Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Jim Keller nebyl šéfinženýrem Zenu

V souvislosti s optimizmem kolem předběžných výsledků procesorů Ryzen začíná být opět skloňováno jména Jima Kellera. Většinou jsou mu připisovány zásluhy, se kterými neměl mnoho společného…

Lidé oslavují své hrdiny, AMD z marketingového hlediska situace prospívá, tak proč tuto idylku bořit? Tuto otázku můžete považovat za řečnickou (případně si na ní zkusit odpovědět sami), rovnou totiž půjdeme na to bourání. AMD se na nás jistě zlobit nebude (s vlastními stavebními stroji toho sama zvládla pobořit víc než dost) a nadšenci ani nemusejí přestat uctívat, jen se překlopí od monoteismu k polyteismu.

Rory Read, v AMD 2011-2015, jako CEO 2011-2014

V srpnu 2011 nastoupil do čela AMD Rory Read. Bývalého šéfa, který pocházel z Lenovo Groups a po odchodu z AMD zakotvil v Dellu, jistě není nutné dalekosáhle představovat. Za svého působení v AMD přijal řadu rozhodnutí, z nichž přinejmenším ta, která prokazatelně vzešla z jeho kanceláře, nejsou zpětně považována za příliš dobrá. Tečku za jeho kariérou ve společnosti udělala strategie přezásobení distribučních kanálů. Dokázal přesvědčit distributory, že poptávka po hardwaru poroste, zatímco reálně prudce klesla. Po jistou dobu díky vyšším prodejům vykazoval plusový rozpočet, ale když došlo na lámání chleba, musela společnost distributorům dát na odkoupené zboží velké zpětné slevy, aby si je nerozházela. Po několik kvartálů navíc neprodala téměř žádný hardware, než se distributoři zbavili zásob.

Read měl ovšem jednu nepopiratelnou pozitivní schopnost: Dokázal (přinejmenším ve vedení firmy) vyvolat určité nadšení a obklopit se schopnými lidmi. V říjnu 2011, tedy dva měsíce po svém nástupu, získal Parka Papermastera, který odešel z Applu po kauze antény iPhone 4 (z dnešního pohledu je to poměrně bizarní, pokud by dnes měli odcházet klíčový manažeři po každém podobném problému, již by společnost neměl kdo řídit). Za další dva měsíce získal Lisu Su z Freescale (snímek v úvodu).

Mark Papermaster (vlevo) a Jim Keller (vpravo)

Pomineme-li všechny ostatní změny a zůstaneme-li u personální linie mířící k Zenu, pak jako další milník následuje nástup Jima Kellera o zhruba půl roku později. Kdo přesně se zasloužil o jeho přijetí, není veřejně známo, s ohledem na kompetence by připadali v úvahu zmínění Mark Papermaster a Lisa Su. Keller nastoupil do pozice vedoucího procesorové divize a dal pokyn k vývoji dvou architektur, Zen (x86) a K12 (ARM). Ze současného pohledu se to může zdát samozřejmé, ale z hlediska roku 2012 byly k dispozici i jiné alternativy včetně dalšího rozvoje fylogenetické větve Bulldozeru. Vzpomeňme, že nálada předchozího vedení firmy, která byla de facto přejata až do Kellerova nástupu, nepočítala s dalším vývojem velkých procesorů, takže bylo v první řadě potřeba tuto názorovou zapšklost důkladně z kanceláří vyvětrat.

Suzanne Plummer, AMD

Co se x86 architektury, tedy Zenu, týče, svěřil Keller sestavení a vedení vývojového týmu do rukou Suzanne Plummer, která v té době v AMD působila zhruba 10 let. Plummer jako šéfinženýra týmu Zen vybrala inženýra, který v AMD záhy dovršil druhou dekádu - byl jím Mike T. Clark. Tyto dvě osoby měly na starost vedení týmu a vývoj Zenu.

Před lety, k příležitosti oficiálního ohlášení probíhajícího vývoje Zenu a K12, hovořil Jim Keller povětšinou o ARM architektuře K12; o Zenu se vyjádřil pouze jedinou větou; konstatoval jen, že procesorovému týmu sdělil, aby při vývoji nové architektury využil zkušeností z vývoje velkých i malých jader a dělal, co umí nejlépe. Prakticky nulový zásah shora do vývoje architektury pak potvrdila i Suzanne Plummer: „Poprvé za opravdu hodně dlouhou dobu jsme (jako inženýři) dostali naprostou svobodu a postavili nový procesor od nuly tak, jak jsme uměli nejlépe.“

Tým projektu Zen: vpravo vedoucí týmu Suzanne Plummer, vlevo šéfinženýr Zenu Mike T. Clark

Proslýchalo se, že Keller inklinoval spíše k ARM architektuře, k níž přičichl na předešlých pracovních pozicích, takže se realizoval spíše v projektu K12. Není vyloučeno, že některé prvky byly mezi oběma projekty sdílené a týkají se obou architektur, nicméně podoba Zenu jako takového byla plně v rukou dua Plummer-Clark. Konkrétní implementace samozřejmě zahrnula i několik inženýrů vedoucích dílčí projekty a pár stovek řadových inženýrů, kteří je realizovali.

Diskuse ke článku Jim Keller nebyl šéfinženýrem Zenu

Čtvrtek, 23 Srpen 2018 - 11:30 | arakan94 | Mohl bych poprosit o odkazy na originální zdroje?
Neděle, 26 Únor 2017 - 16:23 | Fotobob | "Koule na noze Windows" (jako že si...
Neděle, 26 Únor 2017 - 11:33 | Ludek Jelinek | Proč Windows? W10 běhají na stolních PC zcela...
Neděle, 26 Únor 2017 - 07:53 | JirkaK | Pokud cítíte že projektový manager něco nedělá...
Neděle, 26 Únor 2017 - 07:49 | kat | WIFT napsal: "Osobně jsem hlavně zvědav, co...
Neděle, 26 Únor 2017 - 05:23 | Spirit_pcf | "......", PaulCZ, Váš 1st line manager
Sobota, 25 Únor 2017 - 16:56 | kleofáš | Píše se udělají :o)
Sobota, 25 Únor 2017 - 16:14 | Artael | To nezpochybňuji. Ono ta chybovost možná stojí za...
Sobota, 25 Únor 2017 - 13:37 | Eagle | Bohužel Intel a kvalita, to už v poslední době...
Sobota, 25 Únor 2017 - 08:45 | giff | Ještě očekávám, že se Intel časem vytasí s...

Zobrazit diskusi