Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Blýská se Intelu na lepší časy? Až 6,5GHz Raptor Lake-refresh, Meteor Lake brzy

Zdroj: Intel

Raptor Lake-refresh může dosáhnout až 6,5 GHz, notebooky s Meteor Lake mají být dostupné již v létě a Arrow Lake, chystaný na příští rok, při stejném počtu jader zvýší celkový výkon až o 40 %…

Raptor Lake-refresh

14. generace desktopových procesorů Intelu postavená na Raptor Lake-refresh má dorazit zhruba v létě. Proslýchalo se, že lze očeávat zhruba 200MHz posun maximálních taktů a možná více aktivních malých jader u nižších konfigurací. Obojí více-méně potvrzují aktuální zjištění YouTube kanálu MLID, ovšem detaily na celou situaci vrahají ještě pozitivnější světlo.

Hlavní devizou Raptor Lake-refesh má být aktivní DLVR, tedy Digital Linear Voltage Regulator. Ten je obsažen již ve stávajících procesorech, ale podle dostupných informací Intel krátce před vydáním DLVR deaktivoval, protože nefungoval, jak by měl. DLVR má být schopný snížit energetické nároky procesoru snížením pracovního napětí o ~160 mV bez dopadu na stabilitu při proudu do 40 A. V takové situaci může dojít k úspoře energie až o 25 % (opět ale jen při proudu do 40 A). Tato energie by měla být využitelná ke zvýšení taktů (výkonu) o 7 % při zachování spotřeby.

Raptor Lake-refresh má zvýšit jednojádrový boost na 6,2-6,5 GHz a celkový boost velkých jader na 5,5-6,0 GHz. Vyšší hodnoty jdou nad rámec oněch 7 %, při kterých by neměla stoupnout spotřeba. Přestože to není explicitně řečeno, hodnota 5,5-6,2 GHz by se mohla týkat Core i9-14900K a hodnota 6,0-6,5 GHz Core i9-14900KS (řadu KS obvykle Intel vydává později).

Pokud by toto Intelu vyšlo, dotáhl by herní výkon Ryzenů 7000X3D a překonal současnou nabídku AMD co do vícejádrového výkonu. Méně pozitivní stránkou by pak byla spotřeba, která by při maximálních parametrech nejspíš šla nad úroveň současném Raptor Lake. Z hlediska retail segmentu pak zůstává neměnná skutečnost, že jde o high-end pro končící platformu, tedy bez možnosti budoucího upgradu.

Meteor Lake

CPU

Šéf Intelu Pat Gelsinger trvá na tom, že notebooky s Meteor Lake (který bude vydán jako 14. generace mobilních procesorů Core) musejí být dostupné pro tzv. back to school period, jinými slovy v létě. Dokonce má existovat šance, že desktopová verze (nic se nemění na konfiguraci maximálně 6+8 jader) může dorazit ještě ve druhém kvartálu 2024. Nicméně není obvyklé, aby Intel novou platformu začínal mainstreamem, přičemž high-end v podobě Arrow Lake tou dobou hotový nebude.

Součástí 14. mobilní generace ale budou i procesory postavené na Raptor Lake-refresh, neboť ty díky 8+16 jádrům budou schopny stále nabídnout podstatně vyšší výkon než Meteor Lake v konfiguraci 6+8 (nebo 2+8). Meteor Lake má navíc končit na 5,2 GHz pro 28W modely a 5,4 GHz pro 45W modely, zatímco u Raptor Lake-refresh lze s ohledem na takty plánované pro desktop očekávat v noteboocích spíše hodnoty kolem 6 GHz.

Pokud jde o IPC, uvádí MLID, že celkově nemá v případě Meteor Lake přesáhnout nárůst 10 %, ale problém není ve velkých jádrech Redwood Cove (jejichž IPC je stále někde v rozmezí 12-24 %), ale v jádrech malých (Atomy Crestmont), která nedosáhla stanoveného cíle minimálně 15% nárůstu a přinášejí jen ~8 % nad úrovní současného Gracemont.

GPU

MLID dále sehnal interní slajd AMD s projekcí výkonu integrovaného GPU procesoru Meteor Lake. Podle tohoto materiálu má při stejném TDP dosahovat grafika Meteor Lake dosahovat 90 % výkonu grafiky APU Phoenix v testu 3D Mark Firestrike:

MLID se nicméně s tímto údajem neztotožňuje a předkládá, že podle výrobců notebooků, kteří již mají výkonnostní údaje od Intelu, bude výkon vyšší než u Phoenixu a to až o 15 %:

Zde bych (navzdory zprávám o až 512MB sdílené cache Adamantine) velmi opatrný. V podstatě je s podivem, že zrovna MLID, který si je vědom, jak to dopadlo s Arc A770 (o kterém Intel partnerům tvrdil, že cílí na výkonnostní úroveň GeForce RTX 3070 Ti a nakonec při vydání nedosahovala ani výkonu GeForce RTX 3060) přejímá údaje o výkonu další grafiky Intelu zcela nekriticky. Nejde však jen o Arc, podobně byl prezentován výkon integrované grafiky mobilních procesorů Ice Lake, který měl překonávat tehdejší APU a nakonec měl v reálné herní zátěži co dělat, aby se jim vůbec přiblížil. Nakonec dodejme, že právě 3D Mark tradičně grafikám Intelu svědčí a dosahují v něm podstatně lepších výsledků oproti konkurenci, než jak si stojí ve hrách.

Arrow Lake

Procesory Arrow Lake mají pro procesorovou dlaždici využít 3nm proces TSMC ve vztahu k desktopovým modelům a proces Intel 20A ve vztahu k mobilním modelům. Zajímavé je, že v případě desktop modelů má jít konkrétně o procesy TSMC N3 a N3E, zatímco původně Intel počítal s TSMC N3X. Připomeňme, že N3 je označení pro standardní verzi procesu (první generaci), N3E nabízí optimalizace (u různých částí čipu může být kladen důraz na výkon nebo naopak na úsporu) a N3X je proces orientovaný hlavně na výkon, ovšem časově zatím dost vzdálený.

Arrow Lake má přinést (při stejném počtu jader) o 30 % vyšší jednovláknový výkon než Meteor Lake a o 40 % vyšší celkový výkon. Padla zmínka o nové L4 cache pro procesorová jádra (což je s ohledem na Adamantine u Meteor Lake, která de facto jako L4 slouží, docela zvláštní).

Diskuse ke článku Blýská se Intelu na lepší časy? Až 6,5GHz Raptor Lake-refresh, Meteor Lake brzy

Středa, 9 Srpen 2023 - 13:27 | marder | Nenech se vyvest z omylu. Marketaci Intelu jedou...
Středa, 10 Květen 2023 - 14:38 | melkor | Kolovaly po internetech nějaké šumy, že Intel u...
Středa, 10 Květen 2023 - 14:33 | melkor | Kromě exotů, jako jsme my dva (a možná pár...
Středa, 10 Květen 2023 - 12:08 | Mike123 | „Takto budu moci upgradovat na zimu na lepší...
Středa, 10 Květen 2023 - 11:03 | lubo76 | „kdyby se za 5 let pokoušel do H610 narvat...
Středa, 10 Květen 2023 - 10:57 | lubo76 | „má na poměry Intelu obří životnost” - na pomery...
Středa, 10 Květen 2023 - 10:54 | del42sa | konečně pořádný CPU k Ádě Titanu .-)
Středa, 10 Květen 2023 - 10:44 | lubo76 | Fungovať sa dá aj na Q6700. S SSD a GT 1030 mi to...
Středa, 10 Květen 2023 - 07:07 | David Ježek | A proč by měl bolet? Na DDR4 si mohl s Intelem...
Středa, 10 Květen 2023 - 04:02 | melkor | Nejde o teoretickou přenosovou rychlost toho SSD...

Zobrazit diskusi