Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Anička nejen o Linuxu: Balíčku, balíčku? Kdepak jsi?

Anička 003
Čas od času hraji takovou malou bojovou hru. Říkám jí „hledání instalačního balíčku“. Mageia nemá tu výhodu velké komunity a hromady financí na vývoj a údržbu jako třeba Ubuntu a Fedora, takže se musím spokojit s málem. A je to škoda...

Někteří považují roztříštěnost linuxového světa za plus, za jakousi možnost souboje mezi různými systémy, z nichž evolucí nakonec vzejde vítěz. Je to trochu zvláštní tvrzení, ale abych nebyla hned pesimistická, tak napíšu, že dva vítěze tu vlastně už máme: deb a rpm (jen mi za to prosím nespílejte, vím, že existuje Arch, Gentoo, Slackware a další). A tím také máme dva často nesmiřitelné tábory, které se ještě dále štěpí.

Hlavní vadou menších linuxových distribucí, odvozených od jiných, ale jdoucích si vlastní cestou, je nemožnost bezproblémového použití balíčků z jiné distribuce. Problém to nebyl pro Mandrake či Mandrivu v dobách největší slávy, zejména ještě před příchodem Ubuntu, ale Mageia je bohužel v ústraní. A balíčky pro Fedoru v ní často prostě nelze použít. Takže se stává, že u méně běžně používaných aplikací jednoduše hledám, hledám a nenajdu.

Nejlépe je na tom Ubuntu, pro nějž existují balíčky snad u každého myslitelného programu a pokud je nespravuje přímo Canonical, nebo nějaká větší komunita, tak jsou k dispozici v rámci PPA (Personal Package Archives). Ubuntu je něco jako Praha. Město, ve kterém je vše, ale jehož nejbližší okolí zeje v pracovní době prázdnotou. Všichni z těchto periferií jezdí za prací do Prahy, takže z hlediska možnosti provozu služeb jsou na tom ti menší okolo hůře. A Mageia je právě taková, často u daného programu existuje možnost stáhnout zdrojové kódy, vylovit někde rpm balíček pro Fedoru 17 či Mandrivu 10.1, ale nic z toho není použitelné pro Mageiu přímo. Tedy ne pokud se nechci ponořit do příkazové řádky, kompilovat a zkoumat co ten podivný výpis od GCC vlastně hlásí za chyby. A to já opravdu nerada, tomu já moc nerozumím.

Je škoda, že je linuxový svět tak rozštěpený. V minulosti bylo pár pokusů k vytvoření jednotného „balíčkovacího systému“, který by mohly přebírat všechny distribuce, ale všechny do jednoho selhaly. Je to pochopitelné, Debian a z něj vycházející Ubuntu se budou držet svého deb systému, Red Hat či Novell (SUSE) zase rpm. Je nemožné, aby komerční subjekty najednou od podlahy překopaly klíčovou součást systému, na které stojí nejen jejich vývoj, ale i znalosti jejich zákazníků, takže tento stav se nezmění.

Jestli je jedna věc, kterou mohou běžní uživatelé linuxových distribucí, kteří nevědí o kompilování či tvorbě deb/rpm balíčků nic (jako já), závidět Windowsům, tak je to jednotnost instalačních souborů. Ale Windows jsou v podstatě jedna jediná „distribuce“, lišící se pouze verzemi. I jsem uvažovala nad tím, že by bylo hrozně hezké, kdyby nějaký hodný pan programátor adaptoval do Mageiy systém PBI balíčků z PC-BSD. Na tomto OS je totiž hezké, že funguje jako klasické FreeBSD s jeho systémem portů, ale také nabízí na svém webu navíc zcela oddělenou vrstvu instalačních balíčků PBI. Ty jsou vlastně podobné těm z Windows.

Krása linuxu a balíčkovacího systému jako rpm je v tom, že když máte 30 aplikací využívajících jednu konkrétní věc (např. přehrávače, konvertory a editory využívající ogg encoder), nemusí se pokaždé instalovat znovu. Tvůrce balíčku (například VLC) pouze do balíčku vloží informaci, že VLC závisí na „Ogg“, „x264“, „mkv“ a desítkách dalších balíčků. Potom jen balíčkovací systém Mageiy při instalaci koukne, jestli již tyto balíčky má nainstalovány. Pokud ne, stáhne tyto „závislosti“ a nainstaluje je spolu s VLC. Pokud již v systému jsou, není nutné je stahovat znovu. Tohle je „divné“ na Windows. Ještě z dob XP si pamatuji, že každý druhý program při své instalaci automaticky přeinstalovával nějakou verzi „Visual C++ Runtime“ a „DirectX“, přestože jsem je v systému měla.

PBI (pokud jsem to nezapomněla nebo nespletla) na to jde trochu jinak. PBI neřeší, co v systému máte či nemáte, v PBI balíčku dané aplikace jsou rovnou i všechny její závislosti, takže z PBI nainstalované VLC se prostě někam kompletně nakopíruje a když potřebuje pro přehrávání videa použít Matroska demuxer, x264 decoder a DTS decoder, jednoduše použije ty své lokální a vůbec se nezajímá o to, co je v systému nainstalováno z FreeBSD Portů. Nijak neovlivňuje soubory samotného balíčkovacího systému, odinstalování je snadné, čisté a aktualizace jakbysmet. To je něco, co by se mi líbilo pro Mageiu a jiné linuxové distribuce. Není potřeba hledat nějaký velký společný unifikovaný balíčkovací systém po vzoru Borgů. Nechme distribucím jejich unikátnost, ale použijme systém podobný PBI, kde bude stačit jen jednou zkompilovat třeba GIMP, vytvořit „gimp.pbi“ a ten bude použitelný v libovolné linuxové distribuci (samozřejmě pokud splní nějaké ty minimální požadavky na verzi kernelu, X.org či čehokoli takového).

Do té doby budu já chudinka hrát čas od času hru „Balíčku, balíčku, kdepak jsi?“ a hledat v hlubinách internetu to, co často neexistuje: rpm balíček použitelný s Mageia 2, či alespoň nějaký repozitář, který mi umožní program nainstalovat a současně mi nebude vnucovat aktualizaci půlky systému na nějaké testovací verze. Já bych klidně i to PC-BSD vyzkoušela, vypadá zajímavě a připadá mi jako ještě exotičtější volba než Mageia (a to já ráda :-), jenže by mi neběžely některé programy, které jsou čistě pro Linux. A navíc AMD nevydává své Catalysty pro FreeBSD, takže bych byla odkázána na otevřený ovladač bez možnosti volby.

Je to zkrátka s těmi balíčky taková slepá ulička. Ale že bych na ní nemohla žít? To ne, to mi problém nečiní, zvlášť když si můžu tady na díítku tak hezky postěžovat :-)...

---

Další díly Aniččina seriálu:

Diskuse ke článku Anička nejen o Linuxu: Balíčku, balíčku? Kdepak jsi?

Pondělí, 18 Březen 2013 - 20:38 | Fake Name | Link na tú RTFM diskusiu? inak je toto sťažovanie...
Pondělí, 18 Březen 2013 - 19:08 | Fotobob | Ehm, jen podotýkám, že dynamické knihovny...
Pondělí, 18 Březen 2013 - 18:03 | Fake Name | Pokiaľ viem s tou spätnou kompatibilitou tých...
Pondělí, 18 Březen 2013 - 17:15 | zeli | Nechápeš to. Nevíš, jestli ten kdo se ptá si ten...
Pondělí, 18 Březen 2013 - 16:49 | bager | Reakcia absolutne adekvatna tvojim kecom. Sranda...
Pondělí, 18 Březen 2013 - 16:41 | bager | Chce povedat, ze sa pusta do pokrocilejsieho...
Pondělí, 18 Březen 2013 - 16:32 | zeli | To je reakce na úrovni ZŠ... Když chci pomoct,...
Pondělí, 18 Březen 2013 - 16:26 | HKMaly | Ono by uplne stacilo, kdyby ty dva rozsirene...
Pondělí, 18 Březen 2013 - 16:26 | bager | Lebo seci "windowsáci" su ludomili a...
Pondělí, 18 Březen 2013 - 16:25 | zeli | Tyjo... Další takovej... Chce říct, že na...

Zobrazit diskusi