Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Bitcoin a jiné kryptoměny: Digitální zlato budoucnosti?

Ještě v neděli se houfně prodával, dnes už zase stoupá. I když si Bitcoin toho roku už prožil různě hodnotné vlny, poslední týden byl zcela příjemným překvapením - jeho hodnota, poprvé za tento měsíc, překonala částku $7,500.

Podle Arthura Hayese, zakladatele a CEO Bitmexu, je tohle bohatě za hranicí $5000, která podle něj znamená, že kryptoměna už má to nejhorší za sebou a míří k mytické hodnotě $10,000. Nepravděpodobné? Možná ani ne – již před Vánocemi se Bitcoin ocitl téměř na hodnotě $20,000.

Současný stav

Momentálně Bitcoin dosáhl nejvyšší hodnotu během tohoto roku vůbec, což v praxi znamená navýšení hodnoty o téměř $2000 v porovnání s červnem. I když tento růst ještě stále není v souladu s předpoklady některých analytyků, kteří předpovídali, že tahle kryptoměna dosáhne $10,000 už v květnu, je to přeci jenom značné zlepšení. Je také zajímavé, že tenhle růst je omezen pouze na Bitcoin, protože třeba Ethereum ztratilo během týdne 3 procenta své hodnoty.

Proč teď?

V této vlně je to poprvé od dubna, kdy se hodnota Bitcoin zvedla o vice než $1000 během jednoho týdne. Proč tenhle náhlý vzestup? Teorií je hned několik, ale jednou z nejpopulárnějších se týkají zájmu investičního giganta BlackRock o vstup na tento trh. Tohle je zvláště zajímavé proto, že BlackRock je autoritou v tradičních investicích, a tak jejich vážný zájem o vážném postavení Bitcoin dává této měně budoucnosti důvěryhodnější nádech. 

Hodnota Bitcoin se od minulého týdnu stoupla o více než 15%

Zájem od gigantů průmyslu by třeba taky mohl motivovat americké SEC k přehodnocení požadavku o vytvoření bitcoinového burzovního fondu. I když tento návrh byl vloni zamítnut, kvůli citované volatilitě kryptoměn, fakt že digitální zlato začíná být brané vážně i tradičnímu korporacemi, by mohlo vést k splnění tohoto sna mnohých fanoušků kryptoměn.

Co to znamená?

Jestli by se tak opravdu stalo, je docela možné, že hodnota Bitcoin by dosáhla, a možná i přesáhla, hodnoty zaznamenané o Vánocích. Existuje tu pro to také precedent – třeba když se před 15 lety vytvořil burzovní fond pro zlatu, jeho hodnota ze zvýšila o skoro 300%.

I když se vytvoření tohoto fondu znova nepodaří, není to v žádném případě důvod na pláč. Fakt, že koncept s méně než desetiletou historii začíná být brán vážně vládami a finančními institucemi předpovídá stabilní existenci Bitcoinu v budoucnosti – i když možná, prozatím, ne její hodnotu. Také její funkce je prozatím sporné.

Fiat budoucnosti nebo prostě dobrá investice?

Takový je alespoň předpoklad jednoho z odborníků na předmět digitálních měn, Gabora Gurbacsa, který momentálně působí jako ředitel strategií digitálních aktiv pro VanEck/MVIS. Podle něj je tady předpoklad, že neustálý vzestup Bitcoin má potenciál odlákat investory od tradičních investicí v prospěch digitálních měn.

I když trhová kapitalizace Bitcoin je prozatím omezena na $128 miliard, Gurbacs odhaduje, že kdyby se jenom 10 % hodnoty trhu zlata přesunulo do Bitcoinu, tato suma by se skoro ztrojnásobila – až na $400 miliard.

A co na to vládní instituce?

Bitcoin má prozatím relativně globální mandát a jsou zakázáné jenom v 8 % zemí na světě. Co se týče regulací, většina krajin ještě nepřišla na to, jak přesně je regulovat. Tak třeba v Polsku rozhodnutí o regulaci oddálili, a zrovna tak i v Rusku – a to i přesto že si červencovou lehotu určil samotný prezident Putin.

I když státní regulace by přispěla k ustálení Bitcoin a jiných kryptoměn jako stálých alternativ k fiatu, mělo by to samozřejmě také své nevýhody. Protože jakmile banky začnou tlačit do popředí své zvolené, nebo také nové, kryptoměny, přirozeně to změní dosavadní úroveň hospodářské soutěže a mohlo by eventuálně vést k snížení hodnoty prozatím popředních kryptoměn.

Taková konkurenci už také není pouhá fikce – tak třeba startup jménem Circle vytvořen Goldman Sachs plánuje později tohoto roku uvést na trh kryptoměnu spojenou s hodnotou dolaru, resp., jakýsi digitální dolar, který by měl byt akceptovaný všude, kde jsou akceptované i tradiční fiatové měny.

Konkurenceschopnost takové měny je založena na jejím vztahu s fiatovou měnou, dolarem. To by znamenalo nízkou volatilitu, jakož i širokou použitelnost, protože její stabilní hodnota znamená širokou použitelnost.

Co teď a kam dál?

I když jsme se už prěsvědčili, že předpovídat přesnou hodnotovou trajektorii Bitcoin je téměř nemožné, není od věci se kouknout na měnící se psychologii její potenciálních použivatelů. Tohle si myslí taky Samuel Leach, zakladatel Yield Coin, který si myslí, že úspěch kryptoměn je úzce propojený s mindsetem mladších generací které zajímá prospekt plné kontroly nad svými prostředky.

Toto samozřejmě neznamená kompletní vymizení fiatu v prospěch kryptoměn – alespoň tedy ne hned – zvláště proto, že takový přechod by si vyžadoval spoustu času, jakž i překonání relativně nízkého levelu adopce nové technologie u starších lidí.

Nejvíce pravděpodobný je třetí scénář, kde Bitcoin bude prostě existovat spolu s tradičním fiatem. Je ale velice povzbudivé, že několik online obchodů, jako třeba Expedia nebo Shopify, začalo akceptovat Bitcoin jako měnu.

Tagy: