Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

S technologií LinX Imaging může Apple posunout snímky z mobilů blíž zrcadlovkám

Linx Imaging 03
Apple dokončil akvizici izraelské společnosti LinX Imaging, která vyrábí velmi specifické více-snímačové fotomoduly, s nimiž lze téměř čarovat. Slibují nižší šum, nižší rozměry, snímání hloubky, hrátky s hloubkou ostrosti…

Pokud byste si chtěli o LinX Imaging něco přečíst, zjistíte po otevření jejích webových stránek, že jsou od pohledu na úrovni absolventa první hodiny html kurzu. Je to ale jen zdání, původně šlo o plnohodnotný web, jehož obsah byl zřejmě v důsledku akvizice odstraněn.

Linx Imaging Logo

Co vlastně technologie LinX nabízejí: Základ spočívá v myšlence, že pro kvalitnější obraz jsou třeba větší „pixely“ (fotodiody). Jenže to u mobilů se stávající technologií není realizovatelné. Větší pixely (nechceme-li přijít o rozlišení) znamenají větší snímač a větší snímač znamená větší (delší) objektiv, což při snižující se tloušťce telefonů moc dobře nejde. LinX tedy přišla s nápadem, jak zvětšit pixely a zároveň snížit výšku fotomodulu. Je to jednoduché - namísto jednoho 8MPix fotomodulu používá dva 4MPix.

vlevo klasické řešení (jeden 8MPix fotomodul) - vpravo LinX array (dva 4 MPix fotomoduly: větší pixely, nižší výška)

Snímače v nich mají větší pixely, přesto je jejich úhlopříčka nižší a díky tomu lze zmenšit (snížit) i objektiv, takže takové řešení lze použít i do ploššího telefonu. Za zpracováním dat už stojí specializované algoritmy, které buďto oba získané obrazy spojí do jednoho, nebo zpracují jiným způsobem (k tomu se za moment dostaneme). Hlavní (pro Apple) je, že to funguje. LinX ještě za svého samostatného působení srovnávala výsledky tohoto modulu s řešením Applu v iPhone 5 (což je i na současnou dobu stále velmi slušný fotomobil):

Linx Imaging 04Linx Imaging 03

Linx Imaging 05

Linx Imaging 06

vlevo iPhone 5 (jeden 8MPix fotomodul) - vpravo LinX array (dva 4 MPix fotomoduly: větší pixely, nižší výška)

Obrázky doporučuji rozkliknout. Pokud budeme ignorovat trochu jiné barevné vyvážení, pak je v plném rozlišení patrné, že iPhone 5 víc šumí (především viditelné na přechodech do stínů a na ostrých přechodech různých barev) a zároveň se snaží výrazněji šum redukovat, takže více mizí struktura pleti (viz detail tváře). Ještě zajímavější je srovnání při nízkém osvětlení - tmavý interiér, zde restaurace:

Linx Imaging 09

vlevo: Apple iPhone 5 - uprostřed: LinX - vpravo: Samsung Galaxy S4

Rovnou přistoupíme k výřezům. Záběry jsou tentokrát tři: iPhone 5, LinX a Galaxy S4. Toto srovnání není úplně laboratorně přesné, ale i tak jsou rozdíly natolik významné, že je nelze přičítat mírně odlišnému úhlu nebo přiblížení. Už spodní část pivní sklenice ukazuje, že středový obraz (Linx) je ostřejší a kontrastnější, což je mj. důsledkem nižší redukce šumu.

Linx Imaging 10

pro objektivní srovnání rozklikněte

Na horní části sklenice s logem (kresbou) je rozdíl ještě markantnější. Zatímco iPhone 5 (vlevo) se ještě jakž-takž drží, Galaxy S4 (vpravo) stírá redukcí šumu kresbu i text. Prostřední LinX je na jiné úrovni než oba známé mobily.

Linx Imaging 02

To byla jen malá ukázka, čeho je možné při konvenční fotografii dosáhnout se základním modulem LinXu. Modelů ale výrobce vyvinul mnohem víc a jejich spektrum použití je výrazně širší. Základní dvouoký (vlevo) může existovat ve 3 provedeních: obě „oči“ barevné, obě oči černobílé nebo jedno oko barevné a druhé černobílé. Podle kombinace se liší výhody - např. s poslední kombinace, se kterou LinX dosahuje nejlepších výsledků, používá barvu z jednoho „oka“ a jas kombinuje s druhým okem, který díky absenci bayerovy masky nabízí jasovou složku se 3× nižším šumem.

Linx Imaging 2 E Model

Jednoduchý 3D model vytvořený jednorázovou 10ms expozicí „dvouokým“ fotomodulem

Druhou variantou jsou různé kombinace čtyřokého fotomodulu, se kterým je možné vytvářet i velmi přesnou mapu hloubky (to lze i s dvouokým, ale kvalita je nižší). Podle nastavení softwaru lze pak zvyšovat dynamický rozsah, pracovat s hloubkou ostrosti a podobně. Třetí varianta kombinuje velký snímač s dvojicí menších. Spodní dvojice je v tomto případě využita pro autofocus, automatické ostření. Vytvoří mapu hloubky a hlavní snímací modul může rovnou nastavit objektiv do pozice zaostřené na žádaný objekt, bez potřeby klasického projíždění scény využívaného při režimu detekce kontrastu (kdy je vytvářena série snímků a podle toho, který je pro cílený bod nejkontrastnější, se zvolí pozice objektivu pro snímání). Výhodou řešení od LinX je, že je zaostřeno prakticky okamžitě, velmi přesně a odpadají omyly typické pro kontrastní ostření v tmavých scénách i zdržující opakované „proostřování“ (focus-hunting).

Linx Imaging 4 E Depth

mapa hloubky vytvořená čtyřokým fotomodulem

LinX zmiňuje celou řadu možných využití, možných způsobů vylepšení i přínosů, ale konkrétní nasazení už bude záviset na Applu, který tahle „sranda“ stála jen $20 milionů. Apple se k celé situaci nechce vyjadřovat, řekl pouze, že občasná akvizice menších firem je běžnou součástí firemní strategie.

Diskuse ke článku S technologií LinX Imaging může Apple posunout snímky z mobilů blíž zrcadlovkám

Pátek, 17 Duben 2015 - 22:33 | Fotobob | Tak v tomto srovnání by Formulí 1 byla spíše...
Pátek, 17 Duben 2015 - 18:08 | DRK | Tak minimálně v jednom směru to mají zmáklé, a to...
Pátek, 17 Duben 2015 - 17:26 | BlackRider | "S technologií LinX Imaging může Apple...
Pátek, 17 Duben 2015 - 14:01 | Fotobob | Někdo (nikdo) jiný v tom asi neviděl praktické...
Pátek, 17 Duben 2015 - 11:59 | aa bb | Okrem potencionalnych patentov asi nic. Problemom...
Pátek, 17 Duben 2015 - 07:48 | DRK | Tak si říkám, co brání ostatrním použít prostě...
Čtvrtek, 16 Duben 2015 - 19:08 | Daniel de Sade | Nechápu, co tady řešíte... existuje přeci Čína a...
Čtvrtek, 16 Duben 2015 - 18:47 | HKMaly | Tak jako neda se moc verit tomu, ze by to dal...
Čtvrtek, 16 Duben 2015 - 18:03 | Virtualizátor | Notvl, Gott mit uns!!! :-D Apple zase někoho...
Čtvrtek, 16 Duben 2015 - 17:21 | Fotobob | Nějak mi není jasné co se změnilo. Patent držel...

Zobrazit diskusi