Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Rozlučte se s Catalysty, končí. Nahradí je Radeon Software

AMD tímto okamžikem oznamuje konec ovladačů Catalyst. Po třináctileté éře mění funkcionalitu, namísto CCC přináší zcela nový ovládací panel a nabízí individuální přetaktování pro jednotlivé hry.

Zanedlouho tomu bude rok, co AMD vydala ovladače nazvané Catalyst Omega. Přinesly spoustu novinek, multimediálních i herních změn a staly se tak jednou z nejvýznamnějších verzí novodobých Catalystů. Často se objevovala otázka, proč AMD zvolila označení „Omega“. Návaznost na neoficiální tweakované ovladače nedávala příliš smysl a když po Omegách přišla další řadová verze Catalystů, přestal dávat smysl i výklad poukazující na pozici tohoto písmena v řecké abecedě.

Amd Catalyst Omega 09

Omegy ale skutečně značily konec. Byly poslední velkou verzí Catalystů, které majitele Radeonů provázely od roku 2002, kdy ještě (dlouho) samostatná ATi uvedla úspěšné Radeony řady 9000. Tehdy se proslýchalo, že tým, který postavil jejich základy, přešel do ATi od Nvidie, kde původně pracoval na ovladačích Detonator. Catalysty v roce 2006 doplnil nový ovládací panel nazvaný Catalyst Control Center (CCC), který se stal terčem neutuchající kritiky. Ne snad pro funkcionalitu, ale pro velmi pomalý start, odezvy a nízkou stabilitu. CCC využívalo rozhraní Microsoft .net framework a dokud softwarový gigant z Redmondu nevydal jeho druhou generaci a několik patchů na ní, zůstával nový panel pro většinu uživatelů nepoužitelný. Budeme-li hodnotit čistě grafickou stránku rozhraní, došlo k poslední významnější změně roku 2011. Před čtyřmi lety představená vizuální stránka je používána dodnes.

Radeon Software Crimson 05Radeon Software Crimson 06

S Catalysty i CCC je konec - co je nahradí? Ovladače ponesou název Radeon Software a jejich první a zároveň klíčová verze, kterou lze porcí změn přirovnat k loňským Omegám, připojuje přízvisko „Crimson“. Řadové verze ponesou zažité názvoslovné schéma, tzn. [Radeon Software] [zásadní verze = zde Crimson] [rok.měsíc].

Radeon Software Crimson 08

V podstatě první informace, kterou AMD sdělila co do funkčních změn nového ovládacího panelu, je rychlost spuštění, která je 10× vyšší oproti CCC. Na sestavě s APU E-350 (tj. Brazos - dvoujádrový Bobcat na 1,6 GHz) najíždělo původní CCC 8 sekund, nový panel je k dispozici za 0,6 sekundy.

Radeon Software Crimson 18Radeon Software Crimson 19

Zásadně se změnil vzhled, funkcionalita a rozložení ovládacích prvků. Některé přibyly, jiné byly ponechány ve speciální skupině („Additional Settings“ - Legacy CCC features) pro více-méně zpětnou kompatibilitu. AMD se zatím pochlubila pouze celkovým rozložením ovládacích prvků - příliš se ale nevěnovala možnostem jejich nastavení. To si patrně ponechá na samotné vydání nových ovladačů nebo nechá volnou ruku recenzentům.

Radeon Software Crimson 39Radeon Software Crimson 40

Ze zásadních novinek zmínila nastavení pro Frame Rate Target Control (cílená snímková frekvence) a nastavení Shader Cache. Uživatelům, kteří si rádi hrají s možnostmi přetaktování a napájecími / teplotními / chladicími limity, udělá radost možnost nastavit individuální hodnoty pro jednotlivé hry. Pokud přepínáte třeba mezi starou nenáročnou a novou náročnou hrou, můžete si snížit otáčky chladiče a TDP limit právě pro starší hru a šetřit energii i uši. Širší možnosti co do tvorby profilů se netýkají jen herního využití; přibyly i multimediální profily pro video, nové nastavení pro konfiguraci více monitorů v Eyefinity nebo snazší přístup k profilům a jejich nastavení přes pravé tlačítko.

Radeon Software Crimson 04

Byť jsou mnohé změny bezpochyby pozitivní, k bližšímu hodnocení se zatím ubírat nemůžeme - na to by bylo třeba nové ovladače pořádně otestovat. Současné avízo proto berte pouze jako avízo - zkrátka sdělení, že dojde k změně, co zásadního tato změna přinese a kdy nastane: Radeon Software bude dostupný do konce roku, přesné datum AMD oznámí v nadcházejících týdnech. S ohledem na loňské vydání Omeg 14 dní před Vánoci se dá opět očekávat začátek prosince.

Oficiální prezentaci s popisem změn si můžete stáhnout a prohlídnout celou [2 MB].

Zdroje: 

AMD

Diskuse ke článku Rozlučte se s Catalysty, končí. Nahradí je Radeon Software

Čtvrtek, 5 Listopad 2015 - 13:14 | JVc | Nebo prejit zpatky na win7
Úterý, 3 Listopad 2015 - 15:41 | Libor Míšek | Na změnu rozlišení nespouštím CCC, ale kliknu...
Úterý, 3 Listopad 2015 - 15:15 | R3git | Jo už bylo na čase s tím něco udělat, od doby co...
Úterý, 3 Listopad 2015 - 12:19 | mikeczcom | já to právě četl a nepřišlo mi že by tam byl...
Úterý, 3 Listopad 2015 - 06:40 | RedMaX | tak to jsem prehledl, super zprava, protoze...
Úterý, 3 Listopad 2015 - 02:28 | 7R7 | Napíš ktoré aplikácie sú to. niekedy mám pocit že...
Úterý, 3 Listopad 2015 - 02:22 | Bespi | To co pises je totalni hovadina. Podle ceho si to...
Úterý, 3 Listopad 2015 - 02:14 | Bespi | Presne.
Úterý, 3 Listopad 2015 - 01:49 | Pavel Kmotr | framerate control - aha takže ted už vím proč mi...
Pondělí, 2 Listopad 2015 - 23:38 | aa bb | odpovedam na svoj koment ale plati to pre vsetky...

Zobrazit diskusi