Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Computex 2012: Asus představil PCI Express ×4 kartu Thunderboltem

Asus ThunderboltEX
Do budoucna samozřejmě nebude nutné kvůli Thunderboltu upgradovat základní desku nebo celý počítač. Již nyní tu máme náznak relativně univerzálního řešení v podobě přídavné karty od Asusu, která zprovozní Thunderbolt s jeho základními deskami, samozřejmě těmi dostatečně novými…

K přidání Thunderbolt karty zvané Asus ThunderboltEX do PC s deskou Asus potřebujete takovou desku, která nese 9pinový konektor označený TB_HEADER. Karta se zasune do slotu a kabelem propojí s tímto konektorem a následně se také do ní přivede DisplayPort výstup, a to pomocí externího kabelu ze základní desky do DP vstupu na ThunderboltEX kartě. Sama využívá, jak víme již z dřívějška z popisů rozhraní Thunderbolt, celkem čtyři PCI Express linky.

Asus udává, že jeho řešení samozřejmě nabízí plnou 10Gbit/s rychlost a možnost nařetězit na tento port celkem 6 zařízení plus sedmé v podobě monitoru, nebo dalšího koncového Thunderbolt zařízení.

Asus ThunderboltEXAsus ThunderboltEX

Mezi deskami s podporou tohoto řešení najdeme jak vyšší model P8Z77-V Premium, tak i další desky na bázi čipsetů Z77 a dokonce H77. Kartu ThunderboltEX ještě čeká dokončení certifikace jakožto Thunderbolt zařízení a pak už nic nebude bránit startu prodeje.

Otázkou zůstává, co vlastně karta připojuje oním interním TB_HEADERem. Z PCI Express slotu dostává své čtyři PCI Express linky a DP vstupem obrazovou část. Co dalšího kakraholte tedy potřebuje přivést pomocí 9pinového konektoru? Napájení to není ani omylem, tak snad jedině nějaký systém omezující možnost použití této karty se základními deskami konkurence? Nevíme a z fotografií to vyčíst nejde.

Tak snad jen při pohledu na nutnost vnější kabelové propojky vzpomeňme doby prvních CrossFire Radeonů (vzpomínáte na "Master" a "Secondary" karty?) či 3dfx Voodoo Graphics/2 (a propojování krátkým VGA kablíkem)…

ATI CrossFire

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Computex 2012: Asus představil PCI Express ×4 kartu Thunderboltem

Čtvrtek, 7 Červen 2012 - 22:20 | koudy_cz | Juu pry se ty dve X850 (jsou to ony?) tim...
Čtvrtek, 7 Červen 2012 - 12:04 | WIFT | Chybička se vloudila, opraveno, díky :).
Čtvrtek, 7 Červen 2012 - 11:10 | BTJ | Proc je v nadpisu x1 karta, kdyz se pise o 4ech...
Čtvrtek, 7 Červen 2012 - 09:22 | ANDREW | ... kdyby radsi zacli mrskat externi boxy s TB s...

Zobrazit diskusi