Chrome umí novou kompresi, zrychlí načítání stránek
Koncem září loňského roku představil Google kompresní algoritmus nazvaný Brotli. Název je odvozen ze slova Brötli, což je tradiční pečivo prodávané ve Švýcarsku; termín se dá přeložit (nebo vyložit) jako malý chléb, chlebánek, dalamánek. Co vede Google k používání švýcarskoněmeckopekařské terminologie, nám zůstává záhadou. Pokud se zaměříme na význam komprese jako takové, pak lze říct, že přináší o 20-26 % vyšší kompresní poměr než doposud využívaný algoritmus Zopfli (což je mimochodem také pečivo, cosi na způsob vánočky, která může mít i náplň).
Ze srovnání s ostatními kompresními algoritmy vyplývá, že Brotli je podobně rychlý jako zlib Deflate a dosahuje o trochu vyššího kompresního poměru než LZMA a bzip2. Nasazení nového algoritmu v rámci Chrome přinese zrychlení datových přenosů, tím pádem i rychlejší vykreslení stránky. Bonusem budou snížené energetické nároky, které potěší zejména uživatele tabletů, notebooků a dalších bateriových zařízení. Uživatelé, kteří platí za objem přenesených dat, nebo jsou tímto faktorem jakkoli limitováni, budou potěšení rovněž.
Podle inženýra Googlu Ilya Grigorika je Brotli hotový a připravený na zahrnutí do příští verze prohlížeče Chrome. Google si svůj chlební algoritmus nechce nechat pro sebe, vyvinul jej jako open source a doufá, že jej brzy začnou používat i ostatní prohlížeče. Tvůrce Firefoxu evidentně zaujal, nechali se slyšet, že jej zakomponují do některé z nadcházejících verzí.