají hvězdičku jen jednu. Je pro ně rezervována :-).

Tagy jsou pak nezbytnost, jimi rozlišuji jak lokalitu, tak lidi, kteří se na fotce nacházejí. Je to výborná věc, protože za poslední roky pochopitelně již ztrácím přehled, kdo všechno kdy kde byl a touto cestou si to můžu připomenout.

6) načítání náhledů i z RAWů

Všechny programy umí vytvářet náhledy z JPEGů, ale jak dojde na RAWy obecně, podpora nebývá stoprocentní. A to je právě věc, kterou já bych chtěla, navíc propojenou s nějakou formou třídění, kde si budu moci vybírat RAW i exportovaný JPEG, případně toto slučovat do jedné položky, aby se mi tak v přehledu nezobrazovala každá fotka dvakrát. Zkrátka to co jsem napsala v bodu 2.

Otázkou je, co která aplikace umí nabídnout. Třeba právě RAW Therapee si zjevně nedělá nějaký prvotní náhled, který by si někam uložilo a z něj generovalo náhledy při změně jejich velikosti, ale všechno z RAWů načítá vždy znovu a znovu. A to je na mém postarších Athlonu X4 přeci jen dosti zdlouhavé.

7) statistiky na bázi z EXIFu

Často bych ráda věděla, na jakou citlivost jsem na dovolené fotila nejvíc, jaká ohniska jsem volila a podobně. Je to jen taková zvědavost, vlastně to není ani moc potřebná funkce, ale vždycky když se dívám, čím bych případně v budoucnu nahradila svůj foťák, tak si musím říci, že vlastně nemám přesný přehled, za jakou hranicí citlivosti už téměř nefotím a je tedy pro mě z hlediska kvality fotoaparátu nepodstatná. Ano, vím že tohle bych si mohla z fotek vytáhnout bokem pomocí imagemagicku nebo něčeho takového, ale to mi přijde zbytečně složité, když foto prohlížeče umí EXIF data z fotek číst.

8) dávkové zpracování a tvorba HTML galerií

Já osobně velmi používám dávkové zpracování více fotek najednou, tvorbu HTML galerií naopak vůbec. Nemám fotky nikde na internetu, ale v rodině to po mě čas od času někdo chce. Kdyby byl nějaký pěkný plugin pro daný foto prohlížeč, který by umožňoval nastavit hlavní parametry pro export do takové html galerie, byla bych moc šťastná. Věřím, že něco existuje, jen o tom zatím nevím.

9) export na sociální sítě (facebook, flickr, picasa atd.)

Anička 006 - gwenview04_exporty
GwenView toho umí hodně, škoda nedostatků v jiných oblastech.

Podobné je to se sociálními sítěmi. Mě na facebooku nenajdete, ani nikde jinde, ale v širší rodině máme Linux i jinde než u mě doma a je hezké, že facebookoví členové naší rodiny mohou exportovat přímo z programů.

10) systém pluginů

Anička 006 - kphotoalbum04_moduly
Mocný systém v KPhotoAlbum.

Na Firefoxu je hezké, že má propracovaný systém pluginů. Něco podobného by se mi líbilo v programu pro prohlížení fotografií, jednoduše možnost rozšiřovat funkcionalitu a programovat nové věci pomocí pluginů. Vím že třeba digiKam má Kipi pluginy, ale bohužel musím říci, že v KDE aplikacích pro fotografie mám stále ještě trochu zmatek, ostatně i KPhotoAlbum jsem objevila relativně nedávno a digiKam je něco, čeho se spíš bojím. Moc velká, mocná aplikace. Já chci něco jednoduchého, ale s uvedenými funkcemi. Ale to asi nebude existovat nikdy. Je asi čas se pořádně ponořit do KPhotoAlbum a jiných a konečně si v tom všem udělat pořádek. Možná zjistím, že spoustu z vysněných věcí umí jeden jediný program a ty zbývající drobnosti už nějak přežiji.

Celkově se mi zatím nejnadějněji jeví KPhotoAlbum. Má spoustu modulů, umí pracovat s metadaty, časovou osou, podporuje sociální sítě a podobně. Prozkoumat jeho zákoutí mi ale nějaký čas zabere, možná proto jsem to až doteď z lenosti odkládala…

---

Další díly Aniččina seriálu:

Diskuse ke článku Anička nejen o Linuxu: 10 vlastností ideálního prohlížeče fotografií

Pátek, 26 Duben 2013 - 11:16 | Richmond | Jo a na macu je to taky sra*ka, že jo...
Čtvrtek, 25 Duben 2013 - 10:33 | David Ježek | na linuxu to samozřejmě chodí líp. nedělej si...
Čtvrtek, 25 Duben 2013 - 00:04 | Damel | Tak jsem zkusil ten digiKam. Na Windows...
Úterý, 23 Duben 2013 - 17:59 | caracho thegreat | Se divim, ze tu nikdo nedoporucil DarkTable -...
Úterý, 23 Duben 2013 - 17:54 | Richmond | BTW Mac+Windows taky funguje ;) Jak říkám - ono...
Úterý, 23 Duben 2013 - 17:52 | Richmond | Jenomže ona Anička kecá už v perexu (poslední...
Úterý, 23 Duben 2013 - 17:29 | Richmond | Foťáky kolem 10-12k (Canon, nikoliv atrapy typu...
Úterý, 23 Duben 2013 - 17:20 | Vikimaus | ty ses nejakej neprijemnej. Pritom si asi...
Úterý, 23 Duben 2013 - 13:36 | Richmond | To je jak u blbejch na dvorku. Běž někam do...
Úterý, 23 Duben 2013 - 13:19 | Izak | Ty brdo on jeste existuje ;-)) http://www.pmview....

Zobrazit diskusi