Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Bobcat, Bulldozer

AMD Fusion procesor - Llano
Společnost AMD včera uspořádala pravidelný AMD Financial Analyst Day, něco jako je u Intelu IDF, ale u AMD je to hodně také o finanční stránce. Ta nás ale zrovna moc nezajímá, protože my se spíše zaměřujeme na to, jaké produkty můžeme od této firmy očekávat. Dnes si povíme pár zajímavostí o základních kamenech budoucích procesorů. Těmito kameny jsou jádra „Bobcat“ pro zařízení zaměřené na nízkou spotřebu, „Bulldozer“ coby nová mikroarchitektura procesorů AMD obecně a „Fusion“, což už jistě víte, že bude kombinace procesorových a grafických jader na jednom čipu. Ano, to, co nyní vidíte na obrázku vpravo, je snad vůbec první zveřejněný snímek křemíku první verze procesoru „Fusion“ (tedy ne u nás, ale obecně to, co vypustila sama firma AMD na veřejnost)…

Kapitoly článků

1.  Fusion
2.  Bobcat, Bulldozer

AMD Bobcat x86 core

„Bobcat“ není procesor, ale v podstatě jen jádro. Tedy jedno jádro, základní stavební kámen budoucích procesorů, který silně připomíná současnou mikroarchitekturu. Všimněte si, že zde ani není paměťový řadič, protože se bavíme o samotném jádře. AMD se vydala cestou návrhu, který je tak trochu „modulární“ a umožní snáze navrhovat nové čipy. Na takovém výsledném produktu může být těchto jader klidně více, k nim i paměťový řadič a třeba i integrovaná grafika, výsledkem by měl být třeba procesor „Ontario“, součást platformy „Brazos“. Ontario bude mít dvě jádra „Bobcat“, DirectX11 grafiku, DDR3 paměťový řadič a bude vyveden v BGA provedení (nahé jádro, na základní desku se přímo připájí). Ideální základ pro nějaký ten netbook.

AMD Notebook Platform Roadmap

O poznání zajímavější je ale „Bulldozer“. I ten není celým procesorem, ale taktéž oním základním stavebním kamenem.

Mikroarchitektura AMD Bulldozer

Je to dvoujádrový kámen s tím, že obě jádra se nám v tomto kameni poněkud „srazila“, až „prolnula“, protože něco sdílejí. Kromě L2 cache (což je u AMD vůbec poprvé) je zde „napůl sdílená“ jednotka pro operace s plovoucí řádovou čárkou (tzv. „Flex FP“). Ta může být podle potřeby vyhrazena pro jediné jádro, nebo sdílena mezi oběma jádry. AMD je přesvědčena, že sdílení prostředků tímto způsobem je efektivnější.

Mikroarchitektura AMD Bulldozer

Po Phenomech a Phenomech II, které se zdají být jen stále vylepšovanou starou „dobrou“ mikroarchitekturou K8, nyní Bulldozer vypadá jako něco skutečně nového, podobně jako když v Intelu přecházeli z NetBurstu na Core (ano, u AMD mají v tomto smyslu trochu zpoždění). Poprvé totiž v AMD vyslovili slovo „Bulldozer“ v létě před třemi roky v souvislosti s prvními „Phenomovými“ 65nm čtyřjádry, jenže pak asi zjistili, jak rychlé tyto procesory jsou v porovnání s konkurencí a „Bulldozer“ se zase poslušně zahrabal pod zem. Tak nyní, když o něm AMD hovoří už hodně otevřeně, doufejme, že je na obzoru skutečně něco, co si takové krycí jméno zaslouží. AMD už má pochopitelně funkční vzorky, a to jak Bulldozerů, tak i Bobcatů (všimněte si, že obojí je název pro stroje používané ve stavebnictví – odtud ten příměr ke stavebním kamenům) a také Fusion, i když ještě postavený na současných technologiích.

Jádro „Bulldozer“ by se poprvé mělo objevit v procesoru „Zambezi“, ten by měl mít „4 až 8 Bulldozerových jader“ (a teď nevíme, zda si pod tím máme představit dvě až čtyři Bulldozeří dvoujádra, nebo dokonce čtyři až osm, což by znamenalo celkem 16 jader – ne, to je moc, budeme se raději držet toho, že půjde v nejvýkonnější variantě o osmijádro) a počítá se samostatnou grafikou (souhrnně hovoříme o platformě „Scorpius“).

AMD Desktop Platform Roadmap

Mezi Opterony by se mělo jádro „Bulldozer“ objevit v podobném časovém rámci, tedy rok 2011 (procesor „Interlagos“ s 12 až 16 jádry, nástupce 12jádrového „Magny-Cours“).

AMD Server processor Goals

Zdroje: 
Kapitoly článků
1.  Fusion
2.  Bobcat, Bulldozer

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku AMD Analyst Day 2009: Bobcat, Bulldozer a Fusion

Středa, 18 Listopad 2009 - 08:26 | Mad MaxII | S tim HT bych nesoudil tak rychle, IBM uz ma HT...
Úterý, 17 Listopad 2009 - 11:16 | Anonym | vraj socket am3 rev2 (( kompatibl. AM2,am3...? ))
Pondělí, 16 Listopad 2009 - 21:10 | Anonym | Keby bobcat a bulldozer bol naplanovany na prvy...
Pátek, 13 Listopad 2009 - 20:57 | qee | Jirka76: Kdoví jestli >už< 2011...
Pátek, 13 Listopad 2009 - 14:08 | JirkaH76 | 2011? nebude to pro AMD uz trosku pozde?
Pátek, 13 Listopad 2009 - 13:41 | Anonym | Anonym2: IMHO to je neco napul mezi...
Pátek, 13 Listopad 2009 - 08:26 | WIFT | >> Anonym2: Mno, v podstatě svým...
Pátek, 13 Listopad 2009 - 01:00 | Anonym | To by me zajimalo, jestli ten Bulldozer co ma...
Čtvrtek, 12 Listopad 2009 - 21:10 | Anonym | To by mě zajímalo jakým způsobem vyřeší u APU...
Čtvrtek, 12 Listopad 2009 - 19:46 | Anonym | zyx: tak proto mi ty akcie stouply :)

Zobrazit diskusi