Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Síťová úložiště pomáhají i s monitoringem firem, základem je umělá inteligence

PR článek
Síťová úložiště od správné společnosti a ve správných rukou mohou vyzdvihnout vaši domácnost i podnikání na novou úroveň. Můžete na nich provozovat své mediální centrum, pomáhají vám zálohovat každé zařízení, utváří rodinná alba s jednoduchým přecházením po časové ose a umožňují vám přístup k vlastním datům odkudkoliv na světě.

Jednotlivým využitím jsme se na našem magazínu věnovali již několikrát, viz výše. Každý z těchto scénářů krůček po krůčku činí vaši domácnost chytřejší a chytřejší. Dnes se podíváme na jednu námi dosud přehlíženou funkci, kterou můžete nasadit nejen ve vaší domácnosti, ale také ve své firmě nebo třeba v rámci společenství vlastníků jednotek. Řešení od Synology nabízí škálování od naprostých základů až po komplexní kamerové systémy, které využívají i velké korporátní společnosti.

Řešení vskutku pro kohokoliv

Pro dohledové systémy nemusíte vlastnit specializovaný hardware. Přestože společnost Synology nabízí i své dedikované NVR rekordéry, jejich aplikaci pro monitoring lze nainstalovat v rámci jejich operačního systému DSM i na jejich síťová úložiště NAS. Stačí zavítat do jejich centra balíčků a zcela zdarma si stáhnout aplikaci Surveillance Station, která se letos dočkala již deváté verze.

Synology Surveillance Station je kompatibilní s více než 8300 kamerami. Pokud tedy již nějakou vlastníte, podívejte na seznam podporovaných produktů, zdali se ta vaše mezi nimi nachází. Svůj zabezpečený Fort Knox můžete začít budovat již od pouhé jediné kamery. Pro následné škálování pak stačí novou kameru zapojit do stejného IP rozsahu a systém ji sám detekuje. Její konfiguraci můžete replikovat z nějaké již stávající kamery, pokud vám takové nastavení vyhovuje.

A proč?

Pokud jste nikdy nepracovali s kamerovými systémy, možná se ptáte, k čemu by vám byl specializovaný hardware a software. Synology Surveillance Station disponuje systémem umělé inteligence, která v reálném čase analyzuje veškeré pořízené záznamy a je schopna identifikovat neobvyklé chování a jedince.

Základem umělé inteligence v současné době je technologie pro rozpoznávání obličejů. Surveillance Station dokáže uchovávat záznamy až pro 10 tisíc osob, přiřadit k nim různá metadata nebo třeba evidovat blacklist nežádaných individuí. Skvělým nástrojem například pro SVJ, majitele obytných domů nebo podnikatele, kteří nemají stoprocentní kontrolu nad tím, kdo se v jejich objektu pohybuje.

Databázi povolaných osob postavíte raz dva

V databázi můžete evidovat například zaměstnance a přidělit jim různá oprávnění; nájemníky a vlastníky vašeho objektu nebo naopak pochybné existence, na jejichž přítomnost si přejete okamžitě reagovat z jakéhokoliv důvodu. Pro každou osobu a notifikace si můžete totiž nastavit i různé scénáře, abyste byli neprodleně informováni, aniž byste museli u kamery sedět.

Nainstalujte si do svého mobilního telefonu aplikaci Synology DS CAM, a společně s notifikací získáte i možnost se okamžitě napojit na stream ze své kamery pomocí vašeho mobilního telefonu.

Abyste svoji databázi měli skutečně důslednou, napomůže vám Synology podporou aplikací třetích stran. Svůj rejstřík poskládáte například z čipů či kartiček, kterými si povolané osoby otevírají bezpečnostní dveře. Surveillance Station pak může zkombinovat tento záznam s položkou ve své databázi, a výrazně vám tak usnadnit jejich evidenci. Podobným způsobem například firmy kombinují Synology Surveillance Station s turnikety, ovládáním vstupních dveří a dalších prvků.

S křížkem po funuse? Ale kdepak

Synology umí analyzovat i již dříve pořízené záznamy. Jakmile si jej tedy nainstalujete do svého objektu, můžete okamžitě projet archiv a zmapovat pohyb osoby, která vás již nějak v minulosti poškodila. Nemusíte tedy čekat, než něco provede, abyste si ji zaevidovali, ale provést to můžete i zpětně. Poskytnutím důkazního materiálu tak usnadníte postup policie při řešení incidentů. 

Synology se díky detailním scénářům obejde i bez pracovníka, pokud ovšem chcete své záznamy hlídat aktivně například v rámci firmy, nabízí přehledné a intuitivní rozhraní pro správu videa. Rozhraní samozřejmě dokáže zobrazovat několik kamer současně, skvělým nástrojem je ovšem časová osa, ve které se okamžitě přesunete do minulosti – například když systém zaznamená nějakou neobvyklou událost a vyznačí ji záložkou.

Každé podezřelé chování nebo zaznamenání tváře, která se pohybuje v monitorované oblasti, je rovněž zaznamenána na časové ose. Ať už tedy své záznamy ze Surveillance Station budete kontrolovat v jakýchkoliv intervalech, vždy se můžete do minulosti vrátit k podezřelé osobě jediným kliknutím na záložku v časové ose.

Nepotřebujte ani vysokou školu života

Rozhraní videa dokáže vyobrazit plán budovy, na kterém tak pozici vašich kamer uvidíte přehledně. Zobrazí i jejich náklon, směr záběru a mrtvé zóny. Přímo v aplikaci můžete tyto parametry i v reálném času upravit, abyste kameru pootočili či záběr přiblížili.

V případě, že se ve vašem objektu nachází počet kamer, který nelze jednoduchým způsobem monitorovat všechny naráz, je možné se pohybovat v mapovém prostředí – které je integrované do online map jako Google Maps či OpenStreetMaps. Každá kamera, která zaznamená nějakou neobvyklou událost, se v tomto zobrazení rozsvítí červeně a okamžitě vyobrazí náhled přímo z centra dění.

Surveillance Station se ve své deváté verzi zaměřil mimo jiné i na příjemnější uživatelský zážitek, aby byl použitelný i v domácnostech a na pracovištích, která si nemohou dovolit tolik pracovní síly. Své zákazníky v korporátech si již Synology získalo, a tak přišel čas se přizpůsobit i těm drobnějším uživatelům.

Surveillance Station disponuje i funkcí maskování vybraných prostor, aby chránila soukromí uživatelů. Pokud byste tak měli systém nainstalovaný v chodbách panelového domu a v jeho záběru by byla něčí domácnost, můžete prostory za dveřmi zamaskovat.

Záznamy můžete nahrávat i duplicitně na další zařízení NAS. V samotném objektu tedy je možné uchovávat pouze záznamy z posledních pár dní v té nejvyšší kvalitě, aby dokázala co nejlépe pomoci poškozeným osobám co nejkvalitnějšími důkazními materiály, ale starší zálohu můžete uchovávat v nižší kvalitě v daleko širším časovém rámci na druhé zařízení Synology NAS.