Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Co je to NAS server a proč ho potřebuje každá moderní domácnost?

PR článek
Technologická vybavenost domácností se neustále posouvá. Před deseti lety si rodina vystačila s jedním počítačem, dnes má každý vlastní notebook. Před dvěma desítkami let jsme internet vytáčeli pevnou linkou, dnes ho nosí každý po kapsách. Další z evolucí jsou domácí síťová úložiště.

V kontextu rostoucí digitalizace společnosti pracujeme se stále větším počtem chytrých zařízení. Střídáme pracovní stanici s domácím počítačem, v ruce svíráme chytrý telefon či tablet a doma koukáme na chytrou televizi. Největší překážkou v této digitální polygamii je synchronizace dat, se kterými chceme pracovat bez ohledu na to, na kterou obrazovku zrovna upínáme naše oči. Sjednoťte svá data pomocí síťového úložiště NAS.

Zapomeňte přitom na představu ohromné haly zaplněné hučícími stroji a bednami. Ačkoliv jsou taková datacentra plná podobných zařízení, existují na trhu i domácí varianty, které se vám vejdou třeba za televizi. Výrobci těchto zařízeních zjednodušili jejich instalaci a správu na elementární minimum, které zvládnou bez problémů i lidi bez technického vzdělání.

Zařízení od Synology jsou dodávána s předinstalovaným operačním systémem Diskstation Manager, a tak je jejich zapojení a spárování s ostatními zařízeními otázkou pěti minut. Začátečníkům doporučujeme sáhnout po modelu Synology DS218play nebo Synology DS220+, které disponují dvěma šachtami pro plnou utilizaci zabezpečení dat ve formě RAID konfigurace.

Ušetříte za cloudové služby třetích stran

Kouzlo NAS spočívá v jeho individuální škálovatelnosti, díky které si pro něj každý najde své vlastní využití. Základním pilířem je úložiště připojené na síti, ke kterému se připojíte z libovolného zařízení vy i celá rodina odkudkoliv na světě. Každému členovi domácnosti vyhradíte konkrétní diskovou kapacitu, ke které bude mít práva pouze on (či ona).

Konceptem připomíná toto využití služby jako Microsoft OneDrive či Google Drive. Tato cloudová úložiště však v bezplatné variantě nabízí jen pár gigabajtů. Domácí NAS si vybavíte jakkoliv mohutným HDD či SSD a jednorázovou investicí si vybudujete privátní cloudové úložiště s několika terabajty. Nad svými daty navíc získáte plnou kontrolu a nesvěříte je třetím stranám.

Zatímco limitované či placené služby byste využívali obezřetněji, u privátního NAS s možností rozšíření o další diskové jednotky se můžete utrhnout ze řetězu a využít jej jako primární datové úložiště napříč všemi vašimi zařízeními – získáte tak jistotu, že vaše dokumenty, fotografie, filmy i seriály budete mít přístupná odkudkoliv.

Až navíc budete příště vybírat počítač pro sebe či partnerku nebo děti, můžete sáhnout po variantě s nižší diskovou jednotkou, neboť si vystačíte se svým NAS – a ušetřit tak pěkných pár tisíc.  

Chraňte své rodinné fotografie

Síťová úložiště od Synology disponují vlastním centrem aplikací pro další rozšíření funkcí. Zálohování fotografií a rodinných videí je přitom jedním z nejčastějších využití domácího NAS. Žijeme v době, kdy mačkáme spoušť fotoaparátu několikrát do dne. S velkou frekvencí přichází však velká zodpovědnost. Málokdo je ale tak svědomitý, aby taková kvanta fotek pravidelně zálohoval, natož v nich měl pořádek.


Uživatelé moderních zařízení se v současné době dělí na dvě skupiny. První skupina pravidelně zálohuje a ta druhá k tomu nevidí důvod. Jakmile jim však život důvod přihraje do cesty, už bývá pozdě. Ztráta oblíbených filmů či pracovních projektů nezabolí tolik, jako ztráta fotografií s prarodiči či vlastními dětmi v útlém věku. K zachycení takových fotografií už druhou šanci nedostaneme.

Společnost Synology proto vyvinula aplikaci pro svá síťová úložiště, Synology Photos. Její funkce automatického zálohovacího plánu vašich zařízení potěší obě zmíněné skupiny, i tu línější. Vámi zvolené složky s fotografiemi na mobilním telefonu tato aplikace na pozadí pravidelně zálohuje do vašeho NAS zařízení, aniž byste si museli zatěžovat hlavu.

Podobně můžete zálohovat i fotografie z fotoaparátu, vložením MicroSD karty skrze adaptér do USB portu síťového úložiště (vložit můžete samozřejmě i klasický flashdisk). Synology NAS při vložení externího úložiště automaticky zkopíruje jeho obsah do nové složky ve vašem zařízení a vyhne se dokonce tvorbě duplicitních souborů při opakovaném vložení.

Jelikož se společnost Synology zaměřuje i na bezpečnostní systémy, opatřila svojí technologií pro rozpoznávání obličeje i aplikaci Synology Photos. Jakmile zařízení rozpozná obličej, začne seskupovat fotografie na základě shody napříč uloženými snímky. Nijak přitom však nezasáhne do adresářové struktury, tedy vaše složky i soubory zůstanou v původním stromu. Všechny fotografie či jen vybrané na základě filtrů poté dokáže aplikace krásně vyobrazit na časové ose.

Sdílení souborů v rámci rodiny i přátel

Vaše dosavadní externí disky a flasky začnou chytat prach na skříni. Jakékoliv soubory budete moci komukoliv předat přímo skrze webový prohlížeč, na kterém se přihlásíte do síťového úložiště. Skrze průzkumníka složek (zvaného v Synology NAS jako File Station) můžete vygenerovat externí link k libovolnému souboru, zkopírovat jej a poslat známému – vyhnete se přeposílání po mailu a uploadu na úschovnu či filesharingové služby. Linku můžete nastavit i datum expirace, abyste nenechávali světu napospap vstupenku do svého úložiště. 

Stejně tak můžete jakýkoliv soubor přijmout. Protější straně vytvoříte dočasný účet s přiděleným diskovým prostorem a zašlete jim link ke svému síťovému úložišti, pod kterým se přihlásí. Soubory k vám zkopíruje přetažením myši – jako kdyby je přesouval ze složky do složky. Sdílet mezi sebou můžete jakékoliv soubory, od pracovních dokumentů přes fotografie až po filmy a seriály.

Vybudujte si mediální server pro svoji televizi

Externí disky se staly v uplynulých letech našimi přenosnými filmovými knihovnami. Zatímco dříve jsme na ně koukali jako na spasení, dnes už jsme stihli vystřízlivět. Pouštět filmy si může jen jeden člověk současně, případně disk musíme hledat, doptávat se, kdo ho měl naposledy a doufat, že ho někdo nezapomněl někde mimo domov. Jejich zapojení také není žádný med. Do poslední chvíle navíc ani nevíme, zda si televize s formátem videa či zvuku nově staženého filmu poradí. I tyto problémy řeší síťové úložiště, konkrétně Synology Media Server.

Aplikace Synology Media Server promění vaše síťové úložiště v mediální server, ke kterému se připojíte přes domácí počítač, pracovní notebook, televizi nebo mobilní telefon z práce či na dovolené. Jelikož je zařízení Synology NAS samostatným počítačem s vlastní výkonem, dokáže s odesílanými daty také v reálném čase pracovat. Procesor překodovává vaše videosoubory do kompatibilního formátu pro vaši televizi.

Aplikace je kompatibilní s televizory Apple TV, Android TV, Samsung TV, Google Chromecast, Amazon Fire TV a se zařízeními DLNA. Na televizorech s operačním systémem Android TV se k disku dostanete přes přehrávač VLC Media Player. Na Samsung TV si stačí v centru aplikací stáhnout DS Video. Na LG TV uvidíte svůj mediální server na záložce Fotky a videa, kde ho televizor sám namapuje.

Ušetřit můžete i za Spotify

Obdobně funguje i aplikace Synology DS Audio, kterou naleznete v balíčku aplikací Synology Package Center. Placené služby pro přehrávání hudby se staly populární obzvláště proto, že uživatele přestalo bavit sjednocovat skladby napříč svými zařízeními. Pokud však vaše oblíbené skladby na těchto službách nejsou k mání, pak jistě oceníte mezistupeň v podobě vlastního cloudového přehrávače provozovaném na svém soukromém NAS.

Vlastní sbírku hudebních interpretů uchovávejte na jednom místě, které máte přístupné z jakéhokoliv zařízení. Na mobilní telefon si pak stačí nainstalovat aplikaci DS Audio, která nahrazuje klasický hudební přehrávač. Síťové úložiště NAS je navíc v současnosti jedinou možností, jak na cestách poslouchat skladby v nejvyšší dostupné *.FLAC kvalitě, aniž byste zaplnili kapacitu svého zařízení.

Data navždy v bezpečí

Stacionární řešení síťového úložiště už samo o sobě je bezpečnější metodou úschovou dat. Pevné disky jsou ale nevyzpytatelné a dříve či později takříkajíc kleknou. Všechna zařízení Synology proto podporují zapojení disků v RAID uspořádání, s výjimkou modelu Synology DS118 a DS120j s jednou šachtou pro pevný disk.

Využití RAID vyžaduje zapojení dvou a více stejných disků. Podobně jako byste si vy zálohovali svá data na více zařízení, zálohuje i síťové úložiště samo sebe. Uložená data tak mezi jednotlivými disky zrcadlí, aby v případě závady jednoho úložiště disponovalo vlastní zálohou ze zbylých disků. Současně pak vám Synology zašle notifikaci, že vadný HDD vyžaduje výměnu – kterou můžete provést dokonce za chodu. Okamžitě po zapojení nového disku vytvoří opětovně zálohu, aby data byla vždy uchovávána ve více kopiích.

Chraňte svůj rodinný dům či pozemek

Součástí každého zařízení od Synology jsou licence na jednu až dvě IP kamery, které můžete se síťovým úložištěm propojit a pomocí aplikace CMS (Systému centralizované správy) a tamějšího nástroje Surveillance Station monitorovat svůj pozemek. Pro soukromé účely i takto limitované množství kamer stačí tak akorát na pohlídání vchodových dveří a garáže či parkovacího stání.

Veškeré pořízené záběry se pak okamžitě ukládají do vašeho síťového úložiště, ze kterého je můžete automaticky odmazávat po uplynutí vámi zvoleného období – v rámci úspory diskového prostoru. Systém je opatřen technologií rozpoznávání obličejů, pro kterou naleznou využití spíše firemní zákazníci, ale vyhrát si s ní můžete i vy – v databázi můžete uchovávat třeba profily sousedů.


Tip: Nevíte jaké zařízení si vybrat? Zkuste konfigurátor NAS, který Vám poradí tu nejvhodnější variantu pro Vás. Případně využijte poptávkový formulář, po jehož vyplnění se s Vámi spojí specialisté a vymyslí řešení na míru.