Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Co se děje s Intelem?

Podľa niektorých v komentoch sú to všetko zbytočné obavy. Intel má všetko pod kontrolou a už len odlaďuje ovládače :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ovládače Intelu sú "legendárne", takže veľa šťastia aj s tou kontrolou

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No neviem, Jezek ani JirkaK tu uz moc nekomentuju. Asi si aj oni uvedomili ako boli ohladne propagovania a uctievania Intelu mimo.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jn, zazmrdování celý firmy chvíli trvá, ale když se takhle pěkně povede... :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

S Intelem se nic neděje už od dob core 2 duo.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To je přesně to, o čem jsem psal v diskuzi k prvním testům A380...

Sliby, machrování, arogance, lhaní, blbé kecy a plno špatných rozhodnutí... to je současný Intel. Tak nějak mi přijde, že vedení Intelu těžce irituje to, co AMD dokázalo a snaží se ze všech sil udělat tak pokrokové produkty, aby všichni na AMD zapomněli a Intel byl zase top lídr v IT, že to prostě přepískli, neposlouchali vývojáře a prostě chtěli ten top produkt až dopadli takhle... A vlastně díky tomu se diskreditují v očích zákazníků ještě víc...

Jak je v článku řečeno, že dlaždice alá Intel jsou těžce závislé na zvládnutí všech procesů, tak se vsadím, že vývojáři v Intelu na to museli upozorňovat a vidět v tom ten problém, protože ač se jim teď nedaří, rozhodně to nejsou žádní blbci... Nicméně podlě mě došlo k rozhodnutí ve vyšším managementu, že to prostě bude takhle, protože to vypadá cool a je to velice pokročilé a tímhle to AMD zašlapeme do země... No bohužel... Produkty nikde, kredit mínus a ještě vypadáme jako blbci... nevadí, ohlásíme další produkt, oni na to zapomenou...

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

Ind ti nikdy neřekne že něco nejde, nebo že tomu nerozumí :) a pak to takhle dopadá

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak to chodí když místo inženýringu rvete prachy do marketingu v úporné snaze vylízat akcionářům zadnici do vysokého lesku.
A o grafikách si řekli, ty necháme na indy.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

melo tam byt "ty necháme na (j)indy"

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To je to samý :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> vylízat akcionářům zadnici do vysokého lesku.

Vtip je v tom, ze to ani moc nefunguje... kdyz se podivas na PE (price to earnings) Intelu a porovnas s AMD / Nvidii, tak jako by byli z jine planety. Intel je silene levnej a presto se ho akcionari nehrnou nakupovat...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to tak. Spojili moc kroků najednou (komplexita návrhu) + proces i4 je první hromadný EUV node, se kterým přichází spousta výrobních problémů, které je nutné vyřešit. Když byl do roadmapy vložen RaptorLake, bylo jasné, že hrají o čas. O procesu i3 už se nemluví a místo něj zmiňují external 3nm node. Myslím, že téma výrobních procesů je v Intelu stále nepříjemné téma.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Kedy AMD začalo s 2,5D? Áno vidíte dobre na prelome rokov 2006/7

GPU Fiji: 596 mm², interposer: 1011 mm² a 8,5 roku práce navrch
18. 6. 2015
https://diit.cz/clanek/amd-fiji-rozmery-jadra

> Problém je v tom, že to, co si AMD rozložila na čtyři generace Zenu a tři generace CDNA, se
>Intel snaží přivést na trh v rámci jedné generace (Ponte Vecchio a Sapphire Rapids)

Teda Intel to chce dohnať 15-16 rokov práce AMD za 4 roky? Nereálne...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Asi se inspiroval v naší politice, protože nikdo nedokáže dodat tak dobré produkty, jako mi můžeme naslibovat...
Mi jsme Intelu taky naslibovali úžasný produkt, 200 mašin do konce příštího roku... Před měsícem už se začala stavět druhá, no za ten rok a půl co zbývá, by se to možná dalo dotáhnout na 5ks...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Intel sa doteraz nespamätal zo znečistenia systému ultračistej vody v jeho fabrike v Oregone v roku 2001
https://www.youtube.com/watch?v=C3RzODSR3gk&t=330s

Dovolené "znečistenie" ultračistej H2O bolo v roku 2001 len 20 cudzorodých častíc v litri
https://www.youtube.com/watch?v=C3RzODSR3gk&t=260s

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nic proti komentu, ale existuje i zájmeno my...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Toz ked to nejde po technologickej linke, este by to Intel mohol skusit po politickej. Zainvestovat do volieb a potom AMD porazit legislativne. Pat for president 2024! :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jednoduché slovo, které tu v diskuzích zaznělo už snad tisíckrát - zazmrdováno. Intel je obří korporát, a to mu způsobuje problémy. Přesně pak to vypadá, že pravá ruka neví co levá. Než informace proputují celým managementem, tak mohou na konci vypadat úplně jinak, než na začátku. Různý informační šum, seberealizace samotných managerů...

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

vyzerá to tak... počas posledných cca 10-15 rokov sa Intel kvalitne zazmrdoval a Pat síce môže byť výborný inžinier, ale zatiaľ ešte nedokázal dostať zmrdov z Intelu a výsledok je článku - sebarealizácia zmrdov menežerov serúcich na hlavy inžinierov. AMD malo veľké šťastie, či ako to nazvať v osobe Lisy Su, ktorá sa ukázala ako výborná menežerka a dokázala AMD postupne zazmrdované odchode Sandersa III postaviť na nohy úspešným projektom Zen, v čom majú určite prsty jej bohaté skúsenosti z predchádzajúcich postov. No poklad pre každú firmu nad priepasťou.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Gelsinger na to asi nestačí. Má zkušenosti z jádra byznysu, ale vzhledem k tomu, že už tam je nějakou dobu, a nevypadá to na nějaké personální zemětřesení, tak asi nemá na to zásadní rozhodnutí vyčistit firmu od zbytečných hlav a soustředit se na ty, kteří vytvářejí produkt samotný. Nebo je ta firma tak prolezlá těmi zbytečnými existencemi, že ani z pohledu CEO s tím není schopný pohnout.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě je B) správně. Psal jsem to už několikrát, Intel je moc velký a převodové páky a pásové dopravníky veškerých informací jsou prostě moc dlouhé. Intel bude muset padnout ještě hlouběji, bohužel má hromadu sádla, které ho bude ještě dlouho živit než se ukáže, že je něco moc špatně. Jenže pak taky může být už pozdě... to si samozřejmě nikdo nepřeje, ale potkat Intel to, co potkalo AMD, tak to nepřežije, protože nemá ve svém firemním DNA tu vlastnost, že se dokáže totálně uskrovnit a pracovat na budoucím úspěchu. Intel totiž nic takového od svého založení nezažil...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Mozme dufat v to, co sa raz uz v Inteli odohralo - mala skupinka talentovanych inzinierov daleko od USA (v Izraeli) vyvinie produkt, ktory firmu zachrani (vtedy arch. Core a platforma Centrino).

Bolo fajn, ak by sa to malo zopakovat, keby sa tato skupina odtrhla a zazmrdeny Intel padol na dno.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono hlavně šlo o to, že s příchodem Lisy Su přestalo vedení AMD kecat inženýrům do práce a nechalo je s velkou porcí svobody pracovat.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Opak je pravdou.

Naopak Lisa bola spoluvývojárka IBM Cell
https://www.techspot.com/community/topics/amd-ceo-lisa-su-on-early-strat...
a tak rozumela tomu, ako sa vyvíjajú CPU a vedela zasiahnuť, keď to bolo potrebné.

Podobne ako Derick s Alpha-ou
https://en.wikipedia.org/wiki/Dirk_Meyer

Detto "Zuzka"
Co se x86 architektury, tedy Zenu, týče, svěřil Keller sestavení a vedení vývojového týmu do rukou Suzanne Plummer, která v té době v AMD působila zhruba 10 let. Plummer jako šéfinženýra týmu Zen vybrala inženýra, který v AMD záhy dovršil druhou dekádu - byl jím Mike T. Clark. Tyto dvě osoby měly na starost vedení týmu a vývoj Zenu.
https://diit.cz/clanek/jim-keller-nebyl-sefinzenyrem-zenu
https://www.linkedin.com/in/suzanne-plummer-3814049

Ktorá po Zen-e stavala tým na vývoj Radeonov
Again in 2018 it was reported that AMD’s Suzanne Plummer had assembled a group to shift over to the Radeon Applied sciences Group
https://online-tips-and-tricks.com/amds-rdna-2-zero-gpus-will-use-the-fa...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ja pevne verim ze je tam tech "teplejch" zasitych mist ktere ve skutecnosti nic nedelaj na tuny, proto bych prvni vec jako CEO intelu udelal kompletne tezky audit v tehle firme, jednoduse jake pozice firma obsahuje, jaky byl jejich prinos za leta sve existence, kto ty nova pracovni mista stvoril a pod., AMD je o hodne mensi firma cili z intel-u bych poslal do prdele vselijake ty prdelky kreslici grafy, hovorce, tlachy, seskrtal bych vyvojove timy, udelal maximalne dva jako v AMD, zadne pitominy Gold, Silver bych nepouzival, zacal pekne jako AMD s prvnim Zen-em, pokorne a nasledne bych to rozbihal...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže to chce si nejdříve přiznat, že už minimálně rok, dva nejsou top firma. A na tohle tak velký korporát nejdříve musí ale pořádně padnout na držku. Což je podle článku evidetně čeká.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Viz odpověď výše pro miro...už je tam nějakou dobu, a na nějakou čistku to nevypadá. Buď na to CEO nemá, nebo je na něj z jejich strany takový nátlak, že ani ze své pozice to nedokáže přetlačit.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak vzhľadom na to, že vývoj architektúry x86 trvá 4-4,5 roka a cca. 1 rok trvá príprava a realizácia sériovej výroby a rak 1 rok trvá postavenie vývojových tímov a cele pre nich tak výsledky za 1,5 roka nemohol mať.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Podľa mňa Lunar Lake a Nova Lake budú veľmi silné architektúry, ale v tej dobe AMD už bude tiež úplne inde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Medzicasom posledna generacia intel i7 je lepsia ako zeny. :)

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Není, to ti akorát podmazal mozek intelovsky marketing a všechny ty podplacené recenze :).

Alder lake sotva dotahuje zen3 a to se skoro dvojnásobnou spotřebou.
Raptor lake půjde na 300W, už teď je to jasné protože jinak by se na zen4 vůbec nechytal.
Pak je tu platforma AM5 do které ti vyjdou nové procesory ještě v roce 2025/26. U Intelu koupíš raptor a nic dalšího už pro tu desku nebude.

To ti přijde jako lepší?

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Náhodou, pokud člověk nebere v úvahu ty nevýkonnější modely K/S, které jsou opravdu mimo svou spotřebou, tak Alder Lake je něco, co se Intelu po delší době celkem podařilo. Tedy porovnáváno s předchozími lety, kdy se pořád jen oprašovala jedna a ta samá architektura s minimálními změnami. Najdou se i situace, kdy nad Zen3 jádry vyhrává, je to ale na úkor o něco horší efektivity. Zase ta fanatičnost není dobrá ani z jedné strany, trochu objektivity je na místě.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ako poznat niekoho kto je uplne mimo. Tak, ze povie ze alder lake neni lepsi jak aktualny zen lol.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Já třeba uznávám (i když mám blíž k AMD), že Alder Lake je zase po delší době od Intelu dobrej počin. Ale tady se objevují i takoví zapřisáhlí fanoušci modrého tábora, kteří by opěvovali Intel, i kdyby dělal procesory z h̶o̶v.. pardon, lejna. Ti zase, i když se AMD něco povede, tak to nikdy nepřiznají. Jde je velmi lehce poznat, za celou dobu o AMD nenapsali jedinou normální, natožpak pochvalnou věc. Já nemám rád fanatiky ani z jednoho konce, nedá se s nimi normálně mluvit/diskutovat.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Že je někdo fanboy je ještě zcela v pořádku, ostatně všichni jsme takoví malí či větší fanboyové nějaké značky, jen někteří si to bojí přiznat, ale nikdy se nedá vše tak zhodnotit objektivně, i když se někteří na to snaží tvářit, že to dokážou, nic takového není možné a vždy v tom bude nějaký subjektivní názor, který se bude více či méně přiklánět k určité straně, ale je opravdu třeba rozlišovat fanboye a fanatika.

Fanboy je člověk, který furt tak nějak dokáže uznat nějaké úspěchy konkurence, fanatik je ten horší případ, kdy neuznává žádné zřejmé výhody konkurence a jediná správná možnost je vždy jen ta jedna bez ohledu na cokoliv, prostě zfanatizovaný marketingem. Jenže takový člověk s takovými názory nemusí být ve skutečnosti ani ten fanatik, ale spíš jen troll, který si z diskutujících jen dělá srandu a snaží se jen vyprovokovat flamewar svým trashtalkingem, což je nejspíš asi ten častější případ, protože někteří jedinci mají už tak naprosto retardované názory, že to snad ani nemohou myslet vážně, jinak by museli být už asi extrémně hloupí: https://www.cnews.cz/zakaz-taktovani-ryzenu-7-5800x3d-zmirnuje-desky-msi... – a toto je prosím pěkně jeden případ z mnoha, poslední dobou tam na Cnews přistálo spoustu takových šťavnatých komentů s opravdu velmi podivnými úhly pohledu, na kterých už docela zůstává rozum stát, nějak nechápu, z jakého úlu tam najednou vše tak vyletělo, ale pylují teda asi dost kvalitní materiál a ty včelky jsou z toho dost pomatené a bzučí jen spoustu naprostých hovadin.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dle mě je fanatismus k jedné značce prostě jen nepřiměřená/extrémní míra fandovství, která nesnese absolutně žádnou kritiku oblíbené značky/tábora (prostě té správné strany), naopak tu neoblíbenou kritizuje vždy, všude a za všechno, i když si zrovna třeba kritiku ani nezaslouží. Takže nakonec právě záleží nejvíce na té míře fandění jedné straně a průvodní jevy toho fandění, jestli je už dotyčný i fanatik, nebo má ještě nadhled a dokáže se na věc podívat i s trochou objektivity.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale vždyť má pravdu, jen vy tady zas prostě nechápete, že měříte ve špatných jednotkách, on porovnává tepelný výkon, takže čím víc wattů tím líp. S Intelem si prostě víc zatopíš, má přece pravdu v tom, že už i i7 má vyšší výkon než jakýkoliv Ryzen. Za chvíli máš tady topnou sezónu, podle toho musíš poupravit svůj výběr procesoru a Ryzen tě tak dobře nezahřeje, takže to není moc dobrá volba.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

COPIUM ?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Teba spracoval amd marketing zda sa.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

hmm.. tak mi řekni, co přesně Alder Lake přináší tak významně lepšího, abych ho akceptoval? Výkonově je to plichta, spotřebou to těžce prohrává. Platforma jako taková je jednorázovka a hlavně se na ní projevuje šetření (prohýbání IHS). Mně (také) vychází jako skvělá volba pro lowend bez těch nepovedených malých jader, tj. pro costcutter gamesníky. Výše ani níže nemá IMHO moc smysl chodit.

Že bude Alder výkonově dorovnávat o rok starší Zen3, to bych i čekal, ale že to bude za cenu á-la AMD FX9500BE, to vážně ne. :-)

A vidí to tak i Obřík:
https://pctuning.cz/article/intel-core-i5-12400-jasny-hit-v-nabidce-alde...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

U intelu to chce zmenit kompletne vsechno:

->vyhodit znacku Core z nazvu procesorovych rad jiz definitivne(a s tim cislovani 12xxx ->)
->radsi vydat min jaderny procesor ale na revolucni architekture a kompletne se zbavit atomu
->uznat ze svuj vlastni vyrobni proces jednoduse nezvladl
->a objednat si nejvic linek z TSMC a Samsungu(klidne i ty starsi nm ale sou lepsi cili povedenejsi)
->plus je tu jeste moznost vyrabet propojovaci ciplet na zavedenych cili internich 14nm
->vydat jeden socket pro 7 let existence vlastnich produktu(AM4 je tu od roku 2016 -> 2022)
->kompletne se vysrat na externi grafiky, konkurence to ma jednoduse leta zmaknute
->definitivne ukoncit koncept monolitu a tez zadne(tvarem) komplikovane dlazdice, jen ciplety
->udelat poradny zakladovy subsrat procesoru a pohlidat si uchyceni v LGA socketu(prohybani)
->uvadet skutecne TDP a maximalni prikon, produkty s vic nez 200W v desktopu zatim nedelat

Jo bude to trvat urcity cas jenze kdyz to intel neudela, koupi jej NVIDIE, IBM a nebo jiny akcionar.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„definitivne ukoncit koncept monolitu"

Zatím jsem neviděl jediný důkaz, že by něco dokázalo překonat výhodnost monolitu v lowendu a části mainstreamu. A to ani nepočítám úmyslné kriplení frekvencí zrovna této části nabídky, bez něhož by se výhodné použití monolitu rozšířilo na větší oblast.

„objednat si nejvic linek z TSMC a Samsungu(klidne i ty starsi nm ale sou lepsi cili povedenejsi"

Tohle je diskutabilní. Z hlediska strategie je to hodně zapeklitý problém.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Intelu by nejvíc prospělo kompletně překopat celé marketingové oddělení.

To prostě nejde že Marketing si samostatně jen tak vyhlašuje nové produkty které jsou úplně v začátcích vývoje a ještě se vůbec neví jak to dopadne.
Následně podle marketingu honí páté přes deváté a je ze všeho totální chaos kde se prostě neví na co že se vlastně aktuálně zaměřují.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

+

A nejde jen o vyhlašování nových produktů. Vylhané a zfalšované grafy také zrovna pověsti moc nepomohou. Snad nemůžou být tak blbí, že by si mohli myslet, že na tu manipulaci nikdo nepřijde.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"Snad nemůžou být tak blbí, že by si mohli myslet, že na tu manipulaci nikdo nepřijde."
.. tam je jina pointa. Vem si, ze na tyhle grafy se divaji ve firmach lidi na managorskych postech, kteri tomu vetsinou nerozumi. A pro tyhle je to urceno. Nez tihle prijdou na to, ze je tyhle marketingove srajdy "natahly", uplyne nejaky cas, pokud vubec. Neni to jako tady na geekovskem webu.
Jejich marketing postupne ziskava spatnou povest a jako ze vsim, trva nejakou dobu, nez ta povest bude natolik spatna, ze ti lidi, pro ktere je urcena, se na to budou divat podobne kriticky, jako my tady.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že překopat není ten správný termín. Změň předponu na vy-...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tady musím souhlasit akorát s tím uplně se vykašlat na externí grafiky. Zvlášť když jejich highend bude někde na úrovni konkurenčního APU. Jenže oni musí ucpat výrobní linky konkurenci že?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Značky Core by se zbavoval jen blázen.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Znal jsem jednu americkou manažerku, která hodně dlouho (x hodin) tak zvláštně popotahovala - člověk s rýmou popotahuje jinak a ne tak dlouho a téměř dokonale pravidelně. Zjistil jsem, že je to jeden z příznaků užívání kokainu...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A jak to souvisí? Byla z Intelu nebo jak?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z filmů jsem se dozvěděl, že kokain zhoršuje úsudek skrze nadměrný až srandovní nárůst sebevědomí. Snažím se najít prohlášení Gelsingera aj. zvířat z Intelu, které by tomu neodpovídalo, ale nic najít nejde.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Konečně dávají signály Fialové vlády smysl.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Myslis ze Fialka snupe? :)
Byla by to teorie, ktera by vysvetlovala, proc je tahle vlada tak odtrzena od reality :))

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

V médiích psali, že si to nenasávají do chobotu, ale sypou z druhé strany těla..
Tak zase ušetří za plastiku nosní přepážky jako ten anglický Borísek..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Koks je v pohodě, na přepážku to chce perník nebo toluen, ideálně oboje.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Karma...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Coby. Podělali to s EUV, nezajistili si včas procesně přechod na tuhle technologii, navíc jejich FinFET asi nebýt tak dobrý jako TSMC FinFET. Nasadili ho brzo na 22 nanometrech, takže v humpolácké podobě. Mají prostě problém s přechodem na EUV, víc v tom není. Málo do toho investovali, ale to jsou chyby co sahají až ke konci Otelliniho a samozřejmě ke Krzanichovi, za to Gelsinger nemůže a ne, fakt to nemůže vyřešit za rok a půl. Intel je totálně v pr*eli, pokud se z tohohle nevyhrabe. Gelsinger dělá dobře jednu věc, buduje další výrobní kapacity, protože i když se z toho vyhrabe, potřebuje VÝRAZNĚ navýšit (ostatně to dělá Šamšula i Tchaj-wanci). A že jsou Core děravý? No, jsou, s tím se nedalo v masivnosti toho rozsahu počítat, to je prostě ta Talebova černá labuť. GPU jsou kapitola sama pro sebe, podle mě to nakonec dají, ale nečekal bych, že někdy doženou AMD a Nvidii, přeci jen Intelu v téhle oblasti chybí 30leté know-how a to se nedá získat nabráním nějakejch lidí do týmu. Ani AMD nic takového neměla, musela koupit celou ATI, to nezapomínejme.

Jak dopadne Intel bude důsledkem vývoje v TSMC. Pokud TSMC dobře naskočí do post-EUV / ribbonFETu / atd, pak je Intel ztracen a bude u něj muset vyrábět všechno. Pokud TSMC nenaskočí, Intel to do 5 let srovná. Samozřejmě se může vyloupnout nějaká další černá labuť a naopak nahrát Intelu do řad někoho s geniálním nápadem, který firmu spasí. Ale to poavžuji za méně pravděpodobné.

Jinak co mě Jirko sejří ve tvých posledních článcích: AV1 není - opakuji NENÍ - formát cílící na 8k rozlišení. Naopak jeho výhodou je dobré škálování kvality vůči velikosti pro prakticky libovolná rozlišení včetně SD. Lze klidně žít s AV1 a nevidět v něm nikdy ani jediné 8k video. 8k je blbost, z telfonů je to žehličkové cosi s doostřenými hranami, doma na TV to nemá smysl, protože se neprodávají 5metrové úhlopříčky a jinak bych to veskrze nechal profi produkcím, případně restauračním oddělením, které skenují 65mm negativy. Ani na pětatřicítku to obvykle nic nepřináší, všechny ty 500T a 250T Kodaky tolik detailnů neobsahují. Nespojuj tedy prosím AV1 s 8k.

A jak dopadně AMD? Zkusím si zase zaspekulovat: podle mě jednoho dne vzdá boj s Nvidií na některých segmentech. Bude dělat nenažraný výpočetní moduly pro HPC, bude ělat APU pro Xboxy a Plejstejšny, které se promítnou i do PC trhu, ale jinak to moc řešit nebude.

Bylo by dobrý, kdyby Intel koupil Nvidii. Nebo Nvidia koupila Intel. Ať už se to konečně rozčísne.

Lepení čipletů je jen přechodná nouzová blbost.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

"Lepení čipletů je jen přechodná nouzová blbost." Isteže, na úspešných Zen CPU to zažívame už vyše 5 rokov, tomu hovorím kurva dlhé prechodné obdobie.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslím, že by šlo o EUV. Vždyť produkty jako Zen 2, Zen 3 a Zen 3 s V-Cache EUV nevyužívají. EUV má AMD pouze na Navi 24, Rembrandt a CDNA 2. Možná jsem na něco zapomněl, ale vše zásadní pro desktop je klasická imerzní litografie.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Jezek zase totalne mimo. A to som ho hore skoro pochvalil.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Bych se hádal o rozlišení a skenu kinofilmu , ale předem vím že to nemá cenu.
Holt analogový záznam převést na digitál vyžaduje mnohonásobně více dat než u přímého digitálního záznamu. Analog nemá přesně stejné krystaly ani jejich natočení a tvar na kinofilmu není fixně dán oproti matici snímače. Takže běžně se skenovalo na bubnech 10 000Dpi . A z toho ti lezlo na jedeno políčko kinofilmu 300-400MB soubor. Až by se zabředlo do schopnosti optické soustavy přenést světlo na čip to by byl teprve boj. Natož rýpnout do snímačů u mobilu s jejich rozlišením kontra mizernou optikou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja si naopak myslim, ze to 8k naozaj velky zmysel pre finalny produkt prevodu z analogu do digitalu nema. Uz strasne davno, este za ery Canonov D2000, ked mal digital cca 2-3MPx sa riesilo, co vyrobi kvalitnejsiu fotku, ci 35mm film, alebo digitalny fotak. Videl som vypocty, ktore sli cez entropiu, pocitali s velkostou zrna a aj nepravidelnostou v jeho velkosti a vysledok bol, ze 35mm film ISO 100 (IIRC) ma zhruba 4MPx dat.

Samozrejme, ze sken ako taky sa bude robit s vyssim rozlisenim, aj priestorovym, aj co sa tyka bitovej hlbky. To je ale dane tym, ze sa na nom robi postprocessing.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Špičkové materiály s ideálním vyvoláním vylezly až na 6 Mpx. Jakmile digitál překonal kinofilm rozlišením, začalo se kecat o "looku"...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za poslední větu máš odemne plus, chiplety jsou stejná přechodná blbost. To je jednoznačně pravda, ale je také potřeba zmínit, že to samé platí i pro monolity. Budoucnost je optika a je blízko. Jen se o tom radši moc nemluví...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

lepení čipletů možná začalo jako nouzová přechodná záležitost, ale světe div se, vono funguje a nestojí to majland. a samozřejmě AMD nespí a od nouzového a přechodného lepení čipletů se stala neustále vyvíjena a laděná technologie, kterou se teď snaží intel napodobit, ale jaksi se mu nedaří. nelze dohnat 4 iterace jedním skokem, i když korporátní nenažeři to vidí jinak, dyť to mají v tabulce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě se neděje s Intelem vůbec nic, dělá "business jako obvykle", Intel dělá Intel a vždycky byl takový. Vždycky takhle fungoval posledních více jak 20 let ... co se změnilo je trh a svět. Intel dříve neměl konkurenci, jeho x86 platforma byla všude a nepostradatelná, protože x86 PC nemělo alternativu a AMD bylo malou slabou firmou. Jenže dnes je tu ARM a na něm staví desítky firem, kdy Intel nemá žádný vliv na mobilním ARM trhu (tedy většině současných zařízení), a na poli výkonných platforem je také mnohem větší a rozmanitější konkurence a na x86 je dnes úplně jiné AMD. A úplně jiná situace ve výrobě čipů a technologiích, kde Intel roky dominoval, dnes není ani konkurenceschopný jinak než objemem výroby na starších technologií ... takže prostě přístup Intelu je stále stejný, dělá že je leader, jenže není. Skoro nikde kromě objemu výroby x86 čipů. Ale všichni ostatní jsou v řadě věcí prostě lepší a aktivnější, a proti minulosti je to stále více vidět ... jednoduše před 20ti lety se bez Intelu v IT skoro nikdo nikde neobešel. Dnes? Intel k řadě věcí vůbec k ničemu nepotřebuješ a postavíš vlastně i technologicky, výkonem a optimalizacemi lepší platformy bez něj .... Intel sám ale jede svůj přístup a business jako obvykle. To je celé ... s Intelem prostě není nic, Intel je stále stejný Intel jako před lety a dokud bude mít tu dominantní objemovou pozici ve výrobě a na poli OEM, nebude se snažit ani nic měnit ... za předpokladu že se vůbec změnit chce a bude umět, což bez převahy zcela nových lidí ve firmě a jejím vedením nebude stejně možné ...

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

To si myslím není pravda.
AMD mělo několikrát našlápnuto stejně jako se Zenem. První 568, pak Athlony, pak AMD64, první dvoujádra, která se proti tehdejší P4 prostě ani postavit nedala, takový to byl rozdíl.
Jenže Intel vždy dokázal velmi dobře a promptně zareagovat, ať to bylo Pentium, nebo P3, případně první Core2 architektura a AMDčku vždycky cuknul. Teď je to prostě jiné. Intel nemá ani techologii výroby, ani nové/převratné IP.

ARM není a nikdy nebyl konkurence, to je prostě jiný svět pro nepodstatné krabičky. Je jich hodně, ale nejsou směroplatné. Další věc je, že AMD i Intel jsou na jedné lodi, AMD není jiná platforma v pravém slova smyslu, ale výrobce procesorů pro PC - a je to asi jediná platforma dnes, kde existují dva a více výrobců CPU, kde každý má svou vlastní technologii a IP. Koukni na ten ARM a řekni mi, kdo NEpoužívá Cortex?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ryzen určitě nedrtí Intel tím, že je tak neskutečně úžasný (zas tak úžasný není), ale spíš se jen na AMD usmálo štěstí a zrovna chytli Intel s holou prdelí v problémech a zrovna sami přišli s něčím dobrým, lepším, to je celý jejich úspěch, toto se jim prostě povedlo dobře načasovat a vyšlo jim to pěkně, Intelu se prostě zrovna nedaří a ty procesory už teď nejsou tak povedené jak bývaly. Uvidíme jak tato AMD jízda ještě dlouho vydrží, ale valí jim to zatím pořád hezky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak on ten čipletovej design udělal opravdu hodně, že na něj AMD najelo relativně rychle a celkem bez větších problémů. To jim dalo velmi velkou konkurenční výhodu a vítr do plachet ve chvíli, kdy Intel víceméně přešlapoval na místě. Teď jde o to, jak se s tím přechodem na čiplety poperou u modrých. To bude klíčové pro celej jejich další vývoj.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No... Zen podle mě je úžasný z několika aspektů: v první řadě proto, že ho vyvinuli v podstatě za pár šupů (v době vlastního úpadku), na nijak přelomové výrobní technologii. V druhé řadě: Ono to není o tom, že by AMD udělalo jeden prásk a pak už nic (jak se to stalo dříve třeba s A64), ale tak, že Intel reagoval, ale jeho reakce bylo AMD schopno přebít vlastními dalšími inovacemi - a to už je jiná kvalita, dříve u AMD nevídaná - a platí to dodnes, i když Intel přišel s Alderem. Další věc, a to možná nejzásadnější, je to, že Zen přišel se zcela novým konceptem (chiplety), který se ukázal jako top inovace na poli CPU (a zřejmě i GPU) minulé dekády a promítá se do stylu "levně vyrobit, draze prodat". Intel se mu nejprve vysmíval, pak proti němu bojoval a nyní jej napodobuje...

Když to shrnu, u Intelu se aktuálně úplně nedaří (ale taková období známe i z dřívejška), ale ten rozdíl je v tom, že AMD se daří, a tento úspěch AMD není příčinně dán tím, že se Intelu nedaří. Intel udělal vše co mohl, aby AMD dohnal, ale na kvality jeho produktů prostě nemá. Stačí se podívat na mobilní segment, kde si aktuální 5300U v notesu za cca 13 tisíc vytře po všech stránkách zadek s notesem s i5, který nepořídíš v podobném provedení za nižší cenu než cca 15-16 tisíc. A místo, aby Intel ztrátu doháněl, se spíše AMD nadechuje k stále lepším produktům napříč celým procesorovým spektrem.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ryzen byl zpočátku pouze konkurenceschopný. To co AMD opravdu vyšvihlo byl ZEN3 který vyladil prakticky všechny předchozí bolístky se synchronizací a latencemi. To neočekával Intel proto Ice Lake alias Gen11 nezazářila a naopak zapadla ikdyž vyloženě špatná nebyla.
AMD zachránila hlavně správná sázka na TSMC že zvládne nejnovější výrobní procesy - to bylo to rozhodující. S výrobou 12nm u GloFo by si nemohli vyskakovat a ten poměr TDP/výkon by byl o dost jinde.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Plán zněl jasně, s každou generací CPU novou desku to je hlavní, trošku výkonu na vrch a hlavně hodně meetingu, to fungovalo asi v dobach před uvedením AMD ZEN... dostat se z těch kolejí bude složité...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tady smekám a odhazuji svůj pomyslnej klobouk v dáli, tím to vydaným článkem má u mě P. Souček obrovské + , je vidět, že zná velmi velmi dobře své čtenáře, co se promrhalo za 14 dní je v minutě obratem zpět. Takto má fungovat správný odborný redaktor, ne jak ti břídilové na konkurenčních web. stránkách.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Je to uz uplna fraska a pochybuju, ze je jeste nekdo, kdo by bral Intel v jeho slibech vazne...Kazdopadne je to az fascinujici (sam mam Intel), jak tenhle gigant dopadl.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokial Intelu bude stale rast cisty obrat a udrzi si marze tak sa nic nezmeni... Ako uz bolo spomenute Intel dnes funguje tak ako poslednych 20 rokov.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Obrat im má v nasledujúcich rokoch stagnovať. Marže budú naďalej klesať.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jedno jsou absolutní výsledky, druhá trend ve srovnání s konkurencí. Ta v součanosti nestagnuje a její růst je omezen spíše objemem nabídky, než poptávky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Môj odhad je, že Intel sa bude v nasledujúcich rokoch pod vedením Pata zlepšovať. Ideálny scenár pre nich je, že sa im podarí vyriešiť aj problémy s procesom, poposunú roadmapu trošku dopredu a marketing dostanú minimálne na úroveň AMD a Nvidie. Problém je, že Intel bude musieť investovať obrovské prostriedky aby sa ako tak udržal ako tak na momentálnej pozícii v rámci konkurencie a to bude veľký problém. Už teraz im obrat stagnuje, marže sa znižujú a zároveň majú veľmi veľký dlh. Intel môže v istom období postihnúť presne osud AMD a bude musieť začať downsizovať a predávať menej potrebné časti spoločnosti.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jestli jim stagnuje obrat, ale zisky furt rostou, tak to asi dělají dobře - https://www.statista.com/statistics/263559/intels-net-revenue-since-1999/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já měl za to, že zisk jim již čtyři roky stagnuje (mírně klesá). Což v době, kdy konkurenti zaznamenávají výrazný růst také něco naznačuje.
https://www.macrotrends.net/stocks/charts/INTC/intel/net-income

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Netuším, který z grafů je více vypovídající, příjem z prodejů jim roste. Intel v poslední době investuje do vlastních továren a podobně. Za 2022 tam je opět růst (i když to je asi jen projekce). Samotný rozdíl mezi posledníma dvouma sloupcema je více než co udělá AMD za rok.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel Annual Net Income
(Millions of US $)
2021 $19,868
2020 $20,899
2019 $21,048
2018 $21,053

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Za posledních 12 měsíců $24.620B, a 32.37% increase year-over-year.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle povídaj akcionářům, aby je uklidnili. Ovšem když se podíváte na grafík, zjistíte, že se pouze dostali na úroveň, kde už byli před 2ma rokama. Pro srovnání, AMD zvedlo net income za poslední 2 roky 4x, tzn o 300% .
https://www.macrotrends.net/stocks/stock-comparison?s=net-income&axis=si...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jo a po dobu 11 let předtím sis mohl s těma akciema AMD vytírat zadnici. Možná se jim nepovede launch Zen 4 a RDNA 3 a spadne jim to na dvouletý minimum a pak se budou další dva roky hrabat zpátky jako Intel. Takhle totiž akciový trh funguje. Víš v čem je také rozdíl, Intel vyplácí dividendy.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Měl jsem za to, že akcie se nepořizují primárně kvůli výnosům z dividend, ale mj. pro růst daného segmentu, jako ochrana před inflací (výnosy firem typicky rostou s inflací, vklady na účtech nikoli) a samozřejmě nemalou roli hraje i jejich likvidita. V případě akcií Intelu to po cca 10 letech dlouhodobého růstu vypadá na sestupnou tendenci (jsou prakticky na pětiletém minimu).
https://www.google.com/search?q=price+intel+stock

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Řekl bych, že to je primárně o strategii kterou zvolíš, ostatně jako u všeho. Intel vyplácí ročně celkem cca 5.6B USD, 0.35 USD na akcii 4x ročně. Výnos ~4% a že jdou akcie zrovna dolů tě netrápí. Jestli je Intel nejlepší společností na dividendový výnos to netuším, u nás letěl například ČEZ co jsem tak slyšel.

Akcie AMD ztratili za 7 měsíců ~45% hodnoty. Taky z toho bude někdo dělat závěry jak je na tom společnost špatně? Vyskákali na Taiwanu z oken? Asi ne, co :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No stale jsou touto cenou na petinasobku petileteho minima. A na AMD asi investori nehledi tak prisne jako na Intel. Prave to vyplaceni divident za poslednich 10 let (50mld US$) mohou byt chybejici investice do R&D a FAB, ktere by je v soucasnosti nenutili objednavat u TMSC.
https://www.google.com/search?q=AMD+stock+price&sourceid=chrome&ie=UTF-8

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pětinásobek pětiletého minima také znamená, že ti co nakupovali nad 80 jsou teď ve ztrátě a nebo je to už vykoplo. Investoři AMD prodávali, když to bylo za 180 USD. To samé u Intelu. Hodnota na nepředvídatelném grafu, kde to minimum bude za půl roku?

Ty víš co preferují majoritní akcionáři Intelu? Jestli většina z nich drží akcie dlouhodobě s dividendovým výnosem, tedy s niminálním rizikem, graf je vůbec nemusí zajímat. S prodejem vždycky musíš čekat na vhodnou příležitost a ta může trvat několik let. Intel má finanční rezervy 38 miliard USD, takže peníze na investice mají i tak. Co Intel aktuálně ztrácí tím, že vyrábí u TSMC?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Za posledních pět let, kromě postu společnosti s nejpokročilejším výrobním procesem asi nic.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Z toho je vidět jak si věří, historicky nejúspěšnejší polovodičová firma si netroufne ve vlastní zemi na výstavbu FAB bez dotací.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Blafují a tlačí na vládu. I kdyby nakonec vláda cukla, tak by do toho šli za své, ale proč platit všechno, když už je celý systém nastaven na privatizaci zisků a socializaci ztrát?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ber to tak, že i Babišovi stálo za to dělat podvody a šíbovat s firmami v holdingu kvůli ušmudlaným 50 mega... Stavba fabu bude v ranku jednotek miliard doláčů, ne korun...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

HN si hráli s intelím socketem. Ano, ohýbá se. :)
https://www.youtube.com/watch?v=Ysb25vsNBQI

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím že v současném stavu už intel zachrání jen někdo jako Rory Read. Prostě někdo kdo ty Augiášovy stáje poctivě vykydá a připraví podhoubí pro úspěšný restart

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Read AMD nezachránil, naopak situaci podstatně zhoršil.* Jediné štěstí bylo v tom, že byl v té době z Applu vyhozen Papermaster jako obětní beránek za antennagate. Ten byl na rozdíl od Reada velmi schopný a dokázal do AMD dostat dost kvalitních lidí (mj. Lisu Su), díky nimž byl Read vyhozen.

*Před Readovým nástupem měla AMD dobře fungující a konkurenceschopnou grafickou divizi, APU na úrovni slušného mainstreamu a velké procesory, které byly slabší. Po Readově úřadování měla AMD slabou grafickou divizi, která dávno nekonkurovala high-endu Nvidie a začínala mít problémy i s mainstreamem, APU už měla problém konkurovat i low-endu Intelu a velké procesory neexistovaly vůbec. Dalších pár let pod jeho vedením a AMD by už neexistovala.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Read byl "reznik", ktery prisel do AMD delat "cost cut". Nastesti jak pises, existovala alternativa v osobe Papermastera a v cele je vystridala relativne rychle Li Su. Jinak by tu AMD opravdu asi uz nebylo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K tej veľkosti Intelu. Trhová kapitalizácia Intelu je 157,88 miliardy a trhová hodnota AMD je 141,11 miliardy. Tento rok už malo AMD väčšiu hodnotu ako Intel

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teďka by bylo vtipný, kdyby AMD zrušilo 32bit část x86 instrukční sady, legacy módy apod a tím by se zbavilo brzdy v dekodéru instrukcí, výpočtu adres apod. a hlavně licence na původní x86 od Intelu (opačně Intel by jaksi musel x86-64 od AMD používat) :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Od roku 1995 maji patenty v USA trvani 20 let (predtim snad 17 let), takze pochybuji ze cokoli z i386 z roku 1985 je dnes jeste predmetem patentove ochrany (potazmo licencovani).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No něco mezi rokem 2002 a dneškem co bylo 32bit only by se určitě našlo. Intel dělal až do roku 2004 (xeon) a 2006 (core 2) jen 32bity.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.