Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Computex 2012: Desky pro Trinity od Gigabyte s podporou Lucid Virtu

Gigabyte Up Series GA-F2A85X-UP4 Trinity 05
Se zajímavým produktem přišel i Gigabyte, který se pochlubil se základními deskami pro desktopovou verzi APU Trinity. Mezi jejich přednosti se řadí licencovaná technologie Virtu od společnosti Lucid.

Do vydání desktopové verze APU Trinity (či chcete-li platformy Virgo) není daleko a nikoho asi nepřekvapí, že výrobci uvedou nové řady FM2 desek. Jednu - nazvanou UP Series - připravila společnost Gigabyte a krom novinek, které jsou spojené se samotným APU, nabídne ještě jednu specialitu.

Gigabyte Up Series GA-F2A85X-UP4 Trinity 02
Gigabyte GA-F2A85X-UP4 Trinity  - specifikace jedné z desek řady UP Series

Tou bude technologie Virtu od Lucidu. Poměrně dlouho jsme o ní neslyšeli, a tak pro osvěžení paměti připomeneme, že jde o systém přepínání grafik, který začátkem loňského roku Lucid uvedl a demonstroval na platformě Intel Core s integrovanou HD Graphics doplněnou o samostatnou grafickou kartu v PCIe slotu. Virtu mělo dva cíle: Umožnit, aby ve 2D byla používána integrovaná grafika (nižší spotřeba) a ve 3D samostatná (vyšší výkon) bez nutnosti přepojování kabelu od monitoru. A aby samostatná grafika byla v případě nečinnosti deaktivovaná.

Desky pro Trinity samozřejmě nemají s Intelem nic společného, takže je třeba zauvažovat, co vlastně bude Virtu v tomto případě dělat a jak bude fungovat. Samozřejmě se nabízí myšlenka, že Lucid rozšířil podporu i o APU AMD, ale na to už navazuje otázka: K čemu to bude dobré?

Trinity totiž sama o sobě podporuje režim Dual Graphics, takže k ní můžeme připojit nějaký low-endový Radeon řady HD 6000 a systém funguje bez potřeby zásahu třetí stran: Ve 2D pracuje APU, ve 3D GPU (či oba v CrossFire), samozřejmě není třeba přehazovat kabel z integrované grafiky do samostatné. V tomhle směru tedy Virtu uplatnění nenajde.

AMD Dual Graphics
AMD Dual Graphics navíc poskytuje výhodu v podobě vyššího modelového čísla ;o)

Druhou možností je doplnění nějakým Radeonem z řady HD 7000. Ty se v případě nečinnosti dokážou samy vypnout (ZeroCore Power) bez potřeby softwaru třetí strany nebo jakékoli specielní hardwarové konfigurace. V mobilní sféře AMD s technologií Enduro předvedla, že může samostatnou grafiku vypínat bez ohledu na to, na jaké platformě je systém postavený, respektive čí GPU je integrované v procesoru.

Platforma Virgo ještě není oficiálně venku, a tak nemůžeme říct, jaké technologie ohledně spolupráce integrované a diskrétní grafiky bude nabízet - přesto je patrné, že většinu situací, ve kterých by Virtu na Virgu mohla být přínosná, má již AMD podchycenou vlastním řešením, a tak nám nástup technologie Lucidu do reálného světa trochu připomíná onen křížek po funusu.

Gigabyte Up Series GA-F2A85X-UP4 Trinity 04
deska Gigabyte GA-F2A85X-UP4 Trinity podporuje Eyefinity, takže ani v případě režimu Dual Graphics uživatel nepřijde o 3 výstupy

Napadá nás jediná situace, kdy by se Virtu mohlo dostat ke slovu a to pokud by se našel člověk, který by zkombinoval APU Trinity s grafickou kartou společnosti Nvidia. Myšlenkovým pochodům takového uživatele bychom se ale divili i ušima; z hlediska poměru cena / výkon by totiž bylo výhodnější GeForce doplnit samostatným procesorem (bez příplatku za nepoužívanou grafiku) nebo APU doplnit nějakým Radeonem, aby mohlo být využíváno nativních výhod. Virtu už totiž nenabídne ani spojení 3D výkonu obou grafik - možná si vzpomenete, že nesmyslnost kombinace grafických jader AMD i Nvidie uznal i Lucid, když skončil s Hydrou:

Přiznáváme, že nás nenapadlo jediné smysluplné využití Virtu na platformě Virgo - pokud vaše fantazie sahá dál a nějaký nápad máte, podělte se s námi v diskuzi.

Diskuse ke článku Computex 2012: Desky pro Trinity od Gigabyte s podporou Lucid Virtu

Pátek, 8 Červen 2012 - 09:51 | no-X | Radeony HD 7000 se v nečinnosti vypínají samy, na...
Čtvrtek, 7 Červen 2012 - 19:00 | Chroustostroj | Mně to přijde fajn. V kombinaci s HD7000 se tím...
Čtvrtek, 7 Červen 2012 - 17:03 | Kert | V podstatě se dá říci, že podstata toho...
Čtvrtek, 7 Červen 2012 - 15:49 | no-X | Vy doma nepřepojujete kabelu? :-) Vyměnil jsem...
Čtvrtek, 7 Červen 2012 - 15:26 | Pety | Jrdna věc mě tam zarazila, cituji: "bez...
Čtvrtek, 7 Červen 2012 - 12:28 | Rafan | Tak mám dojem že tu někdo koupil licenci která...

Zobrazit diskusi