Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Apple bude testovat Apple Car, získal potřebná povolení

Projekt Apple Car, dávný sen bývalého CEO Steva Jobse, žije dál a zřejmě se dostává do finální fáze - testovací…

Apple Car, iCar nebo Applemobil - jak o projektu budeme mluvit, je celkem jedno, protože samotná společnost žádný oficiální název nepotvrdila. Chce patrně překvapit hotovým řešením, po jehož uvedení zveřejní všechny podrobnosti. Jak bude ono řešení vypadat, můžeme jen spekulovat. O Apple Car se hovoří přes dva roky od února 2015. Tehdejším plánem byla realizace uživatelsky přívětivého elektromobilu, který by šel do distribuce do pěti let, tedy do začátku roku 2020.

Prakticky s jistotou ale můžeme říct, že takto Apple Car vypadat nebude. Koncem léta 2016 totiž došlo ke změně plánů a od konceptu elektromobilu společnost upustila. I když obor baterií prodělal nezanedbatelný vývoj, nenaplňovaly zřejmě možnosti elektromobilu vizi společnosti. Podstatou projektu se tehdy měl stát autonavigační systém. Zda by byl namontován na firemní produkt, nebo distribuován jako samostatný produkt pro automobily jiných výrobců, nevyšlo najevo. Budoucnost projektu tak byla poměrně mlhavá.

Po více než půl roce o něm ale slyšíme znovu. Neznamená to pouze, že neskončil, ale zřejmě i to, že bychom se s jeho výsledky mohli setkat dříve než v roce 2020, jak bylo původně v plánu. Úřad DMV státu Kalifornie totiž vyhověl žádosti Applu a udělil společnosti povolení k testům autonomně řízených automobilů v provozu.

Je třeba říct, že na seznam společností, kterým bylo toto povolení uděleno, se Apple zapisuje až dlouho po značkách jako Mercedes, Google, General Motors, Volkswagen, Tesla, Uber, Nissan, Ford nebo třeba Honda. Pokud bude chtít společnost uspět s vlastním řešením autonavigace pro stávající výrobce aut, bude muset nabídnout výrazně víc, než mají jejich (s náskokem vyvíjená) řešení.

Diskuse ke článku Apple bude testovat Apple Car, získal potřebná povolení

Neděle, 23 Duben 2017 - 16:59 | PHiLiPZ | podla mna maju premakany navigacny sw ked zvlada...
Čtvrtek, 20 Duben 2017 - 20:45 | HKMaly | Nejspis doufaji, ze ulovi zakazniky na znacku a...

Zobrazit diskusi