Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

64bit procesory ARMv8 již oficiálně

ARM logo AMD logo
I když se o nich po dlouhou dobu mluvilo, teprve nyní došlo k formálnímu uvedení. ARM vidí v nové architektuře řady Cortex A-50 ten nejefektivnější i nejvýkonnější produkt, s jakým dosud přišla…

Dosavadní (tedy 32bitové) produkty z dílen ARM si nemohly činit ambice na serverový segment, a tak uvedení architektury ARMv8 znamená pro společnost poměrně významný milník. Procesory řady Cortex-A50 míří primárně do nové generace serverů, ale uplatnění najdou i jinde. K dispozici jsou zatím dvě verze: Cortex-A53 a Cortex-A57.

O první jmenované mluví ARM jako o nejefektivnějším čipu, který se jí podařilo navrhnout. Při výkonu srovnatelném se nejlepšími současnými ARM procesory pro mobilní telefony má nabízet čtvrtinovou spotřebu. Druhý pak prezentuje jako své nejvýkonnější a nejvybavenější řešení.

ARMv8 Cortex-A50 04

Už jsme se věnovali spojitosti s AMD, pro kterou znamená licencování cizí architektury snad ještě výraznější zlom než pro ARM její uvedení. Krom tradičního výrobce x86 procesorů si nový IP balíček pořídily i další firmy jako Broadcom, Calxeda, HiSilicon, Samsung a STMicroelectronics.

ARMv8 Cortex-A50 01

I když se původně očekávalo, že by se první hmatatelné produkty generace ARMv8 mohly na trhu objevit již roku 2013, je nyní téměř jisté, že se tak stane o rok později.

Více k tématu:

Zdroje: 

Galerie ke článku

Diskuse ke článku 64bit procesory ARMv8 již oficiálně

Čtvrtek, 1 Listopad 2012 - 09:43 | Anonym | Uz dnesni 4-socketove servery zvladnou 256 vlaken...
Středa, 31 Říjen 2012 - 14:44 | JoHnY3 | Jak se ARM velikosti a slozitosti CPU priblizuje...

Zobrazit diskusi