Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Marvell 6Gbit/s SATA RAID řadič a HyperDuo Virtual Disk

ASUS P8P67 Deluxe s USB 3.0 front panelem
Máme tu letmý pohled na poslední desku ASUS z řady P8P67. Původní ASUS P8P67 i P8P67 PRO jsme odhalili koncem listopadu, Deluxe verzi jsme si nechali na „závěr“ (i když se podíváme později ještě na několik desek od dalších výrobců). Deluxe verze je zajímavá už svým balením a též obsahem a samozřejmě vlastnostmi desky samotné. Jak asi sami uhodnete, je to zase něco navíc oproti P8P67 PRO, takže si budete moci udělat obrázek o tom, zda se vám vyplatí jít do té či oné desky (tedy až budou na trhu a budou známy jejich ceny). Podíváme se také formou videa na to, jak se vlastně UEFI aktualizuje a představíme si jednu zajímavost této desky: možnost kombinovat SSD a HDD a vytvořit tak virtuální „HyperDuo drive“, což není nic jiného než „softwarový hybridní pevný disk“.

Kapitoly článků

3.  Marvell 6Gbit/s SATA RAID řadič a HyperDuo Virtual Disk

To nejlepší jsme si nechali na konec. Ostatně s Marvell 6Gbit/s SATA RAID řadičem se setkáváme poprvé (do té doby jsme měli tu čest pouze s čipem, který RAID neuměl). MSU neboli Marvell Storage Utility umožňuje na řadičích, jako je 88SE9130 a zjevně také 88SE9128, který je jeho příbuzný a o němž je řeč v případě desky ASUS P8P67 Deluxe, nastavovat RAID pole a dokáže také vytvořit něco, co se skutečně dá bez nadsázky přirovnat k softwarovému hybridnímu disku. Hybridní disk jistě znáte v podání společnosti Seagate (např. Momentus XT), je to klasický notebookový (2,5″) disk, který obsahuje také NAND flash čipy (tedy to, co je základem SSD).

Marvell Storage Utility

Softwarový hybridní disk HyperDuo vytvoříte snadno: na jeden SATA port řadiče Marvell připojíte SSD (čím svižnější, tím lépe), na druhý dáte pevný disk. V MSU pak vytvoříte HyperDuo Virtual Disk, přičemž máte dvě možnosti: Safe a Capacity.

Marvell Storage Utility - HyperDuo Virtual Disk

Možnost Safe je určena pro vyšší bezpečnost dat a je dokonce možné vzít pevný disk s již existujícími daty a bez jejich smazání vytvořit Safe HyperDuo disk. Funguje to jednoduše, kapacita takového HyperDuo Drive se rovná kapacitě pevného disku (předpokládá se, že pevný disk je větší). SSD je pak použit jako taková cache. Když SSD odejde, nic se neděje, data stále existují. Nesmí odejít pevný disk ;-).

Naopak možnost Capacity spojí kapacitu pevného disku a SSD (jde v podstatě o JBOD), přičemž to, co se bude ukládat na SSD, si sami můžete vybrat právě přes MRU, na obrázku je to např. složka Dokumenty.

Marvell Storage Utility - nastavení složek pro cachování v SSD na HyperDuo Virtual Disku

Utilita stav polí neustále monitoruje a umožňuje také zasílat e-maily o jeho stavu. Události pochopitelně ukládá také do logu Windows.

ASUS Drive Xpert ASUS Drive Xpert - nastavení

Jinak s určitým nastavením Marvell SATA řadiče je možné si hrát přímo v UEFI, případně v ROM BIOSu samotného řadiče, kam se lze dostat přes Ctrl+M při spouštění PC. To ale není taková švanda jako s MSU ;-).

Marvell 88SE91xx Adapter BIOS Marvell 88SE91xx BIOS Setup

To by bylo pro dnešek vše, možná se někdy mrkneme HyperDuo více na zoubek, až se nám v redakci sejde ASUS P8P67 Deluxe a nějaké to svižné SSD.

Kapitoly článků
3.  Marvell 6Gbit/s SATA RAID řadič a HyperDuo Virtual Disk

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku ASUS P8P67 Deluxe pro procesory Intel „Sandy Bridge“ umí softwarový hybridní disk

Žádné komentáře.