Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Areca ARC-1880IX-24

Jj, tyhle HW řadiče mám rád. V minulé práci jsme používali LSI Megaraidy obvykle na RAID 5 a byl to hukot :-) Spolehlivé a sráva také perfektní.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mám 1680 (12 disků) a 1880 (24 disků) a naprostá spokojenost. Používám Raid6 a nikdy se nic neztratilo. Asi 2x za 4 roky jsem se trochu bál :) ale nakonec to vždy dobře dopadlo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

S RAIDem se clovek vzdycky cas od casu boji. To je v definici jeho funkce, podstatny je jestli po strachu nastava uleva a odchod domu nebo panika a hledani zaloh. Coz mi pripomina, ze musim zkontrolovat jak jsou na tom zalohy v praci ... Murphy nikdy nespi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

O data na ZFS/RaidZ se bát nemusíš. Škoda, že nic podobného zatím není pod Widlema nebo v Linuxu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Osobne bych se bal sverit sva data reseni typu black-box, ktere papirove zarucuje ze neztrati ma data.. to radeji si zvolim otevrene reseni, kde je mozne si napsat program ktery mi ty data vydoluje po preparsovnai hlavicek..

Ale stejne pokud nekdo ma cenna data, je nutno zalohovat. Nechtelo by DIIT najit nejake soucasne IN zarizeni/technologii pro zalohovani? Ja se ohlizim po nbd - network block device a synchronizaci na zalozni hardware, pri vypadku pak staci hw fyzicky prestehovat a jede se dal..

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

OT: Tak nejak som dnes čakal pokračovanie (2. diel) Test: AMD A8-3850 + A6-3650 APU.
Snáď teda budúci týždeň...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem čekal a nic, asi dovolená :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nie skôr si myslím, že to ide v možnostiach redakcie. Veď rátajte: desktopvé Llano bolo predstavené a recenzvané od 30.06.2011 a ak vezmeme prvú časť z 28. července 2011 a hlášky tipu parafrázujem "že si nemůžu hned vystřílet všechen arzenál ;)" tak si ani netrúfam odhadovať kedy bude druhá časť (ale som optimista a verím, že budúci týždeň). Ono ostatne ak ste posledný recenzenti na relevantnom trhu tak v podstate už ani nejde o to kedy to vydáte, ale skôr s akou kvalitou. Takže či to bude zajtra, budúci týždeň alebo o dva nie je to podstatné ide o to s akou kvalitou to vyjde: a o kvalitu sa nebojím takže sa teším tak či tak.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

možná čekají na ty 2133 Mhz paměti. Pak by recenze GPU neměla chybu - nechyběly by výsledky na různých frekvencích vč. OC

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu 8 disků v raidu 10 zvládne při náhodném čtení pouze 131 IOPS ??? Nechybí tam třeba na konci nula?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je to opravdu 131 IOPS. Pro dosažení lepších výsledků by jistě pomohlo spíše použití SSD nebo alespoň disků s 10 000 rpm. Konfigurace fio byla prakticky defaultní (4K bloky, randread, randwrite)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> [...] nicméně námi naměřené výsledky nebyly v tomto
> případě a v této konfiuguraci nijak výrazně lepší
> než čistě softwarový RAID [...]

Řekl bych, že to není nic až tak neobvyklého. Dnešní procesory jsou tak rychlé, že to, co bývá přímo na řadiči, je často pomalejší a není tak nic neobvyklého, že hardwarový RAID podává (i citelně) horší výkony než softwarové řešení.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Mám úplně opačnou zkušenost. Po přechodu ze sw raid na LSI Megaraid dostávám nesrovnatelně lepší výsledky a především konstantní výkon.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

To je divne, operace ktere provadi sw raid jsou tak jednoduche, ze by to nemelo zatezovat cpu vubec. Ostatne.. pokud osadite treba 24x SSD, rekneme po 100MB/s, tak to mate 2.4GB/s dat... cim to jako chcete zpracovavat? Mate na to nejake 32-64 jadro?? Nebo 2-3 portovou 10gbit sitovku??

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

CPU to nijak vyrazne nezatezovalo a presto to vykon podavalo naprosto tragicky. Treba pri zapisu vetsiho mnozstvi dat se cteni nedalo prakticky pouzit. U hw reseni to probiha tak, ze tomu, kdo cte, to tlaci data na ukor zapisu, celkove je to pak vyrovnanejsi, zapis je mirne pomalejsi a na cteni se to vubec nepozna. A takovych "drobnych" rozdilu je tam vicero.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To je velmi zjednodusene tvrdenie.
Pokial procesor nema co na praci, benchmark moze ukazovat porovnatelne, ci lepsie vysledky pre SW.
Avsak CPU vytazene stroje funguju lepsie s HW raidom, ked sa nemusia o IO obsluhu (+ riesenie problemovych situacii) vobec starat.
RAID 1/0 pri SW este ako tak, ale pre narocnejsie pouzite a RAID5/6 je HW imho potrebny.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nerikejte ze tech 5% na jednom jadru pro RAID5 vam uplne zabije server :) Uz jen jednoduchym vypoctem, 800 MHz cpu bude mit zhruba 800Mips, kdezto 4core 3GHz ma tech Mips tak 12000, coz dava pomer prave 6.7%. To vas doopravdu nevytrhne, zvlaste kdyz pro 2 nebo 4 cpu stroj mate ten pomer 3.3% nebo 1.7%.

A u SW raid je velike plus moznost spravy v ramci systemu, celkove otevrenejsi reseni. Zkuste si dat dohromady raid5, kde vam vypadnou 2 disky, ale nakonec tech N-1 dohromady date.. nemozne! U sw staci trocha --force a jste za vodou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to dané jen použitými HDD, které řadič limutují. Při využití skutečného poteciálu řadiče - např.24 SSD v raid 5 či 6 procesor na pracovní stanici nemá šanci.. Tahle hodnota IOPS je jen důkaz, že ve výkonných řešeních mechanickým diskům již opravdu zvoní hrana. Nevím jestli je možno uvádět odkazy, ale zkuste do vyhledávače zadat název řadiče a 24 SSD. Odkaz na testy na zahraničních serverech spolehlivě najdete:-). A výsledný brutální výkon také...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já si myslím, že dneska to už není primárně volba výkonu. Mnohojaderné serverové sestavy mají ve většině případů svého nasazení takové výpočetní rezervy, že by i ty SSD disky zvládaly počítat srovnatelně. Záleží na množství disků samozřejmě, ale při velkých počtech ten výkon půjde dolů i na dedikovaných řadičích.
Takový řadič má smysl v případech, kdy využijete jeho benefitů, které přináší. Na Arece se mi líbilo, že jejich řešení působí robusně. I když jejich battery modul jsme v praxi nevyzkoušeli, zní to jako dobrá možnost jak v některých případech zachránit RAID a ovládání se vzdálenou správou jsou také velmi povedené.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Obávám se, že mnohojaderné serverové sestavy v reálu spíše využívají polí postavených na dedikovaných řadičích. S přáteli v okolí jsme spíše řešili problémy běžných smrtelníků s výkonem diskových operací. Pro představu vícejaderné stanice využíváme jako střižny videa. Dochází k opakovanému renderování snímků (s akcelerací renderingu s přes VGA karty nebo bez..), vysokým nárokům na IO operace, systém je celkově značně vytížený. Při tom všem nikoho nebaví koukat na bar s počtem hotových procent:-). Takže v multitaskingu běží pár dalších věcí.. Třeba nahrávání sat vysílání (někdy bohužel na více kanálech). Download souborů z vhodných serverů a taky při té vší nudě se člověk chce na něco hezkého podívat. Když si nakonfigurujete disky na vyhrazený čtecí, vyhrazený zapisovací, a na swap - stejně je to naprd. Protože sice PC zvládně vše jak má, ale to oblíbené video na které se díváte se stihne zadrhnout na zrovna nejméně vhodných místech (navzdory vysoké prioritě procesu) a skazí Vám náladu:-). To je důvod pro zájem o dedikované řadiče - provoz při vytíženém systému. Recenzovaný řadič není lék - je příliž drahý. Ale venku se dají sehnat řadice stejných výrobců a řad s 4 - 8 disky za 400 - 500 EUR a to je již snesitelný náklad i pro domácí využití. Na českém webu moc chybí srovnávací test výkonu dedikovaných řadičů RAID6 s důrazem na využití pro náročnější fandy. (Nikoli korporátní sféru - ti to řeší jinak). Pustí se do toho někdo ?? Konečně??:-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jó kartičky má Areca pěkné, ale ceny jasně míří na firemní segment. Nemáte někdo tip na SATA řadič bez RAIDu (ano, bez RAIDu) který by umožňoval připojení 8+ disků?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nic nového, vzdálenou správu a výměnné paměti (cache) už měl starý dobrý MYLEX řady DAC960. Jo to byly stroje...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Chtel bych jen dodat, ze NIKDY nedelejte RAID6/2 ze vesech 128 disku, ale skladajte to z max 20-14 (mozna ze je optimalni 16) takze bud RAID60, nebo jeste lepe spojit v OS pres LVM2 ... on to tak dela i NetApp ... a vedi proc, nebot RAID na hodne discich brutalne ztraci na vykonu ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

melo byt 20-24

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.