Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Byl Steven Sinofsky vyhozen z Microsoftu, protože ohrožoval Ballmerovo teplé místečko?

Steven Sinofsky 3
S takovou spekulací, nebo lépe řečeno konspirační teorií, přichází jeden z přispěvatelů Forbesu. Ač ji považujeme za mírně přitaženou za vlasy, jisté kouzlo i historické paralely jí upřít nelze...

Eric Jackson ve své spekulaci vychází z faktu, že Steven Sinosky ve své funkci neudělal žádnou velkou chybu (a ne, Windows 8 opravdu nejsou velkou chybou v tomto kontextu - v jiném si je tak klidně označujte :-). Na rozdíl třeba od Scotta Forstalla z Apple, zodpovědného mj. za průšvih jménem „mapy v iOS 6“, dotáhl Sinofsky všechny své projekty do zdárného konce.

Stejně tak nemohla být důvodem pro odchod jeho nekompromisní povaha, kdy si často nebral servítky a do všech sporů při vývoji šel s nabroušenými lokty. Kdyby toto totiž byly nepřekonatelné chyby, byl by z Microsofti vyhozen již dávno a určitě by mu nebyla svěřena pozice, ze které přímo řídil vývoj tak klíčového produktu, jakým operační systém Windows bezpochyby je. Ostatně ani Windows Vista nepadá na jeho bedra, Steven Sinofsky byl polně odpovědný až za Windows 7, a ta se naopak velmi povedla.

Eric přirovnává Sinofskyho situaci k době, kdy po 10 vládl ve firmě Cisco jistý John Chambers. O něm lze říci, že každého schopného čelního pracovníka (říká se jim senior executive) vyhodil z firmy dřív, než by mohl ohrozit jeho teplé křeslo v čele společnosti. A toto prý udělal Steve Ballmer se Stevenem Sinofskym.

Steve Ballmer pařát

Pravidelně v posledních letech můžeme vídat na internetu něčí zamyšlení nad tím, proč Steve Ballmer není dobrým šéfem pro Microsoft. Některá jeho rozhodnutí za těch 12 let, co firmu vede, byla jistě buď kontroverzní, nebo nepovedená, ale ne každému šéfovi se daří na 100 % (i Steve Jobs si zažil své průšvihy: například počítač Apple Lisa). Jistě však nelze Ballmerovi upřít vysokou inteligenci a schopnost nadhledu. Navíc se s ohledem na svůj majetek (aktuálně necelých 16 miliard USD) nemusí bát, že kdyby z čela Microsoftu odešel, neměl by z čeho žít. Takže nám zbývá prostě jen varianta osobního konfliktu se Sinofskym, nebo prostě opojení mocí, které je pro mnohé skutečnou drogou. Ale je to podle vás dostatečně podložená spekulace pro vyhození Stevena Sinofskyho z Microsoftu?

gen. Curtis LeMay

Generál Curtis LeMay říkával něco ve smyslu „když tuto válku prohrajeme, budeme souzeni jako váleční zločinci, ale když ji vyhrajeme, budou nás oslavovat jako vítěze“. Odchod Stevena Sinofskyho z Microsoftu může dopadnou pouze dvěma způsoby: buď se ukáže jako chybný, protože Steven ještě dokáže velké věci, jen někde jinde, nebo naopak jako prozíravý krok ve chvíli, kdyby Steven dostal pozici CEO v nějaké jiné významné firmě a ta pod jeho vedením započala svůj pád. Třetí možnost, a sice neutrální vyznění jeho odchodu, je sice také možné, ale ne příliš pravděpodobné. Steven Sinofsky rozhodně není člověk, který by se jen nechal nést proudem.

Ostatně Steven Sinofsky rozeslal při svém odchodu email zaměstnancům, ve kterém všechny tyto spekulace vyvrací (můžete i nemusíte mu to věřit) a konstatuje, že jeho odchod byla ryze osobní a soukromá volba, která nemá s těmito spekulacemi či úvahami nad vedneím společnosti nic společného. V jeho dopise ale nezaznívá obvyklá krycí výmluva šéfů, kteří „byli odejíti“, a sice že „se chce věnovat rodině“. No, přeberte si to celé jak chcete.

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Byl Steven Sinofsky vyhozen z Microsoftu, protože ohrožoval Ballmerovo teplé místečko?

Čtvrtek, 15 Listopad 2012 - 21:59 | Damel | To byla reakce na "Shal | 15.11.2012 - 17:09...
Čtvrtek, 15 Listopad 2012 - 20:09 | šarik | Zdá se, že Linuxáci mají delší prsty než to...
Čtvrtek, 15 Listopad 2012 - 17:09 | Shal | A podle mě jsou za tím mimozemšťani.
Čtvrtek, 15 Listopad 2012 - 15:06 | BTJ | Hm a nebo je to jeste jednodussi .... treba je to...
Čtvrtek, 15 Listopad 2012 - 15:01 | HKMaly | Cloveka, ktery VYDELA sto mega (mysleno praci) ta...
Čtvrtek, 15 Listopad 2012 - 14:48 | petr ib | na Lupě s odvoláním na The Verge psali:...
Čtvrtek, 15 Listopad 2012 - 13:06 | BTJ | OMFG, to ma byt prvni april nebo cdr prevzal...
Čtvrtek, 15 Listopad 2012 - 12:20 | Damel | Jistě je držitelem nemalého balíku akcií MS a...

Zobrazit diskusi