Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

ASML očekává o čtvrtinu vyšší příjmy díky EUV

EUV litografie se pomalu blíží, ASML už je připravena dodávat potřebný zdroj světla a tak si mne ruce. její příjmy výrazně vzrostou.

Připomeňme, že u EUV litografie byl z hlediska vývoje této výrobní technologie (v obecném slova smyslu, jednotliví výrobci čipů nechť si své jemné nuance vyladí po svém) největším problémem vhodný zdroj světla. Jeho vývoj má/měl na svědomí nizozemský specialista ASML, do něhož investovali všichni velcí světoví hráči. A je tomu už nejméně 5 let.

ASML těch 5 let nepromarnila. Na prvcích pro Extreme Ultraviolet Lithography (EUV) pilně pracovala a nyní má k dispozici finální EUV stroje, skříně o velikosti menšího autobusu s cenovkou přes 100 miliónů euro za kus.

První stroje si již zamluvili velcí výrobci, hovoří se minimálně o Intelu, Samsungu a TSMC, další budou následovat. Řeč je o prvních osmi strojích, dalších 27 bude následovat. Příští rok by výrobní kapacita téhle extrémně sofistikované skříně měla stoupnout na 24 kusů, v roce 2019 pak na 40 kusů. Firma tak očekává výrazný růst příjmů a jen tak mimochodem, její hodnota za poslední rok stoupla téměř o třetinu, na aktuálních ~53 miliard euro.

Tagy: 
Zdroje: 

TPU, ASML

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku ASML očekává o čtvrtinu vyšší příjmy díky EUV

Úterý, 25 Červenec 2017 - 14:53 | Karáš Svorka | Co na to GlobalFoundries? Zase zůstanou v pozadí?

Zobrazit diskusi