Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Ceny DDR pamětí stále rostou

Finance logo
Po dramatickém zdražení DDR v posledním kvartálu loňského roku (DDR2 o 61 až 68 %, DDR3 o 30 až 40 %) i v prvních třech měsících tohoto roku nákupní velkoobchodní ceny těchto pamětí stále rostly, i když už ne tak dramaticky. Nákupčí si pro DDR2 museli do mošničky přihodit o 5 % peněz více, pro DDR3 pak o 14 až 16 % více.

Oproti 4Q09 vydělali výrobci pamětí o téměř 7 % více, dle DRAMeXchange to bylo 9,277 miliardy USD. S pokračující migrací k 46nm výrobnímu procesu zaznamenal lídr v oboru, společnost Samsung obrat představující téměř třetinu toho, co vyneslo celé odvětví, účetní si u nich na stranu příjmů připsali cifru 3 miliardy a oproti předchozímu kvartálu si tak firma polepšila o 9,1 %. Druhé místo patří společnosti Hynix s obratem bez mála 2 miliardy USD a nárůstem o 6,8 %, třetí je pak Elpida, jež ale vykázala ztrátu o 3,7 % na 1,618 miliardy dolarů. S více než miliardovým příjmem je ještě na čtvrtém místě Micron (1,311 miliardy), ten si polepšil o 24 %.

Obraty výrobců DDR pamětí v 1Q10

Zajímavě vypadají tyto koláčové grafy. Vyplývá z nich, že více než polovina DDR pamětí pochází z Jižní Koreje a tento podíl se stále zvětšuje.

Podíl výrobců DDR pamětí na světovém trhu 1Q10

Diskuse ke článku Ceny DDR pamětí stále rostou

Žádné komentáře.