Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Byl zprovozněn Linux na PlayStation 4 s firmwarem 4.55

Prolamování konzolí patří ke koníčku mnoha zdatných hackerů. Nedávno jsme mohli být svědky důležitého milníku, hacku Nintendo Switch. Pod PS4 si již dávno podařilo rozběhat Linux, vždy však pod starými firmwary. Nyní se však začíná skóre dorovnávat.

Donedávna si mohli Linux na své herní konzoli užívat jen ti, co své zařízení neupdatovali zhruba rok a půl a zůstali u firmwaru 4.05. Valentin Breiz však na GitHub nahrál novou verzi PS4 Linux Loaderu, která umí pracovat s firmwarem konzole 4.55, jehož stáří je pouhý rok. Má to však malý háček.

Pro nabootování oblíbené linuxové distribuce netřeba pouze tento specifický firmware, ale i konzoli s FAT souborovým systémem. Konkrétné se jedná o modely CUH-1102, CUH-1115A, CUH-1116A. Podpora pro CUH-1216, CUH-1216A, CUH-1216B a CUH-1208B se nachází ve vývoji.

Dá se očekávat, že Valentin Breiz bude pokračovat ve snižování náskoku mezi aktuální a prolomenou verzí systému... A od SONY se naopak očekává, že bude čím dál tím lépe zabezpečovat PS4. Kdo bude rychlejší?

Máte-li chuť zkusit vyslat Tuxe na PS4 nebo jen nemáte po práci či škole do čeho rýpnout, prostudujte GitHub Valentina Breize, kde se nachází veškerá potřebná dokumentace. Takže všichni IT nadšenci mají povinnost zjistit model a firmware své konzole a popřípadě si na ní po úspěšné instalaci Debianu napsat ve Vimu nějaký bashový skriptík.

Tagy: 
Zdroje: 

Michal Klacik

V roce 2010 začínal jako redaktor RecenzeHer.eu, od dubna 2012 působil na pozici editora serveru inGamer.cz. Počátkem roku 2014 se redakce i část obsahu inGameru přesunula pod CDR.cz. Tam nyní zastává pozici redaktora pro herní i IT rubriku.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Byl zprovozněn Linux na PlayStation 4 s firmwarem 4.55

Čtvrtek, 8 Březen 2018 - 13:42 | BlackRider | Playstation neni Windows... Na PS4 musis kazdej...
Čtvrtek, 8 Březen 2018 - 12:31 | danieel | O tom zda pujdou nebo nepujdou uz davno...
Čtvrtek, 8 Březen 2018 - 11:42 | Srandista | Myslim si, ze ludom, ktori skrz dostupny exploit...

Zobrazit diskusi