Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Bylo by vhodné, aby alespoň Core i9-11900K porazilo Ryzen 7 5800X

Aby AMD Ryzen 3 a 4 byl dostupný v nižších a levnějších variantách. Ideálně s iGK a podporou ECC RAM.
To by bylo zejména vhodné....

Pokud by AMD Ryzen 4 měl už 4-kanálový řadič RAM, odkázal by Intel do bezvýznamnosti.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

To je nějaký zvláštní druh humoru který nechápu?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To je stejné jako název článku, taky nějaký humor který nechápu. Autor si myslí že by bylo vhodné něco, čtenář si myslí něco jiného. Stejně jako další čtenář si bude myslet ještě něco dalšího.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ryzen 4 nebude mít 4kanál, protože bude mít DDR5. A ECC nemá smysl řešit, protože u DDR5 je ECC povinné.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Povinné je tam On-Die-ECC. Ale to klasické ECC (pro kontrolu přenosu dat mezi CPU a modulem) povinné není.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jaký je mezi tím rozdíl? Mezi ECC a On-Die ECC. Snažil jsem se něco vygooglit. ECC má čip navíc, který zajišťuje počítání parity. On-Die ECC do čipu samotného zapíše o 8 bitů více, jako paritu. Takže jestli to chápu správně, tak ECC je ochrana řešená na HW úrovni, zatímco On-Die ECC je ochrana na SW úrovni. Ju?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

On-die ECC nic neprenasi, jde o interni, skrytou implementaci v ramci pametoveho pole - stejne jako jsou s ECC chraneny napr. L1 cache a jine dulezite casti procesoru. Je to transparentni vuci "uzivateli" (okoli) a nikdo o tom vlastne nevi.

Smysl to ma snad jen jako ochrana vuci kosmickemu zareni ktere se trefi zrovna do vaseho pametoveho cipu a flipne v nem bit, pripadne jako docasna ochrana vuci utokum typu row-hammer (nez prijdou hackeri na konkretni implementaci/rozlozeni datovych a ochrannych bitu).

ECC skrze pridani dalsiho obvodu naopak prinasi ochranu spojeni mezi MC a DIMM, tudiz chrani vuci nekvalite desky, elektricke indukci ktera flipne bity na dratu a pod.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

on-die ECC pokryjou v consumer sféře minimálně 95% problémů s RAM - většina trablů se odehrává přímo na paměťových čipech, chyby při přenosu jsou méně časté. ECC je důležité hlavně kvůli náhodným chybám které nejde diagnostikovat a předvídat (což je třeba to kosmické záření), replikovatelné chyby se dají diagnostikovat a odstranit.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mas na tohle tvrzeni studii?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ECC neni povinne. Ocekavam nadale segmentaci na non-ECC, unbuffered-ECC a registered (ecc) dimm :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ubuffered a registered ale nemá s ECC nic společného, tyhle dvě kategorie jsou o tom, jestli jsou paměťové čipy napojené na sběrnici přímo nebo přes oddělovací buffery (buffery mají za úkol snížit zatížení sběrnice a tím umožnit osadit na modul víc paměťových čipů, zvyšují ale latenci RAM)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prosim o odkaz na registered pamet, bez ECC. To vis ze to ma svoji souvislost a i kdyz to je funkcne ortogonalni featura, tak v realite neni k mani urcita kombinace.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Technicky není problém registered bez ECC vyrobit. Ale nedává to smysl z obchodního hlediska - registered totiž potřebujete jenom v jednom jediném případě - pokud vyžadujete paměťovou kapacitu, která přesahuje maximální povolený počet paměťových čipů na sběrnici (což reálně je RAM modul s více než 16 čipy nonECC/18 čipy ECC, nebo víc jak dva paměťové sloty na kanál) - a s tím se setkáte jenom v serverech/workstations a tam je třeba ECC. Protože jsou registered výrobně dražší a mají horší latence a max frekvenci a těch 128GB co se na DDR4 dá udělat na unbuffered v desktopu stačí, tak se registered nonECC prostě nevyrábí

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proto jsem napsal co jsem napsal - ze bude nadale pokracovat stavajici struktura nabidky (U, U/E, R/E).

A i kdyby se vyrabeli registered non-ECC jakoze "pro desktop", tak vam to nikdy nepojede na zadne desce, protoze IMC v desktop cpu to "nepodporuje", bios podporu REG pameti podminuje whitelistem PCH - tj. musite mit serverovej Cxxx chipset, atd.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Možná tu máme platformu co umí všechny (pravda nezmiňují LR-DIMM). ;-)
"8 x DIMM, Max. 2048GB, DDR4 3200/3000/2933/2800/2666/2400/2133 MHz ECC and Non-ECC, buffered and Un-buffered, U-DIMM, R-DIMM and 3DS R-DIMM"

https://www.asus.com/Motherboards-Components/Motherboards/All-series/Pro...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Smarja... udelej si v tom poradek.

ZEN je architektura, napr. Zen3 a Zen4.

Ryzen je konkretni produkt na nektere z tech architektur postaven. Ryzen 3/5/7/9 rika o smerovani produktu (zjednodusene "uroven" poctu jader), cislo pak rika konkretni generaci. Napr. Ryzen 7 5800X. Tedy to je produkt do vyssiho mainstreamu (7) s 8jadry 16 vlakny postaveny na "pate" generaci (pate pac pulgenerace a pak preskoceni kvuli APU) Zenu, konkretne na Zen3.

Zadny Ryzen 4 neexistuje a pravdepobne existovat nebude.

Na nakoho, kdo nevi ani zakladni rozdili mezi produktem a architekturou tu hazis velke predpovedi :D

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Asi bych nemichal dohromady novou radu CPU (proc, kdyz neni konkurence) a nemoznost ji vyrobit. Protoze je jedno, jestli se (ne)muze vyrobit stavajici CPU nebo nove (za predpokladu, ze obe stoji cca stejne kremiku).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jeden argument bych měl (pro zákazníky ne zrovna potěšující). AMD má vyčerpanou kapacitu výroby. Pokud AMD vydá půlgeneraci a bude schopno si za ní říct o pár desítek € navíc, je to pro ně nejen přínos ale s daným limitem výroby i jediná možnost jak navýšit zisky.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

V případě AM4 "platformy" bych to viděl podobně. AMD se podle mě vyplatí budovat a posilovat pozice na trhu. A na to bude lepši upřednostnit vylepšený produkt. Cena bude nastavená tak, aby odpovídala možnostem výroby a poptávce na trhu.
A AM5 asi není ještě na pořadu dne, nebo jo? Potom by to mohla být první vlašťovka... Výroba by potom byla spíše symbolická. A vlastně ani nevím, jestli by na to byly nějaké desky už...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja s myslím, že s tým AM5 nie ste mimo

>Má nejvýkonnější šestnáctijádro na trhu, nejvýkonnější dvanáctijádro na trhu,
>zůstalo by jí i nejvýkonnější osmijádro na trhu a půlgenerační refresh by postrádal

>smysl

Zen3+ má význam hlavne ako testovacia platforma pre niektoré technológie Zen4, napr. PCIe 5.0 a DDR5 teda AM5 "podvozky=dosky"

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To ale nič nemení na tom, že AMD si interne môže preveriť PCI Express 5.0 na testovacích doskách, ladiť referenčný dizajn a oficiálne to nasadiť s až Zen4...lebo veď vieme ako to dopadlo s PCIExpress 4.0 a čipsetmi z rodiny X370 a X470 napríklad, nie každá doska ten blízky PCI Express 16x port zvládala optimálne a nakoniec to kvôli stabilite radšej zatrhla a nenechala to ani ako voliteľnú možnosť (defaultne vypnutú), čo je podľa mňa škoda.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jednu výhodu současná situace má - v nejmenovaném českém eshopu (viz heureka) mají 9700KF za 5074kč a z390 desky stojí pod tři tisíce.
Ještě nikdy jste nedostali takhle perfektní procesor na hry za takovou cenu, až mě mrzí, že už mám 9700k (dva roky zpět za 11,5) a nemůžu si ho koupit teď :))
Z intelu se stala budget volba - a vůbec ne špatná.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Problem toho KFka u Mironetu je dnes paradoxne ta chybejici grafika. :(

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

A socket co bude za 1-2 roky nedostupný a nebezpečná architektura co díky záplatám snižuje výkon - nejsou snad bezpečnostní chyby opraveny až od 10. generace?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas. Když jsem kupoval 5900x, uvažoval jsem o Intelu 10850. Teď kámoš kupoval 10900K za super cenu (okolo 12k). Jako stát 10900K tolik když jsem kupoval 5900x, tak do něj jdu. Poměrem cena/výkon se jedná o lepší volbu. V MC ztrácí ale v SC se jedná o vyvážený výkon (ano i za cenu PL2 :-)).

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

V případě AMD se dnes vyplatí připlatit. Už vidím ty bazarové nabídky Intel procesorů pro které už nepůjde sehnat dobrá deska. Však to známe už dnes.

Ušetřit pár tisíc, pak pár tisíc přeplatit na elektřině a nakonec pár tisíc prodělat kvůli mrtvé desce co už nejde sehnat. Takže i RAMky půjdou z domu. Nic lákavého.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Já nevím kde to vidíš ty, ale já pořád vidím intelí procesory, co jsou dávno za zenitem prodávat na bazarech za naprosto absurdní ceny - ještě dneska se prodává 6700k za 4000, a lidi to pořád kupujou (za poslední dva měsíce šly takhle dva na PCTF, klidně si dohledej), takže jaký přesně prodělání?

Fňukání nad deskama je stejnej nesmysl, desky se prodávají s tím, a když už to odejde (což se mi za asi 6 vystřídaných platforem nestalo nikdy), vždycky se dá někde sehnat.

Spotřeba by byla validní argument, kdyby se to v idle (90% času) nějak lišilo, ale 9700k mi tady lítá mezi 15-20W, a ryzeny, co si pamatuju, se liší možná o pět wattů. V loadu potom o 15-20. (9700k žere 100-110, 3800x potom 90W - https://www.tomshardware.com/reviews/amd-ryzen-7-3800x-review,6226-3.html. 5800x žere ještě víc)
Takže mi prosím spočítej, za jak dlouho propálíš "několik tisíc" na dvaceti wattech rozdílu JENOM v zátěži - možná za dvacet let.

Já vím, dneska je módní fandit AMD, já jim taky fandím a hrozně moc se zvedli. To ale neznamená že se přepnu do fanatik módu a začnu všude vyřvávat, jak jsou intely nepoužitelný bez ohledu na cenu, jak se děje tady - protože to je prostě blábol a ty procesory jsou od sebe asi tak 10% nahoru dolů, podle typu aplikace buď jeden, nebo druhej.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jejda, že by to bylo tím, že se dnes prodá jakýkoliv odpad? Kdyby byly dostupný 7nm čtyřjádra, tak si toho odpadku (6700K) nikdo ani nevšimne. Situace se ale změní, trh se nasytí.

Střídání socketů je u Intelu podstatný mínus, ty si sháněj desky třeba na smeťáku nebo jak si sám uvedl, předraženém bazaru, ale já si rád připlatím za bezproblémový AM4. Tahle strategie se mně vyplatila u AM3 socketů, dnes mám díky tomu klidné spaní, protože jsem schopen opravit i 12 let starý PC s Phenomem, zatímco u i5 750 bych skončil s hledáním na smeťáku s možným výsledkem nula. Co stařešinka i5 750, mám negativní zkušenost s mnohem novějším Ivy Bridge socket 1155 - intel nasrat.

Vystřídal si 6 platforem a nezažil si mrtvou desku - pokud to bylo za 15 let tak je to tím, že během prvních dvou a půl let desky moc neumírají. Výkonové propady díky záplatám na bezpečnostní chyby taky nehodlám dál zkoumat, stačí co jsem přečetl doteď. Tohle se do budoucna může jen zhoršit.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna CPU se dneska dají sehnat úplně v pohodě (viz ten 9700kf), takže jedinej důvod, proč se prodává odpad je, že intel má vybudovaný jméno. Je to stupidní? jasně, ale to tě jako prodávajícího nemusí vůbec zajímat, prodáš to slušně. Trh může kupovat mnohem lepší věci, a stejně kupuje x let starej šmejd.

Skvěle, tak jsi oživil 12let starý PC s phenomem, který žere jak tank (940BE mi roztavil zdroj a vytekla z něj pájka; topil a žral v idle několikanásobek dnešních intelů), je dneska reálně už úplnej mrzák a pravděpodobně dostane na prdel i od novějších Atomů, neřkuli plnotučných jader. Nedá se na tom rozjet nic, ale hlavně že jsi sehnal desku na něco, co už nemá výkon pomalu ani na W10.
To je o čem mluvím - dokud má výkonově smysl to udržovat, náhradní díly se sehnat dají. Až to dělají jen masochisti (jako David Ježek, zdravím :) ), tak už to stejně patří na smeťák.

Výkonové propady nehodláš zkoumat, ale hlavně že víš, že jsou tragické :)) Reálně je to pár procent, a to hlavně u aplikací jako DB servery v plné zátěži se spoustou IOPS, který stejně na desktopu nikdo neprovozuje.
Ale hlavně že si můžeš plivnout na intel :D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kdybys aspoň tak blbě nekecal. Nebudu posuzovat v čem má nebo nemá mistr Červíček pravdu, ale o Phenomy II se neotírej. Kdyby to bylo tak jak tady lžeš o výkonu tak bych nečekal 8 let na výměnu Phenom II X4 960T odemčeného na 6 jader za nějaký super Intel. Roky jsem počítal výkon, tu 3 procenta tu 5 procent mezi generacemi Intelu. Naprosto k ničemu. Až Ryzen 9 5950X mne přesvědčil k upgadu.
To o Phenomech je hnusná lež. Pravdu si najde každý kdo chce v databázích.
Mimochodem Procesot, i deska i paměti na AM2+ pořád fungují. Někomu je prodám.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mě Phenom II X6 prošel rukama asi 2 roky zpět, na internet to asi bylo ok, když se to zpárovalo s grafikou která akcelerovala video. Zvládlo to i nenáročné hraní s několik let starou grafikou, ale absence MMX4.1 z toho dělala pro hráče nepřívětivý procesor protože nejedna hra bez toho už zapnout nejde. A párovat to s novou grafikou by nedávalo smysl vůbec žádný. Pro nenáročného člověka to jistě stačí, ale takovému člověku bude stačit i dnešní 50 dolarový procesor.

Tak jak tak než kupovat bazar Phenoma, tak člověka odážu na bazarovný Sandy/Ivy bridge kde celé PCčko člověk sežene za 15-20 stovek a Haswell nebude stát o moc více.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak kupovat ho asi bude jen málokdo. Pokud sežene OEM Ryzeny 3100 někde v číně a k tomu levnou desku., tak to bude lepší volba. Ale kydat kecy na ve svý době slušněj procesor, kterej držel dlouho krok je steně nechutný jako pomlouvat zemřelou babičku, která tě roky s láskou krmila.
Jasně že to na dnešní hry už není, to si musí každý spočítat, že je to na kartu tak na úrovni GTX 1060 a dost. A vzít v úvaku i tu instrukční sadu, kterou občas dodají i do pozdějších patchů hry. Všechno má svůj konec a Ryzeny 3 tomu tu konečnou stopku dali. Hurá. Už mě to s Intelem a jeho novými generacemi nebavilo.
Phenom II srovnávat s atomy to bylo fakt přes čáru.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak ty phenomy jsou dnes na úrovni athlonů a Ryzen 3 nebo i3 jsou pro to slušný upgrade.

Atomy jsou dost slabé ale pro učitou část uživatelů ten Atom skutečně může odvést více práce než stařičký Phenom, zvláště to ten atom dokáže v extra malém balení, ale to je už zcela jiný trh.

Tak jak tak, kdyby dnes na systému s Phenomem potřeboval něco nahradit, tak bych nahradil celý systém a když bych to nenahrazoval něčím novým, tak bych zvolil cestu levného repasu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máš nějaký mentální problém? Já tady celou dobu píšu, že problém není se sehnáním CPU, ale desky pod něj a ty mně vnucuješ pravý opak. Intel mění sockety každý rok, tak proto je problém s deskama, zatímco CPU se hromadí. Jak ještě jinak to mám formulovat abys to pochopil? A shání se to dost blbě + ten risk, že se budeš otravovat s něčím co je stejně nějak poškozený, a tak nakonec jen vyhodíš prachy. Např. deska pod Ivy Bridge za 3 litry v bůhví jakém stavu - díky nechci.

„Skvěle, tak jsi oživil 12 let starý PC s phenomem, který žere jak tank (940BE mi roztavil zdroj a vytekla z něj pájka"
Koukám znalec co kupuje zdroje asi taky někde ze šrotu. Podvoltovaný Phenom II X4 955 BE 3,0GHz funguje 12 let na stále funkční desce s původním mainstream zdrojem Seasonic Bronze něco kolem 600W. Podvoltovaný je posledních cca 5 let, předtím byl na defaultu. W10 na tom normálně fungují, SSD to oživilo. Jo, je to celkem šunka, ale má 8GB RAM a dneska není vhodná doba to nahrazovat. Vytečená pájka je extrém, který by se v dobře složené sestavě z alespoň průměrných komponent neměl objevit.

Výkonové propady u Intelu UŽ (!!!) nehodlám zkoumat, protože jak jsem napsal, poučím se ze zkušeností ostatních co to na svém desktopu pocítili.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Proč by měl být problém se sehnáním desky, dnes seženu desky pro 15 let staré CPU, ono dokonce rovnou i s těmi CPU protože jestli tam CPU je nebo není fakticky cenu nezmění, bavíme se o tom zda deska stoji 2 nebo 3 sta, když ta za 3 sta je i s CPU, chladičem a třeba i pamětí.

Sehnat desku pod pár let staré CPU je to naprosto nejmenší

Za tři tisíce nemáš desku pod IvyBridge, ale repasované IvyBridge PCčko, s paměti, diskem (v 3 tisících už asi SSD), operačním systémem, roční zárukou. S trochou štěstí za tu cenu seženeš už i Haswell

Proč by člověk scháněl IvyBridge desku, ještě za tu cenu, když je pro něj snazší jít do krámu a koupit něco aktuálního, pokud nepotřebuje grafiku tak H410+i3-10100F nebo B450+R3 3100 pokud ty CPU aktuálně koupí. Tyhle CPU budou výkonnější než cokoli co si z té doby měl.

A výkonové propady? To myslíš záplatové? No možná se pouč od vlastníků, kteří o nějakých záplatách nic nevědí, a asi je i v průběhu používání nainstalovali a vůbec nepoznali rozdíl.

To byl přesně můj případ, do biosu jsem se nehrabal a W10 se aktualizovaly standardně, přišla aktualizace, nechal jsem ji nainstalovat. Pak jsem řešil nějaký HW problém a katualizoval bios kde už byly všemožné záplaty obsažené. Nikdy jsem nepozoroval žádný rozdíl. hry běžely stejně, videa i hudba mi hrála stejně rychle, vyjímečná editace videa mi přišla stejně rychlá, žádné zpomalení jsem neregistroval stejně jako drtová většina uživatelů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak sežeň desku na 1156 za cenu, u které člověk nezbankrotuje. (ale ona ani ta 1155 není extra dobře sehnatelná)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1156 desku? 10+ let staré procesory, to se nevyplatí udržovat.

1155 - https://pc.bazos.cz/inzeraty/socket-1155/ hned na první stránce vidím 5 desek v ceně 8-12 set, celý počítač i za 16 stovek. Na aukru nejlevnější 1155 deska jako kup teď 499, v aukci ale několik od koruny. Kdypy pak šlo o 1150 tak za 2200 máš celý počítač.

Opravdu v dostupnosti desek nevidím problém

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Z odkazu na bazoši.
https://pc.bazos.cz/inzerat/133466601/prodam-zakladni-desku-ga-b75m-d3h.php
900 Kč za starou lowendovou herku v bůhví jakém stavu, bez záruky, když nejlevnější AM4 deska se zárukou stojí 1300 Kč? To je ten problém, cena té desky je nesmyslná.
https://www.czc.cz/asrock-a320m-dvs-r4-0-amd-a320/277498/produkt
Se prober.

Mám i novou AM3+ desku na kterou mám ještě asi rok záruku a protože jsem vsadil na AM3+ a v okolí mám asi tak 5 PC (od Athlon II X2 až do FX-8300), tak se to narozdíl od investice do Intelu (každý rok jiný socket) vyplatilo. To samé je AM4 a snad to bude i u AM5.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Můj Bulldozer FX-6300 má v Cinebensch testu stejný výkon jak tento integrovaný 4c procesor:
https://www.alza.cz/asrock-j5040-itx-d6223560.htm

A má 10W a FX-6300 v idle 60W :(

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Opět jen slaboduchá manipulace s informacemi. FX-6300 nežere 60W v iddle.
FX-6300 - CB R20 - multi - 854.
Pentium J5040 - CB R20 - multi - 730.

Za víc jak 3 litry a mnoho let odstupu by to mohlo být lepší.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kolik W teda bere FX-6300 v idle podle tebe?

Navíc na tu desku s integ. cpu nedáš GK a to je asi její hlavní vada :(

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

https://www.cnews.cz/test-amd-fx-6300-zatluce-sestijadrovy-piledriver-co...
Podle tohodle asi 5W. Vím, že když jsem ho provozoval na 1,8 GHz, tak jsem na něj dal nízkootáčkový větrák jenom kvůli chlazení mosfetů vedle socketu a i to bylo asi zbytečné, ale mně to nedalo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mně ukazuje wattmetr 60W v idle ze zásuvky. V default nastavení biosu.

Tichý větrák nasměrovaný na mosfety mám taky a dost to pomohlo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V odkazu měřili jen čistě spotřebu CPU. Tys psal:
Mám AMD Bulldozer FX-6300 s 16GB RAM ECC plus Samsung 256GB SSD, 6TB HDD.........

Chipset si vezme cca 25W (nevím jaký máš), RAM asi 15W, HDD nevím v jaké jsou konfiguraci a nějak to tak vyjde.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S jakou voltáží jsi ho měl na 1,8 GHz ? A všechna jádra byla zapnutá?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, všechna jádra byla zapnutá. Je na debilní desce co neumožňuje manuální nastavení nižšího napětí, takže automatika mu dala vysokých 1,15 V. Podle p-states má ale zvládat:
#1: 3000 MHz, 1.225V
#2: 2500 MHz, 1.125V
#3: 2000 MHz, 1.025V
#4: 1400 MHz, 0.9V
1,8GHz jsem nastavil jen abych věděl, jak chodí WoT na fakt slabých CPU.
FX-8300 mi na 2,55GHz jede při 0,95V (nižší napětí deska nebere).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji. Mně nastavit napětí jde na desce ASUS AMD 760G-USB3, zkusím to.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Objevil jsem mini-ITX desku co PCIe 16x pro GK má:
https://www.czc.cz/asrock-j4105b-itx-intel-j4105/277490/produkt

a je o 1k levnější, za to si koupím 2x8GB RAM.
Asi se s Bulldozerem FX-6300 rozloučím a prodám ho na zlato :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Gen2 x2 linky? To je tedy vyhra :P

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ve hrách i 90 fps s iGK. S přídavnou GK to bude ještě na vyšší detaily,ne ? :)
8 min https://www.youtube.com/watch?v=wsQ_slExEdQ

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Máš PC s 16GB RAM a chceš ho vyměnit za něco co má omezení na 8GB RAM které musíš dále koupit a procesorovým výkonem si nijak podstatně nepolepšíš, spíš pohoršíš. Zastaralý Celeron je SHIT. To nedává smysl - vyhožené prachy.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Asi to tak je jak píšeš. Mě by ale zajímalo jak ta ITX deska poběží a že by byla naprosto tichá.
Je to Pentium 4c až na 3.2GHz, ne Celeron.
Osadit můžeš ve skutečnosti 16GB DDR4, nevím proč píší max. 8GB :(
Ty dnes koupíš za 1k Kč 16GB v pohodě použité.
15 min https://www.youtube.com/watch?v=wsQ_slExEdQ

Mám ale problém. Potřebují tam dát přes redukci PCIex-PCI můj 2-tunerový SAT-TVtuner PCI. Ale pak už tam nedám moji externí GK :( Musel bych exGK oželet a to je pak na hry slabota. Řešením by byl ext. box s PCIex do USB.
A když mi to nebude vyhovovat, tak desku vrátím :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dle Intelu je to Celer.
https://ark.intel.com/content/www/us/en/ark/products/128989/intel-celero...
Když zatížíš všechna 4 jádra, tak si o té „až" frekvenci 3,2GHz můžeš nechat zdát. Spíš tak 1,5GHz:).

I na tom zastaralém FX-6300 si můžeš vyzkoušet, že můžeš mít i dospělý procesor s pasivním chlazením a ani není třeba jít až na fakt nízkých 1,5GHz. Pokud tohle dokáže FX vykopávka, víš co dokáže moderní AMD APU? IMHO je ale pasivní chlazení zbytečné, kvalitní větrák na 800 rpm neslyším a ještě to dost zvyšuje životnost desky. Si kup z bazaru nějaký Ryzen první generace, podvoltuj nebo nastav úsporný profil a dostaneš mnohem lepší výsledek než s jakýmkoliv Atomem.

BTW některé i levné chladiče nabízí možnost semipasivního chlazení, kdy větrák při nízké zátěži stojí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tenhle procesor myslím
https://ark.intel.com/content/www/us/en/ark/products/197304/intel-pentiu...

https://www.alza.cz/asrock-j5040-itx-d6223560.htm

V tom videu se mu nakonec povedlo vytáhnout z M2 přes redukci PCIex.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Utratíš minimálně 3200 Kč a dostaneš výkon na úrovni 8 let starého CPU. Nechápu, co nechápeš, takže to vzdávám. Udělej to a kup si Atoma a já se ti budu smát s Ryzen 3 APU po celou dobu životnosti té desky:). Jestli máš na FX 6300 box chladič co tě sere, tak máš spoustu jiných možností. Jestli ti vadí vyšší spotřeba, tak máš taky spoustu lepších možností než skončit na 14nm Atomu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To si děláš srandu. Nejlevnější Ryzen 3 5300G stojí 4k Kč a mají ho jen v Číně v inženýrské verzi.
https://pctuning.tyden.cz/index.php?option=com_pctlongblock#61869

U nás se prodává jen jeden za 8k.
Už chápeš?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ty nemůžeš čekat? To si neřekl. Ano dnes je situace na houby, ale než toho Atoma, tak si 1800 Kč připlatím za levnou AM4 desku s tichým chladičem a Ryzen 5 1600 v ceně té desky s připájeným atomem. Za příplatek 1800 Kč se to vyplatí, protože má lepší poměr cena/výkon, lepší upgradovatelnost, lepší prodej v budoucnu atd.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Výhodnější to je. Ale příjdu o hlavní výhodu ITX - přenositelnost.
Na to jsi nepomyslel, když tu celou dobu mluvíme o ITX?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

AM4 se v ITX nedela? :)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Deska ano, ale RyzenG neseženeš za rozumnou cenu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, myslel jsem, že si byl fixovaný jen na pasivní chlazení. Tak holt místo 1800 Kč si připlatíš 2500 Kč. ASUS PRIME A320I-K/CSM + chladič.

Ten shit Atom končí na SSE 4, takže i tvůj současný FX 6300 co má základní AVX je na budoucnost připraven lépe. Kupovat dnes nový CPU bez AVX jsou peníze vyhožené do hajzlu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nejlevnejsi r3 stoji 3500 a maji ho do tydne. Kupovat si 'pentium' , ktere se dava do nejlevnejsich kancelarskych notebook-plecek, to je teda vyhra :))
https://m.heureka.cz/procesory/amd-ryzen-3-2200g-yd2200c5fbbox/

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ten Ryzen 3 2200G je skoro stejně "výkonný" jak můj Bulldozer FX.6300.
https://cpu.userbenchmark.com/Compare/AMD-Ryzen-3-2200G-vs-AMD-FX-6300/m...

Chybí mu podpora ECC RAM, Bulldozer ji má a mám taky k němu 16GB ECC RAM.
To bych si pohoršil, ne?
A to mě Bulldozer FX-6300 stál jen 700 Kč na Bazoši :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Kup si atoma, s ním si polepšíš.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To vis, ze si pohorsis, pokud teda budes ignorovat realitu, ze ten R3 ma cca o 40+% vyssi MT vykon. O ST ani nemluve.
K cemu ti je ECC taky nechapu..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@Mirda Červíček
@tombomino
Zůstanu u Bulldozera FX-6300.
Poměr cena/výkon je fenomenální a je to spolehlivá profi sestava WS s podporou ECC RAM. Proto mi systém za 8 let nikdy nespadl. U mého Intel NB co jsem dostal zadarmo na školení padá systém každou chvíl.

S Windows10 20H2 jede super a už tam asi není to kurvítko proti AMD.
Je vidět že levné dnešní cpu jsou uměle zaškrcené a to jak u Intelu, tak dnes bohužel i u AMD, která začala cenově intelovatět :(

Kdo by to řekl, jak kvalitní cpu se podařilo tehdy AMD s Bulldozerem vyrobit? Dodnes nemá v některých kritériích konkurenci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No a jsme u toho já bych, když bych musel prostě koupil celý počítač o pár set dráž než samotnou desku a neřešil. Nicméně takhle starý HW bych neřešil vůbec a koupil něco novějšího.

Jinak ne co každý rok, socket zůstal delší dobu, však třeba 6, 7, 8 a 9. generace mají stejný socket.

Co se mění jsou chipsety. A u nich je od Sandy bridge podpora vždy dvou generací CPU. 2/3, 4/5, 6/7, 8/9 a teď uvidíme zda bude 10/11

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já přesně z toho důvodu musel odložit svůj i7 Broadwell a odešel na AM4... opravdu nebudu na tři roky staré CPU (v té době) shánět slušnou desku podle mých představ od pochybných prodejců refurbishe z Francie přes Ebay. To ten procesor raději střelím za pár kil někomu na zlato - proto se tyto obskurní Intel procesory obvykle prodávají.

Padla zmíňka o bazarech, tak to stačí obrátit a podívat se na to, jaký hegeš-desky a za jaké peníze se prodávají právě na Intel platformu, třeba od Sandy Bridge nahoru, důvod je to zoufalství, kdy na relativně solidní procesor (byť starší) už nic rozumného dva roky od nákupu nejde sehnat (max kompromisy).

Obhajovat tuto politiku Intelu může jenom člověk, co si sám sebe neváží.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Eh? To ze neumite hledat, neznamena ze to v nabidce neni. A pak.. high-end je vetsinou spolehlivejsi, takze bude rozhodne mene Z87/Z97 desek v prodeji, nez tech lowcost H81.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Broadwell na H81 nebo Z87? Spěte dál.
Ty desky prostě nebyly, v tuzemsku ani v Evropě, lusknutím prstu zmizely z nabídky a už vůbec nebyly microATX (dokonce jsem se smíŕil i s blikátky pro děti, ale ani tak smůla). Broadwell platforma byla díky tuposti Intelu mrtvá prakticky dva roky po uvedení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Broadwell jsou 2 cpu pro desktop (jedno i5 a jedno i7), kdyz jine rady citaj na 10-20 modelu. Prakticky to cpu neprinasi nic lepsiho oproti HSW, jediny rozdil je v tom, jak se omezi frekvenci pri pouziti AVX (vsechna jadra vs jedno jadro).

Proc chcete pouzivat konkretne Broadwell?

To nedava smysl, a Intel to vedel a tak tu 5-th gen zarizl na desktopu hodne brzo. Prezilo jen Xeon E5 V4 v serverovem segmentu - kde to nezavisle taktovani jader melo alespon nejaky prakticky smysl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No a co jako, že pro desktop byly jen dva modely CPU? (Oba BTW mám doma v krabičce). Byl to Intelem v té době řádně vydaný procesor, top generace, navíc se zajímavou technologií.. a taky silně předražený.
Broadwell zmiňuji schválně, protože to byl vrchol arogance a neúcty k zákazníkovi ze strany Intelu. Nový procesor za 15k? Tak si trhněte a kupte si ještě Haswell, ať vůbec můžete svůj nový procesor rozjet, který nemá v době vydání doslova žádnou desku, která je kompatibilní (a de facto ani nikdy potom).
Mám mnoho Intelů ve své sbírce, rozhodně nejsem AMD fanboy, dokonce mám i plně funkční Clarksfield... ale toto období mi otevřelo oči, že podporovat firmu Intel, je jako pravidelné anální znásilňování.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ja bych tu i7 koupil nebo Ti nabidnul ASUS Z97-K desku :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Broadwell ale běhal na Z97, sám jsem takovou desku s podporou haswellu měl. A Potřebuje ke starému CPU člověk nějakou super duper desku? I kdyby měl člověk vylootovat desku z nějakého Optiplexu, tak to bude fungovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Otázka je co k tomu člověk dá, 9700KF je pořád drahý a dle mě nevhodná, 10400F nebo 10700F mi přijdou jako lepší volba, ani nepotřebuješ Ztkovou desku,. V případě i5 ušetříš spoustu peněz v případě i7 získáš za pár kaček naví HT, tedy víc vícevláknového výkonu,.

Zrovna příchodem 9700 mi přišlo že taktování Intelu už nedává velký smysl, ještě víc to potvrzuje 10, generace.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tento trend pozoruji taky.. v dobe 4-th gen (haswell) melo smysl koupit K procesor a nastavit tomu o neco lepsi parametry, kdyz si clovek poresil chlazeni a validaci.

A cim pozdeji generace (6,7,8, mozna 9), tim lepe si CPU vedlo ve vyzve sebe-pretaktovani, nacez v soucasnosti ktera zacina na 9-gen a je platna pro 10/11gen, uz sami z K procesoru nic vic nevymacknete.

Jediny smysl 9K/10K je ten, ze je o neco vyse taktovanej (tj. je to povedenejsi kremik s nizsi leakage), nez stejny model, non-K.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

JJ, pokud člověk honí za každou cenu každé procento výkonu tak to Kčko potočí o 2-3 sta MHz, ale v tom celkovém taktu to je už fakticky nepoznatelné a za extra spotřebu to nestojí.

Já prodal 8700k které ještě mělo smysl potočit, aspoň na 4.7GHz all core, ale v 9. generaci při 4.6 all core, to bych se na kálel z výšky.

8700k jsem nahradil 10400F, se zamýšlenou grafikou s výkonem 3060Ti/3070 pro hry v nich není žádný rozdíl ať na stocku nebo po OC, aplikační výkon je u té 8700k o pár procent lepší a po OC se můžeme bavit i o 10-15% ale i kdybych na tom třeba renderoval video tak ho před tím budu půl dne/den stříhat a jestli render bude trvat 10 nebo 12 minut řeišt nemusím. Oproti tomu ta i5 v podstatě nic nežere a v plném loadu ji chladím chladičem za 7 set na 400 otáčkách.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prodavat 8700k za 10400f, coz jsou v podstate stejna CPU, jen s trochu jinymi takty.
Ty jsi expert..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

7 tisíc za intel, 12 tisíc za 8. jádro amd

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ona ta stagnace se děje už od vydání Zen3 jestli jste si nevšimnuli:

Vzpomínáte před příchodem Zenu1 jak jsme nadávali za to, že musíme kupovat 4C/8T Skylake za 10 tisíc?

Pak přišel Zen s konkurencí a postupně se v podobě Zen3 vypracoval až v leadera a "přebral" to po Intelu, samozřejmě teď mluvím jen o segmentu stavby vlastních PC.

Jaká je situace dnes? 5600X je za cca 8100,- jenže za tuto cenu NENÍ, nejlevněji skladem je za cca 9 tisíc.

Když to teda shrneme: příchod Zenu byl rozhodně pozitivní. Jenže těch X let v praxi znamenalo (pouze), že místo 4C/8T za 10K kupujeme nyní o X let později 6C/12T za 9K.
Možná budu mnogým znít nevděčně, ale prostě já bych to "revolucí" nenazýval.

Co je však horší, že dokud Intel nenabídne něco lepšího, tak nás čeká další stagnace a jak se píše v článku - AMD nemá aktuálně důvod žádný Zen3 refresh vydávat

A další smutná věc je, která je vlastně ještě horší než tenkrát se Skylakem, kdy alespoň tenkrát nejmodernější jádra Skylake existovala v podobě i5/i3 téměř ihned, zatímco "nejlevnější" Zen3 je za 9 tisíc. Tím pádem kdo tolik nemá nebo nechce dát za CPU nedostane ani nejnovější jádra a musí se spokojit se starší generací - opět nevidím důvod proč toto oslavovat

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

AMD a Intel se bojí Apple M1 a následníků s Windows. Jediný Apple zabrání explozi cen AMD a Intel procesorů v consumer segmentu.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

AMD má vyššie ceny oproti 14/12nm Ryzenom z prvej a druhej generácie hlavne kvôli tomu, že cena 7nm Wafferov je oproti 14/12 nm Wafferom násobne vyššia a keby nemali čipletový dizajn, tak by sme si museli zvyknúť aj na ešte vyššie ceny. Apple v tomto ide ešte ďalej a rovno vyrába na najdrahšom možnom 5nm procese a monoliticky, takže nepredpokladám, že tie CPUčka sú za babku.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

5nm výroba je oproti 7, 7 oproti 10, 10 oproti 12 nm, výrobě levnější. Spotřebuje se na ní mnohem méně křemíku a je vyšší výtěžnost.

Nebo odkaz že to tak není? :)

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

pod každým článkem s procesory meleš to samé. M1 je super, ale nemůžu ho koupit, takže nezájem. Je to jako vychvalovat jak jsou mobilní snapdragony super, ale rtx3080 mi s tím nepojede, takže to je prostě na prd. Metro je taky nejlepší dopravou v Praze ale v jiném městě podzemní koleje a tunely nejsou a tak mi je to k ničemu když bydlím jinde. Doufám že ti tento příměr k pochopení stačí.

Co se týká výrobních cen, tak máš pravdu jen v tom, že křemíku je tam méně, ale křemík není drahý. Drahý je vývoj daného procesu a výrobní linky na nový proces. To je to co posílá cenu za waffer první rok obvykle na desetinásobek minulé výroby. Dokud je to proces nový a nejlepší na trhu jsou za něj výrobci čipů ochotni zaplatit opravdu hodně protože v mobilním segmentu to hraje hrozně velkou roli. Takže je docela normální že první rok proces platí prakticky jen apple, protože s jeho cenama si to může dovolit. Až se výroba rozjede ve větším množství a řádně se odladí (tzn třeba 70% nejsou zmetky) a zaplatí se část nákladů začíná cena klesat. I tak ale cena je rok od roku vyšší.

https://i0.wp.com/semiengineering.com/wp-content/uploads/2015/01/Lithogr...

stačí dát do googlu waffer price a přepnout na obrázky...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

"To je to co posílá cenu za waffer první rok obvykle na desetinásobek minulé výroby."

Tak to asi nebude, když se kompletní PC Apple Mini s nejnovějším 5nm M1 cpu nabízí za 20t Kč,

Vyšší výtěžnost+více CPU z wafferu = stejná/nižší cena.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

U novější výroby je výtěžnost vždy nižší. Výtěžnost stoupá s tím, jak se to roky ladí.

„Bít tě nesmím, špatná hodnocení ti jsou lhostejná, na domluvu nedáš, tvoje škoda, co z tebe vyroste,“

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

ale tak v té kouzelné krabičce nic prakticky není a přesto stojí 20 tisíc kdy jiné malé PC stojí 2 tisíce. Je klidně možné že ten procík samotný (on to není úplně jen procík, že..) vyjde apple na 6-8 tisíc, celé pc na 8-10 tisíc a zbytek je marže applu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možná ještě méně :) Ale např. Intel si řekne o 300k Kč za jeden servrový Xeon, který se ti vejde do půl dlaně :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A proto si předražený xeon nekoupím. Každý ať si za své peníze kupuje co chce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když se porovná MacMini tak bude dost těžké pořídit PC se stejným výkonem, ve stejném form factoru se stejnými provozními vlastnostmi - hlavně hluk.

Když uvážíme že Apple produkty vždy patří mezi ty hodně drahé tak právě M1 počítače jsou leckdy výhodnější než konkurence ve stejné ceně. A teď nehodnotím nutně pouze výpočetní výkon, ale celý package.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Už to nehul :-))

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No nech sa páči...z tohto zdroja som vychádzal.. https://www.techspot.com/news/86813-analysts-believe-single-tsmc-5nm-waf...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Problém je že posun ve výrobním procesu posouvá cenu daleko více než se zmenšuje plocha čipů. 5nm rozhodně bude stát víc než kdyby to samé vzniklo na 7nm a na 7nm to bude stát víc než by to bylo na 10nm atd.

Nemyslím si že Apple 5nm vyjde výhodněji než 7nm, ale pokud těch 5nm přinese kýžený posun v efektivitě/výkonu/možnostech, tak se to vyplatí. Tím že si to nechávají vyrábět přímo pro sebe, nemají tam prostředníka, který by ukusoval marži, tqakže to ve finále může vyjít hodně podobně

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

M1 je jen pokus o vlastni cpu od Applu aby nemuseli kupovat cpu od amd/intelu a skonci dost mozna jako slavny a opevovany cpu cell od ibm.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokus Apple M1 který vytvořil mezník v PC a odstranil architekturu PC ve stylu "roztroušené sklerózy" Intel, jejíž výkon tomuto odpovídá.

1:30 min. roztroušený Intel https://www.youtube.com/watch?v=4mND36n6qTI

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

M1 není pokus, Apple má na ARM dobrý vývojový tým s dlouholetýma zkušenostma - je jednoznačné, že Apple udělalo za x86(64) tlustou čáru a dál pojede na ARMu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Apple má už dosť peňazí, inžinierov a zrejme ak odvahy či kuráže, aby to to skúsil s ARM-om na vlastnú päsť. Či to bude pre neho dlhodobo výkonnostne udržateľné aj v dobe keď Intel "príde k sebe" a začnú sa s AMD predháňať kto bude lepší, tak ako za starých čias, to je otázne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

FYI, Apple tym vyvijajuci ARM nestaval na zelenej luke. Pred nejakym casom kupili firmu PwrFicient, co bol uz ani nie tak startup, ale firma majuca realne produkty postavene na platforme PowerPC a zakazky s armadou. Kym ich Apple kupil, tusim stihli vypustit par tisic kusov procesorov na retail market, ktore skoncili vo veciach ako Amiga One.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to je ale doba cca v obdobi PRED IPHONEM, ten tim z PASemi se pouzil na vyvoj Axx iphone/ipad procesoru a pochybuji ze ti sami lidi ted delaji i onu M1.

Amiga One jsem nikdy nevidel, mam informaci spis o kontraktech PASemi s US DOD a pak nejake letistni skenery... a samozrejme ve sbirce mam tyhle CPU i vyvojove desky :-) Fun fact: pouzivaj AMD southbridge :P

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vývoj M1 byl úzce provázaný s vývojem mobil/tablet CPU, ARM jádra v M1 jsou modifikací ARM jader v Axx.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Naprosto souhlasim, ze Apple snaha je zajimava, ale pro zasadni cast PC sveta je v soucasnosti nepodstatna. Duvodem jsou hraci (na Macu neni moc co hrat a nevypada to na zmenu), profesionalove pouzivajici specificky software a servery. Apple pocitac na ne-x86 platforme je potencialne zajimavy pro hromadu lidi, kteri travi svuj pracovni nebo volny cas v browseru - tato skupina se zvetsuje s tim, jak pribyva cloudoveho softwaru vcetne ucetnich, ERP a podobnych systemu.
Ovsem nejvetsi problem Applu a hlavni duvod, proc x86 platformu do zeme nezakope je ten, ze Apple je premiova znacka a celkove jejich portfolio neni uplne vhodne pro organizace ktere chteji hromadu pomerne jednoduchych kancelarskych pocitacu za levno.
Apple to vsechno muze zmenit, muzou pridat podporu pro vice RAM, ECC atd., ale to je na nich, to tezko predpovidat.

K te tluste care - Apple uz jednou udelal tlustou caru za RISC architekturou a po letech se k ni vratil v jine podobe. Oni jsou to pragmatici, kteri delaji, co je pro ne nejvyhodnejsi, takze kdovi, co udelaji v budoucnu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vesměs souhlasím. Jen s tím, že Apple je pro lidi, co jedou v cloudu ne. Resp. i pro ně ano. Ale to by neřešili Rosettu a podporu vývojářů pro nativní aplikace. Chrome OS je primárně o fungování na webu/cloudu. Ale to Apple není. Má hromadu aplikací.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hraní je pořád ale minoritní trh počítačů a bude se zmenšovat. Ano na Apple si nezahraješ vše, ale věká část AAA titulů na Apple existuje, až jsem se divil že zhruba půlka steam knihovny podporuje Mac přímo, další hry se dají rozběhat oklikou. A hlavně, velká část, klíčových titulů jde hrát z cloudu. A co nejde zase může vyřešit konzole. Ale ano MacOS není zrovna platfroma, kterou by někdo kupoval na hraní.

Mimochodem, pro organizace, které chtějí počítaqče za relativně levno Apple umí oslovit. Samo není to pro každého, ale jsou tady studie i reálné zkušenosti velkých firem které přešly na Apple a i když pořizovací cena je možná větší, tak provozní náklady bývají menší. Další fakt je třeba efektivita lidí co na tom pracují. Některé firmy nechávají lidem vybírat, zda chtějí PC nebo Mac, některé firmy se rovnou v izerátech chlubí jak tam každý dostává Mac

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Není to jen pokus. Už teď jsou dále než Microsoft za dekádu koketovani s Arm. Mají pod kontrolou celý ekosystém. Mají dlouholeté zkušenosti s Arm architekturou a vývojem na ni. Pro ně to byl logicky krok. Zbavili se Intelu a ještě k tomu sladili architekturu napříč platformami. A právě díky jejich uzavřenému ekosystému si myslím, že to může fungovat i ve workstation sféře.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Apple už dělá své procesory dlouho a vždy patřily ke špičce. Příklad tablety. Najdi mi non apple tablet za cenu 10 tisíc (iPad 10.2) který bude mít podobný výkon, stejně kvalitní display a systém. Odpověď je jednoduchá, nenajdeš, v té ceně na androidu získáš možná Snapdragon 662 což je fakticky 2x slabší než A12 (beru v potaz antutu). Pro iPad Pro pak jediná rozumná konkurence bývá Galaxy Tab, za podobné ceny, podobný výkon, podobné featury.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ak píšem vyššie dôvod je testovať AM5 pre Zen4 s minimálnym rizikom

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Osobne mám tiež, pocit, že Warhol už bude AM5, otestujú DDR5 radič v novom IO čiplet-e (a malá iGPU v ňom), vyrábaný vylepšeným 12+nm procesom GF.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na oko možno nemá dôvod, ale AMD si musí urobiť meno "leader-a", aby aj zarytý zástancovia konkurencie (či už užívatelia, alebo technický šéfovia v korporáciách) začali uvažovať o Ryzen-och, Epycoch a samozrejme Radeonoch (aj keď to je iný príbeh)...rozdiel výkonu 15-30% v IPC by isto presvedčil a preto AMD si pôjde svoje a ak Intel náhodou zakopne, tak sa tých 30% môže stať realitou...može to nastať o rok alebo aj o 4 roky...Keď Keller, po čase komentoval svoj odchod z Intelu, tak zmienil, že mu nesedelo, že Intel robí nerád zásadné zmeny v architektúre a snaží sa stále zlepšovať to čo funguje a často musí riešiť "bottlenecky" (ak už urobí veľké zmeny, tak raz za 10-12 rokov), AMD sa toho nebojí a preto robí väčšie skoky vo výkone, už niekoľko generácii za sebou (v rozpätí štyroch generácií tu zrazu máme 100% nárast výkonu v rovnakom segmente...R7 1700 vs R7 5800X). Aj keď treba uznať, že posledné pokusy od intelu, Tiger Lake a Alder Lake majú, alebo majú mať, tiež slušné skoky, len ako dlho im to vydrží, kým narazia ne nejaký zásadný bottleneck.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Výkony dnešních počítačů jsou obrovské a běžný uživatel v korporátu, co dříve potřeboval "high end" dnes vystačí s low end procesorem a nijak ho nelimituje a celkově ten HW vydrží - morálně - déle protože nároky uživatelů nerostou, leckdy se snižují díky přenosu spousty činnosti do webových aplikací. Zvyšování počtu jader, zvyšování IPC je pak zcela irelevantní když nároky uživatelů nerostou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ty si fakt nevidíš do huby...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co přesně je špatně? Outlook, Teams, Edge/Chrome, nějaký world, excel, powerpoint (stand alone nebo web), většina korporátních aplikací přes web rozhraní.

Jestli člověk před 5-10 lety potřeboval i5 nebo i7 na pohodlný multitasking v těchto aplikacích na čež pořád 4 jádra a 8 threadů stále dostačují, tak proč by potřeboval něco víc než i3/R3, kupovat tomu člověku 8 jader nemá smysl.

A to samé domácí uživatel. Na YT, facebook, fotky a obecně web ti stačí reálně i Atom, naco si bude člověk kupovat 6+ jader.

Já z 8700k přešel na 10400F a nevidím jediný rozdíl, 60FPS ve hrách zvládají oba procesory na jedničku s obrovskou rezervou která vydrží ještě na mnoho let. Má to dokonce pozitivní stránku, je to úspornější a není třeba to tolik chladit, takže je to tichší, konečně jsem dosáhl bodu kdy o počítači ve kterém jede CPU na 100% nevím, to že ten počítač vypne poznám jen tak že cvakne zdroj

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas. Výkonu je dnes nadbytek a nejsou na trhu úsporné cpu.
Žádné 250W monstrum cpu do tichého compu nechci.

Chtělo by to výkonné a úsporné SoC, koupíš si konfiguraci RAM jaká ti vyhovuje a už se v tom nemusíš dál vrtat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel úsporné jsou ale bez výkonu. Na ty úsporné a výkonné věci je pak správná cesta jít cestou různých akcelerátorů, ano ty SoC to prodraží, ale pak to zvládne spoustu náročných činností s minimální spotřebou a rychle. Dnes i mobil do 10 tisíc zvládne nejen přehrát ale i nahrát 8k video se kterým se leckterý stolní počítač bude prát. Když pak vezmeš že ten mobil je kompletní na desce 7x5 cm velké kde ještě velkou část toho zabárají foťáky

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně. Mám podobnou situaci. Zrovna uvažuji o nahrazení svého NASu postaveném na AM1 za něco výkonově podobného (4×Jaguar na 2GHz stále bohatě stačí) a NIC není. Ryzeny 3 nejsou, 5 jsou zbytečné, a Atomy přeznačené na Pentium stojí dardu (jen snad o pár stovek míň než ten Ryzen 5).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Za cirka 2400 Kč jsou mini-ITX desky s Atomy řady J4000, 4-jadra... Umí to jen 8GB obyčejné RAM, bez ECC, takže na ZFS to není, ale je to laciné a málo to žere...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vím. To je ale plus mínus to samé co mé současné, výše zmíněné, AM1 Kabini/Jaguar. Upgrade plánuju protože potřebuju více SATA a ten šest let starý stroj už občas hodí BSOD, po čemž se mi nechce pátrat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Chápu. Ale je to fakt laciné, mimo bazar nic levnějšího není. Mají i verzi s 4x SATA, případně se do PCIe dá dát karta s přídavnými SATA za pár set. Výkonově dostatečné, nedávno jsem právě s tímhle spáchal známým NASku kříženou s HTPC (umí to HEVC 10 bitů a FullHD jim stačilo). Jestli to umí HDMI CEC jsem ani nezjišťoval, ovládají to stejně přes mobilní aplikaci po Wi-Fi ně, takže nebyl důvod.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A to je to, mě se nechce po 6 letech dávat stejnou částku za něco stejně výkonného. SATA karty mám v AM1 dvě, a nejraději bych v novém stroji nic takového neměl. Nakonec bych se i plácnul přes kapsu, ale větší věc zase bude žrát více než jen pár Wattů.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Gemini Lake bych s Bobcatem vážně nesrovnával. Na TrueNAS stačí moderní Pentium se 4 vlákny (už s holou i3-8100 jsem se dokázal dostat na 11-12W v idle). A tu stále omílanou krávovinu že ZFS potřebuje ECC už mě taky nebaví vyvracet. Bylo to napsané jak u Freenas/TrueNAS tak i přímo od programátora ZFS, že ZFS má mechaniky proti chybám paměti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale 8GB RAM (což je na tom maximum) je pro ZFS málo. Aspoň 16GB to chce, nakonec FreeNAS je na 16GB nakonfigurovaný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

FreeNAS je oproti Debian Linux 9.7 + zfs-dkms riadne nenažrané, mám to odskúšané a prešiel som na ten Debian Linux. To BSD-čko možno s veľa, veľa RAM je rýchlejšie, ale na domáce NAS je to veeeľky luxus mať optimálne 16GB RAM, to mám na hlavnom PC kde robím občas v SolidWorkse.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale prdlajs. 8GB RAM píše Intel u atomů/pentii už od nepaměti. Minimálně od J1900 jsem všechny mnou testovaný integrovaný Intely J1900/N3700/N3150/J4125/J5005/J5040 testoval s 2x8GB SODIMM 1600MHz DDR3 a 2400MHz DDR4 Kingston HyperX. Všechno desky od ASrocku který se daly běžně koupit u Alzy. Testován Windows/Ubuntu/Freenas/TrueNAS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel pořád udává maximum 8GB, ale našel jsem na netu, že ten J4125 jede s 32GB (2x 16GB 2666 MHz). Na té ASRock desce... Zvláštní.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Môžem potvrdiť, že ECC nieje treba na ZFS (RAID-Z)...mám NAS s AM1 (ASRock AM1B-ITX /4xSATA/ a Athlon 5350) + 4GB DDR3 (obyčajné 1333Mhz) k tomu radič LSI 8xSATA/SAS. Celé to beží na Debian Linux 9.7 + zfs-dkms, OS: 32GB SSD, DATA (RAID-Z2): 7x 2TB WD Se (WD2000F9YZ) + 2x120GB SSD cache (L2ARC + ZIL). Už mi to beží cca 6 rokov a s poľom nebol žiadny problém. Robím preventívny reštart raz za pol roka, ale je to štíhly linux, takže by to dokázalo bežať aj 3 roky bez problémov. Jediné obmedzenie je asi len 1Gbit LAN (plánujem upgrade na 2.5Gbit alebo rovno na 5Gbit LAN adaptér pre USB 3.1 (3.2) Gen1. Procesor všetko zatiaľ stíha...nech mu bohovia dajú ešte dlhý život.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

5G jsem neviděl, jen 2.5 a 10. Na Ali jdou sehnat za rozumný peníze. V čechách bych se nedoplatil. Složitější to bude s ovladačema. Je nutný nejdřív prověřit podporu čipsetu v OS. Třeba Aquanticu 10Gbit mi Freenas ještě před rokem neviděl. Ubuntu ji mělo už v 18.04.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Linux býva lepšie podporovaný ako BSD (ide skôr o čas kedy je podpora pridaná). A tu je ten 5Gbit LAN adaptér QNAP https://www.qnap.com/en/product/qna-uc5g1t https://datacomp.sk/qnap-qna-uc5g1t-adapter-usb-c-na-5gbe_d405929.html

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

5G eth na usb 3.1 Gen1 (5Gb/s) nema absolutni smysl. USB teto kategorie jen tak tak vytahne onech 2.5Gb/s ethernetu.. ten 5G by vam jel asi 3Gb/s a to me prijde hodne marny.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No je to dosť možné...preto chcem najskôr skúsiť prejsť na 2.5Gbit sieť s realtek čipsetom a tam sa uvidí, akou rýchlosťou to vie po vnútorných zberniciach pri týchto LowPower CPU komunikovať (lebo aj to PCI Express 16x 2.0 je zapojené len ako PCI Express 4x 2.0...čo by malo byť 2GB/s), a to ešte neviem akou linkou sú zdielané SATA a USB a napojené na to PCI Express 4x. Ak budem časom robiť celkový upgrade, isto pôjdem do full ATX, kvôli možnosti rozširovať diskové radiče a pod. (začínal som s jedným 2TB diskom a teraz je ich už 7).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel se to týká jen českého trhu.
35W AM4 Athlon 220GE je přesná náhrada k AM4 ITX desce do NASU.
Ale jsou i Ryzeny 3 3100.. Odkaz níže Vám asi nepomůže, ale pořád můžete zkusit Čínu. Každopádně je to na zamyšlení. Jinde to jde, jen v tom Česku nějak ne.
To je asi nějak špatně ne? /Avatar/. Že by to bylo tou zvláštní evropskou směsí byrokracie, socialismu a kleptokracie? A nechybí i něco jiného? Léky, vakcíny..ale to už je jinam.. modus operandi stejný..
https://biysk.e2e4online.ru/catalog2/Komplektuyuschie/Protsessory/Socket...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Atomy přeznačené na Pentium jsou hlavně šmejd a předražený až hanba!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hele tento týden jsem viděl 5600X na Alze a byly určitě pod 9 tisíc, ale stejně 8 tisíc za 6 jádro, když pro cílovou skupinu (hráče) máš procesor o polovinu levnější a bude dosahovat 90% výkonu a to za předpokladu že se k němu dá silná grafika a bude hrát na FHD. Ve vyšších rozlišeních nebo slabších grafikách ten rozdíl ani nebude..

Jinak já třeba kupoval 6c/12t 8700k za 8800 korun na Alze, takže za 3 roky se na poli CPU objevilo 6c/12tz CPU které je o pár procent rychlejší a o pár procent levnější. Reálně žádný rozdíl. Před 3 lety byl ale pro některé člověk kupující 8700k "debil" kdežto dnes, kdo kupuje 5600X je "chytrý"

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na CZC byl tenhle tyden 5600X skladem taky. Proste kdo si to objedna tak do par dni dorazi. S 5900X a 5950X je to horsi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jakmile dojde TSMC voda, tak si nikdo žádný Ryzen nebude moct koupit a Intel tak zůstane králem.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Samsung Exynos začne kralovat, až i Intelu zmrznou továrny.
A budou konečně 4 výrobci CPU a budou si nás hýčkat nízkými cenami.

Cenová politika Intel+AMD už smrdí kartelovou dohodou a Apple Mini M1, kompletní 8c a 8+8Gb RAM PC za lidovku 20t Kč, na ní ukázal prstem.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby těch 8 apple jader bylo velkých, tak by se o tom dalo diskutovat, takhle seš jen k smíchu.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Tak to ze smíchu nevyjdeš. Intel Alder Lake je po vzoru revolučního high-tech Apple M1 taky kombinací silných a úsporných jader.
I když úsporná jádra od Intelu zatím nikdo nikdy neviděl.....

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Big-little shit použije Intel ze zoufalosti, protože nedokáže nabídnout 16 velkých jader jako dnes AMD, tak se snaží opít rohlíkem experty co nerozeznávají velká a malá jádra - např. tebe. Úsporná malá jádra od Intelu vážně existují, ale to ty víš a jen provokuješ.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Zoufalost je mít JEN velká žravá jádra. Je to neefektivní a zastaralé řešení ze známých důvodů. Viz majsterštyk Apple M1 v poměru spotřeba/výkon i ve výkonu, kdy poráží i výkonné desktopové CPU na body.

Debakl Intelu v jeho pokusu proniknout s Atomy do mobilů? Tyhle úsporná jádra myslíš? Kdy úsporný procesor Apple A14 poráží v některých testech i výkonné desktopové CPU?

Všude je Apple M1 označován za revoluci v PC a za etalon moderního CPU budoucnosti. Už to konečně pochop :)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel, zapomněl si dodat svých obvyklých 10 nicnedokazujících odkazů na youtube.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Příliš staré. Zkus atomy na 14nm z notebooků.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jaký takový NB by jsi mi doporučil?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, asi žádný, většinou to jsou hrozný jebky. Ovšem ty Atomy při dostatečném počtu jader jsou použitelný a úsporný. To že to zřejmě nemá praktickou aplikaci, kterou bych doporučil je věc jiná. V tomhle segmentu (malý jádra) toleruju jen něco co je pasivně chlazené, levné a má to aspoň 4 jádra@ min. 2.5GHz, ale to asi v notebookách neexistuje.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem takový NB dostal zadarmo ve firmě. Stál tehdy v Alze 4t.Kč.
HP 15" s Intel Celeron N2810 2.00GHz a 8GB RAM. Vyměnil jsem jen HDD za SSD.
Je pasivně chlazený a právě na něm tady píšu :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Já: aspoň 4 jádra@ min. 2.5GHz
Ty: Celeron N2810@2GHz, 2 jádra

„Bít tě nesmím, špatná hodnocení ti jsou lhostejná, na domluvu nedáš, tvoje škoda, co z tebe vyroste,“

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Už jsem ti jednou postoval, že na ceně macmini není nic zvláštního, stejně výkonná a stejně velká mašina s Renoirem, se stejně RAM a větším SSD vyjde na levnější peníze.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

AMD Renoir a Apple Mini M1 nebude nikdy stejně velký PC, M1 bude výkonnější a úspornější. Do x86 Renoiru potřebuješ ca 2x více RAM. Také přijdeš o dokonale odladěný OS Big Spur a další aplikace Apple zdarma a za Win10 také zaplatíš. Windows pro Apple M1 je zdarma.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Apple MacBook Air 13 M1 vs Lenovo Yoga Slim7 14ARE05, fialová
hliník x hliník
1,29kg x 1,33kg
M1 x ryzen 4700U
13,3" x 14"
256GB SSD x 512GB SSD
8GB ram vs 16GB ram
výdrž 18h x 17,5h
29990Kč x 24989Kč s origo windows a plná kompatibilita s 86-64 apkama, skladem

Co bych si tak asi vybral ...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Apple MacBook M1 ?
Je výkonnější, vyšší kvalita displeje a rozlišení. Apple má nižší pokles hodnoty v případě upgrade na nový model, v reálu bude výdrž baterky mnohem delší, možnost instalace OS BigSpur i Windows, do Lenova BigSpur nedáš, atd.
https://www.youtube.com/watch?v=hqF2p8UOkYA

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Výkonnější není. Je to takový to "najdeme si nějakou kategorii, kde vyhrává a nazveme to celkovým vítězstvím" . Velikost rozlišení nad fullhd nahánět na 13" resp. 14" displeji ... :-D

Ale jo, pokračujte si ve přidávání dalších a dalších absurdnějších a absurdnějších podmínek. Vůbec to není sebeklam.

Tím nevymlouvám obecně nákup mackbook air. Někdo kdo sedí v kavárně, chce sbalit servírku nebo studentku fildy u vedlejšího stolu, popíjet kafčo a psát u toho scénář a streamovat to na youtube, pro takový je to ideal.

PS: Dávat si sám + hned po přidání příspěvku je známka applefan?
PPS: Když je macos taková paráda, proč patří mezi plusy instalace windows na maca?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proč se mě ptáš, když si zaujatý? A nejsi přístupný relevantním argumentům?
A ano, velký cenový rozdíl mezi oběma NB není a jestli NB Apple někomu pomůže v kavárně sbalit holku, je to k nezaplacení a milý bonus :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak hlavně že sis dal zase + :-) Dobrou

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kvalitný display pri laptope je všetko len nie absurdná požiadavka. Ten v Lenove je bohužiaľ hnoj a s tým z Air sa nemôže rovnať. To je čo zabilo inak fantastické laptopy s Ryzen procesormy minulý rok. Tento to nie je o nič lepšie.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

S vyjímkou omezené kompatibility se stávajícími aplikacemi, malou RAM, nerozšiřitelnou storage, GPU limitovaného výkonu, pomalejším IO, chybějícím 10GLAN, omezenými výstupy na monitor, nekompatibilitou s eGPU tomu nejde prakticky nic vytknout.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na kompatibilních aplikacích se horlivě pracuje, RAM odpovídá dvojnásobnému nominálu jako u Intel x86, iGPU je nejvýkonnější, výkon je vyšší než u výkonných desktopů a spotřeba je minimální.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Že RAM odpovídá dvojnásobku je bullshit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jak tak když to někdo používá extrémně, tak Windows se stejnou pamětí stíhat přestane
https://www.youtube.com/watch?v=aInkpbIOMYc

Tak jak tak MBA je laptop pro studenty, zařízení pro seriozní práci teprve přijdou, něco bychom se měli dozvědět snad už za 5 dní.

A tady je srovnání toho LG s MBA, vesměs ve všech aspektech MBA vede a ne není to jen hrubý výkon. A to LG je ještě levný ultrabook, věci jako XPS 13 apod jsou cenově ještě výše.
https://www.youtube.com/watch?v=frRwGFVALv4

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To dost záleží na primárním určení.
Pokud by mi někdo ten laptop plnit své určení, tzn. přenosný "psací stroj", tak MB, prostě to jsou nejlepší laptopy na trhu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Toto si nejspíš při nákupu mysleli i zájemci o MB s butterfly klávenicí.
https://support.apple.com/cs-cz/keyboard-service-program-for-mac-notebooks

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Njn, nesměl jsi být prase no. Jinak je to tedy už docela vousaté...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano a jeden z důvodů pro nové M1 je fakt, že mají jinou klávesnici. A touchpady jsou naprosto nepřekonané

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Subjektivně mají ThinkPady na psaní pohodlnější klávesnici.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To bude asi dost osobní, ale uznávám, že na Thinkpadu se cítím při psaní jistěji než na MBA, ale ten MBA mám vesměs jako desktop replacement, za měsíc co mi leží na stole jsem integrovanou klávesnici používal možná jeden den, takže jsem si na ni ještě nezvykl ale rozhodně se na ní cítím jistější než na Logitech G915, na které i po roce dělám daleko víc překlepů než na jakékoli jiné klávesnici co jsem dosud používal, ale ten feel mechaniky je prostě znát. Zvažuju to vyměnit MX Keys (možná Craft) které nemají rozhozené tlačítka pod macos - command je vedle mezery a ne na Win klávese kde má apple option (alt).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

macmini je 3,6x19,7x19,7cm. ASUS PN50 je 11,5x11,5x4,9cm - moc velký rozdíl v rozměrech tam nevidím. M1 má lepší výkon singlecore, Renoir multicore, celkově je to plichta. M1 má kapku nižší potřebu, ale ne o moc (macmini 7w idle, 40w max, PN50 10w idle, 50w max). A kdes přišel na ten kec že Win pro Apple M1 je zadara? Apple ho nedodává, MS ti ho neprodá, jediná šance je získat ho pokoutně. (a pokud bys jel x86 win v emulaci, tak tam musíš mít klasickou platnou licenci)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jak je na tom ten Renoir třeba při exportu 4k videa, nebo timeline s několika 4k streamy či něčím jako 8k? Jak je na tom hlasitostí? Je někde porovnání v reálné zátěži, to je to co člověka zajímá, to jestli má něco lepší či horší výkon v benchmarku je k ničemu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vzhledem k pripadnemu uslemu zisku se vyplati ji odsolovat z morske at to stoji co to stoji, to jsou jen takove kecy k nicemu takovemu nedojde ale treba si tim tsmc vyhada lepsi ceny za wafery. Jen at si uzivaji pozici leadera v top litografii, za par let je muze v pohode vystridat Smic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi ne. Třeba - kdo SMIC prodá stroje na EUV?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Táto vec s vodou, skôr naučí TSMC tú "technickú vodu" recyklovať alebo odsoľovať morskú vodu, či dovážať kontinentálnu vodu z veľkej diaľky vo veľkom, aj za cenu zvýšených nákladov na výrobu...výrobu ako takú to nezastaví.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vhodné, nevhodné... ještě nedávno FX od AMD stíhaly horkotěžko alespoň střední třídu (pokud zrova nežraly 220W). A teď se karta obrátila, takže bych to neustále nehrotil. Špatný je, že to vypadá na zdražování čehokoliv od AMD... a to nemusí ani dojít voda. :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mám AMD Bulldozer FX-6300 s 16GB RAM ECC plus Samsung 256GB SSD, 6TB HDD a s grafikou mi bere ze zásuvky 59W v idle a ca 100W v plné zátěži a zatím mě v ničem nebrzdí.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No vidíš jak ti to pěkně jde, to vyvracení vlastních názorů pomocí faktů:). Pokud ti zastaralý FX-6300 (32 nm) s tolika žravými komponenty žere 60W v iddle, tak na nové platformě a 5nm CPU už ta potřeba malých jader bude co? Bude malá! A M1 nemá ECC!!!

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Je to moje WS, kterou využívám relativně málo, především na zpracování videa a fotek a za FX-6300 jsem zaplatil 700 Kč na Bazoši.
Tady není výhodnější upgrade možný, je to spolehlivé s ECC RAM a výkon je dostačující.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nerouhej se! Revoluční M1 je výhodnější i kdyby to FX bylo zdarma!!!

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To už tu bylo. V dobách Athlonů 64 byly CPUčka od AMD dražší než ty od Intelu... Mně to nevadilo, já tehdy neměl pomalu ani na housky tak mi musel stačit jakýsi Celeron už nevím jaký ale byla to fakt tragédie :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To jo, Athlony 64 FX byly pekelně drahý... mě musel stačit Athlon XP :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dva až tři roky a Intel AMD dožene až předežene. Ale narozdíl od ní bude stále mít (vedle kapacit u TSMC) své továrny a dlouhodobé smlouvy s velkoodběrateli. A AMD se bude furt přetahovat o wafery s Apple, Qualcommem, Intelem, Nvidií, Mediatekem a dalšími firmami, které si u TSMC podávají dveře.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ano a proto by mělo být AMD co nejvíc agresivní a ne defenzivně taktizovat jak se radí v článku. Není v pozici Intelu aby si to mohlo dovolit. Maska pro nějaký ten Quad Zen3 APU na 12nm by jim dost pomohla, ale GF jsou asi takoví somráci, že ani tenhle proces nemá moc velký objemy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Global foundries stavia nové a rozširuje existujúce továrne

GlobalFoundries zvýší investice a rozšíří továrny na výrobu čipů
Lukáš VáclavíkLukáš Václavík 11. března 2021
https://www.zive.cz/clanky/globalfoundries-zvysi-investice-a-rozsiri-tov...

TSMc navyšuej výrou a to hlavne pre aMD

TSMC reportedly planning on building six new manufacturing facilities in the U.S.
TSMC plans to open six manufacturing plants in the U.S TSMC plans to open six manufacturing plants in the U.S (image via Yahoo Finance)
A new report from a Taiwanese news outlet tells us that TSMC plans on opening six new manufacturing plants in the U.S. The first plant will be based in Arizona. Construction is expected to begin later this year, and the facility will supposedly manufacture 12-inch (300mm) wafers.
Anil Satyanarayana, 03/02/2021
https://www.notebookcheck.net/TSMC-reportedly-planning-on-building-six-n...

Samsung Detto
amsung Foundry: New $17 Billion Fab in the USA by Late 2023
by Anton Shilov on February 10, 2021 11:30
https://www.anandtech.com/show/16483/samsung-in-the-usa-a-17-billion-usd...

Mar 9, 2021
Chipmaker Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) has denied reports that it plans to construct a 3-nanometer (nm) chip fabrication facility in Baoshan, Hsinchu. The company is currently building a 3nm production facility in Tainan city and the report claimed that owing to strong demand for 3nm products from American companies such as Apple Inc and Intel Corporation, TSMC was adding production capabilities in Hsinchu
https://wccftech.com/tsmc-debunks-rumors-of-3nm-production-in-baoshan-st...

a keďže to nie an Apple ani Intel je to AMD
AMD bude do půl roku největším odběratelem 7nm čipů TSMC
6. 1. 2020
https://diit.cz/clanek/amd-bude-do-pul-roku-nejvetsim-zakaznikem-7nm-vyr...

TSMC pro AMD vyvíjí 5nm proces na míru
21. 4. 2020
https://diit.cz/clanek/tsmc-pro-amd-vyviji-5nm-proces-na-miru

A to AMD zvýšilo objednávky na rok 2021 o 50% oproti roku 2020 a o 200% oproti roku 2019A

Budú tam aj kapacity pre Xiilnx, na kúp ktoréh odostalo AMd súlôas s podmienkami a a 7.4. to budú schvaľovať valné zhromožýdenia Xilinxu a AMD.

Takže od Q3 by to mohla byť jedna firma. Samsung vyrába RDNA , TSMC má najviac objednávok od AMD a GF má 100% vlastníka, ktorý vlastní 12% AMD a 25% ARM.. AMD vytvorila pomerne silnú alianciu na boj s Intelom.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, a proto si Intel objednává výrobu u TSMC, pane Ježku...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To on nepopírá a dokonce to sám zmiňuje. Zásadní problém je výrobní kapacita pro AMD a ne výrobní kapacita Intelu. GF může akorát licencovat, jenže když nechce a nebo mu to neprodají, tak je v háji. Jedině hodně úzké spojení AMD-Samsung, protože TSMC se s AMD nespojí.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ver tomu alebo nie, ale TSMC do 10 rokov takýmto tempom hravo prekoná v objeme výroby Intel...oni investujú desiatky miliárd dolárov ročne (2020 - 17mld., 2021 28mld.). V spojení s čipletovým dizajnom to hravo bude pre AMD stačiť na pokrytie 50% podielu na trhu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud by AMD přestalo tlačit na pilu a řeklo by si dost, lepší produkt letos nepotřebujeme, tak by se začalo chovat jako Intel v uplynulých deseti letech. Moc se toho nebojím, jeho šéfové na příkladu vidí, kam taková politika vede.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

AMD s architekturou Zen III dokazalo imaginarne pridat 2 jadra navic cili 6 jaderny Ryzen 5 5600X z ni vychazejici je stejne vykonny jako 8 jaderny Ryzen 7 3700X a dokonce ho i predci, pridani techto 2 jader "navic" pak stejne plati i v pripade Ryzen-u 5800X, 5900X a 5950X, cili klobouk dole pred AMD.

Intel se toho okamzite chytil a tez si dal za cil pridat umele 2 jadra na vykonu navic, proto ma Core i9 - 11900K jenom 8 jader(samozrejme prvni omezeni v poctu jader je dano predelanim jader samotnych puvodne urcenych pro 10nm na 14nm), co se tyce samotne architektury, nepouzil tu nejnovejsi(namisto Willow Cove/Tiger Lake uzil Sunny Cove/Ice Lake), pak posledni karty ktere mu zustali vsadil na co nejvyssi TDP cili u nej jiz typickou zravost, proto dnes tech 251W, jenomze Core i9 - 11900K topi jak prase, pri AVX-512 to chce rovnou LN2 a realni vykon neni realni nakolik je zase PL2 limitem omezen na 56 sekund, cili ukazkove hovno ktere prineslo vic negativ nez pozitiv konkretne min jader a jeste vetsi zravost, jo mame ted jine pomackane krabicky, na designu popracovali, ten nam dnes podobne resi i Microsoft.

Rocket Lake neni a nebude pro Zen III zadnym konkurentem, jeho vykon je totiz omezeny jak starou uzitou architekturou tak primo casem, konkretne zere jak neukojene prase plus ma k tomu jeste min jader, taktiku AMD v podobe vykonu +2(jader navic) intel proste nezvladl, jo prinasi PCI-Express 4 generace ale jiz davno po funuse.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak zase ta 5600X konečně předehnala Intel třeba v herním výkonu, fakticky je o pár procent lepší než 3,5 roku stará 8700k, která se u nás dala sehnat pod 9 tisíc v e velkých krámech. Před 3 lety, byl člověk kupující 8700k v očích AMD fanoušků debilem, a dnes ti samí lidé budou tleskat člověku co si kupuje 5600X s podobným výkonem za podobnou cenu :)

Holt se role otočí, chytrý člověk dnes bude kupovat o něco slabší a typicky úspornější intel (non K varianty) za polovinu ceny a debilové budou kupovat předražené AMD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zpomalovat je nesmysl, stačí se podívat jak dopadl intel, od sandy bridge s ničím novým nepřišel a stále přidávaly jednotky procent výkonu za rok, a co se stalo?
amd během 3 let ho předehnala a amr mu uždibuje ze spoda, bezpečnostní díry kam se podíváš, díky zazmrdovanosti oem trhu ještě intel funguje
x86 potřebuje stále růst ve výkonu, výkon je stále potřeba, ani ne už pro normální uživatele tam už stačí 10 let, stejně většina lidí konzumuje obsah už na něčem jiném než je x86, ať už to jsou televize nebo mobil/tablet, ale pro tvorbu obsahu je x86 stále volba č.1
koukněte se na M1 všichni se z toho můžou pos*at přitom to není bůhví co, stačí aby apple udělal desktop mod pro iphone a celej x86 s windows půjde do někam

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Apple M1 desktop už nabízí. Nejnověji už na něj lze instalovat Windows.
https://www.youtube.com/watch?v=TQ8tyotNEAY
https://www.youtube.com/watch?v=EIuY7LaY7HQ

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Od Sandy Bridge s ničím novým nepřišel? Co třeba tohle: první FinFET procesory (Ivy Bridge). Poté vylepšený die-shrink (14nm proces), poté třeba 18core monolit 7980XE. Poté třeba AVX, AVX2, AVX-512. Jakkoli dnes můžeš tyhle starší věci vnímat jako shit, ve své době to byly zajímavé kroky vpřed. Ano, AMD v téže době šlápla na plyn o hodně víc.

Jo, Sandy Bridge a konkrétně Core i7-2600K byl poslední produkt Intelu, který bych si dovolil označit slovem "úžasný". Od té doby uběhlo už 10 let a to je to, co je na tom smutné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AVX-512 je jako Yeti, každý o něm mluví, ale nikdo ho pořádně neviděl.

Díky "segmentaci trhu" a existenci několika ne úplně slučitelných sub-setů je AVX v podání Intelu spíš jen "Buzzword" než něco reálně použitelného.

Největší sranda bude, jestli se to reálně prosadí do desktopu díky Ryzen 4.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tá zmienka pri Zen4 o "AVX3 - 512" znie naozaj zaujímavo. Hlavne tá formulácia ako AVX3...to nabáda na akési zjednotenie všetkých sub-setov AVX-512, pod jednu strechu. Držím im palce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AVX-512 měl už mobilní Ice Lake a teď v Tigeru to dokonce i funguje bez přetopení kanclu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vážně x86 potřebuje růst výkonu? Pro běžného uživatele je toho výkonu až až a to je důvod proč třeba ARM dohání x86, dnes na tabletu/mobilu dokážeš dělat většinu činnosti stejně jako na počítači, a některé počítače - Surface, Galaxy Book, Apple M1, Chromebook - přijaly ARM za vlastní a ukazuje se že to cílovým skupinám uživatelů vyhovuje. Ano pro nějaké specifické nasazení, servery apod. tam asi stále bude x86 dominantní.

A M1 u Apple, Pokud se nepletu, tržby za Macy v 4Q 2020 šly nahoru o cca 50 procent.

A ano, kdyby iPhone dostal něco co má Samsung u svých Galaxy - desktop mód - který by byl lepší než je u iPadů - tedy ideálně rozšíření nikoli mirroring monitoru, lepší podporu ovládání myší a lepší správu multitaskingu, tak by to byla opravdu slušná náhrada počítače. Já takto zvažoval nahradit počítač základním iPadem, krom nativního hraní PC her ten iPad zvládá, hry se pak dají řešit cloudem, bohužel podpora myši a externího monitoru je zásadně omezená, takže od téhle idey sešlo, nicméně výkonem ten 2 roky starý A12 v současném budget studentském iPadu dostačuje, pravda, asi bych přezbrojil na Air díky lepší kompatibilitě - USB-C.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz se oprostime od technickych detailu, na situaci lze vypozorovat, ze trh CPU nasleduje chovani trhu s GK - vyrobci se vice a vice zameruji na trhy s vyssi marzi - napr. zadny lowend Ampere nekoupite - ba ani neexistuje. Ze stavu kdy highend spotrebni gpu stalo 40K (nejake Titany?) jsme najednou v situaci kdy stejne mirena 3090 stoji temer 100K.

Z jineho pohledu - po fazi Atomu z Mountfieldu, se zda ze se trh s lowendem nasytil, a tohle se odrazilo v tom, ze jedina oblast kde lze neco noveho nabizet a udat - je jenom profesionalni highend.

Myslim ze nekolika-leta faze, se zadnym rozumnym narustem vykonu, nebo dokonce poklesem (cca po-Haswell obdobi az do ted) naucilo stredni tridu zakazniku ignorovat nabidku vyrobcu - takze pak maji zne ti, co prijdou s necim novym, neokoukanym (M1), ale lidi uz ani nezkoumaji, zda to je opravdu lepsi nebo horsi.. proste chcou neco jineho.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud by se tenhle trend stal trvalejším, tak je to ideální situace pro vstup levných ARM-linux notebooků. Už i naprostí neználkové mi píšou, že to je nějaký drahý a vzhledem k tomu, že neumí ani s Windows 10, tak bych jim toho tučňáka klidně doporučil. Ideálně by to EU zadotovala jako notebook pro Afriku (a zchudlou EU:).

Lowend není nasycen, on se prostě nenabízí nebo jen v úmyslně zkriplených sestavách ve kterých za chvíli dojde místo na úložišti, LCD je jako cesta časem do roku 2003, takže to nelze doporučit ani nenáročným.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Valné většině lidí by stačil malý notes 11"-14" s výkonem jako Raspberry Pi4B, mohla by tam být pravda lepší GPU (v RPi je otřesná) se 4GB RAM, na tom nějaký lehký linux nebo Chromajzl. Na kecálky, web, pouštění muziky a filmů, psaní v LibreOffice nebo přes web v cloudových MS Officech, ... takový bazmek úplně stačí. S minimálním odběrem, takže i laciná baterka by to dokázala honit pár hodin. Takový Netbook 2.0, tentokrát s ARM místo mizerného Atomu. Nic více nepotřebují, a kdyby to celé čudo stálo třeba pod 3 tisíce, tak by pro to byl trh hodně velký.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem si jist, zda si dostatečně uvědomuješ, jak náročné umí být weby...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ne, po tomhle lidi opravdu netouží, na to (kromě těch Officů) všichni používají patlafouny (se stačí podívat jaký zájem je o 10" tablety - hodně malý)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano a proč by byl zájem o tablety. Android tablet za 6 tisíc je násobně slabší než mobil za 6 tisíc a za 6 tisíc jde sehnat laptop s Atomem který je komfortnější na užití.

Něco jiného je kdyby ty levné tablety a telefony měly DP ALT MODE, pak stačí USB-C hub s HDMI výstupem, a připojí se klávesnice a myš, případně jde sehnat i "laptop" bez vnitřností, připojí se USB-C k mobilu a funguje jako laptop, ale to zařízení zase stojí stejně jako ty Atomové Laptopy. A mobily které mají DP Alt mode zase patří k cenové špičce, iPhony, Galaxy S.... Nejlevnější zařízení, které jde trošku rozumně přeměnit v laptop je iPad za 10 tisíc + dongle Lighting-HDMI a nutnost použít BT myš a klávesnici. Otázkou je, zda pak raději nevzít iPadAir ke kterému jde připojit jakýkoli USB-C dock

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ať je to jak chce, tak fakt je, že dneska pěkné 4c/8t stojí 3k, zatímco kdysi za to Intel chtěl 11k. Za 4k je výborné 6c/12t (Intel 10400F). Dražší modely jsou násobně výkonnější, a když to lidi chtějí platit...

Škoda je, že nejsou procesory pod 3k, třeba takový Athlon 220G by do spousty věcí stačil.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ty levnější procesory jsou, tedy existují, u Intelu jsou to Pentia a Celerony, ale vzhledem k ceně i3 už to není takový rozdíl, Athlony by byly pro mnoho účelů opravdu ok, problém je, že se to nedá koupit a chápu AMD že upřednostní výrobu rentabilnějších produktů, i když ten Athlon se snad s výrobou Zen2 a Zen3 o kapacity netluče.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Není GF 14nm využito např. pro X570 chipset, či velký IO die v EPYCu?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak těch čipsetů počítám není potřeba tolik, zvláště podle některých místních expertů, člověk přece koupil X370, rvali do toho Zen, Zen+, Zen2 a teď Zen3.

Předpokládám kdyby byla kapacita GF nedostatečná, nebyly by ani čipset. Těch levných CPU ale nikdy AMD dle mě nedělalo mnoho, ony nejsou až tak prodejné, takže při současném zájmu o počítače a o mining, pokud chybí levné procesory s grafikou, pak zřejmě končí v miningu, je to úsporné a víc pro ten mining rig potřeba není.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych rozdělil věc na dvě:
1. Ceny: Tady je to průšvih, který vznikl kryplohorečkou, zaostáváním ostatních foundry (včetně a hlavně Intelu) proti TSMC a samozřejmě extrémní vlnou poptávky v době covidové. K tomu launche nových konzolí a je vymalováno, trh prostě reaguje zdražováním. Mezi lidmi jsou tuny vrtulníkových peněz, takže dokud nepřijde krize, tak nečekejte změnu.

2. Vývoj u AMD: Tak, a tady si vsadím na Lisu a její "lessons learned" z dob dávno minulých, kdy se AMD (a v podstatě i tomu Intelu) jakékoli váhání s inovacemi krutě vymstilo. Kdo neinovuje, pomalu umírá, a nechává konkurenci místo na slunci, která se, dřív či později, obrátí proti němu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě AMD musí něco vydat, on i tak výkonostně Rocket Lake není špatný (IPC je slušné, dobrý skok pro Intel a o kousíček překonává v IPC Zen2). Měl jsem ho už v ruce, nyní už je fuč...Ale sleduju lidi, co jej mají a jak se přichází na další a další věci, kdy opravdu bude boj porozumět RAMkám a jejich ladění pro co nejnižší latence. Líbí se mi i možnost ho ladit jádro po jádru individuálně a nastavovat profilům P-state vlastní hodnoty.
Přesto by to nemělo v průměru stačit na Ryzen 7 5800X (leda v OC, kdy dorovná cca stock Ryzen 7 5800X). Jenže INtel letos bude skutečně vydávat Alder Lake a to bude setsakra dobrý CPU co do IPC.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"kdy opravdu bude boj porozumět RAMkám a jejich ladění pro co nejnižší latence"

Na co přesně lidi přicházejí, většina lidí tak akorát ví, nebo tuší kolik RAM má v počítači, jak jsou rychlé nebo jaké mají latence netuší ani netuší co to je. Kolikrát vidíš napsané latence u prebuildů? V lepším případě ti napíší takt. Zákazníka to prostě nezajímá, on chce počítač který mu bude plnit nějakou funkci, na což mu bude stačit de facto cokoli.

latence možná ladí hračičky co nepotřebují počítač používat ale hrát si s ním.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak cenou 540$ za 11900k jej porazi zcela urcite.
https://www.svethardware.cz/konecnesce-a-ceny-intel-rocket-lake-s-jsou-n...
U Intelu maji nejspis priplatek za teplo :))
Svet se fakt zblaznil..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.