Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

4,5W Core M v příštím roce dosáhne až 10% zastoupení v noteboocích

Přes nepříliš ochotný nástup na trh by Core M alias Broadwell-Y mohl v příštím roce dosáhnout až 10% zastoupení v noteboocích. Je to hodně nebo málo?

Otázkou v úvodu tak trochu narážíme na různý způsob prezentace této prognózy různými weby. Některé očekávaných 5-10 % podílu na trhu s notebooky pokládají za úspěch, jiné by ho pokládaly za nepříliš dobrý výsledek.

Pokud zohledníme fakt, že jde o specifický kousek hardwaru, který ani primárně na klasické notebooky necílí a že jde o řešení, jehož primárním cílem není poměr cena / výkon, ale maximální možný výkon v rámci pasivně chlazeného produktu, pak se minimálně těch mezních „až“ 10 % jeví jako velice zajímavé číslo.

Snad i v důsledku rostoucího podílu pasivně chlazených notebooků omezili známí výrobci chladičů Sunon a Adda výrobu modulů pro notebooky a kompenzují ji zvýšením produkce větrníků pro servery, automobily, domácí elektroniku a další segmenty.

Velkou neznámou, která rozhodne o přijetí 14nm Core M zákazníky, je poměr cena / výkon. Jistě ne v absolutním měřítku, spíše v tom smyslu, zda bude 4,5W řešení výkonnostně blíže Atomu, nebo „plnohodnotným“ notebookovým procesorům. Zřejmě bude velmi záležet i na konkrétním modelu, Intelu se podařilo připravit novou řadu (pravděpodobně revizi) procesoru, která umožňuje při zachování 4,5W TDP běh na vyšších frekvencích - v případě GPU se minimální takt zvýšil až 3× (což znamená, že za velmi specifických podmínek může být grafický výkon nové řady výrazně vyšší). Když už jsme u grafického výkonu, proslýchá se, že omezená konfigurace PCIe linek Core M tak trochu cílí na odstřižení Nvidie a AMD z role dodavatelů přídavných grafik. Vezmeme-li v potaz, že v případě pasivního řešení byla možnost propašovat přídavné grafické jádro do notebooku nízká, v případě dalšího omezení už se začíná blížit nule.

Diskuse ke článku 4,5W Core M v příštím roce dosáhne až 10% zastoupení v noteboocích

Sobota, 7 Únor 2015 - 10:44 | Kert | Takže je to hodně o tom jak to ten daný výrobce...
Pátek, 7 Listopad 2014 - 20:44 | Viper ISO | Asi tak, pokud clovek nepotrebuje ultraextra...
Pátek, 7 Listopad 2014 - 17:50 | ptipi | Testy jsou, tak se můžeš podívat. Ve zkratce...
Pátek, 7 Listopad 2014 - 12:47 | Peter Marcok | Tech 4,5W TDP s pasivnim chlazenim se mi velice...

Zobrazit diskusi