Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD: Křemík, křemík a zase jen křemík. Nic jiného až dekádu nečekejte

Otazka kolik z toho je opravdu kremik, a kolik jsou uz dnes ruzne In-Ga-Neco... navic je tam ten "drobny" problem, ze aby to mohlo realne nahradit kremik, bude to muset byt lepsi nez soucasne kremikove procesy - coz neni trivialni a levna vec. Jinak to skonci jako Intelacky Optane - mirne lepsi vlastnosti nez SSD, ale kapacita a cena uplne mimo. Ze to ma "potencial" zakazniky nezajima.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kremík sa nepoužíva preto, že je lepší ako Ga, GaAs,, ale preto, že ho je veľa na zemi (kremík má horšie vlastnosti ako GaAs)

", pretože kremík je po kyslíku druhým najrozšírenejším prvkom v zemskej kôre. Pripadá naň približne 28 hmotnostných percent, čo znamená, že spolu s kyslíkom (46 hmot. %) "
https://fns.uniba.sk/fileadmin/prif/chem/kag/Zam-Jesenak/DnesnaSkola/dne...

Napríklad Gallium je pre mnohé moderné elektronické aplikácie rozhodujúce a nie je tam žiadna náhrada, ktorá by bola kdekoľvek tak efektívna. Ale gálium sa vyrába iba ako vedľajší produkt, sekundárny materiál, z výroby hliníka z bauxitu. Celosvetová produkcia je menej ako 100 ton ročne
https://slo.forexclubteam.com/identifying-peak-metals-critical-metals-an...

naproti tomu len kovového kremíka a len v SVK a POL

VIDEO: OFZ Istebné spustila výrobu kovového kremíka
28. apríla 2017
Doplnil, že ročne plánujú vyrobiť 10 000 ton nového materiálu najmä pre hlinikárne na Slovensku a v Poľsku.

Kovový kremík s čistotou približne 99,5 % vyrábajú na Orave v najmodernejšej peci v Európe, ktorá plne naložená váži až 800 ton.
http://www2.teraz.sk/ekonomika/priemysel-oravska-spolocnost-ofz-ist/2570...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To franzzz:
Intel Optane to niesu mirne lepsi vlastnosti nez SSD. Toto sa moze tak javit z pohladu BFU. Optane je o dost lepsie ako SSD ale pri hrani CS-ka to nepostrehnes. Dnesne TLC SSD sa s nim nemozu rovnat ani nahodou. To, ze to predava aj v consumer segmente je len z dovodu, ze aj tu s najde dost ludi, co si to kupia. Nikto a ani Intel neratal s obrovskymi predajmi v tomto segmente. Ich cielovka je inde.
S druhou generaciou cakam, ze to bude este lepsie.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to stejné jako když lidi ze začátku hejtovali SSD kvůli ceně. A kdo si to koupil hned alespoň na systém, neprohloupil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tým by som si nebol taký istý

Nová studie: SSD více likviduje čas než používání, SLC a MLC vydrží stejně
1. 3. 2016

Zhruba 30 až 80 % SSD má alespoň 1 vadný blok (podľa výrobcu a triedy), u zhruba 2-7 % SSD selže alespoň 1 NAND flash čip během čtyř let od nasazení
https://diit.cz/clanek/nova-studie-ssd-vice-likviduje-cas-nez-pouzivani-...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak pokud to běží 24/7 v náročných podmínkách (střídání teplot atp.) tak se tomu nedivím... Stejně tak M.2 NVMe mají tendenci se kvůli obrovské rychlosti a minimálním rozměrům přehřívat a pokud se to neosadí chladičem, tak teplotní extrémy udělají své, pokud neodejdou čipy, tak se postupně vyhřejí a popraskají spoje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jára Cimrman byl vědec? Byl jedním z největších českých dramatiků, básníků, hudebníků, učitelů, cestovatelů, filozofů, vynálezců, kriminalistů a sportovců své doby, ale že byl i vědcem, to se dozvídám až zde.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Drahý Marconi! ....

vynálezca je podmnožinou vedca.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

BTW Cimrman byl, je a bude největší génius všech dob. Můžeme se o to přít, můžeme tomu ba i nevěřit, ale to je vše co tím můžeme dělat.
;-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jára Cimrman vynašiel telefón, kinematograf, poistku, žiarovku, akumulátor, dynamo a elektromer. Pravda, dvojdielne plavky nie sú veda. :-)
https://www.youtube.com/watch?v=rAL1g2FdWxE

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

myslim si ze u Cimrmana je jednoduchsie vymenovat co nebol,nieje,nebude - teda mlcat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O odchode od kremika nam profesori prednasali na mikroelektronike na FEI STU uz niekedy v 1. polovici 90. rokov. Spominam si na znamy vtip este zo socializmu:
"Kedy bude na uzemi CSSR prvy GaAs mikroprocesor ?
Ked tam dopadne prva americka raketa Tomahawk"

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nekričte hop...

Zo Slovenska spravíme čipovú veľmoc. Pôžička od vlády sa vráti, hovorí šéf Tachya

14.03.2019, 15:00

Minulý týždeň slovenská vláda schválila úver vo výške 15 miliónov eur pre technologickú spoločnosť Tachyum na vybudovanie výskumno-vývojového (R&D) centra.

Možné ekonomické výhody pre Slovensko:
Možné vybudovanie závodu spoločnosti TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) na Slovensku (spoločnosť by dokázala v priebehu piatich rokov zamestnať 1 200 ľudí a dosiahnuť ročný obrat 7 miliárd eur, pričom objem investície do fabriky sa dnes odhaduje na 8 až 10 miliárd eur)
https://www.etrend.sk/technologie/15-milionov-pre-tachyum-ako-start-up-z...

Ono je to ambicózne aj na Daniláka (šéfa a spolozakladateľa fy. Tachyum)

14.01.2018, 19:29
Projekty Rada Daniláka

Toshiba (ako procesorový architekt): čip pre hernú konzolu PlayStation 2

Nvidia (ako šéfarchitekt a architekt): čipset nForce4 a čip Fermi pre superpočítač Tianhe-1

SandForce (ako spoluzakladateľ): SSD controller pre flashové disky, firmu za 377 miliónov eur odkúpila spoločnosť LSI

Skyera (ako spoluzakladateľ): kompletný storage systém vo veľkosti pizza boxu, firmu za nespresnenú sumu odkúpila spoločnosť Western Digital

Tachyum (ako spoluzakladateľ): čip pre hyperscale datacentrá, jedným z investorov je spoločnosť IPM, ktorá investuje aj do projektu Aeromobil
https://www.etrend.sk/trend-archiv/rok-2018/cislo-2/viem-ako-superit-s-i...

Ale nikdy nehovorte nikdy..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jeden moj kamarat, tiez absolvent mikroelektroniky, to trochu skumal a zistil, ze cele Tachyum na Slovensku je momentalne jedna baba na recepcii, co dviha telefony a odpoveda na maily.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

veď jasne.

Tachyum dostalo dotáciu asi mesiac po založení pobočky

hľadajú softvéristov, ktorí im to rozchodia za rok..
Intel to nedokázal poriadne rozchodiť od roku 2009, AMD od decembra 2011, AMD to ale bude mať "around april 2019". Robili
to v Prahe a Poľsku..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V ČR se alespoň nějaké křemíkové koláčky pečou na rozdíl od Slovenska ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Labáky sú aj u nás. Ale áno Motorola zavrela Piešťany a nechals si len Rožnov.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Nyní tu však máme další prognózu, podle budoucnost patří křemíku…"
no-x je Kjutluv bracha?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Jak by k tomu přišlo takové Core i7-14900K, když by se v nebi nesešlo s dědečkem Pentiem III?"
Sis šlehnul solidní matroš ti teda povím, na to nemám ani já.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Méně se flákej na internetových diskuzí a radši si přejeď Červenýho trpaslíka...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Aby to na konci nedopadlo tak, ze "vykonne" pocitace budou jen ty salove....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud budou odpojene od internetu resp. vnějšího světa, je to docela možné :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jako byly i prognózy, že skvělá budoucnost patří molybdenitu. Zdá se, že se to odsouvá
minimálně desetiletí...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je klasický problém shodný u všech zázračných či převratných materiálů - masovost výroby a potom prostá fyzická dostupnost v požadovaném množství. Kdyby se auta kupříkladu dělala z titanu a uhlíkových vláken, byla by nejméně o 40% lehčí a přitom výrazně pevnější a vydržela by prakticky navždy, protože titan za běžných teplot nerezaví. Leč náročnost výroby titanu, jeho zpracování a objemy kovu k tomu fyzicky potřebné zajišťují že auta se budou ještě dlouho dělat z ocelového plechu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bral bych to tak, že standardní plech je zároveň i kurv*tko. Běžné auto je stejně spotřebák, který za 5 let zastará, držet to delší dobu (kromě modelů, které mají sběratelskou kvalitu) nemá smysl. Tak proč to vyrábět z materiálu, který by bylo asi i složité likvidovat a recyklovat.

Na druhou stranu elektromobily, které mají minimum součástek jako třeba Tesly, mohou při kvalitní výrobě vydržet podstatně déle - po 10 letech se akorát vymění baterka a ostatní servis probíhá na dálku přes uploady. Tesla kvůli tomu teď ruší servisní prohlídky a dál bude dělat jen servis on demand (když je potřeba). Tam by použití kvalitnějších materiálů mohlo dávat smysl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Obávám se že ač to svým způsobem kurv*tko je, protože rezne, nemá titan šanci ocel nahradit. Oceli se vyrábí ročně 1,6 miliardy tun. Titanu se naopak ročně vyrobí jen 160 tisíc tun ve formě titanové houby, ta se ještě musí dále zpracovat. Protože se titan používá ve vesmírném, vojenském, leteckém a speciálním využití v průmyslu, velká většina je již zpracovaná zcela mimo automobilový průmysl. Spalovací motor se dá vyrobit že v pohodě vydrží 500 tisíc až 2 miliony kilometrů, to by při průměrném nájezdu 20 tisíc ročně dělalo 25 - 100 let životnost. Kam se hrabou dnešní baterie :-). A motor vyměníš za nový za pár hodin.

Problém tedy je jen kde ho vzít - na průměrné auto padne cca 900 kg oceli, to je 540 kg titanu. Za rok bys tedy byl schopný vyrobit jen cca 296 000 aut a když jen škodovka mlátí 4x tolik... Nehledě k tomu že bys stopnul lety do vesmíru, výrobu letadel a spousty dalších aplikací.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neřešil jsem logistiku výroby titanu, samozřejmě, ale jen jestli by to za ideálních podmínek dávalo vůbec smysl...

Ohledně výdrže spalovacího motoru, jistě může tolik vydržet, ale musí se neustále udržovat a s ním spousta dalších mechanických součástí (převodovka a další rotující díly), palivový a mazací systém atd., zatímco v případě elektromobilu stačí dva nebo čtyři relativně lehké motorky u kol, baterka a chytrá elektronika, brždění je z valné části opět přes tyto motory (rekuperace) tj. není třeba brzdy silně dimenzovat (chladiče). Takže složitost takového systému je myslím řádově menší a proto i řádově menší potřeba údržby. U elektromobilu je problémem jen ta baterie, ta se ale přehodí v servisu jako kompletní blok, stačí upevnit, přecvaknout konektor a je to (podobně jako třeba u elektrokol) - prostě triviální servisní zásah, nesrovnatelné třeba s výměnou nebo opravou převodovky nebo motoru. Tím neříkám, že je doba připravená na elektromobily, zatím bude ještě pár let výhodnější řešení CNG, ale blíží se to.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Všechno je to pravda, elektromotory jsou výkonné, spolehlivé a lehké. Jen ty baterie, to je bolest všech elektroaut. Těžká, drahá, omezená životnost, jedovatá a náročná na recyklaci. Z toho vychází omezený dojezd, sice uprostřed léta elektroauto ujede s řidičem třeba až těch 500 km (žravější benzinové auto s nákladem taky +/- podobě) jenže v zimě je to třeba jen 100 km a to už je nic. A dvouminutové dobíjení z kanystru uprostřed lesa neexistuje.

Mě docela zaujal koncept spalovacích keramických mikroturbín, tam se dá spalovat prakticky cokoliv co teče a hoří a ten výkon co poskytují je snadno v řádech stovek kW - tedy přesně to co elektroauto potřebuje. Nevýhodou je konstantně vysoká spotřeba bez ohledu na zatížení, ovšem udělat baterku ve stylu "bez turbíny ujedeš půl hodinky" tak periodicky se spouštějící turbína co tu baterii za 10 minut dobije za jízdy by nebyla od věci. Kdo ale čenichal na letišti u tryskových motorů, tak potvrdí že květnatá louka tam teda cítit není a je to pořád tak trochu škrabání se levou rukou za pravým uchem přes podpaždí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S těmi bateriemi to v zimě rozhodně není tak špatné, aby byl dojezd pětinový. To by platilo v případě olověných nebo možná NiMH, Li-ion je vůči tomu mnohem odolnější. Pokles kapacity bude tak o třetinu, pokud je dobře řešená konstrukce tj. udržování teploty kolem 10°C tak ten pokles nebude žádný. Uvědomte si taky, že elektromobil nemusí startovat, takže se rozjede i při minus 20ti a při jakékoli delší cestě se baterie, tak jak se vozidlo temperuje, dostane na normální nadnulovou teplotu. A u krátké cesty, na nákup po městě, zase dojezd řešit nemusíme.
Taky není pravda, že by Li-ion baterie byly jedovaté, to zase platilo u těch předchozích typů.

Ta vaše spalovací turbína to mi připomíná tanky Abrams :) To už bych řekl, že lepší bude vodíkový pohon, ale tam jsou ceny takového řešení zatím pro běžného smrtelníka hodně mimo možnosti a není na to ani infrastruktura atd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.