Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Blíže o procesorech, Turbo v CPU i GPU

Intel Core i5 s grafikou, bez heatspreaderu
Novoroční oslavy máme za sebou a tak se můžeme směle pustit do práce. První ráno prvního pracovního týdne roku 2010 zahájíme povídáním o nových procesorech společnosti Intel, které jsou vyráběny 32nm „HKMG“ procesem, tedy alespoň z té menší části. Procesory totiž obsahují dva kousky křemíku a jeden z nich je stále škádlen 45nm litografií. Je v něm paměťový řadič, PCI Express řadič a integrovaná grafika. V té menší 32nm procesem vyráběné části je pak dvoujádrový procesor s 256 kB L2 cache na každé jádro a 4 MB sdílené L3 cache. Aby to bylo „zajímavější“, nesou tyto procesory několik jmen: od Core i7 až po Pentium, ale to zatím Intel neuvádí, to přijde až později. Core i7 s integrovanou grafikou je navíc prozatím jen pro notebooky, Core i5 a Core i3 také pro desktopy. K tomu celkem sedm nových čipsetů (tři desktopové, čtyři mobilní) a tři bezdrátové síťovky Centrino pro notebooky. Ještě se v tom vyznáte? Pokusíme se vám to trochu rozmotat, protože Intel v tom dělá skutečně velký zmatek (jehož smysl nám vskutku uniká)…

Kapitoly článků

3.  Blíže o procesorech, Turbo v CPU i GPU

Vrátíme se zpátky k samotným procesorům a podíváme se, jak ve skutečnosti tyto procesory vypadají, protože jsme měli možnost si je v Londýně na setkání s Intelem prohlédnout in natura hezky odhalené včetně samotné křemíkové desky. Vlevo je procesor pro socket LGA1156 bez tepelného rozvaděče (aby byla jádra vidět, normálně bude samozřejmě prodáván s tepelným rozvaděčem), uprostřed procesor pro notebooky v rPGA provedení a vpravo je BGA varianta, která je co do plochy čipu menší než ty dvě předchozí (ty jsou plošně stejné).

Nové Intel procesory Core i5 s integrovanou grafikou - pohled na jádra

Nové Intel procesory Core i5 s integrovanou grafikou - pohled na piny

Menší kousek křemíku (81 mm²) je 32nm procesem vyráběný CPU obsahující 383 miliónů tranzistorů, větší část (114 mm²) je 45nm procesem vyráběný „severní můstek“ s integrovanou grafikou a obsahuje zhruba 177 miliónů tranzistorů. Spousta materiálů Intelu ukazuje coby snímek křemíkové desky pouze CPU část vyráběnou 32nm procesem (aby ne, však je to první 32nm prodávaný kousek). Je jen velmi málo obrázků, kde je také ona 45nm procesem vyráběná část a toto je jeden z nich:

Popis čipů 32nm CPU + 45nm Gfx

Nelze to samozřejmě takto zjednodušit, že 32nm proces má tranzistory třikrát hustěji než 45nm proces, protože ne všechno na tom čipu jsou tranzistory, lepší by to bylo porovnat např. se 45nm procesem vyráběným Core 2 Duo, který má na 107 mm² 410 miliónů tranzistorů (v tomto srovnání by měl 32nm proces tranzistory zhruba o pětinu až čtvrtinu hustěji).

Každopádně je vidět, že grafika je na 45nm kousku křemíku největším stavebním kamenem. Možná to bylo důvodem, proč Intel neudělal na čerstvém 32nm procesu všechno v jednom kuse. Výtěžnost zpočátku nebude nejspíše tak velká a s každou přidanou částí by výrazně rostlo riziko vyhození celého čipu. Pro Intel tedy jistě bylo výhodnější udělat na 32 nm jen dvě jádra s L3 cache a nezbytnými prvky pro komunikaci s okolím a zbytek udělat prověřeným 45nm procesem (jistě jste si všimli, že na 32nm procesu Intel zatím nedělá ani čtyřjádra). Takto vypadá křemíková deska s 32nm dvoujádry:

Křemíková deska s 32nm dvoujádrovými procesory Intel

Na takovéto předváděné desce samozřejmě ještě chybí nějaké ty vrstvy nezbytné pro fungování čipu (z této desky už nikdy funkční procesory nebudou), další vrstvy totiž už zakrývají „kresbu“ litografie. A takto to vypadá v detailním pohledu:

Detail křemíkové desky s 32nm dvoujádrovými procesory Intel

Ještě se krátce zastavíme u technologie Turbo Boost. Fungování v procesorové části se v podstatě neliší od dosavadní praxe na čtyřjádrových Core i7/i5, pouze jsou k dispozici jen dvě jádra. V desktopových procesorech jsou tedy se zapnutým Turbem dvě možnosti: buď budou pracovat obě jádra a Turbo Boost zvýší rychlost procesoru jen trochu, nebo bude pracovat jen jedno jádro a Turbo Boost mu dá ještě vyšší frekvenci. Konkrétně násobič se zvyšuje o jedna v případě vícevláknové zátěže a o dva v případě jednovláknové zátěže (základní frekvence je stále 133 MHz).

Popis technologie Turbo Boost na dvoujádrových Core i5

U mobilních procesorů je to trochu divočejší, jednak se násobič zvyšuje podstatně více (při jednovláknové zátěži dokonce u Core i7 řady UM až o osm, takže 1,06GHz model s násobičem 8× se přetaktovává o 100 %), ale hlavně se také přetaktovává grafika, pokud je od ní požadována nějaká práce. To vše pochopitelně v rámci uchlazení a dodržování TDP, takže je možné přetaktovat buď CPU, nebo GPU. Počítá se s tím, že když bude makat naplno procesor, většinou není potřeba, aby makala naplno i grafika a naopak. Pokud je však potřeba, aby jelo na plný knedlík obojí, podle toho, jak se tvářili lidé z Intelu, se kterými jsme si o tom povídali, přednost dostane grafika a procesor pojede „jen“ na nominální frekvenci.

Intel HD Graphics with Dynamic Frequency

No a to je pro tuto chvíli vše. Velice brzy se začnou objevovat notebooky na nové platformě postavené, stejně jako se začnou objevovat základní desky „bez integrované grafiky, ale s grafickými výstupy“ (tedy výstupy připravenými pro grafiku integrovanou v procesoru). My jsme si už jednu takovou vyzkoušeli s procesorem Core i5 661, recenze je momentálně ve stádiu dokončování a setkáte se s ní velice brzy tento týden. Prozatím můžeme jen říci, že nás nová Intel HD grafika v procesoru příliš neoslovila, pořád je to Intel grafika se všemi vlastnostmi z toho vyplývajícími. A to jsme měli k dispozici model 661, kde je ta grafika jako v jediném z nových procesorů rychlejší (na 933 MHz). Ale to už předbíháme, podrobnosti si necháme do recenze.

Kapitoly článků
3.  Blíže o procesorech, Turbo v CPU i GPU

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Intel uvádí procesory vyráběné 32nm technologií

Úterý, 5 Leden 2010 - 06:49 | Jakub Ševčík | Taky se přidávám, ASUS K50AB má v chipsetu ATI...
Pondělí, 4 Leden 2010 - 19:35 | Vojtěch Miškovský | Existuje spoustu notebooků, které umí přepínat...
Pondělí, 4 Leden 2010 - 19:19 | Anonym | ee deska :)
Pondělí, 4 Leden 2010 - 19:18 | Anonym | 2xvasek: Podle testu evidentne cpu s VGA je...
Pondělí, 4 Leden 2010 - 19:16 | Anonym | Core i5 a i3 popr. pentium G6950 s VGA maji podle...
Pondělí, 4 Leden 2010 - 18:54 | Rado | Nie je mi zrejmé kde sú pripojené 2 x DDR3. Je...
Pondělí, 4 Leden 2010 - 18:15 | Anonym | no napriklad to prepinanie grafik je mozne aj na...
Pondělí, 4 Leden 2010 - 18:12 | Anonym | Jenže ona je podstatně lepší než ty dosavadní. Ať...
Pondělí, 4 Leden 2010 - 15:14 | Anonym | Intel a integrovana grafika? ::PUKE_SMILE::
Pondělí, 4 Leden 2010 - 14:23 | Anonym | Strana 3, uplny zaciatok: Vpravo je procesor...

Zobrazit diskusi