Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Bezpečnostní chyba Nintendo Switch umožňuje nainstalovat do zařízení Android

Bezpečnostní chyby v HW populární konzole Nintendo Swich si všiml vývojář a namísto proprietárního systému do zařízení nainstaloval Android.

Moddeři jsou opět v sedle a dokazují, že lze upravit opravdu cokoliv. Vývojářům se totiž povedlo nahrát systém Android do populární konzole Nintendo Switch. Vše bylo možné jen díky objevené chybě, která umožnila otevřít Bootloader, a tím tak nahrát jiný systém.

Nintendo Switch, jinak populární herní konzole založená na ARM procesoru NVIDIA Tegra X1, je postavena tak, aby bylo možné spouštět pouze hry určené pro proprietární a uzavřený systém poskytnutý vývojáři z Nintenda. Na jednu stranu se můžeme díky tomu těšit skvělému optimalizování a možnosti hrát prakticky jakýkoliv větší titul doslova kdekoliv, na stranu druhou jde o extrémně omezující řešení a mimo základní aplikace poskytnuté uzavřeným systémem nelze s konzolí nic jiného dělat.

A to je celkem škoda, jelikož v srdci jde o skvělou herní platformu přímo určenou pro použití s Androidem. Vždyť samotný hardware vychází ze staršího tabletu Google Pixel C.

V současné době je nahraný Android spíše ve fázi testování, než aby šlo o použitelný stav. Po instalaci je sice k dispozici bezdrátová konektivita ve formě BT a Wi-Fi, funkční ovládání skrze Joy-Con ovladač a rovněž plně funkční dotykové ovládání, ale potýká se s vážným problémem s ovladačem USB řadiče. A byť NVIDIA Tegra je plně podporována Androidem na tabletu od Google, tak na konzoli Switch nefunguje grafická akcelerace a samotný systém je spíše nestabilní.

Nejde ale o to, zda vše funguje perfektně na první dobrou, ale o ukázání cestu, díky které se v budoucnu můžeme dočkat funkčního alternativního systému pro herní konzoli, která nakonec zestárne a bez řádné podpory ze strany výrobce upadne v zapomnění.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jiří "Kjutl" Kutlák

Proč nevytěžit z ničeho maximum aneb i odpad lze používat produktivně a neprodělečně!

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Bezpečnostní chyba Nintendo Switch umožňuje nainstalovat do zařízení Android

Sobota, 2 Březen 2019 - 11:37 | ldx | To je sice pravda, ale pokud existuje komunitni...
Pátek, 1 Březen 2019 - 22:51 | RedMaX | Tady jde preci o to, ze by mohla byt casem...
Pátek, 1 Březen 2019 - 16:13 | xspiky | a) jednalo se o hlavne chybu Tegry, kdy se dal...
Pátek, 1 Březen 2019 - 14:57 | krakora | "..která nakonec zestárne a bez řádné...

Zobrazit diskusi