Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Co se prosadit nepodařilo

EFF logo
Nezisková organizace Electronic Frontier Foundation stojící na straně uživatelů balancujících na hranici (někdy i za ní) známého amerického DMCA (Digital Millennium Copyright Act) si může udělat na své pažbě šest velmi významných zářezů. Dohodla totiž s americkou Knihovnou Kongresu (Library of Congress), přesněji její částí zabývající se copyrightem (Copyright Office), zproštění zákazu prolamování ochran za účelem zpřístupnění technologií pro nekomerční účely či zajištění „interoperability“…

Kapitoly článků

2.  Co se prosadit nepodařilo

EFF však nevyhrála na všech frontách, přesněji neuspěla se všemi svými požadavky. Jeden z nich byl zmíněn v závěru předchozího odstavce a šlo právě o možnost libovolně převádět literární díla v elektronické podobě do jiných formátů pro jiné čtečky knih. Neprošlo např. prolamování DRM u streamovaných videí, kde poskytovatel zajistil přehrávače pouze pro omezený počet platforem, protože si prý uživatel může vybrat platformu jinou a jiného poskytovatele. Stejně tak – a nyní pozor – neprošlo prolomení CSS ochrany u DVD za účelem přehrávání, typicky na počítačích s linuxovým operačním systémem. Důvodem je skutečnost, že i pro Linux existují „CSS-kompatibilní“ přehrávače DVD a tak není důvod vytvářet takové, které by ochranu prolamovaly. Tohle se podle našeho názoru bude ještě řešit, protože drtivá většina DVD přehrávačů na Linuxu funguje právě na bázi obejití CSS, což si asi v Knihovně Kongresu neuvědomili.

Přehrávání záznamu nahraného z chráněného videosignálu programem

Co také neprošlo, je prolamování ochran vyžadujících připojení k ověřovacímu nebo podobnému serveru poskytovatele v situaci, kdy se poskytovatel rozhodne činnost serveru ukončit a de-facto tak zazdí funkčnost zakoupeného produktu či obsahu. Jediný důvod, proč toto nebylo přijato, je, že žadatelé nebyli schopni doložit jediný příklad, kdy by se tak skutečně stalo, nebo nějakým způsobem prokázat dostatečnou pravděpodobnost, že by se tak mělo stát. Pravděpodobně se to tedy bude řešit znovu, až se tak stane. Sami ale víte, že někteří takovíto „ochránci svých děl“ slibují, že až servery vypnou, vydají „patch“ umožňující provoz díla i bez ověřovacího serveru. My se domníváme, že jedním z nejvážnějších případů bude ukončení provozu aktivačních a ověřovacích serverů poté, co na Windows XP definitivně skončí podpora. Microsoft může klidně aktivační servery vypnout a uživatel, který bude chtít provést reinstalaci svého starého počítače s Windows XP bude mít smůlu, protože se mu aktivace nepovede a na aktivační lince jej z důvodu ukončení podpory produktu pošlou na hlavní nádraží. Připomínáme, že tento měsíc skončila podpora pro Windows 2000, tento systém však žádnou takovou ochranu nemá. Mimochodem zkoušeli jsme, že např. ve Windows 98 dnes už ani nelze používat servery Windows Update. Neděláme si iluze, že aktivační a ověřovací servery pro Windows XP (a novější systémy) poběží věčně. Dovolení obejití takové ochrany je tedy jen otázkou času.

Banner ověření pravosti Windows

Odmítnuto bylo také prolamování ochrany na Blu-ray za účelem dosažení původní kvality při přenosu audio a video signálu nechráněnými cestami. S nepochopením se též setkala snaha prolamovat omezení u vysílání pořadů v digitální formě s nastaveným „broadcast“ příznakem, který by mohl znemožňovat nejen zaznamenávání vysílaného pořadu, ale třeba i „time-shifting“.

One Touch DVD nenahrává chráněný signál

Na konec jsme si nechali jednu perličku, která nejspíše není přímo spojená se snahami EFF. Jde o povolení prolamování ochran za účelem získávání údajů při soudním vyšetřování. Ani toto neprošlo.

Kapitoly článků
2.  Co se prosadit nepodařilo

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku EFF osvobodila odemykače mobilů a nekomerční prolamování ochrany DVD

Sobota, 7 Srpen 2010 - 11:21 | DRK | Všechno to co vyjednali i nevyjednali je naprosto...
Sobota, 31 Červenec 2010 - 04:33 | l0l | byla snad tusim lupa? nejak potrestana nebo...
Sobota, 31 Červenec 2010 - 04:28 | l0l | a ona kauza byla kvuli tomu ze neco rekla (...
Pátek, 30 Červenec 2010 - 10:32 | petr ib | po reportáži odvisílané v ČT k tomu neměla daleko...
Pátek, 30 Červenec 2010 - 09:32 | WIFT | Nemusí jít zrovna o sezení. Vyhledej si kauzu...
Pátek, 30 Červenec 2010 - 03:29 | l0l | muzete uvest konkretni pripad kdy si nekdo "...
Čtvrtek, 29 Červenec 2010 - 22:41 | jkjk | V ceske praxi vubec nic.
Čtvrtek, 29 Červenec 2010 - 18:29 | Osvald Tretter | Jen tak zlehounka podotknu na tu vtipnou formuli...
Čtvrtek, 29 Červenec 2010 - 18:22 | Ňuf | Domnival jsem se, ze jailbreaking byl legalni i...
Čtvrtek, 29 Červenec 2010 - 18:11 | Noclaf | Já v tom prvním bodu žádné povolení kopií nevidím...

Zobrazit diskusi