Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Clang, EFI, Chromium, ZFS a další věci ve FreeBSD

FreeBSD/PC-BSD logo

FreeBSD sice náš server již nepohání, ale tomuto OS se nadále budeme věnovat. Momentálně totiž razí cestu nejen souborovému systému ZFS na jiném než "Solarisovém" poli, ale také "laškuje" s nahrazením GCC jakožto standardního kompilátoru neméně zajímavým LLVM/Clang (Low Level Virtual Machine + Clang kompilátor pro C, C++ a Objective C - vývoj sponzoruje firma Apple). To momentálně zkompiluje na i386/AMD64 platformách vše kromě bootloaderu, na MIPS či PowerPC se ale také průběžně situace zlepšuje a vše je na dobré cestě (drhne to pouze na SPARC64).

Open-source varianta Google Chrome známá jako Chromium do FreeBSD také zamířila, ale stabilní implementace si vyžádá něco času a úsilí vývojářů vytvářejících potřebné patche. Souborový systém ZFS je již v velké části v projektu FreeBSD zabydlenou záležitostí, zatím se ještě na několika věcech pracuje (dokumentace, zfsboot,…), takže v podstatě chybí jen podpora iSCSI.

Jinak se ve FreeBSD 8/9 čerstvě objevuje i daemon běžící v uživatelském prostoru zvaný webcamd, který představuje systém pro načítání linuxových ovladačů webových kamer tak, aby je šlo používat ve FreeBSD. Z dalších věcí bodově zmiňme pokroky ve věcech jako 802.11n, EFI bootování, instalátoru PC-BSD a další. Sluší se dodat, že většina zmíněných věcí je/bude také řešena v rámci letošního Google Summer of Code 2010, mimo jiné pak také framework pro embedded nasazení FreeBSD na zařízeních s NAND flash.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Clang, EFI, Chromium, ZFS a další věci ve FreeBSD

Pondělí, 26 Duben 2010 - 16:45 | cyberreality | dalsi vecicky ve vyhledu do freebsd 9 : http://...

Zobrazit diskusi